5.8 C
Nafpaktos
Wednesday, March 29, 2023
spot_img
spot_img

Ι. Μαρή: Το τραγούδι και η ολική του επίδραση στο σώμα και στην ψυχή

Σύμφωνα με την Γαλλίδα ερευνήτρια μουσικό Marie – Louise Aucher και την μαθήτριά της Iseult  Welsh

 

Ιωάννα Μαρή, επίτ. Σύμβουλος Επικρατείας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής

 

«Στην λαϊκή παράδοση, το τραγούδι εχρησιμοποιείτο σαν μέσο έκφρασης, επικοινωνίας.

Άλλοτε παντού τραγουδούσαν, στο σπίτι, στις οικογένειες, στις επαρχίες, στις πόλεις, όπου οι περαστικοί ενώνονταν τραγουδώντας μαζί με τους τραγουδι­στές του δρόμου!

Στις σημερινές κοινωνίες μας τραγουδάμε πολύ λιγότερο. Δεν γνωρίζαμε πριν από λίγα χρόνια, μες από επιστημονική τεκμηρίωση, πόσες ευεργεσίες το τραγού­δι μας προμηθεύει στον εαυτό μας και στους άλλους.

Τώρα μπορούμε να διαπιστώσουμε την αποτελεσματική επίδραση των ηχητι­κών ρευμάτων εσωτερικών και εξωτερικών πάνω στον τραγουδιστή. Το τραγούδι, ο ήχος της φωνής, είναι γι’ αυτόν ένα μασάζ, μια αφύπνιση, ένα ηρεμιστικό, ένα δυναμωτικό, μια εξισορρόπηση.

Οι μεγάλοι πολιτισμοί του παρελθόντος διαλέγουν το τραγούδι για την παιδεία και την πνευματική αφύπνιση.

Τι είναι όμως η ψυχοφωνία; που ίδρυσε  η Marie – Louise Aucher και το προγεννητικό τραγούδι και τι προσφέρει στον άνθρωπο;

Η ψυχοφωνία είναι μια μέθοδος εμπειρική, η οποία στοχεύει στην φυσική και ψυχική αρμονία της διάπλασης του ανθρώπου με βάση τις αντιστοιχίες που υπάρχουν μεταξύ του ανθρώπινου οργανισμού και των ήχων, των ρυθμών και του λόγου.

Οι πέντε αισθήσεις αποτελούν ένα νέο θεμελιώδες πεδίο έρευνας.

Πρώτα – πρώτα έχει ανακαλυφθεί ότι χάρις στα ερεθίσματα των αισθήσεων, ιδι­αίτερα τ’ ακουστικά, τα οποία ο άνθρωπος δέχεται κατά την προγεννητική περίο­δο της ζωής του και την βρεφική του ηλικία, δομούνται οι αύλακες του εγκεφά­λου του.

Τα ερεθίσματα των αισθήσεων επίσης μπορούν να βοηθήσουν την εξέλιξή του και την ανθρωπιστική του παιδεία.

Πειραματικοί ερευνητές, μέσα από την Ανατομία, την Νευρολογία, την Ψυχολογία, την Επιστήμη του Πνεύματος, έχουν ήδη αποδείξει την θεμελιώδη σπουδαιότητα του τραγουδιού.

Οι δονήσεις της ομιλούσας φωνής και προπαντός του ανθρώπινου τραγουδιού επενεργούν σαν ένα εσωτερικό και εξωτερικό μασάζ, χωρίς καμία άλλη επέμβα­ση του χεριού ή μηχανική. Κι αυτό γίνεται με την φωνητική ποιότητα του καθενός από μας, με την ίδια την φωνή μας.

Το τραγούδι μας επιτρέπει να είμαστε ενεργητικοί = πομποί και όχι αποκλειστικά παθητικοί = δέκτες, όπως είμαστε καθημερινά στην κοινωνία μας. Π.χ. δεχόμαστε τους ήχους του περιβάλλοντος μας και δεν τολμάμε να παραγάγουμε κι εμείς ήχους.

Πώς εξηγείται ο όρος “ψυχοφωνία”;

-Μες από την φωνή εγγίζεται η ψυχή.

Η Marie – Louise Aucher έφθασε στη μεγάλη της ανακάλυψη, όσο τραγουδούσε ύμνους, ως σολίστ στο εκκλησάκι της Στρατιωτικής Σχολής του Παρισιού. Τραγουδούσε εκεί συχνά με τη συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου, τα ίδια μουσι­κά έργα: το “Ave Maria” του Gounod, του Schubert και του Franck, όπως της είχε ζητηθεί για τις λειτουργίες του γάμου. Για να μην καταλήξει να τραγουδάει μηχα­νικά, αποφάσισε να ασκείται στο να αισθάνεται βαθιά κάθε παλμό από τις νότες του εκκλησιαστικού οργάνου και παρατήρησε ότι κάθε συγκεκριμένη νότα την άγγιζε – την δονούσε – σε συγκεκριμένο μέρος του σώματός της, ιδίως το ρε στο ηλιακό πλέγμα, το σολ στα γόνατα, το ντο στο στόμα. Σημείωσε τη διαδοχή των ευαίσθητων στις νότες ζωνών πάνω στο σχέδιο ενός σκελετού. Κι αυτό το σχέδιο με τις σημειώσεις το έστελνε σ’ ένα ιατρό, καθηγητή στη Σχολή Ανθρωπολογίας, τον καθηγητή Martiny. Εκείνος τότε της είπε, ότι είχε ανακαλύψει και είχε σημει­ώσει σημείο προς σημείο την κύρια γραμμή των βελονιστικών σημείων πάνω στο σώμα. Η Marie – Louise Aucher αγνοούσε τελείως τον βελονισμό, κι όμως είχε ανακαλύψει την κύρια κυβερνητική γραμμή των βελονιστικών σημείων.

Ο καθηγητής την ενθάρρυνε έντονα να συνεχίσει τις έρευνές της προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι η MarieLouise ανακάλυψε τις 4 οκτάβες πάνω στο ανθρώ­πινο σώμα: μια οκτάβα για τα πόδια, μια οκτάβα για την λεκάνη, μια οκτάβα για τον θώρακα, μια οκτάβα για το κεφάλι!

Οι ήχοι κάνουν μασάζ σ’ όλο το σώμα! Η Marie – Louise μελέτησε και απέδειξε πειραματικά τα ευεργετικά τους αποτελέσματα σε διάφορα πεδία.

Η Marie – Louise Aucher, η οποία συγχρόνως με τις έρευνές της παρέδιδε ιδιαί­τερα μαθήματα τραγουδιού στο σπίτι της για την καλή τοποθέτηση της φωνής, στο τραγούδι και στην ομιλία μαθητών και μαθητριών της, έγινε ιδιαίτερα προσεκτική όταν μία από τις μαθήτριές της έμεινε έγκυος. Έχοντας διαπιστώσει τα ευεργετι­κά αποτελέσματα του τραγουδιού, στον άνθρωπο, ήταν περίεργη να δει τα αποτελέσματά του πάνω στο έμβρυο. Λίγες μέρες μετά τη γέννηση του παιδιού, επισκέφθηκε την μαθήτριά της στο Μαιευτήριο και διαπίστωσε ότι το μωρό είχε τα δάχτυ­λα του χεριού ανοιχτά προς την πηγή του θορύβου του περιβάλλοντος και συγχρό­νως συνόδευε με το βλέμμα του αυτές τις πηγές των ήχων. Έστριβε το κεφάλι του με σταθερότητα και κοίταζε τα μέρη, απ’ όπου έρχονταν οι ήχοι!

Αυτή η ιδιαιτερότητα την είλκυσε ιδιαίτερα. Οι νευρολόγοι δίνουν ιδιαίτερη σημασία σ’ αυτή την ικανότητα κινήσεων των δακτύλων του νεογνού, διότι είναι ένα σημάδι που μαρτυρεί μια πρόωρη ανάπτυξη όλου του συστήματος των αισθη­τηρίων οργάνων του. Την ίδια ικανότητα διαπίστωσαν επίσης οι κοινωνικές λει­τουργοί στα νεογνά των μητέρων, οι οποίες είχαν ασκηθεί στο τραγούδι με τη Marie – Louise. Αυτό ώθησε την MarieLouise να βάλει τις έγκυες γυναίκες να τραγουδήσουν κατά την εγκυμοσύνη τους. Οι γυναίκες αυτές, διαπίστωσαν επίσης την ίδια αισθητηριακή πρόωρη ωριμότητα στα νεογνά τους.

Οδηγώντας στο τραγούδι και στην επεξεργασία της φωνής τους ορισμένους άνδρες, που οι γυναίκες τους ήταν έγκυες, η Marie – Louise διαπίστωσε μια κινη­τική ανάπτυξη πρόωρη του κάτω μέρους του σώματος του νεογνού! Ανδρικές και γυναικείες φωνές ενεργούν ένα ολικό δονητικό μασάζ πάνω σ’ ολόκληρο το σώμα του διαπλασσόμενου εμβρύου! Βοηθούν στην αρμονική διάπλαση του όλου ανθρώπου!

Ο ιατρός Michel Odent κάλεσε την Marie – Louise στο Μαιευτήριο του Pithiviers κι αυτό ήταν η αρχή της χρήσης του τραγουδιού για τους μέλλοντες γονείς, κατά την προγεννητική περίοδο της ζωής του παιδιού τους, του Προγεννητικού τραγουδιού και του ωδικού Μαιευτηρίου! Έτσι ανακαλύφθηκε η επίδραση του τραγουδιού στην εμβρυϊκή ζωή και οι εφαρμογές του. Η φωνή του πατέρα και της μητέρας δονούν το παιδί στη μήτρα και το κάνουν να συμμετέχει στην ζωή που το περιβάλ­λει. Με τις δονήσεις και συγχρόνως τους ρυθμούς και την ποίηση των λέξεων των Προγεννητικών τραγουδιών – τραγουδιών επίσης δημοτικών, λαϊκών, παραδοσια­κών, τραγουδιών που δημιουργούν ποιητικές εικόνες, το παιδί στην μήτρα ζει, μέσα σ’ ένα ηχητικό αλλά και νοητικό λουτρό και αναπτύσσεται αρμονικά.

Το παιδί στη μήτρα δονείται από τη φωνή της ομάδας, της χορωδίας. Συμμετέχει ήδη στην ζωή, είναι εκεί παρόν. Το παιδί σχηματίζεται από την κοινωνία, από το οικογενειακό κύτ­ταρο. Το ομαδικό τραγούδι του δίνει ένα μεγαλύτερο πλούτο, ένα επιπλέον συμπληρωματικό απόκτημα. Όταν το παιδί γεννιέται, αναγνωρίζει τα τραγούδια που τραγουδούσε η μητέρα του, και ιδιαίτερα εκείνα που η μητέρα του αγαπούσε.

Ηρεμεί όταν η μητέρα του τραγουδά, ενθαρρύνεται από αυτήν την φωνή, που γνωρίζει ήδη.

Το παιδί ακούει τους ήχους με τα αυτιά του κι επίσης με την “περιφέρεια” του σώματός του: με το δέρμα του. Πολύ πριν από τον σχηματισμό των αυτιών, το παι­δί συλλαμβάνει τις ηχητικές δονήσεις. Έτσι, με τις χαμηλές (μπάσες) ηχητικές δονήσεις ενός πιάνου, μπορούμε να κάνουμε τους κουφούς να κινηθούν προς τον ήχο: τους κάνουμε να χορέψουν. Κι αυτό γιατί ακούμε με τα αυτιά μας, αλλά επί­σης με το δέρμα μας, μέσω της αφής μας, με το άγγιγμα.

Η άσκηση στο προγεννητικό τραγούδι, κατά την εγκυμοσύνη, επιτρέπει μιαν αρμονική προετοιμασία για τον τοκετό. Χάρη στο προγεννητικό τραγούδι οι μητέ­ρες μαθαίνουν να αφυπνίζουν τις σωματικές τους αισθήσεις: να ανακαλύπτουν το σώμα τους. Για να τραγουδήσουν καλά, εφαρμόζουν την ταλάντευση της λεκάνης, ενδυναμώνοντας την περιοχή του περινέου, παρακολουθώντας συγχρόνως τις νευ­ρικές τους αντιδράσεις. Η συγκινησιακή και θετική ατμόσφαιρα των τραγουδιών ενδυναμώνει το ηθικό τους.

Τα παιδιά που έχουν παλμοδονηθεί με το τραγούδι, στη μήτρα, εμφανίζουν μετά τη γέννηση ένα αυξανό­μενο κεφάλαιο χαράς και ισορροπίας.

Είναι πρωταρχικό να γεννηθεί κανείς περιστοιχισμένος με μουσική και αγάπη!

«Το τραγούδι μας επιτρέπει να βρισκόμαστε σε επαφή με όλες μας τις διαστά­σεις: το τραγούδι των κυττάρων μας, το τραγούδι του σύμπαντος. Το σωστό τρα­γούδι μας επιτρέπει να δομήσουμε εκ νέου τον εαυτό μας.

Γνωρίζουμε ότι χιλιάδες κύτταρα του οργανισμού μας πεθαίνουν καθημερινά και αντικαθίστανται από άλλα νέα κύτταρα. Όταν τραγουδάμε σωστά, δίνουμε σ’ αυτά τα νέα κύτταρα μια ώθηση, έναν δυναμισμό, ένα σπουδαίο συγκινησιακό και ψυχο­λογικό φορτίο.

Προπαντός όταν έχουμε τραγουδήσει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προσφέ­ρουμε ένα μεγάλο ατού στο μελλογέννητο.

“Και ο Λόγος σαρξ εγένετο” και διέπλασε τον άνθρωπο στο σύνολό του, τόσο στο φυσικό του επίπεδο, όσο και στα πιο λεπτά, αιθέρια, ψυχικά του επίπεδα.

Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme