Γράφει η Ιωάννα Μαρή, επίτ. Σύμβουλο Επικρατείας,
Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής
Η έγκυος, έχει την ιδιότητα να διαπλάθει όμοιο το έμβρυο (επηρεάζοντας δηλαδή την μορφή του και τις ψυχικές και πνευματικές του ιδιότητες) σύμφωνα με την εικόνα που βλέπει ή που φαντάζεται, που σκέπτεται, θαυμάζει και οραματίζεται… και μάλιστα όταν τρέφει την εικόνα αυτή με το συναίσθημά της.
Πάμπολλα παραδείγματα αναφέρονται (καλής ή κακής) μορφοποίησης θετικής ή αρνητικής.
Οι φιλόσοφοι της αρχαίας Ελλάδας ύμνησαν αυτήν την ιδιαίτερη ιδιότητα της εγκύου… και γενικά της γυναίκας… Ο Εμπεδοκλής έλεγε «Κατά την φαντασίαν της γυναικός, κατά την σύλληψιν μορφούνται τα βρέφη. Πολλάκις γυναίκες ηρώων και θεών ηράσθησαν και όμοια τούτοις απέτεκον.»
(Τα βρέφη ομοιάζουν με τις εικόνες που η γυναίκα φαντάζεται κατά την σύλληψη του παιδιού της. Πολλές φορές οι γυναίκες ερωτεύθηκαν ήρωες και θεούς και το παιδί που γέννησαν έμοιαζε σ’αυτούς.)!
Κατά τους Στωικούς, τα βρέφη ομοιάζουν σε εκείνον που συμπαθεί η έγκυος γυναίκα.
Κύπριος βασιλεύς, κακόμορφος, ανάγκαζε την γυναίκα του, κατά την ερωτική συνάντηση να βλέπει και να θαυμάζει ωραία αγάλματα. Και έφερε στον κόσμο όμορφα παιδιά! ( Σωρανός)
Να γιατί εξηγεί ο Ν. Παπαγεωργάκης («Ιδεοπλασία στις εγκύους» Το μυστήριον της ζωής, 1959) οι αρχαίοι Έλληνες στόλιζαν τα σπίτια και την πόλη με ωραία αγάλματα ηρώων και θεών, ώστε, βλέποντάς τα και θαυμάζοντάς τα οι έγκυες να αναπαράγουν την ομορφιά και αρετή της φυλής.
Γιαγιάδες της σύγχρονης Ελλάδας συμβουλεύουν να βλέπει η έγκυος ωραία και υγιή παιδιά ή τις φωτογραφίες τους.
Σύγχρονη Αμερικανίδα διηγείται πώς γέννησε πανέμορφη κόρη βλέποντας συχνά , κατά την εγκυμοσύνη της, τον ζωγραφικό πίνακα διάσημου ζωγράφου; πορτραίτο όμορφης κοπέλας και θαυμάζοντας τα Ελληνικά αγάλματα στο Μουσείο της πόλης της! (Παντού έχουν τα ελληνικά μας αγάλματα!)
Η ευαισθησία και η φαντασία της γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη είναι σε έξαρση. Και η ορμονική κατάστασή της, σε έξαρση επίσης, Σε συνδυασμό: οι εικόνες που η έγκυος βλέπει ή οραματίζεται, προπαντός όταν τις τρέφει με την συγκίνησή της οι οποίες εγγράφονται στην κυτταρική μνήμη του εμβρύου, φθάνουν για να μορφοποιήσουν στο έμβρυο ανάλογα το σώμα του και να εγγράψουν ιδιότητες στον χαρακτήρα του. Έτσι πιστεύουν και σύγχρονοι ερευνητές.
Για «Ιδεοπλασία» στις εγκύους μιλάει ο σύγχρονος Άγιος Πορφύριος.
Τα σοφά λόγια του Αγίου Πορφυρίου: διδάσκουν την δύναμη της εγκύου, να φέρει στον κόσμο παιδιά-μελλοντικούς αγίους, με τον θετικό τρόπο της ζωής της, τις θετικές της σκέψεις και συναισθήματα, την αγάπη της για τον άνδρα της, το παιδί της, την φύση, τον άνθρωπο.. Δίνει μάλιστα έμφαση στο ότι αυτή η ιδιότητα-ικανότητά της είναι μέσα της και με την απλή της θέληση μπορεί να την ασκήσει:
«Ό,τι θέλουμε γεννάμε. Θέλουμε Αγίους, γεννάμε Αγίους. Στο χέρι μας είναι να γεννήσουμε Αγίους. Η ψυχοσωματική υγεία του παιδιού αρχίζει να διαμορφώνεται από την σύλληψη, εν συνεχεία επηρεάζεται από την ζωή της μητέρας κατά την κύηση και φυσικά από τη ζωή του ζεύγους.» Μ’ αυτές τις λέξεις ο γέροντας τονίζει για πολλοστή φορά την μεγάλη δύναμη «ιδεοπλασίας» ( έτσι την ονομάζει) της εγκύου. «¨Ένας να με ακούσει… και θα του στείλει ο Θεός πλούσια τη Χάρη Του!»
Επ’ ουδενί η έγκυος πρέπει να πλησιάζει, να βλέπει, να συγχρωτίζεται, για λόγους συμπάθειας, με παιδιά ή με ενηλίκους με ορατά ελαττώματα κάθε είδους.
Αντίθετα θα δυναμώσει την ικανότητα μορφοποίησής της αν συνειδητά βλέπει, φαντάζεται, εύχεται και οραματίζεται τις πιο υψηλές αρετές, ομορφιά και χαρίσματα για το παιδί της κι αυτά τα χαρίσματα να τα προφέρει και τα επιθυμεί με όλη της την καρδιά.:
«Όχι κοριτσάκι μου, να μην κάθεσαι μαζί μου – μια κρητικιά γιαγιά έλεγε στην εγγονή της- Εσύ τώρα πρέπει να βλέπεις και να συναναστρέφεσαι νέους και ωραίους ανθρώπους.»!