26.7 C
Nafpaktos
Sunday, April 14, 2024
spot_img
spot_img

Η κατανομή των ρόλων στη νέα δημοτική αρχή-Σήμερα η ορκωμοσία στο δήμο Ναυπακτίας

Σήμερα Κυριακή 25 Αυγούστου στις 19:00 το απόγευμα στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του νέου δημάρχου Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα, καθώς και του συνόλου των νέων δημοτικών συμβούλων. Μία εβδομάδα πριν και τυπικά η νέα διοίκηση πάρει στα χέρια της το τιμόνι του δήμου, θα λάβει μέρος το επίσημο τελετουργικό που θα σημάνει την έναρξη της νέας θητείας, με το σχήμα που θα ασκήσει διοίκηση στο δήμο Ναυπακτίας, από την 1η Σεπτεμβρίου, να έχει «κλειδώσει». Η «Συνεργασία Πολιτών»,  που κέρδισε τις εκλογές, σε συνεργασία με την «Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας» και την παράταξη «Πρωταγωνιστής ο Άνθρωπος» θα αποτελέσουν τον κορμό των ομάδων που θα αναλάβουν θέσεις ευθύνης, όντας στην ουσία το πρώτο εγχείρημα διοίκησης υπό τις νέες συνθήκες της απλής αναλογικής.  Η «ε» έχει όλο το ρεπορτάζ και τη φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από κάθε επιλογή του νέου δημάρχου και των συνεργατών του για την κατανομή των ρόλων.
Ο Θωμάς Κοτρωνιάς
Ξεκινώντας από την παράταξη του Βασίλη Γκίζα, στην ουσία θα χρειαστεί να επανεπιβεβαιώσουμε τα όσα γράψαμε στο τελευταίο τεύχος της εφημερίδας για τους δύο που αναλαμβάνουν αντιδημαρχίες. Ο πρώτος είναι ο Θωμάς Κοτρωνιάς, ο οποίος αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του Περιβάλλοντος, όντας όπως σας γράψαμε και στο παρελθόν εκείνος που θα πρέπει από την πρώτη ημέρα να έχει το συγκεκριμένο μηχανισμό του δήμου σε πλήρη λειτουργία, μιας και μιλάμε εν πολλοίς για το νευραλγικό τομέα της καθημερινότητας. Έχοντας την πιο μακρά διαδρομή από τους υπολοίπους της παράταξης, ο Θ. Κοτρωνιάς μοιραία καλείται να αναλάβει ένα πόστο που δεν έχει περιθώριο προσαρμογής, έχοντας όμως στην αρμοδιότητά του, όπως επίσης γράψαμε ξανά, και μία σειρά σημαντικά έργα να φέρει εις πέρας, τα οποία στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ.
Ο Σωκράτης Παπαβασιλείου
Ο δεύτερος είναι ο Σωκράτης Παπαβασιλείου, ο οποίος αναλαμβάνει αντιδήμαρχος Οικονομικών, καλύπτοντας δύο βασικές στοχεύσεις του νέου δημάρχου για την «καρδιά» του δήμου. Πρώτον, το ότι είναι πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του, και δεύτερον το ότι είναι από τις φρέσκες παρουσίες της νέας δημοτικής αρχής, άρα και με ένα καθαρό πολιτικό παρελθόν για να σταθεί δίπλα στο ταμείο του δήμου. «Άφθαρτο πρόσωπο, χωρίς κανείς να μπορεί να του προσάψει κάτι, μέσα στην καρδιά του δήμου», σας έγραφα πριν από λίγες ημέρες για την επιλογή, κι αυτή η φράση περικλείει μέσα της μεγάλο μέρος της φιλοσοφίας πάνω στην οποία πάρθηκε η συγκεκριμένη απόφαση.
Ο Γιάννης Παπαϊωαννίδης
Ο τρίτος αντιδήμαρχος που θα οριστεί από την ΣΠ είναι ο Γιάννης Παπαϊωαννίδης, ο οποίος θα αναλάβει το κομμάτι των Διοικητικών Υπηρεσιών, καθώς και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η επιλογή στηρίζεται, αναφορικά με το κομμάτι των καταστημάτων, στο ότι ο ίδιος είναι χρόνια επαγγελματίας του χώρου, τόσο εδώ όσο και στην Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα οι αρμοδιότητες των διοικητικών υπηρεσιών, του επιτρέπουν να «ψηθεί» με το πέρασμα του χρόνου, αποκτώντας σταδιακά γνώση του αντικειμένου, καθώς είναι ένα χαρτοφυλάκιο που, για αρχή τουλάχιστον, δεν εγκυμονεί κινδύνους. Ο Γ. Παπαϊωάννιδης, να σημειώσουμε ακόμα, θα έχει επίσης υπό την εποπτεία του και την ενότητα της Αποδοτίας.
Ο Ζαχαρίας Χοχτούλας
Ο τέταρτος της παράταξης του Β. Γκίζα που αναλαμβάνει αντιδημαρχία είναι ο Ζαχαρίας Χοχτούλας, ο οποίος θα καθίσει στην «απαιτητικότατη καρέκλα» των Τεχνικών Υπηρεσιών. Η επιλογή του ανθρώπου για το συγκεκριμένο ρόλο μόνο εύκολη δεν ήταν για το νέο δήμαρχο, όντας σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες το τελευταίο κομμάτι του παζλ, από τα έξι των αντιδημαρχιών, που έκλεισε. Οι απαιτήσεις του ρόλου, τα πολλά ανοιχτά θέματα που έχει, από τα έργα που τρέχουν ή έχουν δρομολογηθεί να τρέξουν μέχρι τις «πληγές» του αντικειμένου, φτιάχνουν ένα σύνολο πολύ σημαντικών ευθυνών που ο νεοεκλεγείς σύμβουλος θα πρέπει να φέρει εις πέρας. Η σοβαρότητα όλων αυτών, όμως, λένε οι δικές μου πηγές, οδηγούν και τον ίδιο το δήμαρχο να είναι παρών στο σύνολο των όσων θα τρέχει ο συγκεκριμένος τομέας, έχοντας στην ουσία και ο ίδιος κάτι περισσότερο υπό τον εποπτεία του το σύνολο των όσων θα συμβαίνουν εκεί.  Μάλιστα, φέρεται να είναι ειλημμένη η απόφασή του να βάλει στο πλευρό του νέου αντιδημάρχου ειδικούς συνεργάτες οι οποίοι θα έχουν γνώση του αντικειμένου, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τις πιθανότητες επιτυχίας.
Ο Ντίνος Τσουκαλάς
Περνώντας στις άλλες δύο αντιδημαρχίες, αυτές σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα πάνε στη συνεργαζόμενη παράταξη του Ντίνου Τσουκαλά. Ο ίδιος ο επικεφαλής της θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των Κοινωνικών Υπηρεσιών καθώς και τον τομέα του τουρισμού, έχοντας στην ουσία υπό τη σκέπη του μία αρκετά μεγάλη γκάμα αρμοδιοτήτων.  Ο επί χρόνια πρόεδρος του Συλλόγου καφε-εστιατόρων της περιοχής, σε συνδυασμό με την ενασχόλησή του με το χώρο του αθλητισμού, μπορεί να λέει και με το παραπάνω πως έχει τριβή με μεγάλο μέρος του αντικειμένου που αναλαμβάνει, άμεσα ή έμμεσα, έχοντας όμως πλέον και την ευθύνη του να οργανώσει μία σειρά από τομείς δίνοντάς τους τη δυνατότητα για το κάτι παραπάνω. Το κομμάτι του τουρισμού, ειδικά, χωρίς να υποβαθμίζονται τα άλλα, αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της νέας θητείας, πράγμα που απ’ ότι λέει ο νέος αντιδήμαρχος το γνωρίζει καλά ως διακύβευμα.
Ο Σπύρος Τραχύλης
Η δεύτερη αντιδημαρχία για την παράταξη «Πρωταγωνιστής ο Άνθρωπος» αναφέρεται σε γεωγραφική περιοχή και είναι αυτή της Χάλκειας, την οποία και θα αναλάβει ο από εκεί ερχόμενος Σπύρος Τραχύλης. Μία από τις λεγόμενες περιφερειακές ενότητες, που όμως έχει πολλούς μόνιμους κατοίκους, άρα και δύσκολη καθημερινότητα, θα περάσει στα χέρια ενός ανθρώπου που την γνωρίζει καλά, ασχολείται χρόνια με τα κοινά της, άρα έχει και πλήρη γνώση τόσο των αναγκών όσο και των δυνατοτήτων της.
Ο Γιώργος Σιμάκης
Αφήνοντας τις αντιδημαρχίες περνάμε τώρα στις υπόλοιπες θέσεις ευθύνης που πως έχουν κατανεμηθεί, αφού υπενθυμίσουμε τα όσα γράφαμε για μία από αυτές προ λίγων εβδομάδων, και συγκεκριμένα γι’ αυτή του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Ο εκλεκτός του Β. Γκίζα για τη θέση είναι ο νεοεκλεγείς Γιώργος Σιμάκης, ο οποίος καλύπτει κατά το δήμαρχο τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει το πρόσωπο που θα αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση, δηλαδή να μπορεί να συνθέτει, άκρως απαραίτητη συνθήκη στη νέα θητεία, αλλά και να μην έχει παρελθόν πολιτικών προστριβών από τις οποίες προκάτοχοί τους δεν μπόρεσαν να απεμπλακούν. 

Ο Γιώργος Κοτρώνης
Πρόεδρος στην Αιτωλική Αναπτυξιακή, θα αναλάβει ο Γιώργος Κοτρώνης, ο οποίος από την αρχή των συζητήσεων υπήρξε «ζεστός» στο να συνδράμει στο έργο της νέας δημοτικής αρχής, βλέποντας μέσα από τη δική της επιτυχία και το καλό συνολικά του τόπου, όπως χαρακτηριστικά έλεγε σε συνομιλητές του. Ένας από τους πλέον επιτυχημένους επιχειρηματίες της περιοχής, εδώ και χρόνια, αλλά και έχοντας άποψη για το αύριο αυτής, φάνταζε μία από τις πλέον ιδανικές επιλογές ώστε να πάρει στα χέρια του ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία ανάπτυξης της Ναυπακτίας. Η Αιτωλική, άλλωστε, και οι δυνατότητες που έχει στο να σχεδιάσει αλλά και να σταθεί αρωγός σε προσπάθειες που θα δώσουν ώθηση στον τόπο, με σωστούς χειρισμούς μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ο Γ. Κοτρώνης, λοιπόν, στο πλαίσιο της συνεργασίας των παρατάξεων που πλέον θα αναλάβουν τις τύχες του δήμου, αποτελεί στη σκέψη του νέου δημάρχου έως και εγγύηση για το έργο που θα παραχθεί εκεί, πιστεύοντας πως μπαίνει στη μηχανή του δήμου ένα πολύ σημαντικό γρανάζι.
Ο Σπύρος Τσέλιος
Στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο θα αναλάβει πρόεδρος ο Σπύρος Τσέλιος, ο οποίος ήταν άλλωστε και στο ΔΣ του έως και σήμερα. Από εκείνους που ξέρουν καλά τις ανάγκες της Ναυπάκτου, και της βιτρίνας αυτής που είναι το λιμάνι και οι δύο παραλίες της, αλλά και έχοντας παρακολουθήσει από κοντά τα όσα ανέλαβε το Ταμείο σε Αντίρριο και Χάλκεια τα τελευταία χρόνια, ο Σπ. Τσέλιος αποτελεί ως επιλογή την ομαλή μετάβαση στη νέα ημέρα του φορέα, αφού τόσο οι αρμοδιότητες, όσο και τα έργα που είναι να τρέξουν, με κορυφαίο το τουριστικό καταφύγιο, απαιτούν στοιχειώδη γνώση αυτών, που ο ίδιος την καλύπτει.
Ο Θανάσης Κούκουνας
Επόμενο νομικό πρόσωπο του δήμου είναι αυτό της ΔΕΥΑΝ, για την κεφαλή του οποίου προορίζεται ο Θανάσης Κούκουνας. Έχοντας και αυτός για χρόνια υπάρξει μέλος του διοικητικού της συμβουλίου, άρα έχοντας γνώστη εκ των έσω του τι συμβαίνει στο συγκεκριμένο χώρο, ο Θ. Κούκουνας υπήρξε μία επιλογή που όμως δεν θα πρέπει να τη δει κάποιος αποκομμένη από την υπόλοιπη σύνθεση του 11μελούς πλέον συμβουλίου της επιχείρησης. Κι αυτό γιατί σκοπός του νέου δημάρχου είναι να δημιουργηθεί εκεί μία ενεργή ομάδα που θα τρέξει από κοινού τα θέματα που αφορούν τη ΔΕΥΑΝ, τα οποία είναι και σε ποσότητα πολλά, αλλά και σε σπουδαιότητα σημαντικά.
Ο Ντίνος Ζορμπάς
Στα του Συνδέσμου, τώρα, ο οποίος θα είναι υπό λειτουργία κανονικά με όλες τις αρμοδιότητες πάνω του έως ότου συσταθεί και ξεκινήσει να λειτουργεί  ο ΦοΔΣΑ σε Περιφερειακό επίπεδο (σήμερα κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα πότε θα συμβεί αυτό), προορίζεται βάσει των τελευταίων μας πληροφοριών ο Ντίνος Ζορμπάς. Με όρεξη για δουλειά, όπως είπε ο ίδιος από την πρώτη στιγμή που μπήκε στον πολιτικό στίβο, ο σύμβουλος της παράταξης του Ντ. Τσουκαλά πηγαίνει σε έναν χώρο που για όσο υπάρχει υπό το δήμο θα έχει τη δυνατότητα να κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις που αφορούν και την καθημερινότητα, αλλά και το αποτύπωμα του δήμου σε πολύ σημαντικούς τομείς.
Η Μαρία Ζιαμπάρα
Τέλος την προεδρία της Κοινωφελούς Επιχείρησης θα αναλάβει η Μαρία Ζιαμπάρα, η οποία μπορεί να μην εξελέγη στο νέο δημοτικό συμβούλιο, όμως έχει τη δυνατότητα μέσω της συνεργασίας της δικής της ομάδας με εκείνης του Β. Γκίζα, να επιστρέψει κατ’ ουσίαν σε ένα δικό της δημιούργημα. Επί δικών της ημερών στάθηκε άλλωστε στα πόδια της η ΚΕΔΝ, επί δικών της ημερών ανέπτυξε τις πρώτες της δράσεις, άρα πηγαίνει σε γνωστά γι’ αυτή λημέρια, με σκοπό, όπως λέει σε δικούς της ανθρώπους, να συνεχίσει το έργο που ήδη παράγεται, αλλά και να προσθέσει νέες ιδέες, άρα και παρεμβάσεις, που θα ενισχύσουν το κοινωνικό έργο της επιχείρησης.
Εντεταλμένοι και ειδικοί συνεργάτες
Στις αποφάσεις που φέρεται να έχει πάρει ο νέος δήμαρχος αναμένεται να οριστούν, όπως του δίνει τη δυνατότητα ο νόμος, και εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι. Στο πλαίσιο αυτό θα οριστούν με γεωγραφικές θέσεις ευθύνης ο Χαράλαμπος Καραδήμας στο Αντίρριο, ο Περικλής Μουχτούρης στην Πυλήνη και ο Θανάσης Κούκουνας στον Πλάτανο. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε και δύο ακόμα σημαντικές παραμέτρους, στις οποίες φαίνεται πως ο νέος δήμαρχος έχει καταλήξει. Πρώτον, είναι ειλημμένη η απόφασή του να στελεχώσει νευραλγικούς τομείς του δήμου με ειδικούς συνεργάτες, που όμως θα εργάζονται πραγματικά για το δήμο, κι αυτό είναι σημαντικό, και δεύτερον, στο σύνολο των παραπάνω τομέων επιθυμεί ο ίδιος να έχει ανά πάσα ώρα και στιγμή τον απόλυτο έλεγχο του τι συμβαίνει, παίρνοντας και την ευθύνη, αλλά και διασφαλίζοντας βασικές αρχές που ο ίδιος θέλει να εισάγει στο κομμάτι της διοίκησης. 

Υγ: η ανάγνωση των παραπάνω αποτελεί αποτέλεσμα του δικού μας ρεπορτάζ, που πηγαίνει την κατανομή των θέσεων ένα βήμα πιο μπροστά, εξηγώντας και τη φιλοσοφία με την οποία έγινε, στο πλαίσιο φυσικά και της απαραίτητης συνεργασίας των παρατάξεων. Το εάν αυτή η φιλοσοφία είναι σωστή ή λάθος… μόνο ο χρόνος θα το δείξει.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός»

spot_img
spot_img
spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme