10 C
Nafpaktos
Tuesday, November 29, 2022
spot_img
spot_img

Καμπάνια και ενέργειες για την ίδρυση εσπερινού ΕΠΑΛ στη Ναύπακτο

Το αν αξίζει η Ναύπακτος εσπερινό ΕΠΑΛ ανέδειξε η εφημερίδα «εμπρός» στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, φιλοξενώντας την τοποθέτηση του Ευάγγελου Μακρυγιώργου, διευθυντή του ΕΚ Ναυπάκτου, ο οποίος ανέλυσε τους λόγους που η πόλη θα πρέπει να παλέψει προς αυτή την κατεύθυνση. Σήμερα έχει ήδη ξεκινήσει μία καμπάνια όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην αίτηση που ανοίγει και όπως αναφέρεται στη σχετική αφίσα:

α) είτε σκανάροντας το barcode που υπάρχει στη αφίσα,

β) είτε μπαίνοντας στο link που αναγράφεται στην αφίσα.

Για το θέμα, αξίζει να αναφέρουμε, έχει γίνει πρόσφατα συνάντηση των ανθρώπων του ΕΚ με το δήμαρχο Ναυπακτίας, ενώ έχει προγραμματιστεί και δεύτερη για τις επόμενες ημέρες.

Γιατί το αξίζει η πόλη

Αξίζει όμως να αναδημοσιεύσουμε ως προς αυτό, τα όσα ανέφερε στο άρθρο που φιλοξένησε η «ε» ο Δ/ντής του ΕΚ Ευάγγελος Μακρυγιώργος:

«Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως η λειτουργία ενός Εσπερινού ΕΠΑΛ στην πόλη της Ναυπάκτου ακούγεται κάπως «περίεργα», σαν μια «επανάσταση» μιας μικρής κοινωνίας που διεκδικεί για τους πολίτες της να έχουν ίσες ευκαιρίες με αυτούς των μεγαλουπόλεων. Και βέβαια, θα αναρωτηθεί κάποιος «αφού υπάρχει και στην Πάτρα, πρέπει να γίνει κι εδώ;»

Ας πούμε λοιπόν πως υπάρχουν π.χ. πέντε λόγοι που αποτρέπουν να λειτουργήσει μια τέτοια σχολική μονάδα στην πόλη μας. Εμείς θα αναφερθούμε σε δέκα τουλάχιστον λόγους που δικαιολογούν την λειτουργία Εσπερινού ΕΠΑΛ στη Ναύπακτο.

  1. Στην περιοχή που καλύπτει ο Δήμος Ναυπακτίας προσθέτουμε και τους Δήμους της Φωκίδας που είναι κοντά μας, υπάρχουν εκατοντάδες ενήλικοι συμπολίτες μας που θέλουν να αποκτήσουν ένα πτυχίο σε μια ειδικότητα που επιθυμούν, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας τους, όπως:

α) Να έχουν τελειώσει το Γυμνάσιο και για διάφορους λόγους δεν συνέχισαν στο Λύκειο, οπότε θέλουν να έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα Πτυχίο ΕΠΑΛ, είτε για να κατοχυρώσουν το επάγγελμα που ήδη κάνουν, είτε για να κάνουν μια νέα επαγγελματική αρχή στο Δημόσιο ή στον Ιδιωτικό Τομέα ή ακόμα και να συμμετέχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

β) Να έχουν τελειώσει το Λύκειο ή το Πανεπιστήμιο και να εργάζονται στο Δημόσιο, στον Ιδιωτικό Τομέα ή και ως ελεύθεροι επαγγελματίες και να επιθυμούν να παρακολουθήσουν μια ειδικότητα που τους κεντρίζει το ενδιαφέρον, να αποκτήσουν Πτυχίο που θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν την εργασιακή τους θέση, οπότε και την οικονομική τους.

γ) Να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να αποκτήσουν εφόδια και γνωστικά εργαλεία για τη δουλειά τους

  1. Στις παραπάνω κατηγορίες συμπολιτών μας, αυτή τους η επιθυμία αναβάλλεται διαρκώς, αφού τις πρωινές ώρες εργάζονται, και η μόνη λύση θα ήταν η λειτουργία Εσπερινού ΕΠΑΛ στην Ναύπακτο, αφού οι ώρες λειτουργίας του θα είναι από 18:30 έως 10:30.
  2. «Μα, στην Πάτρα λειτουργούν 3 Εσπερινά ΕΠΑΛ, και στον Νομό μας λειτουργεί στο Αγρίνιο, και μάλιστα το Υπουργείο καλύπτει και τη δωρεάν μετακίνηση των μαθητών», μου είπε κάποτε ένα ανώτερο στέλεχος της εκπαίδευσης. Πόσο εφικτό αλήθεια είναι κάποιος εργαζόμενος να σχολάει από τη δουλειά του στις 3, να ξεκινά στις 5 για Αγρίνιο και να επιστρέφει στις 12 σπίτι του (ή 5:30 για Πάτρα και να επιστρέφει στις 11:30) και την άλλη μέρα πάλι για δουλειά; Και βέβαια το ωράριο γι’ αυτούς που μένουν έξω από τη Ναύπακτο είναι πιο διευρυμένο. Κι αυτό για ολόκληρα τρία χρόνια. Δεν είναι απλά εφικτό, είναι ΑΔΥΝΑΤΟ! Όσοι το προσπάθησαν, εγκατέλειψαν τον πρώτο κιόλας μήνα.
  3. «Μα, η Ναύπακτος είναι μια μικρή πόλη. Δεν μπορεί να λειτουργήσει Σχολική Μονάδα για λίγους μαθητές. Η Πολιτική του Υπουργείου είναι να συγχωνεύσει σχολεία, όχι να φτιάξει καινούργια. Με ποιο σκεπτικό;;» Με το σκεπτικό πως και στο Αίγιο, που έχει σχεδόν τον ίδιο πληθυσμό με την περιοχή μας και που βρίσκεται μόλις 20 λεπτά από την Πάτρα, λειτουργεί Εσπερινό ΕΠΑΛ, γιατί εξυπηρετεί και τα περίχωρά του. Και στη Λευκάδα, όπου και διορίσθηκα πριν 20 σχεδόν χρόνια, λειτουργεί Εσπερινό ΕΠΑΛ με μία Ειδικότητα μέχρι και σήμερα. Μήπως τελικά είναι θέμα Πολιτικής βούλησης ή Βουλευτικής (η Λευκάδα, θυμίζω, είναι μονοεδρική)!
  4. Στο Αγρίνιο, λογικό λόγο πληθυσμού, λειτουργεί Εσπερινό ΕΠΑΛ, Σχολείο Δεύτερης ευκαιρίας, Μουσικό Σχολείο, Πανεπιστημιακές Σχολές και τόσα άλλα. Στο Μεσολλόγι λειτουργεί Εσπερινό Γενικό Λύκειο, Σχολείο Δεύτερης ευκαιρίας, Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο, Πανεπιστημιακές Σχολές. Στη Ναύπακτο, στον τρίτο πυλώνα του Νομού, από τις ιστορικότερες πόλεις της χώρας, γιατί να στερούνται οι πολίτες της τέτοια προνόμια;
  5. «Μα δεν θα μαζευτούν μαθητές, Θα αποτύχει η προσπάθεια». Αν και δε μένω Ναύπακτο, πιστέψτε με, έχω ακούσει αρκετούς, πάρα πολλούς που επιθυμούν τη λειτουργία Εσπερινού ΕΠΑΛ στην πόλη μας. Και όταν μαθευτεί, τότε θα εμφανιστούν ακόμα περισσότεροι!
  6. «Και ο Δήμος, πόσο θα επιβαρυνθεί από τη λειτουργία της νέας σχολικής μονάδας;» με ρώτησε ο Δήμαρχος, ο κος Γκίζας, σε μια συνάντηση που είχαμε για το θέμα αυτό τον προηγούμενο Σεπτέμβρη στο γραφείο του. Λίγο πετρέλαιο παραπάνω, λίγο ρεύμα παραπάνω και ένα άτομο για την καθαριότητα. Αμελητέο κόστος για μια τόσο μεγάλη προσφορά προς τους δημότες σου κε Δήμαρχε. Οι Κτηριακές Εγκαταστάσεις υπάρχουν, θα έχουν ολοκληρωθεί και τα καινούρια εργαστήρια, και βέβαια εκπαιδευτικοί υπάρχουν για όλες τις ειδικότητες.
  7. «Μήπως όμως η λειτουργία του Εσπερινού ΕΠΑΛ προκαλέσει «δυσκολίες» τόσο στο Ημερήσιο ΕΠΑΛ όσο και στο ΔΙΕΚ;» με ρώτησε ένας εκλεκτός συνάδελφος. Καμία απολύτως «αναταραχή» σε κανέναν, αφού απευθύνεται σε ενήλικες που τις πρωινές ώρες εργάζονται, άρα δεν θα μπορούσαν να πάνε στο Ημερήσιο ΕΠΑΛ, και οι ειδικότητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ είναι διαφορετικές από αυτές του ΔΙΕΚ, που έτσι κι αλλιώς είναι Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και που ξεκινάει στις 3, δύσκολο για αρκετούς εργαζόμενους!
  8. «Και πόσες και ποιές ειδικότητες θα μπορούν να λειτουργήσουν;» συνεχίζει ο συνάδελφος. Αυτές που θα επιλέξουν οι μαθητές, αναλόγως τον Τομέα που θα ακολουθήσουν.
  9. «Και πώς θα μάθουμε πόσοι είναι αυτοί που θέλουν να παρακολουθήσουν μαθήματα στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Ναυπάκτου;» Η διαδικασία είναι απλή. Στέλνουν mail στο  esepalnaf@gmail.com με τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο επικοινωνίας) και τους στέλνουμε τις απαραίτητες οδηγίες.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Διευκρινίζουμε πως είμαστε στο πρώτο βήμα, στη συλλογή αιτήσεων από πολίτες που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν μαθήματα στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Ναυπάκτου, το οποίο δεν λειτουργεί, αλλά θέλουμε να ιδρυθεί. Κατόπιν, καταθέτουμε αίτημα στη Δημοτική Αρχή, η οποία πρέπει να συντάξει τεκμηριωμένη πρόταση και να αποστείλει τον φάκελο για έγκριση στο Υπουργείο Παιδείας έως τέλη Οκτωβρίου, αφού ενημερώσει πρώτα την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Δθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας.

Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, στα τέλη Μαϊου ανακοινώνονται από το Υπουργείο Παιδείας οι σχολικές μονάδες  που θα λειτουργήσουνν από το Σχολικό Έτος 2023 – 2024 κι ευελπιστούμε να είναι μέσα σε αυτές και το ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ! Αξίζει να προσπαθήσουμε!!!

Όλοι έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση, στα όνειρά τους. Υπάρχει μεγάλη δίψα για μάθηση και για γνώση. Η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να δίνει στους πολίτες της τέτοιες ευκαιρίες.

ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ, ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ, ΤΟ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ».

Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme