26.4 C
Nafpaktos
Sunday, October 13, 2024
spot_img
spot_img

Είναι εκτεθειμένη η Ναύπακτος σε ακραία καιρικά φαινόμενα;

spot_img


Η Ναυπακτία δοκιμάστηκε έντονα από την κακοκαιρία του προηγούμενου Σαββάτου, με τη Μακύνεια, τη Ρίζα και τον Πλατανίτη να αντιμετωπίζουν τα πιο σοβαρά προβλήματα. Οι δύο πρώτες περιοχές, βέβαια, όσο περνούν οι ώρες φαίνεται πως έχουν πολύ περισσότερες πληγές να κλείσουν, καθώς εκτός των καταστροφών που υπέστησαν ιδιοκτησίες πολιτών, έχουν αρκετά ανοιχτά μέτωπα και σε επίπεδο υποδομών, πολύ περισσότερο δε εκείνων που θα προλάβουν τα χειρότερα στο μέλλον. Ο Τ. Λουκόπουλος κάνει λόγο για δραματική κατάσταση, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για την προστασία της Ναυπάκτου, θέτοντας επιτακτικά το ζήτημα των παρεμβάσεων σε ρέματα της περιοχής.

Όλα έγιναν μέσα σε λίγη ώρα, το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, και ενώ ήδη είχαν εκδοθεί προειδοποιήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες για έντονα καιρικά φαινόμενα. Κανείς βέβαια δεν φανταζόταν αυτό που ακολούθησε, καθώς μέσα σε μερικά μόλις λεπτά, ο όγκος του νερού που έπεσε στην περιοχή κυριολεκτικά την έπνιξε. Στο επίκεντρο της νεροποντής βρέθηκε η δημοτική ενότητα του Αντιρρίου, με τη Μακύνεια και τη Ρίζα να δέχονται τα πιο δυνατά χτυπήματα, ενώ και ο Πλατανίτης δοκίμασε τις αντοχές του. Σοβαρά προβλήματα όμως δημιουργήθηκαν και στην Εθνική οδό, όπου η κυκλοφορία διακόπηκε, εγκλωβίζοντας οδηγούς, αφού σε ορισμένα σημεία το οδόστρωμα ήταν πέρασμα πολύ μεγάλης ροής νερού. Και από την πόλη της Ναυπάκτου, όμως, δεν έλειψαν τα προβλήματα, καθώς τα φρεάτια στάθηκε αδύνατο να απορροφήσουν τον όγκο της βροχής, δημιουργώντας σε διάφορά σημεία της πόλης δρόμους- ποτάμια τα οποία ήταν απροσπέλαστα.
Το φως της μέρας έδειξε τα προβλήματα
Κι αν η πρώτη αίσθηση ήταν πως τα ζητήματα που θα φέρει το φώς της ημέρας στην επιφάνεια θα είναι πολλά, η πραγματικότητα φρόντισε να είναι ακόμα πιο σκληρή. Το ξημέρωμα της Κυριακής βρήκε τη Μακύνεια και τη Ρίζα, κυρίως, σχεδόν «βομβαρδισμένες», με πολλά και σοβαρά προβλήματα τόσο σε επίπεδο υποδομών (δρόμων κλπ), όσο και σε επίπεδο ιδιοκτησιών. Δεκάδες υπόγεια αλλά και ισόγεια σπιτιών πλημμύρησαν, καταστρέφοντας οικοσυσκευές χιλιάδων ευρών, ενώ αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, μερικά εκ των οποίων καταστράφηκαν ολοσχερώς. Όπως καταθέτουν σε μαρτυρίες τους κάτοικοι της περιοχής είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει τέτοιο φαινόμενο, τονίζοντας μάλιστα πως η μικρή διάρκειά του έβαλε φρένο σε ακόμα περισσότερα και φυσικά σημαντικότερα ζητήματα, χωρίς βέβαια αυτό να μειώνει το μέγεθος των καταστροφών που έλαβαν χώρα το βράδυ του Σαββάτου.
Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής
Το θετικό των όσων συνέβησαν είναι ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα, καθώς όλες οι περιπτώσεις εγκλωβισμού, είτε μέσα σε αυτοκίνητα, είτε μέσα σε σπίτια, είχαν αίσιο τέλος. Από την πρώτη στιγμή, δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, παρουσία και της Περιφερειακής της διοίκησης, βρέθηκαν στα σημεία όπου παρέστη ανάγκη, με τον Ευθ. Γεωργακόπουλος να δηλώνει πως ο μηχανισμός λειτούργησε σε ικανοποιητικό βαθμό, ιεραρχώντας τα ζητήματα που παρουσιάστηκαν, με πρώτο και κύριο τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής. Έκανε λόγο για πρωτόγνωρη κατάσταση, τονίζοντας όμως παράλληλα πως αντιμετωπίστηκε επιτυχώς.  

Οι πρώτες αναφορές για τα έργα… φταίχτες
Η αντιπεριφερειάρχης Χριστίνα Σταρακά, η οποία επίσης δήλωσε παρούσα τη δύσκολη βραδιά, όπως και ο Απόστολός Κατσιφάρας, στάθηκε καταρχάς στο ότι δεν υπήρξαν θύματα από το πραγματικά πολύ έντονο καιρικό φαινόμενο που χτύπησε την περιοχή, δηλώνοντας πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπήρξε από την πρώτη στιγμή, και θα συνεχίσει να είναι όπου χρειαστεί, αρωγός με την παροχή μηχανημάτων ή άλλων  μέσων.  Ιδιαίτερη σημασία, όμως, έχουν τα λόγια του δημάρχου Ναυπακτίας Τάκη Λουκόπολου, που επίσης βρέθηκε στα σημεία που επλήγησαν μαζί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Παναγιώτη Κονίδα, ο οποίος δήλωσε πως ο μεγάλος όγκος νερού που έπεσε το βράδυ της Κυριακής, προκάλεσε έντονα προβλήματα σε συνδυασμό με δύο έργα που έχουν γίνει στην περιοχή, βάζοντας στο στόχαστρό του την Ιόνια οδό αλλά και τον περιφερειακός της Ναυπάκτου. Την ανάγνωση αυτή, και κυρίως του τι προκαλεί το έργο της Ιόνιας οδού, κάνουν και πολλοί κάτοικοι της Μακύνειας, τονίζοντας πως δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, με αυτό συνεπάγεται.
Σε έκτακτη ανάγκη η περιοχή
Σε συνέχεια των παραπάνω ο δήμος Ναυπακτίας υπέβαλε, όπως ήταν λογικό, αίτημα να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιοχές της Μακύνειας, της Ρίζας και του Πλατανίτη, ενώ στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, εκτός της συγκεκριμένης απόφασης, πάρθηκαν μία σειρά ακόμα. Πιο συγκεκριμένα αποφασίστηκε από το πρωί της Δευτέρας κιόλας οι πολίτες που επλήγησαν από την κακοκαιρία να επικοινωνούν στον πενταψήφιο νούμερο 15199, δηλώνοντας τις ζημιές που έχουν υποστεί, ή εναλλακτικά η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει και αυτοπροσώπως στην υπηρεσία Περιβάλλοντος. Επίσης αποφασίστηκε να δημιουργηθούν επιτροπές για την καταγραφή των ζημιών σε οικίες και υποδομές , καθώς και ο δήμος να απευθυνθεί προς την εταιρεία που έχει στη διαχείρισή της την Ιόνια οδό, αλλά και στο υπουργείο Υποδομών, προκειμένου να ελέγξει κατά μήκος της οδού την κατάσταση που επικρατεί αλλά και το τι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν για την αποφυγή παρόμοιων ζητημάτων στο μέλλον. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο δήμαρχος Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος, υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ και της Πυροσβεστικής, καθώς και εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας.
Τ. Λουκόπουλος: «Δραματική η κατάσταση»
Περνώντας οι ημέρες, βέβαια, και καθώς συνεχίζεται η καταγραφή του τι έφερε η νεροποντή το ξημέρωμα της Κυριακής, η εικόνα γίνεται όλο και πιο σοβαρή. Κι αυτό δεν προκύπτει μόνο από τα όσα καταθέτουν οι πολίτες στο δήμο για τις ζημιές που υπέστησαν στις περιουσίες του, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται καθημερινά και ήδη φτάνει κοντά στις 100, αλλά φαίνεται και από τα όσα συναντούν οι πολικοί προϊστάμενοι στις επισκέψεις που κάνουν σε διάφορες περιοχές, κυρίως της Μακύνειας και της Ρίζας. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του δημάρχου Ναυπακτίας στην «ε», ο οποίος έκανε λόγο για δραματική κατάσταση, δείχνοντας και πάλι ως μέρος του προβλήματος τα έργα της Ιόνιας οδού και του Περιφερειακού της Ναυπάκτου. Ο κ. Λουκόπουλος, μάλιστα, δεν μας μίλησε μόνο για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, αλλά και γι’ αυτά που οριακά αποφεύχθηκαν, τονίζοντάς μας πως υπήρξαν περιπτώσεις όπου τεράστιοι βράχοι σταμάτησαν λίγο πριν από σπίτια, κάνοντας τον εφιάλτη να είναι ακόμα παρών, σε ένα ενδεχόμενο παρόμοιας κακοκαιρίας.
Η θωράκιση της Ναυπάκτου
Ο δήμαρχος δεν δίστασε μάλιστα να μας πει ότι και η πόλη της Ναυπάκτου έχει συγκεκριμένο όριο αντοχών σε ένα ενδεχόμενο κακοκαιρίας, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει θωράκιση με παρεμβάσεις που ο δήμος ήδη έχει ζητήσει από την πολιτεία. Μας θύμισε ακόμα, σε ότι αφορά κυρίως τις περιοχές που τώρα χτυπήθηκαν από τον καιρό, πως προ ενός έτους περίπου, σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί και ήταν και ο ίδιος παρών, μετά από έντονα φαινόμενα, ότι η εταιρεία της Ιονίας οδού είχε δεχθεί να κάνει την οριοθέτηση 12 ρεμάτων που βρίσκονται στα όρια του δήμου Ναυπακτίας. Ο κ. Λουκόπουλος, όμως, δεν στάθηκε μόνο σε αυτά, επιστρέφοντας και πάλι τη συζήτησή μας στη Ναύπακτο, και στους κινδύνους που αυτή αντιμετωπίζει σε ένα σενάριο ισχυρής νεροποντής. Επ’ αυτού, λοιπόν, μας είπε πως ο δήμος στις μελέτες που του ζητήθηκε να προτείνει και να χρηματοδοτηθούν, ώστε να είναι έτοιμος να κάνει τα αντίστοιχα έργα στην επόμενη προγραμματική περίοδο, είχε εντάξει τη διευθέτηση ρεμάτων από το Μόρνο έως το Πλατανόρεμα.
Για την ακρίβεια, και σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει γνωστά στα τέλη Δεκεμβρίου, όταν παράλληλα είχε ανοίξει και το θέμα του τούνελ στο κάστρο καθώς σε εκείνο το πακέτο παρεμβάσεων είχαν ενταχθεί οι συγκεκριμένες προτάσεις του δήμου, μεταξύ άλλων η Ναυπακτία είχε ζητήσει παρεμβάσεις με τον τίτλο «Αντιπλημμυρική προστασία από τον Μόρνο μέχρι το Πλατανόρεμμα», οι οποίες περιλαμβάνουν την έγκριση μελετών για την κατασκευή  έργων  αντιπλημμυρικής προστασίας και τη διευθέτησης  όμβριων υδάτων στην παραλιακή ζώνη της Ναυπάκτου. Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν τις εξής περιοχές: α) από το χείμαρρο  Σκα προς τα Ανατολικά μέχρι τον ποταμό Μόρνο και περιέχει τους οικισμούς Λυγιά και Ξηροπήγαδο. β) Από το χείμαρρο  Λαγκαδούλα προς τα Δυτικά μέχρι  τα όρια της Τ.Κ. Αντιρρίου και περιέχει τους οικισμούς Παλαιοπαναγιά,  Σαιτά και  Ελαιοστάσι. Οι απαιτούμενες μελέτες, όπως τότε είχε γίνει γνωστό, και τα Τεύχη Δημοπράτησης έχουν προϋπολογισμό 600.000 ευρώ.
Ποια η τύχη τους
Τι γίνεται όμως με αυτή την υπόθεση και πόσο έχει τύχη για να προχωρήσει; Κι αν για το θέμα του τούνελ μιλάμε για κόστη που είναι ίσως απαγορευτικά, για την περίπτωση των ρεμάτων, και τη σπουδαιότητα που έχουν προς αποφυγή σημαντικών προβλημάτων, το μέγεθος των χρημάτων αλλάζει αισθητά προς τα κάτω. Όπως μας είπε επ’ αυτού ο Τ. Λουκόπουλος, βάσει και της πληροφόρησης που αυτός έχει, χωρίς όμως να υπάρχει κάτι σίγουρο και πολύ περισσότερο εγγράφως, η βούληση του υπουργείου ήταν να προχωρήσουν όλα όσα έχουν σχέση με το περιβάλλον, άρα και τα δικά μας, παίρνοντας μάλιστα άμεση χρηματοδότηση από το ΠΔΕ. Ο δήμαρχος μάλιστα μας είπε ότι του έχει μεταφερθεί πως δόθηκε και εντολή επ’ αυτού, όμως όλα αυτά σήμερα, και με την αλλαγή της κυβέρνησης, ενδεχομένως και να τίθενται σε άλλη βάση, χωρίς βέβαια αυτό να μειώνει τη σπουδαιότητά τους.
Έως 6.000 ευρώ η αποζημίωση
Τέλος και όσον αφορά την τύχη του αιτήματος κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αυτό τελικά πήρε το πράσινο φως από την αρμόδια Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας την Τετάρτη. Μέσω αυτής της οδού, ο δήμος θα μπορέσει να διεκπεραιώσει και τις παρεμβάσεις που ήδη έκανε, αλλά και όσες από εδώ και στο εξής θα κάνει, χωρίς να έχει απέναντί του  το «Γολγοθά» της γραφειοκρατίας. Η κήρυξη άλλωστε, όπως μας είπε ο δήμαρχος, συνεπάγεται και για κάθε νοικοκυριό, με βάση και τις ζημιές που θα δηλωθούν και θα πιστοποιηθούν, και οικονομική αποζημίωση έως και 6.000 ευρώ. 
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός»

spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme