28.5 C
Nafpaktos
Monday, July 15, 2024
spot_img
spot_img

Βραβεύτηκε ως Δωρητής-Ευεργέτης ο Γρ.Βαρελάς

Στις 3.2.2019 έγινε η κοπή της Βασιλόπιτας στους Θρακομακεδόνες Αττικής, με συνδιοργανωτές την εφημερίδα «Εν τη Πόλει» και τους Συλλόγους «Αρχελάου Θέατρο» και «Εθελοντές Αχαρνών – Θρακομακεδόνων», κατά την οποία απονεμήθηκαν Τιμητικές Διακρίσεις στην Μαριάννα Βαρδινογιάννη, στους Ολυμπιονίκες Μπάμπη Χολίδη και Νίκη Μπακογιάννη και στον γνωστό Ναυπάκτιο Οικονομολόγο και Ευεργέτη Γρηγόρη Βαρελά.

Η Τιμητική Διάκριση στον κ. Βαρελά έγινε «ως Δωρητή – Ευεργέτη, για τη μεγάλη προσφορά του στην Κοινωνία».

Στην τελετή –που παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Αχαρνών, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, αξιωματούχοι της Περιφέρειας και πλήθος κόσμου- προβλήθηκε video με τα 55 έργα υπαίθριας γλυπτικής, 24 της Αρχαίας και 31 της Νεώτερης Ελλάδας, που έχουν τοποθετηθεί στη Ναυπακτία.
Στην αίθουσα του «Αρχελάου Θεάτρου», αριστερά της σκηνής, υπάρχουν μόνιμα μεγάλες έγχρωμες πλαστικοποιημένες αφίσες των δύο Λαμπαδηδρόμων, που έχουν τοποθετηθεί στη Ναύπακτο και το Αντίρριο. Και δεξιά της, μεγάλη έγχρωμη πλαστικοποιημένη αφίσα της γλυπτικής σύνθεσης «Οικογένεια το 1930 – Στο δρόμο για το χωριό», με 8 άτομα και 6 ζωντανά, που έχει τοποθετηθεί πλησίον του Παλαιόπυργου Ναυπακτίας.

Τιμητική Διάκριση έχει απονεμηθεί στον κ. Βαρελά και από τη Λαογραφική Εταιρεία «Αριστοτέλης», στους Θρακομακεδόνες, στα Γραφεία της οποίας υπάρχουν επίσης οι ανωτέρω αφίσες.

Στην εν λόγω τελετή μίλησε και ο κ. Βαρελάς, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Ολυμπιακή Ιδέα και ο 5ος αιώνας του Περικλή αποτελούν πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο που πρέπει να αξιοποιηθεί.
Με αυτό το πνεύμα, πρόσθεσε, είχε προτείνει να δημιουργηθεί σειρά Λαμπαδηδρόμων από την Αρχαία Ολυμπία μέχρι τους Δελφούς, κατέθεσε τεκμηριωμένες αρχιτεκτονικές μελέτες, προπλάσματα των γλυπτών κ.λπ. και πάρθηκαν ομόφωνες αποφάσεις από τα Δημοτικά Συμβούλια των δύο ιστορικών πόλεων. Τα έργα όμως δεν έγιναν, λόγω αντιδράσεων.
Επίσης, έχει προτείνει δημόσια, μέσω του Τύπου, να φιλοτεχνηθούν 110 αγάλματα –επιφανών ανδρών, λαμπαδηδρόμων και θεών του Ολύμπου- σε κομβικά σημεία των εθνικών οδών, αεροδρομίων, λιμανιών κ.λπ., για να προβληθεί η Αρχαία Ελλάδα και να προωθηθεί η τουριστική ανάπτυξη της χώρας.

Σημειώνω ότι στους Θρακομακεδόνες ο κ. Βαρελάς δεν έχει φιλοτεχνήσει κανένα γλυπτό. Έχει όμως προσφέρει πλούσιο έργο ως κοινοτικός σύμβουλος, συστηματικός ορειβάτης – ξεναγός στην Πάρνηθα (διάνοιξη με προσωπική του εργασία πέντε μονοπατιών, συντήρηση μονοπατιών, κτίσιμο βρύσης Γρηγόρη Βαρελά με νερό από μακρινή σπηλιά), εθελοντής πυροσβέστης και συνεργάτης, επί 40 χρόνια, στις εφημερίδες «Πάρνης», «Δεκέλεια» και «Εν τη Πόλει».

Μετά τα προαναφερθέντα, θα περιορισθώ προς το παρόν, σαν Ναυπάκτιος, στις εξής σκέψεις: Οι ξένοι τιμούν τον κ. Βαρελά, μαζί με Βαρδινογιάννη, Χολίδη και Μπακογιάννη, ιδίως για την προσφορά του έργων γλυπτικής που προβάλλουν κυρίως τη Ναυπακτία.

Όπως είναι γνωστό, ο κ. Βαρελάς έχει τιμηθεί από τον πρώην Δήμο Αντιρρίου, με την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη κ.λπ. Επίσης από τον πρώην Δήμο Ναυπάκτου κατά τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων Αεροπόρων.

Όμως δεν έχει τιμηθεί, όπως του αξίζει, για τα πολλά άλλα έργα γλυπτικής, ούτε για άλλες πρωτοβουλίες του, με σκοπό την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της Ναυπακτίας, ούτε για σωρεία, επί πολλές δεκαετίες, δημοσιευμάτων του που αναδεικνύουν τη Ναύπακτο και τη Ναυπακτία.

Ο κ. Βαρελάς είναι σήμερα ο μεγαλύτερος επιζών ευεργέτης της περιοχής μας και της «δάφνης» και ο πολυγραφότερος αρθρογράφος, από την ευρύτερη περιοχή μας, στην «Καθημερινή», το «ΒΗΜΑ της Κυριακής», τον «Εθνικό Κήρυκα Ν.Υ.», «ΤΑ ΝΕΑ», τη «δάφνη» κ.λπ.

Τον έχει βέβαια τιμήσει η Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας. Όμως, τόσοι άλλοι συλλογικοί φορείς της Ναυπακτίας, πνευματικοί και επαγγελματικοί, μένουν ασυγκίνητοι…
Έχω ακόμα την άποψη, ότι αξίζει περισσότερο να τιμούμε κάποιους άξιους, που προσφέρουν στην κοινωνία, όταν είναι εν ζωή. Γιατί μετά θάνατον, ποιος ξέρει τι γίνεται…
Τέλος, ο Πνευματικός Όμιλος Ναυπακτίων και Δωριέων έχει αναγνωρίσει τον κ. Βαρελά ως «Μεγάλο Ευεργέτη» του Ομίλου το 2006 και του έχει απονείμει την «Τιμητική Διάκριση 2010» για την προσφορά του στη Ναυπακτία και την κοινωνία γενικότερα.

Με τιμή
Μάρκος Μεντζάς
τ. Γυμνασιάρχης – Φυσικός
Πρόεδρος του Πνευματικού Ομίλου
Ναυπακτίων και Δωριέων

spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme