10 C
Nafpaktos
Friday, February 3, 2023
spot_img
spot_img

Η δημοτική αρχή στο δρόμο προς τις εκλογές-Οι συνεργασίες και οι δυσκολίες

Θετικά τα δεδομένα σήμερα με τους συνεργαζόμενους αλλά υπάρχει και δυσκολία

Αποτελούμενη από δύο παρατάξεις και τέσσερις δημοτικούς συμβούλους από μία τρίτη, η δημοτική αρχή αυτή τη στιγμή πορεύεται επί της ουσίας ως ένα σώμα, τόσο για την παραγωγή έργου στο δήμο, όσο, όπως όλα δείχνουν, και για τις εκλογές του 2023. Ο Βασίλης Γκίζας στη διάρκεια αυτής της θητείας έπρεπε μεταξύ όλων των άλλων να κρατά και τις ισορροπίες ανάμεσα στις συνεργαζόμενες ομάδες, καταγράφοντας στην πορεία του χρόνου και έως σήμερα δύο απώλειες, μία του Γιάννη Μπουλέ ως εκλεγμένου συμβούλου, αλλά τυπικά και της ΑΔΚΝ, και μία δεύτερη του Γιάννη Νταουσάνη. Όλοι οι υπόλοιποι έχουν πορευτεί από κοινού και στην παρούσα φάση δε διαφαίνεται ότι αυτό μπορεί να αλλάξει τους επόμενους μήνες. Η «ε» καταγράφει τα δεδομένα και σας τα παρουσιάζει.

Οι έξι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι από τη Συνεργασία Πολιτών, Θωμάς Κοτρωνιάς, Σωκράτης Παπαβασιλείου, Γιώργος Σιμάκης, Γιάννης Παπαϊωαννίδης, Ζαχαρίας Χοχτούλας και Θανάσης Κούκουνας θεωρείται δεδομένο πως θα είναι εκ νέου υποψήφιοι στις εκλογές του επόμενου χρόνου. Κάποια σενάρια που κυκλοφόρησαν προ καιρού στην πόλη για κάποιον εξ αυτών (μαζί με το δικό του κόσμο), κάνοντας λόγο για δήθεν προθέσεις να επανεξετάσουν τη στάση τους, περισσότερο εκλαμβάνονται ως διασπορά φημών που θέλει να δημιουργήσει τριγμούς στο στρατόπεδο Γκίζα, παρά ως σοβαρό ενδεχόμενο να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Οι παραπάνω αποτελούν τη συνέχεια της Συνεργασίας Πολιτών από το 2019, κάποιοι εξ αυτών όμως παρέχουν στο δήμαρχο και την «ασφάλεια» ότι θα είναι καλά δομημένος ο συνδυασμός στις ερχόμενες εκλογές στον ορεινό όγκο της Ναυπακτίας, Πλάτανο και Αποδοτία. Όσο κι αν η κάλπη μπορεί πάντα να κρύβει εκπλήξεις, είναι τέτοια η συμπεριφορά του εκλογικού σώματος στο γεωγραφικό αυτό κομμάτι της Ναυπακτίας, από την πρώτη ημέρα του Καλλικρατικού δήμου, που βάσιμα κανείς μπορεί να υποθέσει ότι και στις εκλογές του 2023, ο Β. Γκίζας συνεχίζοντας να έχει μαζί του συγκεκριμένα πρόσωπα τότε θα είναι από εκείνους που θα βάλουν ψηλά τον πήχη στις εν λόγω περιοχές.

Οι εκλεγμένοι της ΑΔΚΝ

Οι τέσσερις εκλεγμένοι με την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας, Γιώργος Κοτρώνης, Σπύρος Τσέλιος, Μπάμπης Καραδήμας και Ηρακλής Μουχτούρης, μην έχοντας ακολουθήσει το Γιάννη Μπουλέ και το συνδυασμό στις αποφάσεις που πήρε και σήμαναν το τέλος της συνδιοίκησης, συνεχίζουν να αποτελούν μέρος της δημοτικής αρχής, θα τη στηρίξουν έως τέλος και όπως λένε οι πηγές μας το ίδιο θα κάνουν και στις ερχόμενες εκλογές. Μάλιστα, κι αυτό δεν είναι αμελητέο για συγκεκριμένες περιοχές του δήμου, όπως αναφέρουν πηγές της «ε», μαζί τους θα έχουν και πρόσωπα τα οποία επίσης το 2019 ήταν στην ΑΔΚΝ, τα οποία διαφώνησαν με τις αποφάσεις που πάρθηκαν για το τέλος της συνεργασίας, τασσόμενα και αυτά με τη στήριξή τους στο πλευρό του Βασίλη Γκίζα.

Η ομάδα Τσουκαλά

Στα της παράταξης του Ντίνου Τσουκαλά, ο οποίος έχει σήμερα από το συνδυασμό του άλλους τρεις εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους,  τους Ντίνο Ζορμπά, Σπύρο Τραχύλη και Θανάση Κιούση, αν υπήρχε στοιχηματική εταιρεία που να πόνταρε κάποιος ποιο θα είναι το μέλλον αυτής της ομάδας ανθρώπων, τότε η συμπόρευση με τη Συνεργασία Πολιτών θα συγκέντρωνε συντριπτικό ποσοστό έναντι κάθε άλλου ενδεχόμενου.

Ο ίδιος ο αντιδήμαρχος, σε δηλώσεις του πριν από λίγες ημέρες στο Γιάννη Κοργιαλά και το nafpaktianews.gr χαρακτήρισε άψογη τη συνεργασία με την παράταξη Γκίζα, προσθέτοντας ότι μέχρι τις εκλογές θα είναι μαζί, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «όταν κάνω συμφωνία με κάποιον και αφορά τα κοινά της περιοχής την πάω μέχρι τέλους, μην ψάχνοντας δικαιολογίες για να αποχωρήσω». Για την επόμενη μέρα τόνισε ότι θα κάνει συζητήσεις με τα ενεργά στελέχη της παράταξής του και θα αποφασίσουν από κοινού το ποια θα είναι η πορεία τους, διατυπώνοντας μάλιστα την ευχή να δημιουργηθεί με την ομάδα Γκίζα μία κοινή ομάδα που θα φέρει εις πέρας όσα έχουν σχεδιαστεί και είτε υλοποιούνται, είτε είναι στόχος να υλοποιηθούν στο μέλλον. «Υπάρχει θέληση γι’ αυτό», είπε καταλήγοντας, δίνοντας το στίγμα για τα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν.

Προσθέτει δυνάμεις από το 2019

Σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι διαθέσεις των ατόμων που αποτελούν την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου είναι οι παραπάνω, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να προκύψουν αλλαγές. Άλλωστε στην πολιτική το τι ξημερώνει ουδείς το γνωρίζει. Όμως τώρα, με τα δεδομένα της στιγμής, ο Β. Γκίζας ως πιο πιθανό ενδεχόμενο μετρά τη συνέχιση της συνεργασίας τόσο με την παράταξη του Ντ. Τσουκαλά, όσο και με τους εκλεγμένους συμβούλους της ΑΔΚΝ. Αυτή η συνεργασία, μάλιστα, όπως αναφέραμε για την περίπτωση της ορεινής Ναυπακτίας, τον «στήνει» εκλογικά καλά και στην περιοχή της Χάλκειας, του δίνει πρόσωπα που δεν είχε το 2019 στο Αντίρριο και την Πυλήνη, ενώ του προσθέτει ψήφους και στη Ναύπακτο, με τις προσθήκες Κοτρώνη και Τσέλιου, οι οποίοι θα τον στηρίξουν.

Αν κάποιος βέβαια σταματήσει την ανάγνωση των δεδομένων στο σημείο αυτό, τότε θα θεωρήσει ότι ο νυν δήμαρχος εκλογικά έχει αέρα στα πανιά του. Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο μπροστά όμως, και διαβάζοντας λίγο περισσότερο το σύνολο των στοιχείων, σε συνδυασμό με τον κλίμα που κυοφορείται πολλές φορές (για διάφορους λόγους), ο Β. Γκίζας έχει να ξεπεράσει και δυσκολίες, οι οποίες μόνο αμελητέες δεν είναι. Μάλιστα, αν θεωρήσουμε ως πιο πιθανό σενάριο την κάθοδο τριών συνδυασμών, τότε η κάθε λεπτομέρεια έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, αφού δεν είναι απίθανο να έχουμε δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή στο 43+%,  αν πάλι όχι, τότε τη δεύτερη θα μιλάμε για ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι που δύσκολα μπορεί κανείς να το προσεγγίσει σήμερα με ασφάλεια.

Η δυσκολία των νέων υποψηφίων

Ως προς την ενότητα των δυσκολιών, μιας και στην παρούσα καταγραφή προσεγγίζουμε περισσότερα τα πρόσωπα, άρα και το τι αυτά μπορεί να σημαίνουν για την ομάδα του δημάρχου, το πρώτο και κύριο ζήτημα που θα έχει να ξεπεράσει ο Β. Γκίζας είναι το πως θα βρει νέο αίμα, το οποίο θα μπορεί να σηματοδοτεί κάτι για το συνδυασμό ως ρεύμα για την αποδοχή του έως σήμερα έργου του, και το οποίο φυσικά θα συμπεριλάβει στη λίστα των υποψηφίων του. Με όλα τα παραπάνω πρόσωπα ενεργά, κι αν λάβουμε υπόψη τη δυναμική που έχουν, τότε ακόμα κι αν ο νυν δήμαρχος κόψει πρώτος το νήμα οι πιθανότητες να εκλεγούν κάποιοι άλλοι υποψήφιοι, αντικειμενικά γίνονται αρκετά λιγότερες. Πως θα πείσει λοιπόν πρόσωπα να είναι υποψήφιοι, όταν αντικειμενικά θα είναι πολύ δύσκολο για εκείνους να καταλάβουν εκλόγιμές θέσεις; Η υπερσυγκέντρωση δυνατών υποψηφίων, ενώ από τη μία ψηφοθηρικά φαντάζει ιδανική, από την άλλη είναι και ένας πρόσθετος πονοκέφαλος καθώς, ας είμαστε ρεαλιστές, θα πρέπει να πειστεί κόσμος να τρέξει προεκλογικά παλεύοντας κυρίως για τη «φανέλα» κι όχι για το ενδεχόμενο να εκλεγεί.  Θα βρεθεί; Η απάντηση εδώ δεν πρέπει να είναι μόνο καταφατική, καθώς το ναι φαντάζει πιθανό, έχει πρόσθετη σημασία όμως και το ποιοι θα είναι αφού συνολικά η εικόνα που θα κληθούν να δημιουργήσουν θα πρέπει να είναι και μία εικόνα που να αποπνέει την συγκατάθεσή τους για τα πεπραγμένα των 3,5 χρόνων της δημοτικής αρχής στο τιμόνι του δήμου. Και εδώ η συζήτηση αποκτά άλλο ενδιαφέρον, την ανάλυση της οποίας θα κάνουμε σε επόμενο τεύχος.

Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme