19.1 C
Nafpaktos
Monday, October 2, 2023
spot_img
spot_img

Η σημασία της προγεννητικής αγωγής

spot_img

Η κ. Ιωάννα Μαρή, πρόεδρος της «Ελλ. Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής» μιλά στην «ε»

Τι είναι η προγεννητική αγωγή και ποια η σημασία της; Η κ. Ιωάννα Μαρή, πρόεδρος της «Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής» προ λίγων εβδομάδων βρέθηκε στην πόλη της Ναυπάκτου όπου είχε συνάντηση με ανθρώπους που έχουν δείξει ενδιαφέρον για το θέμα. Σήμερα μιλά στην «ε» και εξηγεί βασικές παραμέτρους αυτού, σε μία πρώτη γνωριμία με το αναγνωστικό μας κοινό.

Μιλώντας στην «ε» η κ. Μαρή απάντησε αρχικά στο τι είναι η προγεννητική αγωγή και σε ποιους αναφέρεται. «Προγεννητική αγωγή είναι η αγωγή, που το ζευγάρι (μέλλοντες γονείς) έχει να προσφέρει στο παιδί τους πριν από την γέννησή του, από την σύλληψη έως την γέννησή του, δηλαδή στο προγεννητικό στάδιο της ζωής του», μας είπε, προσθέτοντας: «Σε αυτή την πρωταρχική  περίοδο τίθενται τα θεμέλια της φυσικής και ψυχικής υγείας για όλη την ζωή του ανθρώπου. Αυτή η Προγεννητική Παιδαγωγική είναι μια νέα Παιδαγωγική Επιστήμη που συμπληρώνει –χωρίς φυσικά να καταργεί- την μέχρι τώρα Παιδαγωγική, η οποία ασχολείτο με την αγωγή του παιδιού, μετά την γέννησή του, στα διάφορα στάδιά της μετά την γέννηση ζωής του». Η προγεννητική αγωγή, ως νέα επιστημονική γνώση αναφέρεται στο ζευγάρι που επιθυμεί να δημιουργήσει οικογένεια, καθώς μόνον αυτό, Άνδρας και Γυναίκα, προχωρώντας μαζί, είναι σε θέση να προσφέρουν στο μελλοντικό παιδί τους γερά θεμέλια για όλη του την ζωή.

Που βασίζεται όμως η Προγεννητική Αγωγή; Όπως μας είπε η κ. Μαρή, βασίζεται στις νέες ανακαλύψεις της σύγχρονης επιστήμης, Ιατρικής, Βιολογίας, Γενετικής, Επιγενετικής, Νευροεπιστήμης, Ψυχολογίας, οι οποίες συμπλήρωσαν με τις νέες έρευνές τους σημαντικά κεφάλαια, αναφερόμενα στην προγεννητική περίοδο της ζωής. «Ανακάλυψαν πρώτα με την Επιγενετική, ότι  το επι-γενετικό περιβάλλον του Ανθρώπου, δηλαδή αυτό που έρχεται μετά από τα γονίδια –και το πρώτο περιβάλλον είναι το ενδομήτριο περιβάλλον-  επηρεάζει πολύ βαθειά το έμβρυο: η επίδραση φθάνει μέχρι την γενετική του ιδιοσυστασία, δηλαδή τις ιδιότητες των γονιδίων του. Αυτό σημαίνει ότι σκέψεις, συναισθήματα, βιώματα της μητέρας-εγκύου έχουν την δύναμη να επιτρέψουν την έκφραση των ομοίων γονιδίων και να αφήσουν σιωπηρά τα ανόμοια γονίδια.», μας τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Ανακάλυψαν έπειτα ότι τα κύτταρα έχουν μνήμη. Κι επομένως ό,τι προέρχεται από την έγκυο, τον πατέρα και τον περίγυρό τους εγγράφεται στα κύτταρα του εμβρύου και το επηρεάζει στην μετέπειτα ζωή του».

Τα νέα δεδομένα όμως δεν σταματούν εκεί καθώς ανακάλυψαν επίσης πόση σημασία, ακόμη και για την ποιότητα των γονιδίων, δηλαδή του  μελλοντικού παιδιού, (DNA) έχει η σύλληψη του παιδιού, κι επομένως το πώς θα βιωθεί αυτή η μεγάλη στιγμή στην ζωή του ζευγαριού. «Η ανιδιοτελής ευγενική και τρυφερή αγάπη του ζευγαριού, έχει αποδειχθεί ότι δίνει δυνατότητα έλξης γονιδίων θετικών ιδιοτήτων από τους προγόνους… (  dr Bruce Lipton “Spontaneous evolution”)», σημείωσε η κ. Μαρή, προσθέτοντας: «Επίσης ότι η ψυχική ζωή της εγκύου μετατρέπεται σε ορμόνες που από το αίμα της φθάνουν στο έμβρυο και του δίνουν τις ίδιες ψυχικές καταστάσεις…».

Αυτά και πολλά άλλα καθιστούν την ενδομήτρια περίοδο, μια περίοδο θέσης θεμελίων για όλη την ζωή, για την υγεία και ισορροπία σώματος και ψυχισμού της νέας ζωής. «Δεν μας επιτρέπεται να αφήνουμε στην τύχη της αυτή την σπουδαία περίοδο της ζωής», παρατήρησε η Πρόεδρος της «Ελλ. Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής», υποστηρίζοντας πως όλα αυτά πρέπει να τα πληροφορηθούν οι νέοι μέλλοντες γονείς, διότι αυτοί θα αναθρέψουν τα παιδιά τους στη αρχή της ζωής τους, αυτοί θα τους δώσουν την πρώτη αγωγή: την προγεννητική αγωγή και πρέπει να μάθουν.

«Οι μέλλοντες γονείς είναι οι γενετικοί αρχιτέκτονες των παιδιών τους. Επείγει αυτό να το μάθουν» εξηγεί ο Αμερικανός βιολόγος καθηγητής dr Bruce Lipton («Η βιολογία της πεποίθησης»). «Άλλωστε τα μεγαλύτερα ονόματα σης σύγχρονης έρευνας έχουν ασχοληθεί με την προγεννητική αρχή της ζωής. Επίσης όμως οι μεγάλοι Έλληνες φιλόσοφοι της αρχαιότητας, και σπουδαίες μορφές της θρησκείας μας, καθώς και οι παραδόσεις πολλών λαών… Όλοι είναι απολύτως σύμφωνοι με την επιστήμη, η οποία ανακοινώνει τις έρευνες και τα συμπεράσματά της εδώ και 50 περίπου χρόνια, δηλαδή για ένα ήμισυ του αιώνα και πλέον», μας είπε καταλήγοντας η κ. Μαρή, σημειώνοντας πως ήρθε η ώρα αυτή η κρίσιμη για την ζωή νέα γνώση, να περάσει στους πρώτους ενδιαφερομένους , στους μέλλοντες γονείς.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε προς γνώση των αναγνωστών μας ότι η κ. Ιωάννα Μαρή μέσω της «ε» θα παρουσιάσει στο άμεσο μέλλον διάφορες πτυχές του θέματος που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

 

spot_img
spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme