8.4 C
Nafpaktos
Monday, January 30, 2023
spot_img
spot_img

Β. Νασόπουλος: Μικρασιατική Καταστροφή

Έτος μνήμης φέτος για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή,  και όπως τόσοι άλλοι θεώρησα σκόπιμο και επιβεβλημένο να αναδείξω γεγονότα και σκέψεις γύρω από αυτή τη μεγάλη Εθνική τραγωδία,  πριν λήξει αυτός ο χρόνος  και μπούμε στον δεύτερο αιώνα των θλιβερών αυτών αναμνήσεων.

Την θλιβερή αυτή συμφορά συνθέτουν η διάλυση της στρατιάς της Μικράς Ασίας και η κατάρρευση του Μικρασιατικού Μετώπου τον Αύγουστο του 1922.

Αυτό που ακολούθησε τον Σεπτέμβριο του 1922, ( ιστορικά στις 13 Σεπτέμβρη και σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο στις 18 Αυγούστου), αποτέλεσε όπως προανέφερα την μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του νεώτερου Ελληνισμού.

Την πυρπόληση της Σμύρνης από τους Τούρκους ακολούθησαν οι σφαγές,  οι λεηλασίες και πολλές άλλες φρικαλεότητες σε βάρος των Ελλήνων και άλλων χριστιανών.  Τελική πράξη στο αιματηρό και σκληρά απάνθρωπο αυτό πολεμικό θέατρο σε βάρος των Ελλήνων, ήταν ο ξεριζωμός τους από τις προαιώνιες εστίες τους στην Μικρά Ασία.

Έτσι συμβολικά το 2022 αποτελεί ένα έτος με  μεγάλο συναισθηματικό φορτίο,  γιατί συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης και βέβαια από την ημερομηνία του βίαιου και αναγκαστικού διωγμού των Ελλήνων και τον τερματισμό της παρουσίας τους στον ευρύτερο χώρο της Μικράς Ασίας.

Η Σμύρνη είναι αρχαιότατη πόλη.

Είναι μία πόλη όπου είχε αναπτύξει μεγάλη πνευματική κίνηση,  ακόμα και από τότε που είχε συμπεριληφθεί στην Iωνική Δωδεκάπολη, (1.000 π.Χ. περίπου).

Μάλιστα είναι μία από τις πόλεις που διεκδικούν την καταγωγή του Ομήρου.

Το 424 την κατέλαβαν οι Τούρκοι αλλά και πάλι με τις δραστηριότητες των Ελλήνων της περιοχής συνέχισε να είναι σπουδαίο πνευματικό και εμπορικό κέντρο.

Το 1707 ιδρύθηκε το ‘’Παλαιόν Σχολείον’’ το  οποίο από το 1723 ονομάστηκε ‘’Ευαγγελική Σχολή’’. Ένα περίφημο πνευματικό κέντρο, μεταξύ άλλων που λειτούργησε μέχρι το 1922. Ο Ελληνικός Στρατός την κατέλαβε στις 2 Μαΐου του 1919 και την κράτησε μέχρι τον Αύγουστο του 1922.

Η Μικρασιατική καταστροφή θεωρείται η μεγαλύτερη συμφορά του Νεώτερου Ελληνισμού. Με την Συνθήκη της Λωζάνης και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών, ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης ξεριζώθηκε από την προαιώνια πατρίδα του. Η ιδέα για την μεγάλη Ελλάδα η οποία εκαλιεργείτο για 100 χρόνια έλαβε τέλος.

Η άφιξη των προσφύγων στην Ελλάδα επηρέασε βαθιά κάθε πτυχή της ζωής, κοινωνική, πολιτική, πολιτισμική. Επιπλέον έγινε και μία αποτίμηση για την όποια βοήθεια των πρώην συμμάχων του Ά Παγκοσμίου Πολέμου. Ιταλοί, Βρετανοί σταδιακά μετέτρεψαν την πολιτική τους υπέρ της Τουρκίας. Το ίδιο συνέβη με τις ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία. Τα συμφέροντά τους προείχαν των σχέσεων που είχαν προηγηθεί με την Ελλάδα και όλες υπέγραψαν μυστικές συμφωνίες με τους Οθωμανούς φροντίζοντας να τους τροφοδοτούν με πυρομαχικά και όπλα.

Η δίκη των υπαιτίων, χωρίς την ουσιαστική απόδειξη της ενοχής τους και η καταδίκη τους σε θάνατο, το μόνο που πέτυχε ήταν μία προσωρινή εκτόνωση της λαϊκής αγανάκτησης.

Η εκτέλεση των έξι υπευθύνων στις 28 Νοεμβρίου του 1922 ήταν μία απόφαση που θεωρήθηκε από όλους προαποφασισμένη.

Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας δεν έπαψαν να υπάρχουν και 88 χρόνια αργότερα το 2010 ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την απόφαση του στρατοδικείου και αθώωσε και τους έξι καταδικασθέντες μετά θάνατον.

Παρά την ταλαιπωρία των προσφύγων 100 χρόνια μετά την καταστροφή του 1922, οι απόγονοι των προσφύγων αποτελούν ένα δημιουργικό κομμάτι του ελληνικού λαού. Έτσι τιμούν την καταγωγή τους με την προσφορά τους στη Δημοκρατία, τον Πολιτισμό, την Επιστήμη, τις Τέχνες και την διαρκή τους προσπάθεια για την προκοπή της Ελλάδας.

Γι’ αυτό θεωρείται βέβαιο ότι το 1922 δεν υπήρξε μόνο το τέλος του Ελληνισμού της ανατολής, αλλά και μία αφετηρία για μια νέα Ελλάδα του 20ου και του 21ου πρώτου αιώνα.

Τέλος επισημαίνεται ότι το ελληνικό κράτος με το νόμο 2645/1998 (ΦΕΚ 234/ Α/13 -10-1998) καθιέρωσε την 14η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Σκοπός αυτής της ‘’Ημέρας Μνήμης’’ είναι να υπενθυμίζει και να τονίζει τα γεγονότα της δραματικής αυτής περιόδου, που συνέβη η γενοκτονία και ο ξεριζωμός των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος.

 

Βασίλης Νασόπουλος

Βελβίνα – Ναυπάκτου

 

Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme