30.1 C
Nafpaktos
Saturday, June 22, 2024
spot_img
spot_img

«Είναι ευκαιρία να αλλάξουμε όσα μας ενοχλούν»-Ο Γ. Γούλας μιλά στην «ε»


Ο Γ. Γούλας θέτει δεύτερη φορά εαυτόν στην κρίση του Ναυπακτιακού λαού ως υποψήφιος δήμαρχος. Σήμερα μιλά στην «ε» για την απόφασή του αυτή, σχολιάζει το κλίμα που επικρατεί στην προεκλογική περίοδο, δεν διστάζει να τα βάλει με αντίπαλες παρατάξεις μην κάνοντας «πολιτική δεύτερου γύρου» και τέλος εξηγεί γιατί η «Ανανέωση και Δημιουργία» είναι μια καθαρή επιλογή για τους ψηφοφόρους.
Κύριε Γούλα είναι η δεύτερη φορά που κατεβαίνετε υποψήφιος ως επικεφαλής παράταξης, διεκδικώντας το δήμο Ναυπακτίας. Απόφαση σημαντική σε κάθε περίπτωση και συνάμα ευθύνης. Πως καταλήξατε σε αυτό;
Πριν το 2014 δεν μου είχε περάσει καν από το μυαλό ότι θα κατέλθω στις δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος δήμαρχος.  Ήμουν σε μια φάση της προσωπικής μου ζωής που θα την χαρακτήριζα «απαιτητική» σε όλα τα επίπεδα. Η έλλειψη όμως επιλογών, που να ικανοποιούν κάποιες ελάχιστες απαιτήσεις που είχα για τη συμμετοχή μου σε κάποιο συνδυασμό με οδήγησαν μπροστά στο δίλημμα της μη συμμετοχής ή της δημιουργίας δημοτικής παράταξης τον Ιανουάριο του 2014. Παρά το ότι τα χρονικά περιθώρια ήταν στενά και με έναν εκλογικό νόμο που απαιτούσε 227 άτομα για πλήρες ψηφοδέλτιο κατήλθα στις εκλογές με τους συνεργάτες μου «παλέψαμε» 1 προς 3 και σε λίγο χρόνο καταφέραμε να έχουμε τη στήριξη από 1.600 και πλέον συμπολίτες μας.
Η εικόνα έπειτα της δημοτικής αρχής και του δημοτικού συμβουλίου δικαίωσε την τότε επιλογή μας για αυτόνομη κάθοδο. Η δημοτική αρχή αποδείχτηκε μια πρόσκαιρη «λυκοφιλία» με στόχο μόνο την καρέκλα και τα παρελκόμενά της.
Αυτή τη φορά και βλέποντας τους πρωταγωνιστές της κατάντιας των τελευταίων ετών που είμαστε ενιαίος δήμος να έχουν σκορπιστεί σε άλλες παρατάξεις με μόνο κριτήριο την επανεκλογή τους και τη συνέχιση του ίδιου έργου στην πλάτη του δημότη, ένιωσα ότι είχα την ευθύνη να δώσω με τους συνεργάτες μου μια καθαρή επιλογή στους συνδημότες μας. Μια επιλογή που θα φέρει νέους ανθρώπους στο δημοτικό συμβούλιο ώστε να μην οδηγηθούμε στην ίδια εικόνα προσώπων έστω και μέσω διαφορετικών παρατάξεων. Κάθε ψήφος στην προσπάθειά μας οδηγεί σε έδρες στο δημοτικό συμβούλιο, που θα λείψουν από τα μικρά και μεγάλα «συμφέροντα» και θα οδηγήσουν σε μια πιο συνετή και αξιοπρεπή διοίκηση του δήμου μας.
Εργαζόσαστε καιρό για το συνδυασμό σας, όπως έχουμε αποτυπώσει και στο ρεπορτάζ μας. Ικανοποιημένος από τη λίστα των υποψηφίων σας και ποια τα χαρακτηριστικά τους;
Αυτή τη φορά κάνουμε με μεγαλύτερη χρονική άνεση μια πιο οργανωμένη προσπάθεια. Συγκροτήσαμε ένα ψηφοδέλτιο από ενεργούς συμπολίτες μας που έχουν δώσει δείγματα γραφής στο χώρο εργασίας τους αλλά και με τη συμμετοχή τους στα κοινά μέσα από συλλόγους και φορείς. Πολλοί συνεργάτες μου με ελάχιστους πόρους και μέσα έχουν συνεισφέρει πολλά στα κοινά με αυτούς τους τρόπους. Έτσι έχουμε σχηματίσει ένα ψηφοδέλτιο με νέους ανθρώπους μεν στα δημοτικά πράγματα, αλλά έμπειρους δε στο στίβο της συμμετοχής στα κοινά, για τους οποίους είμαι περήφανος και θεωρώ ότι όλοι μαζί αποτελούμε την καλύτερη επιλογή για τους συνδημότες μας.
Ποιο κατά την άποψή σας είναι το βασικότερο διακύβευμα αυτών των εκλογών;
Το βασικότερο διακύβευμα είναι να αλλάξει σε σημαντικό ποσοστό η σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου. Αυτό γιατί φτάσαμε πλέον στο έσχατο σημείο τα τελευταία χρόνια να έχουμε συμμαχίες ομάδων των 2,3 ή 4 ατόμων με τον κανόνα «ψηφίζει η μια ομάδα εν πλήρη συνείδηση ότι στραβό φέρνει η άλλη ομάδα ώστε να ψηφίζει και η άλλη ομάδα τα δικά της στραβά». Και έτσι πορεύτηκαν επί 5 χρόνια παρά 2 μήνες και πορεύονται και σήμερα ακόμα που μιλάμε. Και το τελευταίο δίμηνο ξεδιάντροπα λόγω της αλλαγής του εκλογικού συστήματος, οι υπεύθυνοι της εικόνας αυτής για να μπορέσουν να συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο όσα έχουν συνηθίσει να κάνουν, όσα η κοινωνία μας τους έχει καλομάθει ότι τα ανέχεται, μοιράστηκαν σε παρατάξεις για να μπορέσουν να ξαναεκλεγούν οι ίδιοι.
Σας σταματά κάποιος στο δρόμο και σας κάνει το εξής ερώτημα, περιμένοντας όμως μία σαφή απάντηση: Γιατί να επιλέξω εσάς κ. Γούλα κι όχι κάποιον άλλο υποψήφιο δήμαρχο;
Θα κάνω μαζί του τον παρακάτω ρητορικό διάλογο:
Θέλουμε ο δήμαρχος να έχει αυτοδιοικητική εμπειρία, να ξέρει δηλαδή αυτό που καλείται να αντιμετωπίσει;
Θέλουμε ο δήμαρχος να έχει ένα ελάχιστο πνευματικό επίπεδο ώστε να μπορεί να μας εκπροσωπεί με αξιοπρέπεια στις συναντήσεις του στα διάφορα επίπεδα διακυβέρνησης, σε συμβούλια, στις συναντήσεις με τους φορείς κτλ.;
Θέλουμε να έχει ήθος και τιμιότητα;
Θέλουμε να έχει όρεξη και να θέλει να δουλέψει για το δήμο μας;
Θεωρώντας ότι η απάντηση σε όλα τα παραπάνω είναι ένα μεγάλο ναι θα του πω τα εξής:
ο Γούλας δεν είναι ούτε ο πιο έξυπνος Ναυπάκτιος, ούτε ο πιο μορφωμένος, ούτε ο πιο ηθικός και τίμιος, ούτε ο καλύτερος οικογενειάρχης. Αν συγκριθεί όμως μόνο με τους υπόλοιπους υποψηφίους δημάρχους είναι για να μην πω ο μοναδικός αλλά ένας από τους ελάχιστους που ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό όλα τα παραπάνω κριτήρια. Ποιοι άλλοι τα ικανοποιούν; ας επιλέξει ανάμεσα τους.
Κάντε μας ένα σχόλιο για την έως σήμερα προεκλογική περίοδο. Απουσιάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό η συζήτηση επί των θέσεων των παρατάξεων… Συζητάμε για πολλά άλλα, όμως όχι γι’ αυτές…
Ακριβώς αυτό συμβαίνει. Οι διατελέσαντες δήμαρχοι μας λένε ότι δεν μπορούν να γίνουν τα πράγματα διαφορετικά και νέοι υποψήφιοι «κ.κ. Τσουκαλάς-Γκίζας» ότι με μερικές γενικολογίες θα διοικήσουν το δήμο και θα φέρουν το «νέο». Δεν μιλούν ουσιαστικά στους συνδημότες μας, δεν εξηγούν, δεν αναλύουν. Αντιθέτως εμείς όπου σταθούμε και όπου βρεθούμε εξηγούμε γιατί φτάσαμε ως εδώ. Γιατί, αυτοί που διαχειρίστηκαν την τύχη μας αφιέρωσαν και αφιερώνουν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας και της σκέψης τους στο πως θα κάνουν τις αναθέσεις και μάλιστα σε λίγους και πολλές φορές ξένους, πως θα πληρώνουν για τη συντήρηση κάθε οχήματος του Δήμου 10.000 το χρόνο κατά μέσο όρο χωρίς λάστιχα και χωρίς τα καύσιμα, πως θα πληρώνουν 600.000 ενοίκια για ένα κτήριο την τελευταία 8ετία όταν μπορούσαν με 400.000 να αγοράσουν το κτήριο της πρώην εφορίας από το ΤΑΙΠΕΔ, πως θα χειραγωγήσουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, πως θα κάνουν τα μικρορουσφέτια και πως θα οδηγήσουν τα χρήματα του Δήμου στο χωριό τους εις βάρος όλων των υπολοίπων χωριών και περιοχών. Και η προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Μπουλέ που έθρεψε πολλά από τα παραπάνω και ο Δήμαρχος κ. Λουκόπουλος που φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης όσων συνέβησαν και συμβαίνουν και ο κύριος Κοτσανάς που συμμετείχε σε όλα αυτά μέχρι τέλους είναι συνυπεύθυνοι και εκφραστές της ίδιας μίζερης πολιτικής. Όπως συνυπεύθυνος πλέον είναι και ο κ. Γκίζας που με πλήρη γνώση των όσων συνέβησαν έδωσε στέγη σε 4 πρωταγωνιστές αυτής της εικόνας σε 4 πρώην αντιδημάρχους, προέδρους συμβουλίου και εταιρίων του Δήμου που είναι πλέον οι πρωταγωνιστές του δικού του συνδυασμού. Έδωσε με τη συνεργασία μαζί τους τη συγκατάθεσή του σε όλα όσα συνέβησαν σε αυτή τη θητεία. Ο κ. Τσουκαλάς παρότι έχει σε γενικές γραμμές πρωταγωνιστές νέα πρόσωπα στο συνδυασμό του αδυνατεί να εκφράσει κάτι διαφορετικό τώρα όπως και στο συμβούλιο.
Και μιας και μιλάμε για προγραμματικές θέσεις, η «Ανανέωση και Δημιουργία», αν είναι σε θέση διοίκησης την επόμενη ημέρα, σε ποιους τομείς θα εστιάσει;
Ακριβώς στο να διορθώσουμε και να βάλουμε φρένο σε όλα τα παραπάνω.
Πέρα από αυτά όμως, δεκαετίες ολόκληρες μας έφταιγαν οι υποδομές που δεν γίνονταν και μας κρατούσαν αποκλεισμένους, σήμερα όμως η Πατρών – Κορίνθου είναι έτοιμη, η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου είναι έτοιμη, η Ιονία οδός είναι έτοιμη, η Ναυπακτία όμως όπως αποδείχθηκε είναι δυστυχώς ανέτοιμη. Ανέτοιμη να καρπωθεί την στρατηγική της θέση, ανέτοιμη να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Θα σας δώσω μερικούς μόνο βασικούς πυλώνες των προτεραιοτήτων μας με τα παρακάτω ερωτήματα.
Γιατί μετά από όλα αυτά τα έργα υποδομής δεν μπορούμε να αναπτυχθούμε κυρίως τουριστικά; Γιατί εκατοντάδες νέοι από τη Ναυπακτία πήγαν όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά για σεζόν σε άλλα μέρη της Ελλάδας που και για αυτά υπάρχει η κρίση και τα μνημόνια; Γιατί τίποτα σε ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο δεν είναι σωστό: το λιμάνι έχει κάνει σπηλαιώσεις και κινδυνεύει να πέσει, το αποχετευτικό στο κέντρο της πόλης είναι ακόμα παντορροϊκό, η Πλάζ ουρητήριο, το αλσύλιο Γριμπόβου χάλια, οι νεροτσουλήθρες εστία μόλυνσης και επικίνδυνες, το Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής εγκαταλειμμένο, ο παραλιακός της Παλαιοπαναγιάς στην κατάσταση που βιώνουμε, στις παραλίες Πλατανίτη, Πατρινών, Αντιρρίου, Ρίζας, Μακύνειας, Κ. Βασιλικής και Κρυονερίου, δεν έχει μπει πέτρα πάνω στην Πέτρα. Γιατί οι εργοταξιακοί χώροι της γέφυρας και τα δημόσια κτήματα είναι παρατημένα; Γιατί η περιοχή Eυηνολίμνης είναι ακόμα στις προμελέτες αξιοποίησης; Γιατί ενώ διαχειριζόμαστε Δήμος και εταιρίες του πάνω από 40 εκ το χρόνο δεν στηρίζονται οι σύλλογοι που προσφέρουν πραγματικό έργο όπως, αιμοδοτικοί, κοινωνικό ιατρείο, αθλητικοί που είναι φυτώριο νέων, σκακιστικός και πολλοί άλλοι; Γιατί από την πρόταση που κατατέθηκε στο ΣΤΕ το 2012 (ήμουν αντιδήμαρχος στην Πολεοδομία με Δήμαρχο τον κ. Μπουλέ) και δόθηκε λύση σε ένα μέρος του οικιστικού δεν είχαμε καμιά άλλη ουσιαστική εξέλιξη σε οποιοδήποτε θέμα που αφορά την ορθολογική οικιστική ανάπτυξη; Στο τελευταίο να σταθώ λίγο και να ευχαριστήσω όπως έκανα και στο ΔΣ τους μηχανικούς της υπηρεσίας, τους συλλόγους των μηχανικών της Πόλης και ιδιαιτέρως τον κ. Ι. Κωτσόπουλο που αφιλοκερδώς κατέθεσαν τις γνώσεις τους για την επίλυση του ζητήματος που ούτε εγώ ως Αντιδήμαρχος ούτε και κανείς άλλος αιρετός τότε μπορούσαμε να επιλύσουμε, αλλά τώρα που είχαμε αίσιο τέλος, βλέπω πολλούς να δρέπουν δάφνες στις πλάτες των πραγματικών πρωταγωνιστών. Αυτός είναι ένας μεγάλος μας στόχος: Να δώσουμε στο ντόπιο ανθρώπινο δυναμικό τη δυνατότητα να δείξει τι αξίζει.
Η δημοτική αρχή στον απολογισμό της κάνει λόγο για έργα δεκάδων εκατομμυρίων. Κάντε μας ένα σχόλιο για τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της θητείας και το όσα παρήγαγε….
Το έργο αυτής της δημοτικής αρχής που κινήθηκε χρονικά παράλληλα με το ΕΣΠΑ αλλά και το πρόγραμμα Φιλόδημος ήταν πολύ φτωχό, ειδικά αν σκεφτούμε ότι είχε διάρκεια 5 χρόνια. Χαρακτηρίστηκε από πρόχειρες αποφάσεις χωρίς στρατηγική και την πολιτική του «ότι κάτσει». Λίγα ορατά αποτελέσματα και θετικές ενέργειες όπως Ξενία, αυλές σχολείων, διάσωση του έργου αναβάθμισης του βιολογικού και 2-3 ακόμη. Αντίθετα εκείνο που χαρακτήρισε τη δημοτική αρχή αυτή είναι η ίντριγκα και το σύνθημα ανάμεσά τους: «ψήφισε τα δικά μου ας είναι λάθος ή ‘’πονηρά’’ για να ψηφίσω κι εγώ τα δικά σου». Αυτό θα μείνει.
Κεφάλαιο συνεργασίες… μοιραία την επομένη των εκλογών θα πρέπει να προκύψουν. Αρκεί όμως ένας νόμος να τις «επιβάλει», όταν το πολιτικό προσωπικό δεν φαίνεται να αλλάζει σε μεγάλο του βαθμό;
Θεωρώ πως εγώ και οι συνεργάτες μου έχουμε το επίπεδο ώστε να μπορούμε να συνεργαστούμε. Να ακούσουμε το σωστό από όπου και αν προέρχεται. Άλλωστε έτσι πορεύτηκα και στο δημοτικό συμβούλιο στα 5 αυτά χρόνια. Για μας λοιπόν η συνεργασία είναι εύκολο να γίνει. Για αυτούς που δεν θέλουν να κόψουν τις «κακές συνήθειες» θα είναι δύσκολη η συνεργασία, ειδικά μαζί μας. Η απλή αναλογική παρά τα προβλήματά της, δίνει τη δυνατότητα να ανανεωθούν τα πρόσωπα στο δημοτικό συμβούλιο.  Κάθε έδρα που κερδίζει ο συνδυασμός μας φέρνει και ένα νέο πρόσωπο στα έδρανά του. Είμαι αισιόδοξος ότι θα είναι αρκετοί από τους συνεργάτες μου στο νέο δημοτικό συμβούλιο.
Και τέλος το μήνυμά σας προς τους ψηφοφόρους…
Σε αυτές τις εκλογές είναι ευκαιρία να αλλάξουμε όσα μας ενοχλούν. Είναι ευκαιρία να δώσουμε χώρο στη δουλειά και τη δημιουργία. Για αυτό αγωνιζόμαστε. Χαμένος είναι ο αγώνας που δεν δίνεται. Εμείς δίνουμε τον αγώνα για να αλλάξουμε τα πράγματα και να δώσουμε προοπτική στη Ναυπακτία. Δώστε μας τη δύναμη να το κάνουμε. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε.
Στάσου δίπλα μας!!!
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «εμπρός»


spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme