27.8 C
Nafpaktos
Wednesday, September 11, 2024
spot_img
spot_img

Ειδήσεις… από το παρελθόν

spot_img

Τα τελευταία χρόνια της κατοχής από τους Τούρκους παρατηρείται στην Ήπειρο μια έντονη διασάλευση της Δημόσιας ασφάλειας από Τούρκους και Αλβανούς ληστές. Η Πλησίβιτσα της πρώτης «είδησης» είναι το σημερινό Πλαίσιο Φιλιατών.

Ο Τόμας Έντισον (1847 – 1931) είναι ο διάσημος Αμερικανός εφευρέτης και επιχειρηματίας. Οι Τούρκοι αξιωματικοί της περιοχής Ιωαννίνων, ελάχιστα χρόνια μετά την επικράτηση των Νεότουρκων, απειλούν την εξουσία τους.

Ακολουθεί ένα συγχαρητήριο τηλεγράφημα προς τον εορτάζοντα πρωθυπουργό Ελ. Βενιζέλο, από Έλληνες του Βατούμ του Καυκάσου.

Το «ελληνικό Αίμα» ήταν παράνομη αντιστασιακή εφημερίδα κατά την διάρκεια της κατοχής.

Οι «ειδήσεις», που παραθέτει το 1945, αφορούν την περίοδο της «κόκκινης τρομοκρατίας» κατά την διάρκεια της κατοχής και τα «Δεκεμβριανά» του 1944, κατά την οποίαν οι εκτελέσεις Ελλήνων και η ομηρία χιλιάδων, ήταν στην ημερήσια διάταξη από ομάδες τις οποίες ήλεγχαν οι κομμουνιστές. Έτσι μεταξύ των απαχθέντων ήταν και ο παντελώς άκακος ηθοποιός Χριστόφορος Νέζερ. Ακόμα η δολοφονία του Κεφαλλονίτη Ιάσωνος Μαράτου, διότι προωθούσε Έλληνες αξιωματικούς να μεταβούν, μέσω της Μ. Ασίας, στη Μέση Ανατολή, για να πολεμήσουν τους Γερμανούς. Ο γνωστός αρθρογράφος της ΕΣΤΙΑΣ Τηλέμαχος Μαράτος, που απεβίωσε προ ετών, ήταν γιος του. Αλλά και ένα μακελειό στο Βελβενδό της Κοζάνης από την «ένδοξη αντίσταση» των κομμουνιστών με θύματα 26 Έλληνες…

Με ενέργειες της τότε πριγκίπισσας Φρειδερίκης στη Νότια Αφρική μεταφέρονται 15 νοσοκομειακά αυτοκίνητα στην Ελλάδα.

Τέλος η τελευταία «είδηση» αναφέρεται στην επίσκεψη Ούγγρων περιηγητών στην Ελλάδα του 1893.

Οι ειδήσεις

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 28.8.1911 – Κέρκυρα 21 Αυγούστου Αγγέλλεται εκ Πρεβέζης ότι ο λήσταρχος Μουχαρέμ Ρυσίτης προ πολλού πολιορκών την Πλησίβιτζαν τη ανοχή των τουρκικών αρχών εφόνευσε τον Θεόδωρον Κατζούπην τολμήσαντα να εξέλθη… από της Πλησιβίτζης, η οποία τρομοκρατείται.

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 23.8.1911 – Κατ’ ασφαλείς πληροφορίας εξ Ιωαννίνων καθ’ όλην την Ήπειρον ήρχισαν να σχηματίζονται τουρκικαί συμμορίαι, αι οποίαι καταπιέζουν τους κατοίκους των χριστιανών χωρικών ζητούντες παρ’ αυτών διά της βίας χρήματα.

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 28.8.1911 – Βιέννη. O μέγας εφευρέτης Έδισσον αφίκετο ενταύθα μετά της οικογενείας του […] Ο Έδισσον την ανθηρότητα της υγείας του αποδίδει εις την εικοσάωρον εργασίαν, την οποίαν κάμνει το εικοσιτετράωρον. Ουδέποτε είπε, πρέπει να μεριμνά πολύ τις δια την υγείαν του! Η υγεία εν τοιαύτη περιπτώσει καταστρέφεται απαράλλακτα όπως το ωρολόγιον, το οποίον πολύ εξετάζει τις.

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 13.12.1911 – ΒΙΕΝΝΗ, κατά τα εξ Ιωαννίνων τηλεγραφήματα οι εκεί αξιωματικοί ηπείλησαν ότι θα εκστρατεύσουν εναντίον την Κων/πόλεως προς κατάπαυσιν των μεταξύ των κομμάτων ερίδων.

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 15.12.1911 – προς τον πρωθυπουργόν κ. Βενιζέλον, άγοντα σήμερον την ονομαστικήν του εορτήν απεστάλη εκ Βατούμ το κάτωθι τηλεγράφημα.

«Βατούμ, 14.12 -Εγκάρδια συγχαρητήρια επί τη ονομαστική εορτή και τη εθνοσκεπή υμών δράσει εκ μέρους της λαϊκής τάξεως των Ελλήνων Βατούμ. Κορωνίσης, Μιλτιάδης Ελευθεριάδης, Καρύδης Περικλής, Φωτιάδης, Τζελέκας, Γεμεμίδης, Φελεκύδης, Κερτογλής, Αποστολίδης, Γιαλιάς, Παπαδόπουλος, Μαρουδιάς, Πορφελιάδης, Σεργιάδης».

ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ – 30.1.1945 – Με την πρώτην αποστολήν των παραδοθέντων υπό του ΕΛΑΣ εις Βόλον ομήρων οι οποίοι αφίχθησαν ατμοπλοϊκώς το Σάββατο, επέστρεψεν και ο δραματικός πρωταγωνιστής Χριστόφορος Νέζερ! Ο εκλεκτός καλλιτέχνης του ελληνικού θεάτρου είχεν απαχθή ως όμηρος την παραμονήν των Χριστουγέννων και ωδηγήθη μέχρι Λαρίσσης. Η σύλληψις του είχε προξενήσει κατάπληξιν εις το Αθηναϊκόν κοινόν γνωστού όντος ότι ο Χριστόφορος Νέζερ, ο σεμνός ούτος άνθρωπος, ουδέποτε είχεν αναμειχθεί εις ουδενός είδους κίνησιν. […]

ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ, 7.3.1945 – Αφίχθησαν ενταύθα και έτερα 25 αυτοκίνητα νοσοκομειακά και κινητά χειρουργεία, προϊόν των εράνων τους οποίους ενήργησεν η πριγκίπισσα διαδόχου Φρειδερίκη εις Νότιον Αφρικήν, οκτώ των ως άνω αυτοκινήτων προορίζονται διά την Θεσσαλονίκην.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ, 9.3.1945 – την 20ην Φεβρουαρίου 1945, εν μέσω βαθυτάτου πένθους οικείων, φίλων και συναδέλφων του εγένετο εν τη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Καρύτση η κηδεία του Ταγματάρχου Χωρ-κής Θεοδώρου Μπουλούκου. Θύμα και ούτος των δεκάδων χιλιάδων θυμάτων της θηριωδίας των εαμιτών. Ο Ταγματάρχης Θεοδ. Μπουλούκος, γόνος πατριωτικής οικογένειας […] κατεσφάγη εις το Περιστέρι, ένθα ανευρέθη το πτώμα του μεταξύ των πτωμάτων τόσων άλλων χιλιάδων μαρτύρων.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ, 11.3.1945 – ΚΗΔΕΙΑΙ. Ό,τι απέμεινεν από το σώμα του αγαπημένου μας.

ΙΑΣΟΝΟΣ Γ. ΜΑΡΑΤΟΥ

Πλοιάρχου Ε.Ν.

Φονευθέντος την 5ην Δεκεμβρίου 1944 υπό κακούργων Ελασιτών κηδεύομεν την 12 τρέχοντος εκ του Ζωγράφω ιερού ναού Αγίου Θεράποντος […] η μητέρα Μάνια, η σύζυγος Άννα, τα τέκνα Γεώργιος, Τηλέμαχος, Μαρία – Κατέ, αβάπτιστον[…]

ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ, 18.7.1945 – Κοζάνη. Κατά πληροφορίας εκ της κωμοπόλεως Βελβενδού, κατόπιν μακρών αναζητήσεων συνελήφθησαν οι επιτελείς του εδώ εαμοκομμουνιστικού συνασπισμού Χατζηπάνος γεωπόνος, Α. Σακελλάρης οδοντίατρος και Ε. Φυλακτός εις τους οποίους αποδίδεται η διάπραξις σωρείας εγκλημάτων. Μεταξύ των άλλων, οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι μετά του Κ. Τυφόφυλου δικηγόρου, Δ. Φυλακτού δημοδιδασκάλου, Ζ. Βλατή φοιτητού και των Π. και Δ. Παπαμίχου και Κουρεπά, απάντων φυγοδικούντων, προέβησαν εις την σύλληψιν 26 Εθνικοφρόνων πολιτών. Οίτινες έκτοτε ουδέν σημείον ζωής έδωσαν. Οι συλληφθέντες τότε υπό των άνω κομμουνιστών είναι οι Θωμάς Παπαγωργίου ιατρός, Μ. Παπασπανός, Ν. Γιαννουσάς, Γρ. Τσιμίνας, Ε. Φλιάκας πρόεδρος και κοινοτικοί σύμβουλοι Κλ. Αντωνιάδης και Ι. Θαβόρης δημοδιδάσκαλος, Ι. Πλιάτσας γραμματεύς της κοινότητος, Γ. Σαγιάς μετά συζύγου του[…]

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ 1.7.1893 – Ο «Πεσταίος Λόϋδ» δημοσιεύει επιστολάς των κατελθόντων εις Ελλάδα καθηγητών, εξαιρόντων την γενομένην αυτοίς φιλόξενον δεξίωσιν. Μετ’ ενθουσιασμού περιγράφουσιν ιδίως τα έργα της κορινθιακής διώρυγος, καθό οφειλόμενα εις την τολμηράν πρωτοβουλίαν μεγαλωνύμου Ούγγρου του Στρατηγού Τύρ. Η εις την Ακρόπολιν επίσκεψις υπό το σεληναίον φως προσκλήσει του δημάρχου Μελά, τους κατηύφρανε απεκόμισαν δε φαιδράς εντυπώσεις και εκ της Κηφισίας ης τον Πλάτανον εξύμνησεν ο ποιητής Γάϊβελ.

 

Αντώνης Ν. Βενέτης,

Μοναστηράκι Δωρίδος

spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme