Αναμφισβήτητα η έναρξη της λειτουργίας του μουσείου της Ναυπάκτου στην ακρόπολη του Κάστρου βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτό το καλοκαίρι και χωρίς καμιά αμφιβολία χαροποίησε όλους τους Ναυπάκτιους. Κι όλοι εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας και τα συγχαρητήρια μας στην αξιολογότατη ομάδα έργου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας και Λευκάδας και στην υπεύθυνη του έργου κ. Ολυμπία Βικάτου για το εξαιρετικό αποτέλεσμα της συντονισμένης και εμπνευσμένης προσφοράς τους. Και αυτό, όχι μόνο γιατί είναι το πρώτο βυζαντινό μουσείο στο νομό, αλλά και γιατί είναι και το πρώτο μουσείο που πλέον λειτουργεί στην πόλη μας περιορίζοντας το πολύ μεγάλο έλλειμμα σε πολιτιστικές υποδομές σε μια πόλη με μακραίωνη ιστορία και πολιτισμό.
Βαθύτατη είναι και η ικανοποίηση της παράταξης μας, της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ναυπακτίας, που από τη συγκρότηση του Δήμου Ναυπακτίας το 2010 όχι μόνο εκφράσαμε με σαφήνεια το όραμα μας για την Καστροπολιτεία της Ναυπάκτου αλλά στο πολύ μικρό και πολύ δύσκολο διάστημα της θητείας μας ως δημοτική αρχή (2011-2014) σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών βάλαμε τα θεμέλια για την υλοποίηση του.
Σήμερα δεν έχουμε στόχο τον απολογισμό του έργου που πραγματοποιήσαμε ως δημοτική αρχή. Κρίνουμε όμως απαραίτητο να αναφερθούμε σε κομβικά σημεία της πολιτικής που ακολουθήσαμε για την πόλη μας, επειδή πιστεύουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να παρά να είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και θέλουμε να συμβάλουμε από τη θέση μας, ώστε ως κοινωνία να βρούμε το συντομότερο δρόμο που οδηγεί στο καλύτερο αποτέλεσμα.
Έτσι λοιπόν ως δημοτική αρχή την περίοδο 2010-2014 για την καστροπολιτεία μεταξύ άλλων:
- Υπογράψαμε Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου Ναυπακτίας, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Πανεπιστημίου Πατρών, και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με στόχο την εκπόνηση Ερευνητικού Προγράμματος για την ανάδειξη της Καστροπολιτείας. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού υλοποιήσαμε την πρώτη φάση του. Ευτυχώς οι επόμενες δημοτικές αρχές υιοθέτησαν το πρόγραμμα και προχώρησαν στην υλοποίηση των επόμενων φάσεων του ερευνητικου προγράμματος
- Χωροθετήσαμε με απόφαση της ΕΣΑΛ εντός της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Ναυπάκτου στο Γρίμποβο το Κέντρο Ναυπηγικής Τέχνης το οποίο παραδώσαμε στο στάδιο των προμελετών. Πρόκειται για ένα είδος ναυτικού μουσείου απόλυτα συνδεδεμένο με το όνομα και την ιστορία της πόλης. Δυστυχώς οι επόμενες δημοτικές αρχές δεν μπόρεσαν να κατανοήσουν τη σημασία του έργου και ουδέποτε ασχολήθηκαν με αυτό.Ευτυχώς είναι επίσημα χωροθετημένο και ελπίζουμε να κατανοηθεί η σημασία του από κάποια επόμενη δημοτική αρχή.
- Εμπνευστήκαμε την ιδέα, σχεδιάσαμε, εκπονήσαμε και ωριμάσαμε τη μελέτη για το Πολιτιστικό Μονοπάτι, με στόχο την ανάδειξη όλων των μνημείων της Καστροπολιτείας σε μια διαδρομή 3,5 χλμ. η οποία υιοθετήθηκε και προχώρησε σε ένα βαθμό η υλοποίηση του έργου από τις επόμενες δημοτικές αρχές.
- Προχωρήσαμε στην αγορά ιδιοκτησίας, την απομάκρυνση κτίσματος και την απελευθέρωση παρακείμενου προβλεπόμενου δρόμου για την ανάδειξη της Δυτικής Πύλης του Κάστρου. Δυστυχώς όμως αντί να αναδειχθεί η δυτική είσοδος στην καστροπολιτεία τοποθετήθηκε στο σημείο πλήθος κάδων απορριμμάτων, χαρακτηριστικό του τρόπου σκέψης των ιθυνόντων.
- Εκπονήσαμε το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης (ΟΣΑΑ) για την ανάδειξη της Καστρόπολης και συμμετείχαμε στο πρόγραμμα Cherplan για την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς με σεβασμό στο Περιβάλλον, το οποίο δυστυχώς δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί
- Προωθήσαμε την πρόταση ρυμοτομικής χωροθέτησης του Πολιτιστικού Πάρκου (περιοχή πρώην ΔΟΥ, Μεγαλομάτας, Φαλτσοπόρτι).και ανοιχτού θεάτρου στην περιοχή Βατόβρυση
- Αναδείξαμε την αναγκαιότητα της πρόσβασης στην Ακρόπολη του Κάστρου που πρέπει να εξασφαλισθεί και από την Πυλίδα (Κερκόπορτα) ώστε η Ακρόπολη να αποτελέσει, για όσους το επιλέγουν, εύκολη αφετηρία για την επίσκεψη του μνημείου από την κορυφή προς το λιμάνι. Για το σκοπό αυτό πρέπει να επεκταθεί ο δρόμος που οδηγεί στο Κάστρο μέχρι τον περιφερειακό όπου προτείνουμε να διαμορφωθεί κόμβος. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαία επίσης η δημιουργία χώρου στάθμευσης και χώρου υποδοχής επισκεπτών (τουριστικό περίπτερο). Μετά τη δημιουργία του μουσείου το έργο αυτό καθίσταται προτεριότητα.
Το Όραμά μας για την ανάδειξη της Καστροπολιτείας της Ναυππάκτου μπορεί να το δει κάποιος στην ιστοσελίδα της παράταξης μας. (https://adkn.blogspot.com/2019/04/blog-post_6.html)
Ο ιδρυτής της ΑΔΚΝ και πρώην δήμαρχος Ναυπακτίας Γιάννης Μπουλές έδωσε μια νέα διάσταση στο όραμα μας για την Καστρόπολη της Ναυπάκτου στην εκδήλωση που έγινε προς τιμήν του προτείνοντας το συντονισμό των ενεργειών όλων των φορέων ώστε η καστρόπολη της Ναυπάκτου να ενταχθεί στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.( https://www.youtube.com/watch?v=9jJbyKZRNb4 )2:07¨36 -2;14:00)
Ελπίζουμε να κατανοηθεί από όλους η σημασία της ολοκλήρωσης έργων που αναδεικνύουν την αξία του τόπου μας. Για να γίνει αυτό χρειάζονται ανοιχτοί ορίζοντες, ευρείες συνέργειες και επιτέλους να ξεπεράσουν οι διοικούντες τις ψηφοθηρικές πολιτικές που στοχεύουν αποκλειστικά και μόνο στην επανεκλογή τους.
Ναύπακτος 10/9/2024