10 C
Nafpaktos
Tuesday, November 29, 2022
spot_img
spot_img

Ι. Μαρή: Έννοια Προγεννητικής Αγωγής – Σε τι συνίσταται;

Γιατί η πριν από την γέννησή του αγωγή του παιδιού, είναι τόσο σημαντική για την Ζωή του;

 

Γράφει η Ιωάννα Μαρή

Σύμβουλος Επικρατείας, επ. Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής

 

Σύμφωνα με τον ΝΟΜΟ 4675/2020  (ΦΕΚ 54), πρώτη πρωτογενής ενέργεια πρόληψης θεωρείται  η Προγεννητική Αγωγή. Αυτό καλύπτει αλήθεια μια αληθινή ανάγκη στον χώρο της Υγείας.

Ο νόμος ανταποκρίνεται στις νέες επιστημονικές έρευνες μισού και πλέον αιώνα.

 

«Η υγιής εγκυμοσύνη και το ευνοϊκό περιβάλλον στα 5-6 πρώτα χρόνια της ζωής αποτελούν κλειδί για την κοινωνία μας. Η επένδυση στην εγκυμοσύνη και στην προσχολική ηλικία είναι από τα εκ των ων ουκ άνευ μιας κοινωνίας», αναφέρει ο καθηγητής Γεώργιος Χρούσος.

«Η εμβρυϊκή ζωή έχει αποδεδειγμένα τεράστια σημασία στην μετέπειτα ψυχική και σωματική υγεία ενός ανθρώπου»  Γεώργιος Π. Χρούσος, MD, MACP, MACE, FRCP Ομ.καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του  Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Για να μπορέσει ο άνθρωπος να αισθανθεί και να εκδηλώσει την αγάπη και την συμπάθεια προς τον εαυτό του, προς την φύση και τον συνάνθρωπο και σε πληρότητα την ψυχική υγεία, πρέπει να έχει δεχθεί την σκέψη και την  αγάπη της μητέρας και του πατέρα του από την αρχή της ζωής του, σύλληψη , εγκυμοσύνη.»  (“The secret life of the unborn child” δρ Thomas Verny

-Τι αποκαλούμε όμως προγεννητική αγωγή; Θα ερωτήσετε.

-Προγεννητική Αγωγή, όπως και η λέξη το εκφράζει, είναι η πριν από την γέννηση αγωγή του παιδιού, η πρώτη αγωγή που οι γονείς, το ζευγάρι: άνδρας και γυναίκα, μπορούν να προσφέρουν στο παιδί τους στα θεμέλια: στις ρίζες  της ζωής του, από την σύλληψη ως την γέννησή του, με τον τρόπο της ζωής τους.  Τότε, εξηγεί η σύγχρονη επιστήμη είναι οι πρώτοι πιο δυναμικοί παιδαγωγοί του παιδιού τους.

 

-Εννοείτε δηλαδή ότι θα διδάξουμε στο έμβρυο γνώσεις και κανόνες;  Δεν του φθάνει η μετά την γέννηση αγωγή του;

-Το έμβρυο δεν έχει ανάγκη από καμιά διδαχή γνώσεων και κανόνων, αυτά θα τα μάθει μετά την γέννησή του, στο σπίτι και στο σχολείο, στο περιβάλλον του. Έχει όμως απόλυτη ανάγκη πρώτα-πρώτα να δεχθεί από τους γονείς του στην αρχή της ζωής του υγιή ύλη για τον σωστό πρώτο σχηματισμό όλων των οργάνων του οργανισμού του,  και μάλιστα και των πιο ευγενών  του οργάνων: του εγκέφαλου και του νευρικού του και ενδοκρινικού του συστήματος, ώστε να γεννηθεί Υγιές, στο σώμα… και ισορροπημένο στον ψυχισμό του.

 

-Δεν αρκεί όμως να ασχοληθούν οι γονείς μετά την γέννηση του παιδιού τους;

«Μετά την γέννηση είναι αργά.  Το παιδί είναι ήδη σχηματισμένο. Πριν από την σύλληψη έπρεπε να έλθεις για την αγωγή του παιδιού σου»  είπε ο Σωκράτης σε Αθηναίο πατέρα. Απόλυτα σύμφωνη είναι και η σύγχρονη Επιστήμη.

 

Ας αναρρωτηθούμε όμως τί άραγε σημαίνει: αγωγή, γενικότερα.

Η αγωγή αναφέρεται στην πολλαπλή υπόσταση του ανθρώπου: Σώμα αλλά και Νους, Καρδιά, Θέληση, κι όλα εκφράζονται μέσα από ένα τέλεια ανεπτυγμένο Σώμα,  όργανο του ανθρώπου  για όλες του τις εκδηλώσεις:

Για το Σώμα, η αγωγή στοχεύει στην Υγεία του, και στην Ομορφιά του, στην Αρμονική και Όμορφη διάπλαση όλου του οργανισμού του, για την Διάνοια: στην Νοημοσύνη, την Ευφυΐα, (πλήρης εγκέφαλος, νευρικό σύστημα, ενδοκρινικό ) για την Καρδιά: στην Καλοσύνη, Χαρά, Αγάπη, Γενναιοδωρία, και  για την Θέληση: στην Ενεργητικότητα, Δράση, προσπάθεια,  Δυναμισμό.  (πλήρης εγκέφαλος, νευρικό, ενδοκρινικό σύστημα). Έτσι μόνον  ο άνθρωπος θα είναι δημιουργικός, ευτυχισμένος, αισιόδοξος, ειρηνικός και   δημιουργικός! «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» έλεγαν οι προγονοί μας. Η Προγεννητική Αγωγή στοχεύει στο να κτισθεί σωστά  όλη η ύπαρξη του ανθρώπου: Σώμα, Ψυχή, Πνεύμα.  

 

Ως πρώτη, αυτή η προγεννητική αγωγή έχει μεγάλη δύναμη, διότι θέτει θεμέλια, κι επομένως επηρεάζει αργότερα όλες τις ηλικίες.

 

-Κι αν ερωτήσετε: Σε τι συνίσταται συγκεκριμένα αυτή η πριν από την γέννηση αγωγή του παιδιού; Πώς οι γονείς του, πριν από την γέννηση, μπορούν να επηρεάσουν την Υγεία, τον ψυχισμό του και την ευφυΐα του;

 

Δύο περίοδοι της ζωής του ζευγαριού είναι κρίσιμες, σύμφωνα με την σύγχρονη επιστήμη: Α) Η σύλληψη του παιδιού και Β) η κυοφορία του, δηλ η εγκυμοσύνη που καταλήγει στην γέννα .

Α) Κατά την ένωση του ζευγαριού που οδηγεί στην σύλληψη, γίνεται η επιλογή του γενετικού υλικού, δίνεται το σχέδιο της ΝΕΑΣ ΖΩΗΣ,  το DΝΑ, με τις ιδιότητες των γονιδίων στο πρώτο ζυγωτό κύτταρο του εμβρύου, από τα άπειρα καλά και κακά που είναι δυνατόν να υπάρχουν στους γονείς και τους προγόνους. Αυτή η επιλογή δεν είναι καθόλου τυχαία, εξηγεί η νέα επιστήμη της Επιγενετικής. (dr Bruce Lipton «Η βιολογία της πεποίθησης») . Η ποιότητα ζωής του ζεύγους και η ειλικρίνεια της αγάπης του ερωτευμένου ζευγαριού, και η κοινή τους επιθυμία να δημιουργήσουν ένα παιδί, ελκύουν, σύμφωνα με τον νόμο της συγγένειας,  το καλύτερο γενετικό υλικό από τους προγόνους. Έτσι κακές ιδιότητες, που μπορεί να υπάρχει στους προγόνους, δεν εκδηλώνονται και οι καλές ελκύονται και εγγράφονται! Δυστυχώς και το αντίθετο μπορεί να συμβαίνει επίσης, εάν το ζευγάρι πχ τσακώνεται και είναι συχνά δυστυχισμένο ή κακοδιάθετο, αν γκρινιάζουν, αν επικρίνουν τους άλλους…

Γι’αυτό, ο Ησίοδος («Έργα και Ημέραι ») συμβούλευε τα ζευγάρια να συλλαμβάνουν παιδί,   «μετά από εορταστικό συμπόσιο κι όχι μετά από κηδεία»!  Και η παράδοση προβλέπει, μετά τον γάμο, τον μήνα του μέλιτος!

Υγιής τρόπος ζωής του ζευγαριού, ήδη πριν από την σύλληψη του παιδιού τους με υγιεινή διατροφή, και αποφυγή τσιγάρου, χημικών  ουσιών, και αρμονική μεταξύ τους σχέση και αγάπη, είναι αναγκαία. Σε όλες τις τέχνες η αρχή πολύ συντελεί στην καλή εκτέλεση του έργου: στις οικοδομές, σημασία έχουν τα θεμέλια, στη ναυπηγική, η κατασκευή της καρίνας… Έτσι σε μια πολιτεία, το ταίριασμα των ζευγαριών …αρχή της ζωής πολύ συμβάλλει στην   ευημερία της».  Πυθαγόρειοι, Οκελος ο Λευκανός

Β) Κατά την εγκυμοσύνη η  έγκυος δίνει την ύλη της δημιουργίας, από την αρχή.  Στους 9 μήνες χτίζονται  τα θεμέλια του όλου ανθρώπου: Το αίμα της εγκύου χτίζει όλα τα όργανα, τα κύτταρα του παιδιού. Απαιτείται γι’αυτό επίσης  ένας υγιής, (σωστή διατροφή, αναπνοή) και θετικός, χαρούμενος, αισιόδοξος τρόπος ζωής του ζευγαριού και προπαντός της εγκύου.

Θετικές σκέψεις και συναισθήματα, απεριόριστη: άνευ όρων αγάπη της μάνας για το παιδί, του πατέρα για το παιδί, όλα εγγράφονται στην μνήμη των κυττάρων του και ό,τι έχει εγγραφεί κατά την εγκυμοσύνη, έχει την ιδιότητα να δίνει δυνατότητα έκφρασης των ομοίων ιδιοτήτων του γονιδιώματος. Επίσης ό,τι έχει εγγραφεί και εκφρασθεί κατά την εγκυμοσύνη, επαναλαμβάνεται, αν οι συνθήκες ζωής το θυμίσουν,  μετά την γέννηση. Είναι πρώτιστης σημασίας, άνδρας και γυναίκα να επιθυμούν με όλη τους την καρδιά να αποκτήσουν παιδί, να το θέλουν, να το έχουν καλωσορίσει και αγαπήσει πριν από την σύλληψή του ακόμη.

Αυτός ο τρόπος ζωής, συνοψίζοντας, χτίζει βάσεις Υγείας και Αρμονίας στο νέο πλάσμα, στο σώμα του και στον ψυχισμό του. Είναι η πιο δυναμική πρόληψη! Αγωγή Υγείας από την αρχή της ζωής.

 

Να λοιπόν γιατί χαιρετίζουμε με πολλή χαρά την ένταξη της Προγεννητικής Αγωγής από τον πρόσφατο Ελληνικό Νόμο, ως πρώτη ενέργεια πρωτογενούς πρόληψης!

 

Αποτελεί αλήθεια πρώτιστη ανάγκη οι νέοι να μάθουν πώς να ζήσουν αυτούς τους εννέα μήνες, για να φέρουν στον κόσμο μια νέα ύπαρξη που θα τους ευγνωμονεί και θα τους λατρεύει σ’ολη την ζωή… και θα προσφέρει την μοναδική της ύπαρξη στην κοινωνία, όπου θα ζήσει… κι εκείνοι θα είναι τόσο υπερήφανοι, που σ’αυτό το μοναδικό δημιούργημα, εκείνοι έθεσαν γερά θεμέλια, αληθινό ακρογωνιαίο λίθο!

 

-Κατά την γέννηση  το σώμα του παιδιού είναι ήδη σχηματισμένο.

Η αλήθεια είναι πάντα πολύ απλη: Το ζευγάρι στην σύλληψη δίνει το σχέδιο της ΝΕΑΣ ΖΩΗΣ και η  έγκυος δίνει την ύλη της δημιουργίας, από την αρχή.  Έτσι χτίζονται  τα θεμέλια του όλου ανθρώπου: Το αίμα της εγκύου χτίζει όλα τα όργανα, τα κύτταρα του παιδιού. Επομένως διατροφή χωρίς τοξίνες και πλούσια στα αναγκαία συστατικά θα εξασφαλίσει την σωστή δόμηση κάθε συστήματος, κάθε οργάνου του σώματος του παιδιού,  δίνοντάς του  γερά θεμέλια υγείας για την μετέπειτα ζωή του.

Ο πρωτοπόρος Γάλλος γυναικολόγος δρ Michel Odent συνόψισε την ουσία της προγεννητικής αγωγής, με την εξής φράση:

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη προτεραιότητα  από την ορθή διατροφή και την ευδιαθεσία της εγκύου». Πάντα βέβαια μίλησε για την πατρική αγωγή, εξ ίσου σημαντική.

 

Κι αν ερωτήσετε: Γιατί «η ευδιαθεσία της εγκύου» επηρεάζει επίσης την διάπλαση του εμβρύου; Το έμβρυο δεν διαμορφώνεται σύμφωνα με το σχέδιο και τις ιδιότητες των γονιδίων του, τα οποία ήδη κατά την σύλληψη είναι παρόντα στο DNA του;

-Η ευδιαθεσία της εγκύου θα υποκινήσει την έκκριση στο αίμα της ενδορφινών και ωκυτοκίνης (των ορμονών της χαράς και αγάπης) και θα επιτρέψει την απρόσκοπτη συνέχιση του έργου της διάπλασης του οργανισμού του εμβρύου (παρασυμπαθητικό σύστημα).

Το άγχος, αγωνίες, λύπες, οργή της εγκύου θα υποκινήσουν την έκκριση αδρεναλίνης, κατεχολαμινών, και ο οργανισμός της εγκύου, σταματώντας το έργο της διάπλασης, θα λειτουργήσει –με το συμπαθητικό σύστημα-  για την   άμυνα και την αποφυγή του κινδύνου.

Οι δύο λειτουργίες ανάπτυξης και άμυνας δεν λειτουργούν παράλληλα σε πληρότητα. Στατιστικές δείχνουν ότι τα μη επιθυμητά έμβρυα ή τα έμβρυα πολύ αγχωμένων μητέρων εξελίχθηκαν σε εφήβους και ενηλίκους με μεγάλα ποσοστά αλκοολισμού, εγκληματικότητας, σχιζοφρένειας (Φινλανδία, Γαλλία)

Τα χρόνια άγχη της εγκύου θα καταλήξουν σε ελλείψεις του οργάνου που διαπλάθεται εκείνη την περίοδο… Χαρούμενη εγκυμοσύνη σημαίνει λοιπόν  απρόσκοπτη συνεχόμενη  διάπλαση του εμβρύου. Γι’αυτό και η δρ  Θεοδώρα Ρεσβάνη- Κουμεντάκη αναφέρει: «Ευτυχισμένη έγκυος, Υγιές παιδί» .                                              

«Η ψυχολογία της εγκύου μετατρέπεται σε βιολογία στο έμβρυο» δρ André Masson

Το συμπέρασμα της επιστήμης είναι ότι εξ ίσου η υγιεινή διατροφή και ζωή όπως και ο θετικός ψυχισμός του ζευγαριού και ιδιαίτερα της μητέρας –εγκύου επηρεάζουν την διάπλαση του σώματος και την υγεία του εμβρύου μελλοντικού ενηλίκου. Ο δρ Michel Odent συνοψίζει την σύγχρονη έρευνα, ως εξής:

«Κάθε σοβαρή ασθένεια, είτε εμφανίζεται στα 10,  20, 30…50 ή μετέπειτα χρόνια, έχει την πρώτη αιτία της στην ενδομήτρια ζωή»

«Η πρωταρχική υγεία χτίζεται κατά τη σύντομη περίοδο της στενής σχέσης με την μητέρα: εγκυμοσύνη, γέννα, θηλασμός»

Εξ άλλου σήμερα γνωρίζουμε ότι: οι σκέψεις, οι ιδέες, τα συναισθήματα, τα βιώματά της εγγράφονται στη μνήμη των κυττάρων του και ό,τι γράφεται δεν ξεχνιέται… αποτελεί  πρόγραμμα για την μετέπειτα ζωή. Θα επηρεάσουν λοιπόν και τον ψυχισμό και τον χαρακτήρα της νέας ύπαρξης. Αυτό όμως θα αναπτύξουμε στη συνέχεια.

 

Να λοιπόν γιατί χαιρετίζουμε με πολλή χαρά την ένταξη της Προγεννητικής Αγωγής από τον πρόσφατο Ελληνικό Νόμο, ως πρώτης ενέργειας πρωτογενούς πρόληψης!

 

Αποτελεί αλήθεια πρώτιστη ανάγκη οι νέοι να μάθουν πώς να ζήσουν αυτούς τους εννέα μήνες, για να φέρουν στον κόσμο μια νέα ύπαρξη που θα τους ευγνωμονεί και θα τους λατρεύει σ’ολη την ζωή… και θα προσφέρει την μοναδική της ύπαρξη στην κοινωνία, όπου θα ζήσει… κι εκείνοι θα είναι τόσο υπερήφανοι, που σ’αυτό το μοναδικό δημιούργημα, εκείνοι έθεσαν γερά θεμέλια, αληθινό ακρογωνιαίο λίθο

Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme