Wednesday, June 18, 2025
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Μουσικό ημερολόγιο: Δανάη Στρατηγοπούλου

spot_img

Γράφει ο Γιάννης Κριδεράς 

Γεννήθηκε στην Αθήνα στην περιοχή του Μεταξουργείου στις 8 Φεβρουαρίου του 1913. Παππούς ήταν ο θεατρικός συγγραφέας Ιδομενεύς Στρατηγόπουλος. Πέρασε τα παιδικά της χρόνια στη Γαλλία την περίοδο του Μεσοπολέμου. Το 1923 η οικογένεια της επιστρέφει στην Αθήνα και έρχεται στην ζωή η αδερφή της φλαουτίστα και εθνομουσικολόγος Μίρκα Στρατηγοπούλου.

Σπούδασε στην Σχολή Πολιτικών Επιστημών, και από νωρίς ασχολήθηκε με την δημοσιογραφία. Παράλληλα σπούδασε ορθοφωνία και φωνητική μουσική και το 1935 πέρασε την πρώτη της ακρόαση στη “Μάντρα” του Αττίκ.

Από το 1936 και μετά από μια περιοδεία με τον Αττίκ στην Αίγυπτο ασχολείται πλέον επαγγελματικά με το τραγούδι. Στα τα πρώτα της κιόλας βήματα άφησε το στίγμα της και διέπρεψε με τις συνθέσεις του Αττίκ και του Χαιρόπουλου. Μετέπειτα απέδωσε εξαιρετικά, ισπανικά τραγούδια και ελληνικά δημοτικά καθώς συνεργάστηκε με όλους σχεδόν τους συνθέτες της εποχής  και ταυτίστηκε με μεγάλες επιτυχίες όπως το “Ας ερχόσουν για λίγο”, “Μαραμένα γιούλια” και πολλά άλλα. Έχει γίνει σύμβολο στο ευρύ κοινό ως η Δανάη με την κιθάρα της.

Η έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου την οδηγεί στα Τρίκαλα, το 1945 παντρεύεται τον Γιώργο Χαλκιαδάκη και το 1946 βρίσκεται καθηγήτρια φωνητικής μουσικής στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών και στη Δραματική Σχολή Ευγ. Χατζίσκου. Τα χρόνια της δικτατορίας “αυτοεξορίζεται” στην Χιλή και εργάζεται ως καθηγήτρια φωνητικής και καθηγήτρια της Ελληνικής λαογραφίας του Πανεπιστημίου του Σαντιάγκο. Ασχολήθηκε έντονα με τις μεταφράσεις καθώς μιλούσε Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και εκείνη την περίοδο είχε έρθει κοντά με τον ποιητή Πάμπλο Νερούδα μεταφράζοντας μέσα σε άλλα στα Ελληνικά και το “Κάντο Χενεράλ”. Επίσης μετέφρασε ελληνικά δημοτικά τραγούδια στα ισπανικά.

Η Δανάη Στρατηγοπούλου έγραψε εκατοντάδες τραγούδια σε στίχους, βιβλία, έκανε μεταφράσεις και τιμήθηκε για το έργο της και την προσφοράς της στην Ελλάδα αλλά και την Χιλή. Διατηρούσε το ψευδώνυμο “Αργυρώ Καλλιγά” και ήταν μέλος της Εταιρίας Στιχουργών και Μουσικοσυνθετών Ελλάδος. Ήταν κάτοικος Ραφήνας και το 2009 σε ηλικία 96 ετών φεύγει από την ζωή αφήνοντας πίσω της έμπνευση και σπουδαίο καλλιτεχνικό έργο για τις επόμενες γενιές.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Εμπρός”