26.7 C
Nafpaktos
Sunday, April 14, 2024
spot_img
spot_img

Η γέφυρα ως έργο και ως στοιχείο πολιτισμού-Με επιτυχία η γιορτή των 15 χρόνων λειτουργίας της


Με μεγάλη επιτυχία και παρουσία περίπου 2.000 θεατών πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στο Φρούριο του Αντιρρίου η συναυλία για τον εορτασμό των 15 χρόνων της γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης». Υπό τις νότες του Μίκη Θεοδωράκη, η Πέγκυ Ζήνα και ο Παναγιώτης Πετράκης μάγεψαν το κοινό, κάνοντας πράξη αυτό που οραματίστηκαν οι διοργανωτές της εκδήλωσης, δηλαδή τη σύνδεση του έργου της Ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου με εκείνο του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη.

Συνδιοργανωτές της συναυλίας ήταν η Γέφυρα Α.Ε. και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος, ενώ πολύτιμοι συνεργάτες στην πρωτοβουλία στάθηκαν η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών & Εμπορικών Σωματείων Ναυπακτίας & Δωρίδος και η Ένωση Επαγγελματιών, Βιοτεχνών & Εμπόρων Αντιρρίου, φορείς που άλλωστε υλοποιούν, από κοινού με την παραχωρησιούχο εταιρεία, ένα πλάνο ανάπτυξης της επισκεψιμότητας της περιοχής.
Η πορεία στο χρόνο
Η βραδιά που σημάδεψε τα 15 χρόνια λειτουργίας της γέφυρας δεν ήταν ένα αποκομμένο σημείο στην πορεία όλων αυτών των χρόνων, αποτελώντας στην ουσία τη συνέχεια μίας διαδρομής, από τα  «ΖΕΥΞΕΙΑ» των τελών της δεκαετίας του 90’ μέχρι την «υπερ-συναυλία» της ολοκλήρωσης της Γέφυρας το 2004 και από εκεί στον εορτασμό των 10 χρόνων, για να φτάσουμε εν τέλει στη σήμερα.
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών ο δήμαρχος Ναυπακτίας Β. Γκίζας, ο πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της Γέφυρα Α.Ε. Π. Παπανικόλας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Σιμάκης, Σ. Παπαβασιλείου, Ζ. Χοχτούλας, ο πρόεδρος της κοινότητας Αντιρρίου κ. Παπαδόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Ναυπακτίας Γ. Μπουλές, ο δημοτικός σύμβουλος Σπ. Τσέλιος και πλήθος κόσμου, ενώ την παρουσίαση έκανε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Πάνος Θεοδωρακόπουλος.
Π. Παπανικόλας: «Σύμβολο ενότητας και προκοπής»
Στο χαιρετισμό του ο κ. Παπανικόλας επέλεξε να κάνει βιωματικές αναφορές, τονίζοντας αρχικά πως δεν μιλά ως «ο ένας», από τη θέση του προέδρου, αλλά ως «ένας από τους πολλούς», που έχουν συμβάλει και συνεχίζουν να συμβάλουν σε αυτό το έργο. «Είναι αυτό ένα δίδαγμα ζωής, το οποίο απέκτησα εδώ, στο Αντίρριο», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στη στιγμή που έπιασε δουλειά στο εργοτάξιο της γέφυρας ως νέος Πολιτικός Μηχανικός, ειδικευμένος στη γεφυροποιία, λέγοντας τα εξής: «Τα σχέδια που είχα στα χέρια μου, υπόσχονταν καλή έκβαση της οικοδόμησης της Γέφυρας. Προσπαθούσα όμως να δω τη μεγάλη εικόνα: Τη γεφυροποιία στην πράξη. Κατάφερα να τη δω όταν αντιλήφθηκα πράγματα που δεν φαίνονταν στα σχέδια και δεν είχα μάθει στο Πολυτεχνείο. Είδα ανθρώπους από την τοπική κοινωνία να περνούν την πύλη του εργοταξίου, να δίνουν τα χέρια και να πιάνουν δουλειά».
«Έτσι ανακάλυψα πώς χτίζεται στην πράξη μια Μεγάλη Γέφυρα», είπε με νόημα ο κ. Παπανικόλας, κάνοντας λόγο για τις πολλές μικρές καθημερινές γέφυρες που έχουμε όλοι μέσα μας και που αν τις οικοδομήσουμε θα οδηγηθούμε στη ενότητα και στην επιδίωξη των μεγάλων σκοπών του συνόλου και της πατρίδας. «Το 2021, στα 200 χρόνια από την εθνική μας επανάσταση, θα υπάρχει στο τοπίο ένα μνημείο, σύμβολο ενότητας και προκοπής», είπε καταλήγοντας, τονίζοντας μάλιστα πως αυτό αποτελεί αποτέλεσμα της δουλειάς των πολλών, που έχουν ως κύριο στόχο το «μαζί».
Ολ. Βικάτου: «Σύνδεση των μνημείων με την κοινωνία»
Στο σύντομο χαιρετισμό της η προϊστάμενη της Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος, Ολυμπία Βικάτου, τόνισε πως το έργο της Εφορείας δεν περιορίζεται στην ανάδειξη των μνημείων, αλλά έχει στόχο την πιο στενή σχέση αυτών με την τοπική κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, διοργανώνονται συχνά εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο. «Πέντε αιώνες μετά την κατασκευή των φρουρίων ένα τεράστιο έργο γεφυρώνει τον τόπο και το χρόνο», σημείωσε, αναφερόμενη στο έργο της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, προσθέτοντας πως το Φρούριο του Αντιρρίου περιλαμβάνει όλες τις υποδομές για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων στον αύλειο χώρο του.
Β. Γκίζας: «Ο πολιτισμός η πιο σημαντική γέφυρα»
«Η μεγαλύτερη γέφυρα που μπόρεσε και κατασκεύασε ο άνθρωπος από καταβολής κόσμου είναι ο πολιτισμός, ο οποίος ενώνει πραγματικά γενιές και εποχές», ήταν τα πρώτα λόγια του δημάρχου Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα, κάνοντας λόγο για δύναμη η οποία εγγυάται την πρόοδο του ανθρώπου. «Όποια άλλη γέφυρα βοηθά την ένωση των ανθρώπων, ενώ η δική μας εδώ καταφέρνει και τα δύο παραπάνω», πρόσθεσε, δηλώνοντας χαρούμενος για τους παρουσία του στην εκδήλωση των 15 ετών του μεγάλου αυτού έργου. Τέλος ο δήμαρχος τόνισε πως ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της νέας δημοτικής αρχής είναι η επένδυση στον πολιτισμό, δηλώνοντας συμπαραστάτης σε ότι γίνεται στην περιοχή και αφορά τον τομέα αυτό.
πηγή φωτο: Πάνος Τσούσης 


spot_img
spot_img
spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme