19.6 C
Nafpaktos
Tuesday, April 23, 2024
spot_img
spot_img

Η Ντίνα Μπούρη-Δούρου μιλά στην «ε»: «Ο πήχης στο ύψος των αναγκών και των δικαιωμάτων μας»


Η υποψήφια δήμαρχος Ναυπακτίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Ντίνα Μπούρη- Δούρου μιλά στην «ε». Σχολιάζει τα πεπραγμένα της σημερινής δημοτικής αρχής, κάνει τον απολογισμό της δικής της στη θητεία που πέρασε, ενώ περιγράφει και το γιατί οι πολίτες θα πρέπει να στηρίξουν το συνδυασμό της, καθώς έτσι θα δώσουν, όπως χαρακτηριστικά λέει, δύναμη στη δύναμή τους.
Κυρία Μπούρη, μετά από χρόνια κοινωνικής δράσης και συμμετοχή σε φορείς και σωματεία, ήρθε η ώρα να τεθείτε επικεφαλής ενός ψηφοδελτίου για το δήμο Ναυπακτίας. Πως οδηγηθήκατε σε αυτή την απόφαση; Ήταν η λογική συνέχεια των πραγμάτων;
Πράγματι η διαδρομή μου είναι αυτή. Όμως και η διαδρομή των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων με τη Λαϊκή Συσπείρωση είναι ανάλογη. Η διαδικασία επιλογής του επικεφαλής είναι συλλογική. Δεν είναι νομοτέλεια ότι  κάποιος πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένη πορεία για να είναι επικεφαλής. Είμαστε πρωτοπόροι στους ταξικούς και λαϊκούς αγώνες απ’ όποιο μετερίζι μας τάξει το κίνημα. Είτε είναι στο συνδικαλιστικό χώρο, είτε στην τοπική διοίκηση ή όπου αλλού. Άρα δεν είναι λογική συνέχεια των πραγμάτων, αλλά σχεδιασμός για το που θα προσφέρει ο καθένας σύμφωνα με τις δυνάμεις, τις δυνατότητες και τις ανάγκες.
Η Λαϊκή Συσπείρωση, στις αναφορές των προσώπων της, κάνει λόγο για διαφορετικές κάλπες, αλλά για μία λογική ψήφου στις 26 Μαΐου. Μπορείτε να μας αναλύσετε λίγο το σκεπτικό αυτό;
Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι παράταξη σε Δήμους και Περιφέρειες όπου συμμετέχουν άνθρωποι που συμπορεύονται μαζί της κι ας μην συμφωνούν σε όλα και τη στηρίζει το ΚΚΕ. Είναι όμως πεπεισμένοι ότι στη δεδομένη στιγμή έτσι πρέπει να γίνει για να βαδίσουμε στο δρόμο του αγώνα, της αντίστασης, της διεκδίκησης και της ελπίδας. Με αυτό το σκεπτικό καλούμε και τους συνδημότες μας να συμπορευτούν μαζί μας. Να ψηφίσουν με πολιτικό κριτήριο και με βάση την εμπειρία που έχουν αποκτήσει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια των μνημονίων.
Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες εξυπηρετούν τις  κατευθύνσεις της κεντρικής εξουσίας και της Ε.Ε. Κυβέρνηση, αστικά κόμματα, Δήμοι και Περιφέρειες είναι απέναντι από το λαό. Άρα γνωρίζοντας ποιές είναι οι πραγματικές αιτίες που βρισκόμαστε σ’ αυτή τη δεινή κατάσταση να απαντήσουν ενιαία σε όλες τις κάλπες με το ίδιο σκεπτικό. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, το λαό της πόλης μας να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά. Να δώσουμε μαζί όλες τις μάχες που θα έρθουν. Για να κάνουμε την πραγματική διαφορά που έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος μας. Δυνατή λαϊκή αντιπολίτευση παντού. Λαϊκή Συσπείρωση σε Δήμο και Περιφέρεια και ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές και τις Εθνικές όταν γίνουν.
Σε μία διαδικασία όπου η συλλογή ψήφων έχει έντονα τα προσωπικά χαρακτηριστικά, λόγω και της μικρής κοινωνίας, πόσο εύκολο είναι κάποιος να εστιάσει στα πολιτικά μηνύματά σας, στα οποία εσείς δίνετε ιδιαίτερη σημασία; 
Μπορεί να εστιάσει στα πολιτικά μηνύματα αν ο καθένας σκεφτεί ότι και οι τοπικές εκλογές έχουν πολιτικό υπόβαθρο. Η μείωση των μισθών, η δημοτική φορολογία, τα ανταποδοτικά, οι πλειστηριασμοί από τα 500 ευρώ κ.λ.π. δεν νομίζω να είναι λιγότερο οδυνηρά όταν τα εφαρμόζει ή τα ψηφίζει ο πατέρας, ο αδελφός, ο σύζυγος, ο κουμπάρος ή ο φίλος. Είναι το ίδιο επώδυνα. Τα μηνύματά μας τα ζει ο πολίτης καθημερινά στο πετσί του είναι εύκολο να κρίνει και να βγάλει συμπεράσματα.
Μέσα και από την Τοπική Διοίκηση και τους αστικούς θεσμούς εφαρμόζονται τα αντιλαϊκά, αντεργατικά μέτρα. Να πει δεν πάει άλλο με την αναμονή, την απογοήτευση, χρειάζεται να αντιδράσουμε, να διεκδικήσουμε, να απαιτήσουμε, τότε εύκολα θα κρίνει πως πρέπει να ψηφίσει.
Κάνοντας τον απολογισμό της θητείας, τι θεωρείτε πως αφήνει πίσω της η παρούσα δημοτική αρχή;
Δεν θεωρούμε ότι διαφέρει η απερχόμενη Δημοτική Αρχή από τις προηγούμενες όσον αφορά τις προτεραιότητες που έβαλε. Περπάτησε στις ίδιες ράγες παρ’ όλο που κατάγγειλε τις προηγούμενες δημοτικές αρχές. Δεν διαφέρει στην υλοποίηση των κυβερνητικών κατευθύνσεων κατά γράμμα.
Έδωσε με χαρά τα αποθεματικά του Δήμου στην κυβέρνηση για τις ανάγκες των δανειστών. Χρησιμοποίησε κάθε αντεργατικό νόμο στους εργαζόμενους του Δήμου (περικοπές, 2μηνα, 5μηνα, 8μηνα, ανακύκλωση ανέργων), κρύφτηκε πίσω από θεσμικά πλαίσια για να μην διεκδικήσει. Αναθέσεις σωρηδόν, τα τελευταία χρόνια δέχτηκε ισοσκελισμένους  προϋπολογισμούς, δέχτηκε συγκεκριμένες κατευθύνσεις στο τεχνικό πρόγραμμα που κατάρτιζε,  συμβιβάστηκε με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης που ξεπερνά το 70%, ανέλαβε και επωμίστηκε προβλήματα, καλύπτοντας τις ευθύνες του κράτους, σε ότι αφορά ελλείψεις σε σχολεία, δρόμους, αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά έργα με πασαλείμματα εδώ και κει. Με ευχαρίστηση συνεργάστηκε στα ΣΔΙΤ, με Μ.Κ.Ο. και ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., με επιχειρηματίες κ.λ.π. θόλωσε το μυαλό μας με τα εκατομμύρια που αναφέρει στο φυλλάδιό της που πήρε, θα πάρει, θα προσπαθήσει να πάρει. Για την ανάπτυξη που δεν ήρθε και αν έρθει θα είναι για τους ημέτερους και για το λαό τα ψίχουλα.
Κρίνοντας επίσης την θητεία που τελειώνει, τι αφήνει πίσω της στα κοινά της Ναυπακτίας η παρουσία της Λαϊκής Συσπείρωσης σε αυτά;
Η Λαϊκή Συσπείρωση το προηγούμενο διάστημα, έβαλε τα θέματα σε πολιτική και ταξική βάση. Αποκάλυψε και αντιστάθηκε σε αντιλαϊκές αποφάσεις. Στάθηκε δίπλα στους εργαζόμενους όπως στις καθαρίστριες σχολείων και των εργαζόμενων στο Δήμο. Κινητοποιήθηκε έγκαιρα για τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις λογαριασμών συμπολιτών μας από το Δήμο. Αντέδρασε σε ζητήματα ανεργίας και πρωτοστάτησε να πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο για κινητοποίηση στη Γέφυρα με την πρωτοβουλία του Δήμου Πατρέων και για ΔΩΡΕΑΝ διέλευση από τη Γέφυρα και τα διόδια. Έφερε πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για διαγραφή χρεών, με νομοθετική ρύθμιση, από τους Δήμους σε λαϊκές οικογένειες. Πρότεινε διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες. Ανέδειξε τις ευθύνες σε ότι έχει να κάνει με αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση.  Επανειλημμένα ανέδειξε τα προβλήματα με τις κατολισθήσεις στην ορεινή Ναυπακτία, πράγμα που έγκαιρα είχαμε ενημερώσει τους κατοίκους να μην ελπίζουν στην κρατική και δημοτική ευαισθησία, αλλά στον αγώνα τους, πράγμα που δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε γιατί ακόμη δεν έχει γίνει τίποτε.
Αυτά είναι ένα δείγμα των προτεραιοτήτων που έβαλε η Λαϊκή Συσπείρωση.
Ο στόχος αυτών των εκλογών για την παράταξή σας ποιος είναι;
Εμείς ζητάμε από το λαό να βγάλει την Λαϊκή Συσπείρωση όσο το δυνατόν περισσότερο ενισχυμένη σ’ αυτές τις εκλογές για να υπάρχει πιο δυνατή φωνή στο Δήμο, να υπάρχει πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση, να εμποδίσει αντιλαϊκές αποφάσεις, να αναδείξει πραγματικά προβλήματα της καθημερινότητας, της γειτονιάς, του χωριού, του τόπου δουλειάς, να παλέψει μαζί με το λαό και το ταξικό κίνημα για την επίλυσή τους.
Πάνω στη Λαϊκή Συσπείρωση να ακουμπήσει ο λαός της Ναυπακτίας την ελπίδα του για καλύτερες μέρες. Για μια πόλη που θα αγαπούν οι πολίτες της, απαλλαγμένη από τα δυσβάσταχτα προβλήματα που έχουν φορτώσει στις πλάτες μας.
Ο νέος νόμος επιβάλει τις συνεργασίες, καθώς πολύ δύσκολα μία παράταξη μπορεί να αποκτήσει την πλειοψηφία ενός δημοτικού συμβουλίου. Υπάρχει περίπτωση να δούμε τη Λαϊκή Συσπείρωση σε θέση συνδιοίκησης μετά τις εκλογές;
Σε ρόλο συνδιοίκησης με άλλες παρατάξεις δεν θα χρειαστεί γατί θα φτάνουν και θα περισσεύουν οι πρόθυμοι σύμβουλοι των άλλων παρατάξεων. Εξάλλου δεν διαφέρουν στις θέσεις και τις προθέσεις, εύκολα μεταπηδούν από παράταξη σε παράταξη λες και η διοίκηση έχει να κάνει με τα πρόσωπα και όχι με το τι εξυπηρετούν.
Βέβαια το «ανεξάρτητοι» ας μην μας ξεγελάει, γιατί έτσι βάζουν απ’ το παράθυρο χρυσαυγίτες στα ψηφοδέλτια, συμπορεύονται οι επιχειρηματίες με τους εργατοπατέρες, όλοι στο βωμό της αναχαίτισης λαϊκών αντιδράσεων, τον εφησυχασμό, την παραπλάνηση και φυσικά του προσωπικού οφέλους.
Πιο ενδιαφέρον θα ήταν να δούμε αν οι άλλες παρατάξεις θα συμφωνήσαν με τις προτάσεις για τα προβλήματα των συνδημοτών μας. Φυσικά ότι προταθεί που θα έχει έστω και το παραμικρό όφελος προς τους πολίτες θα το ψηφίσουμε. Όχι όμως τον πήχη χαμηλά. Πρέπει να τον σηκώσουμε στο ύψος των αναγκών μας και των δικαιωμάτων μας.
Έχοντας μία συγκεκριμένη πολιτική προσέγγιση των πραγμάτων, θεωρείτε πως υπάρχουν περιθώρια για έναν δήμο να εφαρμόσει τις προτάσεις σας, όταν το γενικότερο πλαίσιο είναι σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση;
Ακριβώς επειδή είχαμε και έχουμε συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη πολιτική προσέγγιση λέγαμε και λέμε ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια για έναν δήμο να υλοποιήσει τις προτάσεις μας και να ασκήσει φιλολαϊκή πολιτική.
Και τώρα μάλιστα όχι στα λόγια αλλά με παραδείγματα τους 5 Δήμους που εκλέχθηκαν δήμαρχοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση, όπως ο γειτονικός μας δήμος Πατρέων. Όπου ο δήμαρχος συγκρούστηκε με τις κυβερνητικές επιταγές, στήριξε τους εργαζόμενους, πάλεψε και υλοποίησε έργα που βελτίωσαν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, διεκδίκησε και πήρε χώρους, έφτιαξε παιδικούς σταθμούς, μείωσε δημοτικά τέλη, κατάργησε τα τροφεία, πέταξε έξω από το Δήμο τα τρωκτικά (εργολάβους, πονηρές αναθέσεις, φωτογραφικούς διαγωνισμούς).
Αλλά επέλεξε να αγωνιστεί για το δίκιο, για τις ανάγκες του λαού και βρέθηκε στο εδώλιο για το πάρκο, γιατί αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των εργαζόμενων, γιατί έβαλε εμπόδια στη Χρυσή Αυγή. Και έτσι θα συνεχίσει το φιλολαϊκό έργο του.
Κλείνοντας, πείτε μας, υπό τη μορφή μηνύματος, γιατί κάποιος να επιλέξει το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης;
9Νομίζω ότι απ’ όλα τα παραπάνω καταλαβαίνει ο συμπολίτης μας το λόγο που πρέπει να επιλέξει το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης. Σε μορφή μηνύματος μπορούμε να πούμε: ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ γιατί μπορούμε να εκφράσουμε την αγανάκτηση, τη διαμαρτυρία, την πλατιά καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής.
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ γιατί θα είμαστε το μάτι και το αυτί του λαού σε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα και μπορούμε να οργανώσουμε αγώνες για την επίλυσή τους.
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ γιατί μπορούμε να κάνουμε την πραγματική διαφορά.
ΔΩΣΤΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ

spot_img
spot_img
spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme