Το πρόσφατο, θανατηφόρο δυστύχημα στο κέντρο της Πάτρας, μετά την κατάρρευση εξωτερικού στοιχείου παλαιάς πολυκατοικίας ανέδειξε με τον πλέον τραγικό τρόπο την παντελή έλλειψη πρόνοιας σε θέματα, που άπτονται του υποχρεωτικού ελέγχου, συντήρησης αλλά και αναβάθμισης του γηρασμένου κτηριακού δυναμικού, δημοσίου και ιδιωτικού.
Με δεδομένο, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των κτηρίων, ειδικά στα ιστορικά κέντρα των μεγάλων πόλεων κάθε περιοχής υπερβαίνουν πλέον κατά πολύ τα 40 ή και 50 έτη χρήσης, με τις παραμέτρους της δομικής τρωτότητας και της υπέρβασης του χρήσιμου χρόνου ζωής των κατασκευαστικών υλικών να επιβαρύνουν έτι περαιτέρω τη δομική τους εικόνα, καθίσταται σαφής η αναγκαιότητα για ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών σε θεσμικό και τεχνικό επίπεδο.
Για τους λόγους αυτούς, η Δ.Κ.Μ. Αιτωλοακαρνανίας, αντιλαμβανόμενη πλήρως τον κοινωνικό ρόλο, που οφείλει να επιτελεί το Τ.Ε.Ε. ως τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας, προτείνει την άμεση ανάληψη δράσης σε δύο επίπεδα: τοπικό και εθνικό.
Σε τοπικό επίπεδο κρίνεται αναγκαία η σύμπραξη μεταξύ του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης α’και β’ βαθμού (Δήμοι, Περιφέρεια) μέσω σχετικής προγραμματικής σύμβασης, ώστε σε πρώτη φάση να καταγραφούν τα κτήρια, που εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια. Είναι προφανές πως αρχικά πρέπει να δοθεί έμφαση στα κτήρια εντός του ιστορικού κέντρου των πόλεων, καθώς εκεί εντοπίζεται η μεγαλύτερη συνάθροιση κοινού. Η καταγραφή τους και ένταξη τους σε Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών (G.I.S.) με ταυτόχρονη φωτογραφική τεκμηρίωση θα αποτελέσει ένα πρώτο, πολύ χρήσιμο εργαλείο τόσο για τις υπηρεσίες των δήμων, όσο και για τους πολίτες.
Σε εθνικό επίπεδο, η Πολιτεία και συγκεκριμένα το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με το κεντρικό ΤΕΕ, οφείλει να λάβει άμεσα την πρωτοβουλία για την κατάρτιση και πιο συγκεκριμένα τον σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση και την εφαρμογή ειδικού προγράμματος, που θα υλοποιείται από Διπλωματούχους Μηχανικούς και θα αφορά τόσο τον έλεγχο των κατασκευών, όσο και την πρόταση πραγματοποίησης καίριων παρεμβάσεων συντήρησης και αναβάθμισης αυτών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες επανάληψης παρόμοιου τραγικού δυστυχήματος. Σχετική πρόταση εξάλλου, έχει ήδη κατατεθεί και από το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας. Το τελικό παραγόμενο από τη διαδικασία θα αποτελείται από ένα έγκυρο πιστοποιητικό ελέγχου και ασφάλειας του εκάστοτε κτηρίου, η ισχύς του οποίου θα επικαιροποιείται περιοδικά, ανάλογα με την παλαιότητα του κτηρίου.