4 C
Nafpaktos
Sunday, January 23, 2022
spot_img
spot_img

Β. Νασόπουλος: Το κουτί της Πανδώρας

Πολλά λέγονται και πολλά ακούγονται για την προέλευση αυτής της πανδημικής νόσου που ζούμε.
Τίποτα δεν είναι σίγουρο για το πώς και από πού προήλθε.
Μπορεί να πρωτοεμφανίστηκε σε πόλη της Κίνας, για αυτό και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump την αποκαλούσε Κινέζικη νόσο, αλλά η βασική αλήθεια, τουλάχιστον για μας τους κοινούς θνητούς είναι άγνωστη.
Λέγεται πάντως πως ξεπήδησε σαν κακός εφιάλτης από κάποιο εργαστήριο, όπως ξεχύθηκαν και τα κακά από το κουτί της Πανδώρας.
Αυτή τη φορά δεν ξέρω αν η θεία δύναμη κινήθηκε εκδικητικά, επειδή η ανθρώπινη συμπεριφορά στο Θείο έγινε επιτακτικά ασεβής, αυτό όμως που ξέρω, τουλάχιστον από αυτά που έχουμε διδαχθεί, είναι ότι ο Θεός που πιστεύουμε δεν εκδικείται.
Ο θεός των Αρχαίων Ελλήνων όμως είχε ανθρώπινα πάθη.
Και όπως θα δούμε πιο κάτω το κουτί που έστειλε με το καλό δώρο, την όμορφη Πανδώρα, στους ανθρώπους ήταν το τυρί στη φάκα.
Πάντως και στην δική μας την περίπτωση μπορεί να μην πιστεύουμε στην θεία εκδίκηση, εν τούτοις εκείνο που έχουμε μάθει είναι ότι ο Θεός για διάφορους λόγους δίνει δοκιμασίες στους ανθρώπους.
Φαίνεται ότι μάλλον ένα κουτί ανοίχτηκε και ξεπήδησαν όλα τα κακά του κόσμου.
Αυτή η νόσος έφερε όλα τα δεινά. Έφερε σκληρή νόσηση, θανάτους και συμφορές.
Έτσι μέσα από αυτόν τον παραλληλισμό είναι ευκαιρία να δούμε πώς προέκυψε μυθολογικά η ιστορία της Πανδώρας.
Μέσα απ’ την μυθολογία των αρχαίων Ελλήνων η οποία όπως είναι διαπιστωμένο είναι το νέκταρ και η αμβροσία του κόσμου, θα δούμε πως ο Δίας αποφάσισε με πονηρό τρόπο να εκδικηθεί τους ανθρώπους, δοκιμάζοντας την αντοχή τους στην περιέργεια.
Σήμερα η περιέργεια της επιστήμης, αποτελεί στοιχείο της έρευνας, αλλά δεν μπορεί κανείς να μην υποπτευθεί ότι και οι επιστήμονες πέφτουν θύματα της οριακής αντοχής τους.
Έτσι και πολύ σωστά η έρευνα πέραν των εσκαμμένων προσφέρει σωτήριες λύσεις, αλλά και κάποιες φορές πιθανές απρόσεκτες συμπεριφορές, μας οδηγούν σε δοκιμασίες δεινών.
Η Πανδώρα κατά τη μυθολογία ήταν μία πανέμορφη γυναίκα, κατασκεύασμα του Ηφαίστου κατόπιν εντολής του Δία. Μάλιστα φτιάχτηκε από πηλό δηλαδή χώμα και νερό κάτι που θυμίζει σύμφωνα και με τη θρησκεία μας και την δική μας θεωρία για τους πρωτόπλαστους Αδάμ και Εύα.
Ένας θεός των αρχαίων, βασιλιάς των θεών ο Δίας με πάθη, δεν δίστασε να δείξει την δύναμή του θέλοντας να σβήσει τον εξοργισμό του κατά των ανθρώπων, επειδή ο Προμηθέας έκλεψε την φωτιά και την έφερε σ’ αυτούς.
Έφτιαξε μία όμορφη κατασκευή, μία ωραία γυναίκα και την έστειλε στον Επιμηθέα αδερφό του Προμηθέα.
Παρότι ο Προμηθέας τον συμβούλεψε να μην δεχτεί τίποτα από τον Δία, εν τούτοις αυτός που δεν ήταν τόσο έξυπνος όσο ο αδερφός του, την παντρεύτηκε την ίδια κιόλας ημέρα.
Η περιέργεια όμως της Πανδώρας με τον καιρό, παρότι με τον Επιμηθέα ζούσαν καλά και η εντολή που είχε ήταν να μην το ανοίξει την έκανε κάποια μέρα να ανοίξει το κουτί.
Ξαφνικά μέσα από το κουτί άρχισαν να ξεπηδούν ένα – ένα όλα τα δεινά.
Οι καημοί, οι αρρώστιες, οι έγνοιες και κάθε λογής συμφορές και καταστροφές, που από κείνη τη στιγμή ήρθαν στους ανθρώπους για να μείνουν.
Συνειρμικά βλέπουμε ότι τα απαγορευμένα κουτιά που κρύβουν δυστυχίες είναι πάρα πολλά. Κι αν δεν είναι κουτί μπορεί να είναι κάτι άλλο απαγορευτικό που θα μπορούσε να έχει κρυμμένα μυστικά και δυστυχίες.
Σήμερα η Πανδώρα μπορεί είναι η καθημερινή ωραιοποίηση της ευδαιμονίας πού μπορεί να κρύβει υποτιθέμενα δώρα που δεν παύουν όμως να αποτελούν εξελίξιμο κίνδυνο αν δεν τύχουν της σωστής διαχείρισης.
Σήμερα ο αγώνας για την καταπολέμηση της πανδημίας συνεχίζεται.
Το να ψάχνουμε την αιτία, ίσως αυτό να προσφέρει στοιχεία για να μην επαναληφθούν λάθη αν γίνανε.
Αλλά με τον ισχυρισμό και την πρόφαση ότι το αιτιατό έχει δημιουργό και άρα αυτός πρέπει να πληρώσει, δεν θα έχουμε αποτελέσματα στη μάχη για την αναχαίτιση της και φυσικά την εξάλειψη της.
‘’Αγών πρόφασιν ουκ επιδέχεται’’ λέει κάποια αρχαία παροιμία που λέγεται ότι την είπε ο λυρικός ποιητής Ίβυκος και θέλει να πει πως στον αγώνα δεν συγχωρούνται δικαιολογίες και προφάσεις.
Εξάλλου κανένα κουτί δεν παραμένει πότε τελείως άδειο. Όπως και στο κουτί της Πανδώρας είχε μείνει ένα χαρούμενο πλασματάκι έτσι και στις πιο δύσκολες φάσεις της ζωής μας παραμένει στο βάθος η ελπίδα που μας χαμογελάει.

Βασίλης Νασόπουλος
Βελβίνα Ναυπάκτου

 

Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme