24.9 C
Nafpaktos
Friday, October 7, 2022
spot_img
spot_img

Β. Νασόπουλος: Το Διαδίκτυο στη ζωή μας

Ανέκαθεν είχα μία προσγειωμένη άποψη για τη χρήση του διαδικτύου ( internet), και ειδικά για τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα στην ιδιωτική μας ζωής,  και  την προσωπική καθημερινότητα μας.

Βέβαια ήμουνα και είμαι πεπεισμένος ότι η χρήση του αναγκαστικά θα οδηγήσει τη ζωή μας σε μία ψηφιοποιημένη πρακτική. Μία  ψηφιοποίηση όμως που θα κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη αλλά μέχρις εκεί που χρειάζεται.

Δυστυχώς όμως αυτή η ηλεκτρονική Κίρκη προσπαθεί και το πετυχαίνει, με το μαγικό της ραβδί να τα μεταμορφώνει όλα.  Και αυτό γιατί στα κακά της στοιχεία καταφέρνει να εμφανίζει ένα ιδιότυπο όνειρο μιας ρεαλιστικής προσαρμογής,  αφού από ότι διαφαίνεται αντιστάσεις έστω  και για τις κακές εφαρμογές δεν διαφαίνονται.

Έτσι πέραν της χρήσης του διαδικτύου για κυβερνητικούς και επαγγελματικούς σκοπούς,  στους άλλους χρήστες εμφανίζει την μαγική του οθόνη.

Εκεί υπάρχει ένας εξωπραγματικός κόσμος που καλλιεργεί τη μεγάλη παραίσθηση η οποία σκοπεύει να εξοστρακίσει την ανθρώπινη ευαισθησία.

Πάνε πολλά χρόνια από τότε που το άροτρο του Ησίοδου όργωνε την καθαρή γη,  και από τότε που η Πηνελόπη με τον ομηρικό αργαλειό, ύφαινε τον ιστό της.

Σήμερα όπως προείπα η ηλεκτρονική Κίρκη έχει μεταμορφώσει τα πάντα.

Αυτός ο νέος μαγικός κόσμος που δημιουργείται έχει ολέθρια αντίδραση ειδικά στην εύπλαστη ψυχή του παιδιού.

Κάθε επικοινωνία διαδικτυακή έχει τον χαρακτήρα του συμφέροντος.  Έτσι το παιδί ανύποπτο μπαίνει σε ένα κόσμο νοσηρό αρκετά ανεύθυνο και προκλητικό.

Κυριαρχεί μία ευχάριστη παραπληροφόρηση,  η οποία πολλές φορές είναι προκλητική και το χειρότερο γίνεται και πειστική.

Έτσι δεν μπορώ να μην θυμηθώ τι έχει πει ο Μαρξ για το συμφέρον και την υποκρισία όσων το προωθούν.

Έχοντας βρεθεί σε μία εγκάρδια συντροφιά και πίνοντας εύθυμα ένα ποτήρι κρασί  είπε :

‘’ Πίσω ακόμα και από κάθε χαμόγελο κρύβεται ένα οικονομικό συμφέρον ‘’ .

Κάθε ‘’εφαρμογή’’ του διαδικτύου πληρώνεται.  Αυτό επιτυγχάνεται με την δημιουργία μιας έντεχνης υποκουλτούρας,  η οποία αποπροσανατολίζει και απορρυθμίζει το άτομο,  οδηγώντας το σε ένα κόσμο αυταπάτης και πρόσκαιρης ευφορίας.

Δημιουργείται έτσι μία ντοπαρισμένη ψυχαγωγία για προσέγγιση της ευτυχίας,  άσχετη με τις γνήσιες χαρές της ζωής και την ανεπιτήδευτη ευφροσύνη της ύπαρξης.

Ας δούμε με λίγα λόγια τι είναι το διαδίκτυο.  Διαδίκτυο είναι το σύνολο των υπολογιστών που συνδέονται μεταξύ τους σε παγκόσμιο επίπεδο με χρήση μισθωμένων γραμμών τηλεφωνικών, ασύρματων και δορυφορικών συνδέσεων.

Στην βασική ερώτηση ‘’  και πώς συνδέονται οι υπολογιστές μεταξύ τους ‘’ ;

Μπορούμε να απαντήσουμε ότι υπάρχουν κάποιοι υπολογιστές που αναλαμβάνουν το έργο σε εικοσιτετράωρη και συνεχή βάση. Βρίσκονται δηλαδή συνεχώς σε λειτουργία και διαχειρίζονται την προβολή των πληροφοριών συγκεκριμένων διαδικτυακών τόπων.

Δημιουργείται λοιπόν ένας παγκόσμιος ιστός δια του οποίου οι συμβεβλημένοι χρήστες μπορούν μέσω υπολογιστών να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Τι κινδύνους δημιουργεί λοιπόν η απευθείας αυτή η παγκόσμια επικοινωνία;  Υπονόμευση του ανθρώπου με την καταστροφή της λεγόμενης ιδιωτικής του ζωής. Και αυτό γιατί; Γιατί ένας μεγάλος όγκος πληροφοριών φτάνει σε επιτήδειους ανθρώπους οι οποίοι αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνία και την ανθρωπότητα.  Έτσι ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ.  Ιερόθεος,  σε παλαιότερο άρθρο του επισημαίνει : ‘’  Ο άνθρωπος με τις νέες τεχνολογικές ανακαλύψεις του γίνεται θύτης και θύμα. Ένα εξαρτηματικό ον, ένας μόνιμος κατάσκοπος της ζωής των άλλων.  Με αυτό τον τρόπο τίθεται θέμα προστασίας της προσωπικής μας ζωής ‘’.  Και πιο κάτω συνεχίζοντας πολύ εύστοχα επισημαίνει και πάλι : ‘’  Ο νους του ανθρώπου κυριεύεται από παραστάσεις και φαντασίες.  Έτσι ο ίδιος είναι εγκλωβισμένος στο είδωλο του εαυτού του,  στην φιλαυτία.

Προσοχή λοιπόν από όλους σε κάθε περιήγηση και χρήση των γραμμών του ιστού. Η μεταφορά μας στον κυβερνοχώρο πρέπει να δείχνει γνώση και αξιοπρέπεια. Γιατί κυβερνοχώρος,  είναι αυτός ο φανταστικός χώρος που μεσολαβεί μεταξύ των υπολογιστών που είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο ( internet ).

Σε αυτόν τον παγκόσμιο ιστό βρίσκονται τα πάντα.  Είναι αυτός ο όρος www (world wide web)  που χρησιμοποιούμε  για να περιγράφουμε την δομή του Internet.

Όσο αξιολογούμε σωστά τις σελίδες των κόμβων που επισκεπτόμαστε,  και όσο χρησιμοποιούμε ακόμη πιο σωστά τις δικές μας σελίδες, τόσο οι δυνατότητες των επιτήδειων θα μειώνονται.

Έτσι παράλληλα με αυτήν την μείωση θα μειώνονται οι κίνδυνοι για την κοινωνία και την ανθρωπότητα.

Νασόπουλος Βασίλης

Βελβίνα Ναυπάκτου

 

 

Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme