28.9 C
Nafpaktos
Sunday, July 14, 2024
spot_img
spot_img

Ένα σημαντικό μπόδιο στο διαγωνισμό για το ΞΕΝΙΑ

Κρίσιμο το επόμενο διάστημα για το μέλλον του θέματος

 

Το θέμα του ΞΕΝΙΑ και οι εξελίξεις σχετικά με αυτό, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στην πρόσφατη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του δημοτικού συμβουλίου Ναυπακτίας, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας. Η ολοκλήρωση του έργου και η παραλαβή του από το δήμο, οδηγεί μοιραία στο ερώτημα «τί θα γίνει τώρα»; Η δημοτική αρχή ενημέρωσε για την «εμπλοκή» που έχει υπάρξει αναφορά με το διαγωνισμό για τη μίσθωση του ακινήτου ως ξενοδοχείο, καθώς η Ενιαία Αρχή Πληρωμών ζητά πρώτα την καταβολή των χρημάτων του προγράμματος. Αν ξεπεραστεί αυτό το ζήτημα, τότε ο δήμος προχωρά άμεσα στη δημοπράτηση, αν όχι, τότε πάμε για μία 5ετή λειτουργία του χώρου ως… πολυχώρου, με όποια μέσα μπορεί να έχει ο δήμος, και στη συνέχεια επανεξετάζονται όλα τα δεδομένα.

Το ερώτημα κατατέθηκε από το Γιώργο Ασημακόπουλος, και αναγνώσθηκε από το Γιώργο Γούλα, εστιάζοντας στο ότι έξι μήνες στη νέα θητεία της δημοτικής αρχής, και ενώ προεκλογικά είχε κάνει σημαία την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχείο, δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη. Ο δήμαρχος Βασίλης Γκίζας, χωρίς να κάνει εκτενή αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης, υπενθύμισε ότι το ΞΕΝΙΑ εντάχθηκε σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για να λειτουργήσει ως πολυχώρος, στεγάζοντας δωμάτια φιλοξενίας, εκθεσιακό και συνεδριακό χώρο, την ψηφιακή αναπαράσταση της Ναυμαχίας και μία καφετέρια. Όπως είπε, πρόσφατα έγινε η παραλαβή του έργου, τονίζοντας όμως πως σε αυτό δεν προβλεπόταν καμία παρέμβαση στο υπόγειο και τον περιβάλλοντα χώρο, αλλά ούτε και για τον εξοπλισμό των αιθουσών που εκτελέστηκαν εργασίες.

Ο δήμαρχος υπενθύμισε ότι πάγια θέση της δημοτικής αρχής είναι να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο από ιδιώτη, καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση ο δήμος δε θα μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές, αλλά και στις πρακτικές απαιτήσεις, προσθέτοντας επίσης ότι από τα όσα έχουν υπογραφή από το δήμο κατά την λήψη του προγράμματος, από τη θητεία Λουκόπουλου, απαγορεύεται οποιαδήποτε εμπλοκή ιδιώτη. Με λίγα λόγια και ως έχουν τα δεδομένα σήμερα, σε συνέχεια του έργου που έγινε και των δεσμεύσεων που υπάρχουν, ο δήμος θα πρέπει να λειτουργήσει το χώρο προσλαμβάνοντας προσωπικό που να καλύπτει τις ανάγκες των χρήσεων.

Η εμπλοκή για την πληρωμή

Ο Β. Γκίζας ενημέρωσε ότι είναι σε διαρκή επικοινωνία με τη διαχειριστική αρχή του προγράμματος, προκειμένου να λυθεί το μοναδικό αλλά και μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει για να προχωρήσει ο διαγωνισμός μίσθωσης σε επενδυτή για το ΞΕΝΙΑ-ξενοδοχείο. Ποιο είναι αυτό; Το να επιτραπεί να καταβληθεί το 1,2 εκατ. ευρώ του προγράμματος που πλήρωσε το έργο, αφότου προκύψει ο ανάδοχος από το διαγωνισμό μίσθωσης του χώρου, χρήματα τα οποία φυσικά και θα καταβάλει ο ιδιώτης, καθώς έτσι θα προβλέπεται στη δημοπράτηση. Και ενώ όλα πήγαιναν καλά, προέκυψε πρόσφατα εμπλοκή στο θέμα, όπψς ενημέρωσε ο Β. Γκίζας, καθώς η Ενιαία Αρχή Πληρωμών, σε επικοινωνία της διαχειριστικής αρχής μαζί της, υποστηρίζει ότι πρώτα θα πρέπει να γίνει αποχαρακτηρισμός του ΞΕΝΙΑ από τις χρήσεις του προγράμματος, ταυτόχρονα να γίνει η πληρωμή του 1,2 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια να γίνει ο διαγωνισμός για τη μίσθωση του χώρου ως ξενοδοχείο.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος, το σχέδιο δημοπράτησης είναι έτοιμο, έχει μάλιστα σταλεί και στη διαχειριστική αρχή για να έχει γνώση αυτού, θα έρθει φυσικά και για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, όμως πλέον όλα εξαρτώνται για να προχωρήσει από το εάν θα επιμείνει στην παραπάνω άποψή της ή όχι η Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Γιατί αν επιμείνει, τότε ο δήμος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καταβάλει το ποσό που απαιτείται, πηγαίνοντας στη συνέχεια σε διαγωνισμό μίσθωσης, πράγμα που σημαίνει με λίγα λόγια ότι για μία 5ετία, όπως προβλέπεται, θα πρέπει να λειτουργήσει το ακίνητο ως πολιτιστικό πολυχώρο, στη βάση των όσων προέβλεπε και το έργο που εκτελέστηκε.

Η λειτουργία του χώρου

Στο ανοιχτό πλέον θέμα, αλλά συνάμα άκρως σημαντικό, σύμφωνα με πληροφορίες της «ε», θα γίνουν προσπάθειες το επόμενο διάστημα να λυθεί και μέσω πολιτικών παρεμβάσεων. Αν ωστόσο αυτές δεν ευοδωθούν, πράγμα που δε θα κρατήσει και πολύ χρονικά για να μάθουμε την όποια εξέλιξη, τότε ο δήμος θα ξεκινήσει τη λειτουργία του χώρου, με την αίθουσα της ψηφιακής αναπαράστασης, το χώρο φιλοξενίας εκθέσεων, αλλά και αυτόν των συνεδρίων. Επίσης, σκέψη που υπάρχει για να είναι ανοιχτό το κτίριο, άρα και ζωντανό για να αποφύγει τη φθορά του χρόνου, είναι να μεταφερθεί εκεί το δημοτικό συμβούλιο, καθώς ίσως και κάποια από τις υπηρεσίες του δήμου.

Στη συζήτηση που ακολούθησε ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος πρότεινε, προκειμένου να συγκεραστούν όλες οι απόψεις, να προχωρήσει ο δήμος στη σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας, μπορώντας έτσι ο επενδυτής να προσθέσει δόμηση στην ανατολική πλευρά, βάσει και των συντελεστών που ισχύουν σήμερα, λειτουργώντας ταυτόχρονα και το υπάρχον κτίριο με τα όσα προβλέπει το πρόγραμμα. Ο Ανδρέας Κοτσανάς έθεσε τον κίνδυνο φθοράς του κτιρίου κατά την 5ετία, εάν δεν ξεπεραστεί το πρόβλημα που προέκυψε με την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, για να απαντήσει εκ νέου ο δήμαρχος πως εάν αυτό συμβεί, τότε ο δήμος ξεκάθαρα θα λειτουργήσει το ακίνητο στο μέτρο των δυνατοτήτων του, στη βάση των όσων αναφέρθηκαν και πιο πάνω.

Έντονο το ενδιαφέρον

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ε», και όπως άλλωστε έχει και στο παρελθόν αναφερθεί, αλλά ακόμα και σήμερα συνεχίζει να ισχύει, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από εν δυνάμει επενδυτές για το ΞΕΝΙΑ, οι οποίο μάλιστα μιλούν για τη δημιουργία ενός πολυτελούς ξενοδοχείου 5 αστέρων. Οι πηγές μας αναφέρουν πως είναι άνθρωποι του χώρου, άρα έχουν να επιδείξουν παρουσία και έργο στο αντικείμενο, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη φερεγγυότητά τους. Ο δήμος, κάνοντας ακόμα πιο θελκτική την προοπτική επένδυσης, καθώς πέραν των όσων θα κληθούν να καταβάλουν για να δημιουργήσουν τις νέες υποδομές θα πρέπει να καταβάλουν και το 1,2 εκατ. ευρώ του προγράμματος, προτίθεται να δώσει και τη δυνατότητα επιπλέον δόμησης, η οποία και θα αυξήσει τη δυναμικότητα του ακινήτου. Όλα αυτά όμως, υπό την προϋπόθεση ότι σύντομα θα λυθεί το ζήτημα που προέκυψε, καθώς σε άλλη περίπτωση θα πάμε για μία 5ετία στην… «όπως όπως λύση πολυχώρου» και στη συνέχεια, εξετάζοντας όλα τα τότε δεδομένα, όποιοι ασκούν διοίκηση στο δήμο θα πάρουν τις νέες αποφάσεις.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός»

spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme