27 C
Nafpaktos
Wednesday, June 7, 2023
spot_img
spot_img

Θανάσης Παπαθανάσης: «Σταθερότητα και πρόοδος, ή επιστροφή στις περιπέτειες»

Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Παπαθανάσης μιλά στην εφημερίδα «εμπρός»

Ο Θανάσης Παπαθανάσης είναι υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στο νομό Αιτ/νίας. Για δεύτερη φορά, μετά από εκείνη του 2019 όταν και κατετάγη 4ος με μόλις δύο εβδομάδες περιθώριο προεκλογικού αγώνα, στοχεύει πλέον στην πρώτη του θητεία στο ελληνικό κοινοβούλιο. Σήμερα μιλά στην «ε» για την Ελλάδα του 2023 και τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί υπό την κυβέρνηση της ΝΔ, για το διακύβευμα της κάλπης της 21ης Μαΐου, για την Αιτ/νία και τη Ναυπακτία και τα στοιχήματα που έχουν ανοιχτά, καθώς και για τον προσωπικό του στόχο.

 

κ. Παπαθανάση, είναι η δεύτερη φορά που θέτετε εαυτόν στην κρίση του λαού της Αιτ/νίας, ως υποψήφιος βουλευτής. Είναι μία διαφορετική χώρα η Ελλάδα σήμερα, ο κόσμος ολόκληρος, κάνοντας συγκρίσεις με το 2019 και με αφορμή φυσικά τα όσα συνέβησαν στην πορεία αυτών των χρόνων. Διαφέρει λοιπόν ο πολιτικός σας λόγος τώρα από εκείνον του παρελθόντος;

Έχω ξεκινήσει από πολύ μικρός, με αίσθημα προσφοράς και ανιδιοτέλειας, να κινούμαι και να βοηθάω τους συμπολίτες μου.

Από μικρή ηλικία, όταν κατέβηκα στη Ναύπακτο και άνοιξα το φαρμακείο μου, ήθελα να προσφέρω στην τοπική κοινωνία. Στην επαρχία, όπως αντιλαμβάνεστε, υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, και ως νέος άνθρωπος ήθελα κι εγώ να κάνω αυτό που λέμε «την ανατροπή». Όντως, από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με τα κοινά, εξελέγην δημοτικός σύμβουλος (και μάλιστα πρώτος σε ψήφους σε πολύ νεαρή ηλικία τότε) και σε ηλικία μόλις 34 ετών, οι συμπολίτες μου στη Ναύπακτο με τίμησαν και με εξέλεξαν Δήμαρχό τους (ο νεότερος Δήμαρχος στην ιστορία της πόλης).

Από τότε έως και σήμερα, έχω 21 χρόνια στην αυτοδιοίκηση, έχω εκλεγεί 5 φορές, και αυτή η εμπειρία μου είναι τεράστια, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι όταν βγαίνεις απ’αυτό το μετερίζι της τοπικής αυτοδιοίκησης  να βλέπεις το πώς σε εκτιμάει η κοινωνία. Και η κοινωνία, από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε αυτός ο κύκλος, με εκτιμά πολλαπλάσια.

Αυτό σημαίνει ότι όλα αυτά τα χρόνια κάτι καλό έχω κάνει. Θέλω όλη αυτήν την συσσωρευμένη εμπειρία να την μεταλαμπαδεύσω, να την αποδώσω στον τόπο που με έχει τιμήσει, στον τόπο στον οποίο έχω γεννηθεί και μεγαλώσει, στον τόπο που δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά, στον τόπο που μεγαλώνουν τα παιδιά μου.

Το 2019 ήμουν υποψήφιος μόνο για 13 ημέρες και η στήριξη στο πρόσωπό μου ήταν τεράστια. Αυτό αποτελεί για μένα ισχυρή παρακαταθήκη και με οπλίζει με δύναμη και πάθος να υπηρετήσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους συμπολίτες μου.

Η Αιτωλοακαρνανία είναι ένας πραγματικά ευλογημένος τόπος και θέλω να τη δω να ανεβαίνει ψηλά! Άλλωστε, και το προεκλογικό μου σύνθημα είναι  «Ανεβάζουμε την Αιτωλοακαρνανία Ψηλά!».

Δεν αρκώ μόνο εγώ. Στόχος μου είναι να μπω μπροστά, να συνδράμω όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να ανέβει ο τόπος μας  πιο ψηλά.

Αυτή είναι η φιλοδοξία μου και αυτό θα κάνω από την επόμενη κιόλας ημέρα, αν και εφόσον με τιμήσουν οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανία με την  ψήφο της.

 

Τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία με αρκετά και δύσκολα στοιχήματα στην πορεία αυτών των χρόνων. Ποια η δική σας εκτίμηση ως προς το πρόσημο που αφήνουν πίσω τους;

Η κυβέρνηση έχει καταφέρει να υλοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις παρά τις αντίξοες συνθήκες και τις συνεχείς προκλήσεις. Έχει βάλει γερά θεμέλια για ανάκαμψη, αλλά και για ανάπτυξη. Η διαχείριση της πανδημίας, του μεταναστευτικού, αλλά και των ελληνοτουρκικών ζητημάτων, έχουν σίγουρα θετικό πρόσημο. Στην παιδεία έχουν γίνει  ριζικές μεταρρυθμίσεις και δημιουργείται το «σχολείο του αύριο» σήμερα. Τέλος, οι αναπτυξιακές επιδόσεις είναι αποκαλυπτικές, η ελληνική κοινωνία σήμερα όχι μόνο θέλει τις επενδύσεις, αλλά ασκεί και πίεση για να «τρέξουν» γρηγορότερα. Με βάση την αποτελεσματικότητα που ως χώρα δείξαμε στην διαχείριση της κρίσης, στηρίζοντας ουσιαστικά την οικονομία και την εργασία, κι έχοντας στη διάθεσή μας το μεγαλύτερο ιστορικά αναπτυξιακό πρόγραμμα ύψους δεκάδων δισ. ευρώ, μπορούμε πραγματικά να οικοδομήσουμε, με εργατικότητα, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, ένα λαμπρό μέλλον.

 

Αν υπήρχε ένα βασικό διακύβευμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου, βάσει του οποίου θα πρέπει να ψηφίσουν οι πολίτες, ποιο εκτιμάτε ότι είναι αυτό;

Σταθερότητα και πρόοδος, ή επιστροφή στις περιπέτειες.
Αυτό είναι το μεγάλο δίλημμα στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Όλα αυτά τα οποία πέτυχε η κυβέρνηση της ΝΔ  παρά τις μεγάλες αντιξοότητες που αντιμετώπισε αυτά τα τέσσερα χρόνια είναι πολύ σημαντικά. Η αγωνία των πολιτών που συναντώ κατά την διάρκεια των επαφών μου είναι τα θέματα της ασφάλειας  της χώρας. Για την  ΝΔ είναι ξεκάθαρη και  αδιαπραγμάτευτη  προτεραιότητα της  η θωράκιση των συνόρων της χώρας μας.

 

Στη διάρκεια αυτών των χρόνων δε σταματήσατε λεπτό να περιοδεύετε στο νομό, αφουγκραζόμενος από κοντά τις αγωνίες και τα αιτήματα της κάθε περιοχής. Αν σας ζητούσα να μας κάνετε μία επιγραμματική ιεράρχηση αυτών, τι θα μας λέγατε;

Η Αιτωλοακαρνανία είναι ένας ευλογημένος τόπος. Έχει την ισχυρότερη κτηνοτροφία στη χώρα, έχει την ισχυρότερη ελαιοπαραγωγή στη χώρα (το 50% της ελιάς Καλαμών παράγεται στον νομό μας), έχει το μεγαλύτερο παραλιακό μέτωπο, είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση νομός της χώρας, έχει 5 λίμνες και 2 ποτάμια, είναι ο τόπος όπου όλο το νερό που πίνει η Αθήνα, δηλαδή η μισή Ελλάδα, προέρχεται απ’αυτόν. Υπάρχουν έργα ενέργειας, μεγάλες τεχνητές λίμνες, πραγματικά ο τόπος μας είναι χαρά Θεού.

Πρώτη προτεραιότητα αποτελούν οι υποδομές. Ένας τόπος δε μπορεί να προχωρήσει εάν δεν υπάρχουν υποδομές. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, έχει ολοκληρωθεί η Ιόνια οδός, η Αμβρακία οδός παραδίδεται  άμεσα, αλλά παραμένουν πολλά έργα ακόμη όπως  η δρομολόγηση της Παραϊονίας οδού και  η ολοκλήρωση της διαγωνίου  οδού Αντιρρίου-Λαμίας. Υπάρχουν, όμως, και έργα κεντρικής σημασίας, όπως είναι η σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια οδό, ο άξονας Θέρμου-Ναυπάκτου, ο άξονας Αμφιλοχίας-Ορεινού Βάλτου που μπορεί να μας συνδέσει με τη Θεσσαλία και την Ευρυτανία, και βεβαίως ο κεντρικός Άξονας Πλατυγιάλι-Αγρίνιο-Καρπενήσι-Λαμία.

Οι δρόμοι είναι ανάπτυξη. Όλες αυτές οι υποδομές, η βελτίωση του οδικού δικτύου και για τους πολίτες , αλλά και για τους παραγωγούς που μεταφέρουν τα προϊόντα τους, είναι επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθούν, γιατί ο τόπος μας ήταν στην «άκρη» της χώρας, ενώ στην πραγματικότητα είναι στο κέντρο της!

Δεύτερος πυλώνας, ο πρωτογενής τομέας. Πρέπει  να τον διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού. Ξέρετε πολύ καλά πως οι νέοι άνθρωποι φεύγουν από την επαρχία και τα χωριά ρημάζουν. Πρέπει αρχικά να διατηρήσουμε ό,τι έχουμε στο κομμάτι του πρωτογενούς τομέα, να στηρίξουμε  τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους μας , και από την άλλη να ενισχύσουμε τους νέους να μπορέσουν να παραμείνουν, να δημιουργήσουν και να αναπτυχθούν. Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες στον πρωτογενή τομέα, πέρα από την απλή παραγωγή, υπάρχει η μεταποίηση, τα ΠΟΠ προϊόντα που μπορούμε να έχουμε, πρέπει ο πλούτος να παραμείνει στον τόπο μας κι όχι απλά να είμαστε οι παραγωγοί. Πρέπει η μεταποίηση και η εμπορία να μη χάνονται σε άλλες κατευθύνσεις. Όπως είπαμε, είμαστε ο πιο πλούσιος νομός, αλλά δυστυχώς έχουμε από τα χαμηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα.

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι, είναι η υγεία. Θα πρέπει να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας ,ώστε οι συμπολίτες μας  να νιώθουν ασφάλεια .Τα προβλήματα που υπάρχουν όλα αυτά τα χρόνια πρέπει  να επιλυθούν και θα προσπαθήσω από την πρώτη μέρα που θα αναλάβω, εφόσον με τιμήσουν συμπολίτες μου , να συμβάλλω στην επίλυσή τους . Στόχος μου είναι τα δύο νοσοκομεία, του Αγρινίου και του Μεσολογγίου, να ενισχυθούν και να τα εμπιστεύονται οι πολίτες. Όπως και τα κέντρα υγείας μας, που έδωσαν μάχη με την πανδημία και τα κατάφεραν, πρέπει να τα δυναμώσουμε.

Τέλος, το κομμάτι του τουρισμού. Έχουμε 6 αρχαία θέατρα, πάρα πολλά μοναστήρια, έχουμε τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού είτε στα ορεινά, είτε στο θαλάσσιο μέτωπο, με ορειβατικές διαδρομές, με αναρριχητικά κέντρα, με αλεξίπτωτα πλαγιάς, wind surf/kite surf, ορεινή ποδηλασία, moto cross κλπ.

Πρέπει, όμως, να δημιουργηθούν κι άλλες τουριστικές υποδομές, να εκσυγχρονιστούν οι ήδη υπάρχουσες και να βάλουμε στόχο το μεγαλύτερο παραλιακό μέτωπο της χώρας και ο θαυμάσιος ορεινός όγκος  που διαθέτουμε να αναπτυχθούν τουριστικά. Να φτιαχθεί ένα σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης σε συνεργασία με τους δήμους και την περιφέρεια, να αποκτήσει η Αιτωλοακαρνανία brand.

 

Ερχόμενοι λίγο πιο συγκεκριμένα στα της Ναυπακτίας, ως ένας άνθρωπος που γνωρίζετε την περιοχή όσο λίγοι υποψήφιοι βουλευτές, που κατά την άποψή σας πρέπει να στοχεύσει και που φυσικά έρχεται ο ρόλος μίας κυβέρνησης να ενισχύσει τις όποιες προσπάθειες γίνουν;

Είναι αλήθεια ότι γνωρίζω πολύ καλά τα θέματα της Ναυπακτίας, είναι  άλλωστε ο τόπος ο οποίος έχω μεγαλώσει  και έχω υπηρετήσει επί 21 έτη ως δημοτικός σύμβουλος και ως δήμαρχος. Η μεγάλη μου αγωνία όταν ανέλαβα δήμαρχος στη Ναύπακτο ήταν να δημιουργήσω brand το όνομά της, κάτι για το οποίο είμαι χαρούμενος γιατί έχει επιτευχθεί, η πόλη μας αποτελεί τουριστικό προορισμό και θεωρώ ότι  έχω συμβάλλει κι εγώ σημαντικά στη επίτευξη αυτού του στόχου. Εάν οι συμπολίτες μου με επιλέξουν να τους εκπροσωπήσω στο ελληνικό κοινοβούλιο πιστεύω ότι  έχω την εμπειρία και την γνώση προκειμένου να επιταχύνονται οι διαδικασίες, να ξεπερνιούνται άμεσα τα εμπόδια και να έχουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το τελικό αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι η πολιτική είναι η τέχνη του αποτελέσματος και επιδιώκω να βάλω κι εγώ το δικό μου λιθαράκι στην πρόοδο αυτού του τόπου .

 

Σας συναντά ένας πολίτης στο δρόμο και στη συζήτηση που έχετε σας απευθύνει το πολύ απλό ερώτημα «γιατί να σας ψηφίσω;». Τι απάντηση του δίνετε;

Είμαι ένας άνθρωπος που έχει μεγαλώσει στην περιοχή, προέρχομαι από την αγορά, είμαι ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας, με γνωρίζουν όλοι πολύ καλά με το μικρό μου όνομα. Σε κάθε περίπτωση, είμαι ένας άνθρωπος που έχω πάθος, έχω πίστη σε αυτό που κάνω και αυτό το μεταλαμπαδεύω και στους πολίτες.

Σε αυτές τις εκλογές, καλούμαστε να επιλέξουμε τους εκπροσώπους μας, αυτούς που θα πάνε μπροστά τον τόπο. Είμαι έτοιμος να προσφέρω. Έχω την εμπειρία, έχω τη γνώση, θέλω μαζί να αλλάξουμε την Αιτωλοακαρνανία. Γνωρίζουν  όλοι καλά ότι μπορούν να με εμπιστευθούν και τους ζητώ με τη στήριξή τους να μου δώσουν αυτήν την δύναμη, να μπω στην επόμενη Βουλή για να προσφέρω.

Ο μόνος λόγος που ασχολούμαι με την πολιτική είναι το αίσθημα προσφοράς και ανιδιοτέλειας και η αγάπη μου για τον τόπο.

 

Που είναι ο πήχης της Νέας Δημοκρατίας σε αυτές τις εκλογές, με δεδομένη την απλή αναλογική. Στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας εξαντλεί τα περιθώρια συνεργασίας ή αποφασίζει αυτομάτως την εκ νέου προσφυγή στις κάλπες;

Ακούμε όλοι πολλές συζητήσεις  για πρώτη κάλπη, δεύτερη κάλπη. Μία είναι η εκλογή, στις 21 Μαΐου ψηφίζουμε για την Ελλάδα που μας αξίζει. Και αυτή είναι η κάλπη που θα στείλει τελικά το ισχυρό μήνυμα για το ποιος θα κυβερνήσει αυτή τη χώρα.
Ο Πρωθυπουργός προτάσσει την ανάγκη ισχυρής αυτοδύναμης κυβέρνησης μετά τις δεύτερες εκλογές. Αντιθέτως, οι κ.κ. Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρονται σε κυβέρνηση συνεργασίας μετά την πρώτη κάλπη, χωρίς όμως να είναι σαφές ποια κόμματα θα συνεργαστούν, με ποιο πρόγραμμα και με ποιον πρωθυπουργό. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει με συνέπεια και σταθερότητα τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας.

 

Και τέλος, ο προσωπικός σας στόχος…;

Έχοντας μεγαλώσει σε αυτόν τον τόπο, στον οποίο ζει η οικογένεια μου, μεγαλώνουν τα παιδιά μου και δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά, έναν ευλογημένο τόπο,  επιθυμώ  να  τον δω να ανεβαίνει ψηλά και να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις να αλλάξουμε την Αιτωλοακαρνανία και να αποκτήσει την ανάπτυξη που της αξίζει. Προτεραιότητά μου είναι να ξεπεράσουμε παθογένειες του παρελθόντος και να εργαστούμε σκληρά για να δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους μας να μπορούν να μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο μας. Βρίσκομαι  δίπλα στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες, τις νέες και τους νέους μας. Θέλω να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη, σε  επενδύσεις και σε νέες  θέσεις εργασίας, για να μην εγκαταλείπουν οι νέοι το νομό μας. Θέλω να συμβάλλω σε έναν ιερό σκοπό, να ανεβάσουμε την Αιτωλοακαρνανία ψηλά μαζί!

Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme