Χθες το βράδυ της Δευτέρας, 23 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκαν στον κήπο του Ξενία στη Ναύπακτο τα Ριζικάρια, η καθιερωμένη εκδήλωση που διοργανώνουν κάθε χρόνο ο δήμος Ναυπακτίας σε συνεργασία με το σύλλογο Ναύπακτος Πολιτιστικές Διαδρομές.
«Ανοίγουμε τον Κλήδονα με τ’ ΑηΓιαννιού τη χάρη, όπου ‘ναι καλορίζικος να βγει το ριζικάρι». Με αυτά τα λόγια άνοιγε κάθε χρόνο ο Κλήδονας, ανήμερα τ’ ΑηΓιαννιού του Ριγανά, οι νέοι και οι νέες καρδιοχτυπούσαν απ’ τη νύχτα της παραμονής, ώσπου να ακούσουν τα μαντέματα της Ριζικάρισσας.
Και φέτος αναβίωσε το έθιμο, μέσα από ένα εξαιρετικό μουσικοθεατρικό δρώμενο που έφερε στις μνήμες των παλαιοτέρων Ναυπάκτιων τ’ αμίλητο νερό με το κανάτι. Εκεί που έβαζε ο καθένας κάτι δικό του και το έριχνε στον κλήδονα. Στη συνέχεια τον σκέπαζε η Ριζικάρισσα με κόκκινο πανί, τον κλείδωνε με αλυσίδα και κλειδωνιά κι ανήμερα της γιορτής το βράδυ ανάβανε φωτιές μ’ άχερα και ξύλα. Τα παιδιά πηδούσαν τις φωτιές ρίχνοντας τα μαγιάτικα στεφάνια να καούν, σημάδι του τέλους της άνοιξης κι αρχής της νέας εποχής, του καλοκαιριού.
Την εκδήλωση στη Ναύπακτο επιμελήθηκαν ο Σύλλογος Ναύπακτος Πολιτιστικές Διαδρομές και συμμετείχαν η Σχολή Χορού της Λίας Αποστολοπούλου, η Αφροδίτη Στράτου και η Eleonora Scoccimarro, καθώς και το μουσικό σχήμα του Τεχνουργείου.