26 C
Nafpaktos
Sunday, October 1, 2023
spot_img
spot_img

Ένα υπέροχο reunion party μετά από 16 χρόνια με τους Τζιβάνα Μπάρπα (φωτο)

spot_img

Οι Τζιβάνα Μπάρπα είναι χωρίς καμία αμφιβολία το συγκρότημα σύμβολο της ροκ μουσικής στη Ναύπακτο. Δημιούργημα παιδιών της πόλης, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, έμελε να βάλουν τις βάσεις ώστε το συγκεκριμένο είδος να αποκτήσει μεγαλύτερο από το τότε κοινό που υπήρχε, πράγμα όχι και τόσο εύκολο εκείνα τα χρόνια. Υπό μία έννοια, μάλιστα, με το πέρασμα του χρόνου, θα μπορούσαμε να πούμε πως «έσπειραν» εικόνες και ήχους, δημιουργώντας ερεθίσματα και σε νεότερούς τους, οι οποίοι έφτιαξαν τις δικές τους μπάντες.
Οι Τζιβάνα Μπάρπα, βέβαια, για τους παλιότερους, δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις, είναι γνωστοί. Μόνο που τώρα ήρθε η ώρα να τους μάθουν και οι νεότεροι που δεν είχαν την τύχη να τους δουν από κοντά συμπίπτοντας χρονικά μαζί τους. Το βράδυ του Σαββάτου, λοιπόν, μετά από 16 χρόνια ήταν και πάλι μαζί στη σκηνή, στο club Νέμεσις, σε ένα πάρτι που ξύπνησε όμορφες μνήμες. Ο Γιώργος Κατσίκας, ο Κώστας Καραντζούνης, ο Νίκος Σταυράκης, ο Γρηγόρης Μηλιώνης και ο Δημήτρης Λυμπέρης απέδειξαν πως όσα χρόνια κι αν περάσουν το… «άθλημα» δεν ξεχνιέται. Αποζημίωσή τους, φυσικά, το ότι ο χώρος γέμισε ασφυκτικά από φίλους τους συγκροτήματος, καθώς όπου κι αν κοιτούσες έβλεπες πρόσωπα της γενιάς των μελών του συγκροτήματος, αλλά και νεότερους οι οποίοι δεν έχασαν την ευκαιρία.
Μαζί τους, σε αυτή την υπέροχη μουσική βραδιά, ανοίγοντάς την, ήταν οι «Yiorgos Gegas & The Sunshine Drivers» και οι «Φλούδες». Εμείς περάσαμε υπέροχα, όπως και όσοι ήταν εκεί, περιμένοντας την επόμενη φορά που οι πέντε «Τζιβαναίοι» θα είναι και πάλι μαζί στη σκηνή, με την ευχή αυτό να μη γίνει και πάλι μετά από 16 χρόνια.
Πηγή φωτο: Θανάσης Ανδρίτσος
Διαβάστε τι είπαν στην «ε» η Τζιβάνα Μπάρπα, λίγες ώρες πριν τη συναυλία σε μία μίνι συζήτηση γνωριμίας.
Ποιοι είναι οι Τζιβάνα Μπάρπα; Πότε δημιουργήθηκαν, από ποιους και πώς εξελίχθηκαν στην πορεία του χρόνου;
Οι Τζιβάνα Μπάρπα είναι από τη δημιουργία τους το 1991-92 και έως το 1994 οι Νίκος Σταυράκης στην κιθάρα, Γιώργος Κατσίκας στο μπάσο και Κώστας Καραντζούνης στα τύμπανα. Από το 95′ και μετά έχουμε την προσθήκη του Γιώργου Κουτσοσπύρου στην φωνή και την κιθάρα, του Δημήτρη Λυμπέρη στα πλήκτρα και του Γρηγόρη Μηλιώνη στα τύμπανα, με την ταυτόχρονο «μετάθεση» πλέον του Κώστα Καραντζούνη στη φωνή και  την κιθάρα. Όλες αυτές οι αλλαγές συνεπάγονται και την  ρεπερτοριακή –ενορχηστρωτική επέκταση του συγκροτήματος.
Ποια η μουσική που έπαιξαν και από πού επηρεάστηκαν;
Ξενόγλωσσο και ελληνικό Rock και Blues κατά βάση, με διασκευές από Doors, Led Zepelin, Santana, Nirvana, Rory Galagher, Παύλο Σιδηρόπουλο, Τρύπες, Κατσιμίχα κ.α. Στο κέντρο όμως πάντα βρίσκονταν οι συνθέσεις της μπάντας, τα δικά μας δηλαδή κομμάτια.
Ήταν ροκ η Ναύπακτος στα χρόνια του συγκροτήματος και ποια η αποδοχή του κόσμου;
Η Ελλάδα εκείνη την εποχή ήταν πιο ροκ από τώρα, η Ναύπακτος ίσως, αλλά σίγουρα εμείς είχαμε την καλύτερη παρέα και ήμασταν αποφασισμένοι να πετύχουμε, παρόλη τη δυσπιστία (στην καλύτερη περίπτωση) και το φόβο ή την προκατάληψη της επαρχίας προς τους μακρυμάλληδες ροκάδες… Τεσπα, όμως, είχαμε την αγάπη και την υποστήριξη των φίλων και την έχουμε ακόμα και μάλιστα αναλλοίωτη,  όπως διαπιστώνουμε τις τελευταίες μέρες, κι αυτό είναι πολύ σηναντικό!
Πείτε μας μία στιγμή του συγκροτήματος που σας έχει μείνει στη μνήμη περισσότερο από κάποιες άλλες….
Πολλές στιγμές μένουν στο μυαλό του καθενός από μας ξεχωριστά, θα θέλαμε όμως να σταθούμε στις φάσεις που υπήρξαν κορυφαίες για τους Τ.Μ. και αυτές δεν είναι άλλες από την δημιουργία του «Ψυχαγωγού» το χειμώνα του ‘96, του χώρου στον οποίο συναντιόμασταν με φίλους, προβάραμε, φιλοξενούσαμε μπάντες τοπικές και όχι μόνο, ξενυχτούσαμε φιλοσοφώντας, γράφοντας μουσική  και ηχογραφώντας τελικά με πενιχρά και πρωτόγονα μέσα τη δική μας μουσική σε μια κασέτα που μερικοί φίλοι ακόμα έχουν. Μια στιγμή που επίσης αξίζει να σταθούμε είναι η διοργάνωση μαζί με φίλους του «Experimental Rock Festival» τον Αύγουστο του ‘97 στην πλαζ της Ναυπάκτου.
16 χρόνια μετά έρχεται ένα πάρτι να σας ενώσει ξανά. Ποια η ανάγκη που σας οδήγησε σε αυτό;
Όλα αυτά τα χρόνια ζούμε και δημιουργούμε μουσικά, αλλά και γενικότερα, όλοι μας σε διαφορετικούς τόπους (Αυστραλία , Κόρινθο, Ναύπακτο). Στις 31 Αυγούστου θα είμαστε πάλι όλοι μαζί εδώ. Ευκαιρία λοιπόν για πάρτι με τους φίλους μας, αυτό είναι όλο. Η μουσική, η φιλία, η αγάπη, η δημιουργία… ήταν είναι και θα είναι πάντα η ανάγκη.
Τι θα ακούσουμε από εσάς το βράδυ του Σαββάτου;
Θα ακούσετε τις συνθέσεις των Τ.Μ., τη δικιά μας μουσική, και κάποια κομμάτια άλλων που αντιπροσωπεύουν το πνεύμα που είχε πάντα αυτή η μπάντα. Και βέβαια θα απολαύσουμε όλοι μαζί τους «Yorgos Gekas & the Sunshine Driver»  και τους «Φλούδες».
Κι αν σας ζητούσα να κάνετε ένα κάλεσμα στον κόσμο, ποια θα ήταν αυτό;
Θα καλούσαμε τον κόσμο να πετάξει στα σκουπίδια το σκυλάδικο και το ψέμα που μας περιβάλουν σε κάθε επίπεδο και να στραφεί σε πράγματα που έχουν αξία και πνεύμα, αλλά πρωτίστως να έρθουν το Σάββατο στις 31 Αυγούστου στο «Νέμεσις» στην παραλία Ψανής να περάσουμε καλά.

Μαζί τους στη σκηνή ο Χρήστος Κανέλλος μέλος των the bad habits  
 Oι «Yiorgos Gegas & The Sunshine Drivers»

Οι “Φλούδες” 

spot_img
spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme