12 C
Nafpaktos
Tuesday, November 28, 2023
spot_img
spot_img

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δωρίδας και ο Γιώργος Καραχασάνης για τη μάχη των τοπικών εκλογών

Με επικεφαλής και υποψήφιο δήμαρχο το Γιώργο Καραχασάνη

 

  1. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες αποτελούν σήμερα μέρος του κρατικού μηχανισμού, που λειτουργούν σε αυστηρά προκαθορισμένα πλαίσια από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, για προώθηση του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών συμφερόντων. Δρουν ως μηχανισμοί ιδιωτικοποιήσεων και εμπορευματοποίησης των καθημερινών βασικών αναγκών των δημοτών, των κοινωνικών δομών, λειτουργιών. Προωθούν την ανταποδοτική λειτουργία, στηρίζουν τη φοροληστεία. Πρωτοστάτησαν στην γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Είναι το μακρύ χέρι του κράτους. Ιμάντας αντιλαϊκών κυβερνητικών επιλογών, μηχανισμός ρουσφετιών και εξαγοράς συνειδήσεων.

Στα πλαίσια αυτά, τα τελευταία χρόνια, οι κυβερνήσεις περιέκοψαν πάνω από 70% την κρατική χρηματοδότηση που προβλέπει ο νόμος να δίνεται στους Δήμους. Φόρτωσαν στους δήμους πάνω από 200 αρμοδιότητες του κράτους χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση και το αναγκαίο προσωπικό. Η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης όλα αυτά τα χρόνια από το κράτος στα λαϊκά στρώματα είναι τεράστια και προβλέπεται να αυξηθεί παραπέρα.

Με βάση το νόμο του κράτους έπρεπε οι Δήμοι να πάρουν το 2020 έξι δισεκατομμύρια 62 εκατομμύρια ευρώ

– πήραν ένα δισεκατομμύριο 200 εκατομμύρια.

–  Τέσσερα δισεκατομμύρια 200 εκατομμύρια κράτησε η κυβέρνηση για να στηρίξει την κερδοφορία της επιχειρηματικότητας.

–Το ίδιο και για τα επόμενα χρόνια.

Φυσικά κανένας συνδυασμός της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ δεν διεκδίκησε ούτε για τα μάτια την απόδοσή τους. Δεν εναντιώθηκαν σε αυτή την κλοπή. Θεωρούν δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη αυτή την πολιτική.

 Για τις ανάγκες μας έχουν εύκολη την απάντηση: ο Δήμος δεν έχει λεφτά, προσωπικό και υποδομή. Προσδοκούν και παρακαλούν, με όποιο μέσον έχει ο καθένας στην Περιφέρεια και στην κυβέρνηση, να εξασφαλίσουν κάποιο πρόγραμμα από τα ευρωπαϊκά ταμεία, που βέβαια είναι προσανατολισμένα σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις και συμφέροντα.

Χρήμα κυκλοφορεί, μόνο που το διαχειρίζεται ένα εκτεταμένο αδιαφανές σύστημα διαπλοκής με διάφορες αναπτυξιακές εταιρείες, χωρίς έλεγχο, που προωθούν τους επιλέξιμους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ενέργεια, στα σκουπίδια, στο νερό, σε όλα τα δημόσια έργα…

  1. Η δημοτική αρχή με επικεφαλής τον κ. Καπετζώνη, το προηγούμενο διάστημα εφάρμοσε την αντιλαϊκή πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυβέρνησης στην τοπική διοίκηση. Θεωρεί πετυχημένη τη θητεία του με δοσμένους και τους οικονομικούς περιορισμούς. Ακολουθώντας το σλόγκαν της κυβέρνησης μας ζητά κι αυτός να προσαρμοστούμε στις νέες δύσκολες οικονομικές συνθήκες αφού δεν υπάρχουν χρήματα για έργα. Η ατομική ευθύνη, ο εθελοντισμός, η πληρωμή για έργα και υπηρεσίες είναι η απαίτησή τους.

Η κατάσταση που επικρατεί στην  Υγεία, τη σχολική στέγη, στις αθλητικές υποδομές, στη διαχείριση των απορριμμάτων, στο οδικό δίκτυο, στην αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική θωράκιση, στον πολεοδομικό σχεδιασμό, στις παιδικές χαρές, στα πεζοδρόμια, και πλήθος άλλων προβλημάτων έχει και τη δική του υπογραφή, στηρίζοντας την κυβερνητική πολιτική. Είναι πλήθος τα παραδείγματα και τα προβλήματα.

Τώρα εμφανίζεται ο κ. Γιαννόπουλος σαν το “καλό παιδί”, επικεφαλής νέου συνδυασμού, που θα λύσει τα προβλήματα. Στην πρώτη του συνέντευξη μας διαβεβαίωσε πως το στίγμα της παράταξής του είναι ο άνθρωπος και οι ηθικές αξίες. Όπως έλεγε κι ο Βασίλης Αυλωνίτης “πνεύμα και ηθική”!

Όλοι τους επιδίδονται σε ένα αλησβερίσι μεταγραφών με μια επίπλαστη αντιπαλότητα, υποκριτικά και προκλητικά, κρύβοντας την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται στο Δήμο και στην οποία συμφωνούν. Έχουμε δύο ψηφοδέλτια με βασικό κορμό στελέχη της ΝΔ. Με επικεφαλής στο ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και στο άλλο της ΝΔ.

Πασχίζουν να μας πείσουν ότι είναι υπερκομματικοί, αμιγώς “αυτοδιοικητικοί και ανεξάρτητοι” με μόνο ενδιαφέρον το “καλό του τόπου”. Στην ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής δεν έχουν διαφορές: στις ανταποδοτικές υπηρεσίες και τα χαράτσια, στους δημοτικούς φόρους και τα τέλη, στις διευρυμένες αρμοδιότητες χωρίς χρηματοδότηση μέσα και προσωπικό, στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Αποδέχονται την υποστελέχωση, τις εργολαβίες που χρυσοπληρώνονται.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν κατάθεσε συνδυασμό, στεγάζονται πλέον στους συνδυασμούς ( της ΝΔ και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ). Η ηγεσία του καλεί τους ψηφοφόρους “να στηρίξουν τους ανθρώπους τους” και στα δύο ψηφοδέλτια. Δεν αποτελεί παράδοξο η συγκατοίκηση όλων αυτών, αφού δεν τους χωρίζουν και πολλά.

Όλοι φλυαρούν για την “ανάπτυξη” που προωθούν και κλείνουν τα μάτια μπροστά στην πραγματικότητα:

Ο νομός ερημώνει κι ο Δήμος Δωρίδας ακόμα περισσότερο.

– Οι εργαζόμενοι υποφέρουν. Με την ανεργία, τους μισθούς πείνας, την ακρίβεια. Τις αντιδραστικές εργασιακές σχέσεις (16 ώρες θα δουλεύεις για να ψευτοζήσεις ).

–  Οι νέοι εγκαταλείπουν τον τόπο τους αναζητώντας καλύτερη τύχη.

– Η αγροτική παραγωγή αποδιοργανώνεται. Η μικροϊδιοκτησία εγκαταλείπεται. Ο κάμπος του Μόρνου, που έθρεψε για δεκαετίες όλη την περιοχή,  αχρηστεύτηκε με τον “αναδασμό”. Η εταιρεία που αχρήστευσε τον κάμπο του Μόρνου αντί να πληρώσει επιβραβεύτηκε αναλαμβάνοντας το φράγμα του Χάρμισκο στην Τολοφώνα! Η έλλειψη μέτρων δασοπροστασίας – δασοπυρόσβεσης απειλεί τα δάση, τα χωριά και τους λίγους κτηνοτρόφους που δίνουν ζωή στην περιοχή.

– Οι δομές και υπηρεσίες έκλεισαν η μια πίσω από την άλλη (το Ειρηνοδικείο, ο ΟΤΕ, οι τράπεζες, το Ταχυδρομείο ). Δεν έχουμε πολεοδομία αλλά θα αποκτήσουμε δημοτική αστυνομία να κυνηγάει τους κτηνοτρόφους με πρόστιμα και συλλήψεις και να μετράει τις κότες των νοικοκυριών! Και κανείς δεν ξέρει αν θα παραμείνουν τα αγροτικά ιατρεία, τα σχολεία ή θα θεωρηθούν κοστοβόρα και ασύμφορα.

– Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια καταρρακώνεται με τη ρουσφετολογία των δημοτικών παραγόντων που εκβιάζουν για ψήφο και υποταγή, αξιοποιώντας κάθε ανάγκη για την οποία έχουμε χρυσοπληρώσει και το κράτος  αδιαφορεί: Για να βρεις γιατρό κι ένα κρεβάτι  σε νοσοκομείο. Για να συνδέσουν το ρεύμα και το νερό και να ανοίξουν το δρόμο για το σπίτι σου. Για μια υπόσχεση για ένα 8μηνο δουλειάς στο δήμο, που η πρόσληψη γίνεται με κριτήριο την απόφαση του δημάρχου και τύφλα νάχει η αξιοκρατία και ο “ΑΣΕΠ”. Για μια καντίνα στις παραλίες. Για ένα αμειβόμενο σεμινάριο ανέργων. Για ένα διορισμό γραμματέα στις εκλογές. Για να φέρουν το φαντάρο πιο κοντά. Για μια διαφήμιση στον τοπικό τύπο και τόσες άλλες ευρηματικές πατέντες χειραγώγησης των δύστυχων δημοτών που έχουν πειστεί από όλα τα φερέφωνα της εξουσίας πως ” τίποτα δεν μπορούμε να κάνουμε”, “δεν αλλάζει τίποτα”. Έτσι θα κυβερνιόμαστε στους αιώνες των αιώνων.

 Αυτή είναι η διαφορά μας με τους άλλους συνδυασμούς: Εμείς θεωρούμε τους δημότες μας αγωνιστές της ζωής με δικαιώματα και αξιοπρέπεια κι όχι επαίτες, που για μια ζωή θα ζητούν “εξυπηρετήσεις” από τους δημάρχους και βοήθεια από ένα σύστημα, που σκοπό έχει να τους κρατά άβουλους, “σκυφτούς” και πειθήνιους.

Οι δημότες δεν χρειάζονται μια δημοτική αρχή που θα είναι συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Δεν χρειάζονται να φιλάνε κατουρημένες ποδιές για κάθε ανάγκη τους.

  1. Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν αποδέχεται αυτή την αδιέξοδη προοπτική για τον τόπο μας. Το προηγούμενο διάστημα αντιστάθηκε στην υποτίμηση της ζωής μας, των δικαιωμάτων και της προοπτικής των παιδιών μας. Τώρα πιο ώριμοι συνεχίζουμε τον αγώνα για το σύνολο των λαϊκών αναγκών.

Αγαπάμε τον “τόπο μας” και κυρίως τους ανθρώπους του και βάζουμε στο επίκεντρο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

– για στήριξη και αύξηση του λαϊκού εισοδήματος, που είναι η βασική προϋπόθεση για να ζουν οι δημότες με αξιοπρέπεια. Χωρίς σακούλες και καλάθια βοήθειας, επιδοτήσεις, pass και voucher, αλλά σταθερή δουλειά για όλους, με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κατάργηση της φοροληστείας, του ΦΠΑ, του ΕΝΦΙΑ, των τελών στην ενέργεια και τα καύσιμα, των διοδίων στη γέφυρα του Ρίου. Για να πληρώσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, που κατέχουν τον πλούτο κι όχι ο λαός. Οι δημοτικοί άρχοντες που νοιάζονται για τον τόπο και τους ανθρώπους του οφείλουν να το έχουν πρώτη έγνοια και να οργανώνουν τη διεκδίκηση του.

– για απόδοση των παρακρατούμενων πόρων των δήμων και ελάφρυνση των δημοτών από τέλη και φόρους

– για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία, παιδεία, πρόνοια. Να δοθούν λεφτά για την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τους Δήμους κι όχι για τους νατοϊκούς εξοπλισμούς και πολέμους.

– για φτηνή ενέργεια, ηλεκτρικό ρεύμα σε όλους, για νερό δημόσιο αγαθό κι όχι εμπόρευμα, φτηνό πετρέλαιο, αγροεφόδια και ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης

– για προστασία του περιβάλλοντος, για την προστασία των δασών και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών. Για να εμποδίσουμε τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις ιδιοκτησιών και την επέλαση των ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών, που αναγκάζουν τους δημότες να χρυσοπληρώνουν και το πανάκριβο ρεύμα και τις “επενδύσεις” και τα κέρδη των επιχειρηματιών.

– για ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των κινδύνων από φυσικές καταστροφές (αντιπλημμυρικά έργα, αντισεισμικός έλεγχος και θωράκιση, μέτρα αντιπυρικής προστασίας )

– για σχέδιο πόλης και εφαρμογή του με υποδομές και έργα που θα βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής των δημοτών και της νεολαίας (για τη σχολική στέγη, για υποδομές πολιτισμού- ψυχαγωγίας – αθλητισμού ) – για αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών και χώρων

– για την πλήρη στελέχωση των  Κέντρων Υγείας και τη στήριξη των Αγροτικών Ιατρείων

– για την πρόσληψη στο Δήμο όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, για να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση και εργολαβοποίηση των υπηρεσιών του

– για διαφάνεια στη λειτουργία της δημοτικής αρχής, στη διαχείριση των κονδυλίων, στον προγραμματισμό των έργων, με ενημέρωση των δημοτών μέσα από λαϊκές συνελεύσεις.

Η Λαϊκή Συσπείρωση απευθύνεται στους δημότες της περιοχής

– στους εργαζόμενους που βιώνουν την εκμετάλλευση, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, τις εργασιακές σχέσεις – λάστιχο.

– στους νέους που τσακίζει η ανεργία και η προοπτική ζωής χωρίς δικαιώματα. 

– στους αγροτοκτηνοτρόφους που δουλεύουν ήλιο με ήλιο και δεν τα βγάζουν πέρα.

– στους αυτοαπασχολούμενους που τους πνίγει η ακρίβεια και η φοροληστεία.

– στους συνταξιούχους που απ’ τα μισά του μήνα εξαντλείται η σύνταξη, ενώ πρέπει να στηρίξουν και τα παιδιά και τα εγγόνια τους. 

               Η μάχη των δημοτικών εκλογών αποτελεί συνέχεια της μάχης των βουλευτικών εκλογών για να δυναμώσουν οι λαϊκοί αγώνες, σε κάθε Δήμο και περιφέρεια, για την υπεράσπιση και κατάχτηση των σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων μας.

            Μπροστά στη νέα εκλογική μάχη, απευθύνουμε κάλεσμα για συμμετοχή και υποστήριξη της Λαϊκής Συσπείρωσης Δωρίδας, για να δυναμώσει η μόνη διαφορετική φωνή στο δήμο. 

Πρόγραμμά μας οι ανάγκες του λαού

spot_img
spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme