8.4 C
Nafpaktos
Monday, January 30, 2023
spot_img
spot_img

Ελεύθερη διέλευση των εργαζομένων από τη γέφυρα ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπακτίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με το καλημέρα του 2023 ένα ακόμη οικονομικό βάρος στις πλάτες των εργαζόμενων της πόλης μας, «που είχαν την ατυχία να εργάζονται στην Πάτρα»   προστέθηκε στα τόσα που επωμίζονται με την καθημερινή ακρίβεια. Είναι τουλάχιστον πρόκληση για το λαό μας!

Με τις νέες αυξήσεις πάνω από 250 ευρώ το μήνα πληρώνουν οι εργαζόμενοι μόνο για τη διέλευση της γέφυρας. Είναι απαράδεκτο σχεδόν του 1/3 του μισθού ενός εργαζόμενου να δίνεται στην Γέφυρα Α.Ε. για να πάει από το σπίτι στη δουλειά και απ’ τη δουλειά στο σπίτι, την ώρα που με μεγάλη δυσκολία βγαίνουν πέρα τα έξοδα μιας οικογένειας.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι που εκμεταλλεύονται τους αυτοκινητοδρόμους, αλλά και τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου κερδίζουν εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από τις μετακινήσεις μας, ασκώντας το δικαίωμα που τους παρέχουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, μέσω των σχετικών συμβάσεων παραχώρησης, πράγμα που επικαλείται η  «ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ».

«”Η ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Σύμβασης Παραχώρησης οι μέγιστες τιμές διοδίων για το 2023 υπολογίζονται με βάση την ετήσια μεταβολή του εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών καταναλωτή που ήταν 11,26%”. Με αυτή την σύμβαση, η εν λόγω εταιρεία, το 2020 έλαβε αποζημίωση από το αστικό κράτος (δηλαδή την τσέπη του λαού) ύψους  11.050.000 ευρώ για απώλεια εσόδων λόγω πανδημίας, με αποτέλεσμα τα καθαρά της κέρδη, το 2020, να παρουσιάσουν αύξηση κατά 3.250.000 ευρώ σε σχέση με το 2019 και να ανέλθουν στα 14.444.539,02 ευρώ».

Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όλες οι παρατάξεις, δεν άγγιξαν την ουσία του προβλήματος που είναι ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΟΛΩΝ από τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρίου πολύ περισσότερο των εργαζόμενων. Το κόστος να πληρώσουν τα κόμματα που συμφώνησαν στη Σύμβαση Παραχώρησης και οι εργοδότες.

Δήμαρχος: .να στείλουμε το μήνυμα σε όλους τους όμορους δήμους,τη γέφυρα αλλά και το κράτος,ότι είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε αύξηση,ενώ καλούμε άμεσα-όπως σημείωσε ο δήμαρχος-να συνεργαστούν στα πλαίσια των δεσμεύσεων τους, ώστε να πάψει να υφίσταται το πρόβλημα,αλλά και περαιτέρω δυνατότητες ενδεχόμενης μείωσης του κόστους διέλευσης. Όποιος  κατάλαβε – κατάλαβε τι έχει πρόθεση να κάνει.

Μπουλές: Αν θέλουμε να πετύχουμε θα πρέπει να δούμε το θέμα ανοιχτά. Το πρόβλημα αυτό, αφορά και την απέναντι κοινωνία θα πρέπει λοιπόν να έρθουμε σε μία κοινή συνεδρίαση με τον Δήμο Πατρέων. Περιμένουμε κάτι; να βγάλει άλλος τα κάστανα απ τη φωτιά;

Γούλας: το πρόβλημα θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί διαφορετικά με το κόστος της αύξησης να μετακυλιστεί στην απλή διέλευση. Αλλά φαίνεται ότι την πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Έλεος ΠΡΕΠΕΙ να πληρώσει οπωσδήποτε ο λαός κάτι που είναι ήδη ακριβοπληρωμένο.

Δεν υπάρχουν λύσεις από τα “πάνω” για τους εργαζόμενους, τη φτωχή αγροτιά, τους μικροεπαγγελματίες και τη νεολαία. Δεν υπάρχουν “σωτήρες” και “προστάτες”.

Μόνο το ΚΚΕ έκανε άμεσα ερώτηση για τις νέες αυξήσεις στην τιμή των διοδίων στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου (“Χαρίλαος Τρικούπης”) την κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης, προς τον υπ. Υποδομών – Μεταφορών. https://www.902.gr/eidisi/voyli/317667/dorean-dieleysi-olon-osoi-hrisimopoioyn-ti-gefyra-rioy-antirrioy

Η μοναδική αποτελεσματική πίεση που μπορεί να ασκηθεί σε όποια αντιλαϊκή κυβέρνηση είναι από την ίδια την εργατική τάξη, τον λαό, το κίνημά τους, δηλαδή από τα κάτω. Όπου οι εργαζόμενοι, ο λαός μας, πήραν την υπόθεση στα χέρια τους, όπου ξεπέρασαν τις λογικές των λύσεων “από τα πάνω”, είχαν μικρές και μεγαλύτερες νίκες.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: δωρεάν διέλευση όλων όσων χρησιμοποιούν καθημερινά τη γέφυρα για την μετακίνησή τους, όπως εργαζόμενοι, αγρότες, ασθενείς, φοιτητές κ.ά., αλλά και κατάργηση όλων των διοδίων, δωρεάν μετακίνηση του λαού μας μέσα από σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές και αυτοκινητόδρομους.

Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme