27 C
Nafpaktos
Wednesday, June 7, 2023
spot_img
spot_img

Με επιτυχία η Ημέρα Βιώσιμης Κινητικότητας στη Ναύπακτο

Mε την ευχή να χρησιμοποιούμε στη καθημερινότητά μας όσο το δυνατό λιγότερο το αυτοκίνητο στη πόλη της Ναυπάκτου, η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Πράσινο Μπλε» και η ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ, στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος δράσης με τίτλο “ΠΡΑΣΙΝΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ”, σε συνέργεια με τον Δήμο Ναυπακτίας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Τροχαία και το Λιμενικό, υλοποίησαν στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδα Κινητικότητας»  τη δράση «Ημέρα Βιώσιμης Κινητικότητας», με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Από νωρίς την Κυριακή στις 18 Σεπτεμβρίου, η δράση παρότρυνε τους πολίτες να περπατήσουν στη πόλη τους, να λάβουν μέρος σε οργανωμένη ποδηλατάδα και να χρησιμοποιήσουν τις αστικές συγκοινωνίες της πόλης. Παράλληλα μικροί επίδοξοι ποδηλάτες 3-5 ετών έλαβαν μέρος σε «αγώνες» με ποδήλατα ισορροπίας χωρίς πετάλι, διασκεδάζοντας μαζί με τους γονείς τους.

Ο Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας & Αειφόρου Ανάπτυξης της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. κ. Γιάννης Φρέρης δήλωσε τα εξής:

«Με επιτυχία και συμμετοχή μικρών και μεγάλων οργανώθηκε στη Ναύπακτο την Κυριακή 18.9.2022 η κοινή δράση της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. με τη περιβαλλοντική οργάνωση «ΠΡΑΣΙΝΟ+ΜΠΛΕ» για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στο πλαίσιο του προγράμματος «ΠΡΑΣΙΝΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ», η οποία είχε ως αφορμή την Εβδομάδα Κινητικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μια πόλη με το μέγεθος της Ναυπάκτου προσφέρεται -σε όλο της το μήκος- για αστική κινητικότητα με «πράσινα» μέσα όπως το ποδήλατο και τη χρήση των υπαρχόντων, αλλά μη-αξιοποιούμενων στην καθημερινότητα ποδηλατοδρόμων.

Ο στόχος του περιορισμού της έκλυσης αερίων του θερμοκηπίου μπορεί να επιδιωχθεί και με τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, ως εναλλακτική λύση για την αποσυμφόρηση του κέντρου από τα Ι/Χ με τα προβλήματα που αυτά δημιουργούν, όπως οι εκπομπές καυσαερίων με το φαινόμενο «σταμάτα – ξεκίνα» κατά τις ώρες αιχμής. Ταυτόχρονα, η χρήση ποδηλάτων δίνει λύση σε παράπλευρα ζητήματα που εγείρονται, όπως η υπερκάλυψη νόμιμων και μη χώρων στάθμευσης.

Το πέρασμα του ποδηλατικού κομβόι μπροστά στα μάτια των περιπατητών μιας «καλοκαιρινής» Κυριακής, έδωσε το μήνυμα για έναν άλλο, εφικτό και ταυτόχρονα εναλλακτικό τρόπο κινητικότητας και ζωής, δραστικά πολύ πιο φιλικό στο φυσικό περιβάλλον.

Η σταθερή συνέργεια με τους ενεργούς πολίτες και η υποστήριξη παρόμοιων δράσεων από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, αλλά και τις αρχές τήρησης της τάξης, αποδίδει καρπούς που μπορούν βραχυπρόθεσμα να αλλάξουν το μέλλον».

« Η Ναύπακτος είναι μια πόλη που προσφέρεται για περπάτημα, ποδήλατο και τη χρήση αστικής συγκοινωνίας. Ας την προστατέψουμε ως πολίτες και φορείς από το καυσαέριο, το κυκλοφοριακό και την ηχορύπανση. Είναι κρίμα να καταστρέφεται μια πόλη από την αδιαφορία κάποιων πολιτών της και με τη χαλαρότητα των φορέων της. Ο Ποδηλατόδρομος  έχει μετατραπεί σε parking, πεζοδρόμια στενά και αυτά σε parking, διπλό παρκαρίσματα με αδιαφορία οδηγών και έντονο κυκλοφοριακό, συνθέτουν την εικόνα της πόλης σήμερα. Ας μη κρύβουμε τα προβλήματά μας κάτω από το χαλί. Ας τολμήσουμε να τα αντιμετωπίσουμε» επισημαίνουν από τον Φορέα ΠΡΑΣΙΝΟ+ΜΠΛΕ.

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2002  με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και  έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας

*ευχαριστούμε για την υποστήριξη το κατάστημα Ναυπάκτου “IDEAL X. Παπαδόπουλος για τη κλήρωση παιδικού ποδηλάτου και της εταιρίας DOLE  και ΖΑΓΟΡΙ για τη δωρεάν διάθεση τους.

Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme