30.1 C
Nafpaktos
Saturday, June 22, 2024
spot_img
spot_img

Δυο σκέψεις για το έργο της ανάπλασης, αρνούμενος να καταργηθεί η λογική μας

Με αφορμή την παράδοση του έργο της ανάπλασης στο κέντρο της πόλης (αυτού τέλος πάντων που έγινε γύρω από το λιμάνι) θα μου επιτρέψετε να παραθέσω κάποιες σκέψεις, έτσι όπως τουλάχιστον εγώ αντιλαμβάνομαι τα γεγονότα στην πορεία του χρόνου.

Καταρχάς, σε επίπεδο σχεδιασμού μιλάμε για ένα από τα πιο πρόχειρα σχεδιασμένα έργα που έχουν υλοποιηθεί στη Ναύπακτο. Οι ελλείψεις και τα «φάλτσα» γεμίζουν τόμο, ορισμένα εκ των οποίων μάλιστα μόνο αμελητέα δεν είναι για την ομαλή εκτέλεσή του. Και με συγχωρείτε, αλλά η απάντηση «συμβαίνει στο σχεδιασμό ενός έργου να γίνονται λάθη τα οποία διορθώνονται», από εμένα προσωπικά δε γίνεται αποδεκτή καθώς δεν αφορά αυτού του μεγέθους τα λάθη που έγιναν στο εν λόγω. Είναι άλλο να καλείσαι να διορθώσεις λεπτομέρειες κι άλλο να πρέπει σε κάθε επιμέρους παρέμβαση να κάνεις μία ή περισσότερες αλλαγές. Για να μη σας κουράσω δε θα παραθέσω τις στιγμές που βρεθήκαμε μπροστά σε προβλήματα που προέκυπταν από το σχεδιασμό του, οι καλόπιστοι δεν μπορεί παρά να συμφωνούν (όσο κι αν ακούγεται εγωιστικό αυτό).

Μείζον επίσης, κατά την άποψή μου, το ότι δε νοείται ανάπλαση στο κέντρο της Ναυπάκτου χωρίς εντός αυτής να έχει μελετηθεί ταυτόχρονα το πως θα αναπλαστεί και το πλέον νευραλγικό της κομμάτι, η πλατεία του λιμανιού που αισθητικά και λειτουργικά ανήκει στη δεκαετία του ’70. Σήμερα, έχοντας κάνει τις εργασίες γύρω από αυτή, ή θα πρέπει να την αποδεχθούμε ως έχει (τρομάζει η ιδέα πως μπορεί να αρέσει αυτό το πράμα) ή κάθε σοβαρό μελλοντικό σχέδιο για το συγκεκριμένο χώρο θα συνεπάγεται εκ νέου αλλαγές και στους γύρω δρόμους.

Τα παραπάνω σε ότι αφορά τις ευθύνες της προηγούμενης δημοτικής αρχής, η οποία θεωρητικά παρέδωσε ένα έργο δημοπρατημένο και έτοιμο προς υλοποίηση, που μόνο έτοιμο δεν ήταν εν τέλει.

Ερχόμενοι στα της παρούσας θητείας, η ευθύνη της έχει ως αφετηρία τη στιγμή που αποφασίζεται να ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις. Δύο τινά μπορεί να συνέβησαν εκείνη τη στιγμή:
-ή ήξερε για τις παθογένειες του έργου και είπε «βάζω μπροστά και βλέπουμε», που αν ισχύει φέρει μεγάλη ευθύνη για την απόφαση που πήρε, ενώ ακολούθως οι συνεχείς αναφορές στο τι παρέλαβε από τους πρώην ροκανίζονται σημαντικά..
-ή δεν ήξερε… που και πάλι γι’ αυτό υπεύθυνη είναι κι ας φρόντιζε να μάθει!

Ζυγαριά δε βγάζω για να τοποθετήσω πάνω τα πεπραγμένα της κάθε δημοτικής αρχής για το έργο, καταλήγοντας σε ένα συμπέρασμα σχετικά με το ποιος ευθύνεται περισσότερο και ποιος λιγότερο. Όποιος έχει τη διάθεση ας το κάνει, αντιλαμβάνομαι την ανάγκη των παρατάξεων να μπουν σε αυτού του είδους την πολιτική αντιπαράθεση, αλλά προσωπικά δε συμμετέχω και δε με αφορά.

Αυτά τα ολίγα, όπως τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό έχουν «τοποθετηθεί»!

Υγ: Το τι σημαίνει πραγματική ανάπλαση και τι όχι, ας αφήσουμε εκείνους που ξέρουν να το πουν, διότι στην πόλη μας πολλές παρεμβάσεις βαφτίσαμε ως τέτοιες, μόνο που στην πράξη πέτρες και πλάκες γυρίζαμε τούμπα, αριστερά και δεξιά, θεωρώντας πως κάναμε και κάτι…

Υγ2: η φωτογραφία με την… αντάρα πάνω από την πόλη μόνο τυχαία δεν είναι! Αλλά αυτό θα το συζητήσουμε άλλη στιγμή!

spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme