Περνώντας οι γιορτές της Πρωτοχρονιάς μου τηλεφώνησε ο κύριος Ταλάντης Ευθύμιος από την Άμφισσα. Με ρώτησε αν εγώ έγραψα το άρθρο στην Εφημερίδα Εμπρός (αρ. φυλ. 1172 σελ. 20) για τον καπετάν Γεώργιο Πιλάλα. Μιλήσαμε αρκετή ώρα γενικά για τους Πιλαλαίους και τελειώνοντας με ρώτησε αν γνωρίζω ότι ο Γεώργος Πιλάλας φαίνεται να έχει συμμετοχή και υπογράφει τα πρακτικά της συνέλευσης της ίδρυσης του Αρείου Πάγου της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος τον Νοέμβριο του 1821 που έγινε στην Άμφισσα; Σε αρνητική απάντησή μου πρόσθεσε: Θα σου στείλω σε e-mail τις σελίδες από το βιβλίο του Ανδρέα Ζ. Μάμουκα έκδοση το 1839 και θα τα διαβάσεις. Μου είπε επίσης ότι στις 27-28 Ιανουαρίου 2023 έχουμε οργανώσει να γίνει στο Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας, ένα συνέδριο υπό την αιγίδα του «Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία» και του Δήμου των Δελφών με θέμα: «Η Νομική διάταξις της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος 1821». Μετά από λίγες ημέρες μου έστειλε και πρόσκληση για το εν λόγω συνέδριο, όμως για κάποιους οικογενειακούς λόγους δεν μπόρεσα να παρευρεθώ. Ο κ. Ευθ. Ταλάντης, συγγραφέας,ήταν εισηγητής την δεύτερη ημέρα Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 στο θέμα «Ιερωμένοι, Καπεταναίοι – Οπλαρχηγοί, Πρόκριτοι και Φαναριώτες και η συμμετοχή τους στην Νομική διάταξη».
Στις σελίδες λοιπόν του βιβλίου που μου έστειλε και στην σελ. 79 που είναι οι υπογραφές των συμμετεχόντων στην συνέλευση φαίνεται να συμμετέχει και ο καπετάν Γεώργος Πιλάλας, καθώς και ο άλλος Κοζιτσιάνος Αγωνιστής του 1821 Βασίλειος Μπούσγος. Εδώ τώρα σύμφωνα και με αυτό το στοιχείο που προστέθηκε στις δραστηριότητες του Καπετάν Γεώργου Πιλάλα και με τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουμε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι:
α) Όλα τ’ αδέρφια Πιλαλαίοι φαίνεται να συμμετέχουν σε μάχες κατά του εχθρού στα μέρη της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος Βενέτικο και Κράβαρα.
β) Για κάποιους λόγους που δεν γνωρίζουμε ακόμα είχαν και ειδικές σχέσεις με την Άμφισσα. Ίσως εκεί να είχε μετοικήσει ολόκληρη η οικογένεια μόλις άρχισε η Επανάσταση, ίσως και νωρίτερα.
Εκεί συναντήσαμε τον Αντώνη Πιλάλα, τον μικρότερο απ’ τ’ αδέρφια, του οποίου απόγονοι ζουν σήμερα σε Άμφισσα και Ιτέα. Εκεί επίσης συναντήσαμε την κόρη του Γιάννη Πιλάλα να έχει παντρευτεί κάποιον Πατρινόπουλο (φακ. Γιώργου και Γιάννη Πιλάλα στα ομοιότυπα χειρόγραφα της Ε.Β.Ε.). Στις επιστολές που στέλνουν οι Γεροπανουργιάς και Νάκος Πανουργιάς προς τον Καπετάν Γιώργο Πιλάλα και τ’ αδέρφια του στις 27 και 30 Μαρτίου 1823, όταν πολιορκούσε το σπίτι των Σωτηροπουλαίων στην Μ. Λομποτινά, τον αποκαλούν «αδελφό». Εκεί τώρα συναντάμε και τον Καπετάν Γεώργιο Πιλάλα με το ξεκίνημα της Επανάστασης να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Απελευθέρωση και Ίδρυση του Ελληνικού Κράτους με την συμμετοχή του σε εκείνη την συνέλευση τον Νοέμβριο του 1821.
Μπορούμε επίσης εδώ να υποθέσουμε ότι βλέποντας ο Καπετάν Γεώργος Πιλάλας τον άσπονδο εχθρό του, τον Κοτσάμπαση των Κραβάρων Γεώργο Καναβό, να συναντιέται με τον Μαυροκορδάτο στο Μεσολόγγι και να προετοιμάζουν την ίδρυση της Διοίκησης της Δ.Χ.Ε και γνωρίζοντας ότι ο Καναβός θα τον εκδιώξει από τις διεργασίες αυτές, και πράγματι το έκανε όπως θα δούμε σε άλλη μας εργασία γι’ αυτό το θέμα, ίσως είναι κι αυτός ένας λόγος που τράβηξε για τις διεργασίες ιδρύσεως του Αρείου Πάγου στα Σάλωνα.
Σημείωση: Επί τη ευκαιρία ενασχόλησης με τους Πιλαλαίους θα προσθέσω και τούτο. Στα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας (Τόμος 3 σελ. 231) υπάρχει Επιστολή (Έγγραφο) προς την Σεβαστή Διοίκηση που το υπογράφουν «Οι Υπαξιωματικοί των εν Αθήναις Τακτικών Στρατευμάτων». Μεταξύ άλλων φαίνεται να υπογράφει σαν Λοχίας και ο Παναγιώτης Πιλάλας.
Ναύπακτος Φεβρουάριος 2023
Πέτρος Δ. Κανέλλος