24 C
Nafpaktos
Wednesday, October 4, 2023
spot_img
spot_img

Μ. Γράψα: «Αν δε βρεθεί άμεση λύση-πέρασμα η Δάφνη θα γίνει ένα χωριό φάντασμα»

spot_img

Η Μαρία Γράψα είναι ιδιοκτήτρια Φαρμακείου στην Κοινότητας της Δάφνης. Επαγγελματίας της περιοχής εδώ και 19 χρόνια, γνωρίζει όσο λίγοι τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και του πως είναι κανείς να δραστηριοποιείται επαγγελματικά εκεί. Το κλείσιμο της γέφυρας του Μόρνου και οι συνέπειες που προκάλεσε την έφεραν, όπως και το σύνολο των επιχειρηματιών στην εν λόγω Κοινότητα, σε θέση «μάχης». Μάλιστα, στην επιτροπή που συστάθηκε ανέλαβε τον άτυπο ρόλο της προέδρου. Σήμερα μιλά στο nafpaktoscoive.gr, για την έγκαιρη ενημέρωση… που δεν είχαν όσον αφορά την απόφαση απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τη γέφυρα, για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει, καθώς και τη λύση που θα πρέπει να δοθεί.

 

κ. Γράψα, πριν από λίγες εβδομάδες έγινε γνωστό  ότι η γέφυρα θα κλείσει για τη διενέργεια μελέτης, σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, και ακολούθως ήρθε η ώρα η ανακοίνωση να γίνει πράξη. Οι επαγγελματίες της περιοχής και οι κάτοικοί της είχαν κάποια πιο… συγκεκριμένη ενημέρωση ως προς αυτό;

Όπως όλοι έτσι κ εμείς, επαγγελματίες της Δάφνης, διαβάσαμε στο διαδίκτυο για ένα προσωρινό κλείσιμο της γέφυρας, για να γίνουν κάποιες μελέτες και εργασίες για διάστημα περίπου 2 μηνών έως τις 30 Ιουνίου.

Επίσημη ενημέρωση δεν είχαμε από κανέναν μέχρι τη στιγμή που έκλεισε η γέφυρα και αρχίσαμε να βιώνουμε τις συνέπειες. Μετά βέβαια μας ανακοινώθηκε, ανεπίσημα πάντα, πως η γέφυρα έχει πολλά προβλήματα και ότι ίσως κλείσει για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

Με το κλείσιμο της γέφυρας δεν άργησαν να έρθουν οι φωνές διαμαρτυρίας από την πλευρά των επαγγελματιών. Περιγράψτε μας λίγο το πρόβλημα…

Οι συνέπειες φάνηκαν από την πρώτη κιόλας μέρα, αρχικά με την αγανάκτηση των επισκεπτών του Σαββατοκύριακου για την ορεινή Ναυπακτία. Οι άνθρωποι έφτασαν στο σημείο και βάζοντας το GPS, παράδειγμα για την Άνω Χώρα, να χαθούν μέσα στα βουνά βιώνοντας μία απίστευτη ταλαιπωρία.

Οι επαγγελματίες της Δάφνης τις συνέπειες τις καταλάβαμε απ’ την επόμενη κιόλας μέρα που «χάθηκαν» τα αυτοκίνητα από το χωριό. Είναι μία νέα πραγματικότητα για όλους εμάς η οποία πραγματικά μας σόκαρε. Αρκεί να ακούσετε πελάτες μου, απ’ την άλλη μεριά της γέφυρας, τη Δωρίδα, το πως περιγράφουν την ταλαιπωρία αλλά και τα έξτρα χιλιόμετρα που πρέπει να κάνουν για να μας βρουν. Το πιο σημαντικό, όμως, περαστικός πλέον κανένας.

 

Και για να καταλάβει ο κόσμος ακόμα περισσότερο το μέγεθος του προβλήματος,  σε ποσοστό, για τί μείωση μιλάμε;

Κοιτάξτε, αν η Δάφνη αυτή τη στιγμή έχει περίπου 14-15 επιχειρήσεις είναι γιατί το χωριό αυτό είναι πέρασμα και οδηγεί στην ορεινή Ναυπακτία και τη Φωκίδα. Το κλείσιμο της γέφυρας επ’ αόριστον είναι η απόλυτη καταστροφή την οποία ήδη βιώνουμε. Ο τζίρος έχει πέσει κατακόρυφα, ανάλογα και με τη φύση της κάθε επιχείρησης. Σε άλλες έχει ξεπεράσει το 60%, σε άλλες βάσει των όσων έχουμε συζητήσει μεταξύ μας ξεπερνά και το 80%. Κι όλο αυτό, ενώ ταυτόχρονα, τα έξοδα και οι υποχρεώσεις μας (επιταγές κλπ) κυλούν κανονικά και δεν μπορούν να περιμένουν.

 

Ποιες κινήσεις έχουν γίνει από μέρους σας, για να φτάσουμε εν τέλει και στη συνέλευση της Τετάρτης;

Αρχικά μας κάλεσε ο πρόεδρος του χωριού για μια πρώτη ενημέρωση, αφού είχε επαφές με την Περιφέρεια Στερεάς αλλά και Δυτικής Ελλάδας και εκεί ενημερωθήκαμε πως το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο και ότι η γέφυρα θα κλείσει για διάστημα δύο χρόνων το λιγότερο. Μετέπειτα είχαμε  συνάντηση με τον δήμαρχο Ναυπακτίας, όπου μας ενημέρωσε και αυτός με τη σειρά του για το μέγεθος του προβλήματος της γέφυρας, ενώ συζητήσαμε και κάποιες πιθανές λύσεις.

Η Γενική Συνέλευση που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη είναι μείζονος σημασίας αφού έχουν καλεστεί όλοι οι  φορείς, για να ενημερώσουν τους επαγγελματίες και τους κατοίκους της Δάφνης αλλά και των γύρω χωριών που επηρεάζονται.

 

Από τις συζητήσεις που έχετε κάνει έως ώρας, και με δεδομένο το ότι όπως όλα δείχνουν, η γέφυρα δε θα ανοίξει πριν την αποκατάστασή της, υπάρχει κάποια πρόταση που θα σας ικανοποιούσε ως επαγγελματίες της περιοχής;

Να ξεκαθαρίσουμε ότι δε ζητάμε να ανοίξει η γέφυρα και να κινδυνεύσει κόσμος, προέχει πάντα η ασφάλεια. Αν όμως δε βρεθεί μια άμεση λύση-πέρασμα η Δάφνη θα γίνει ένα χωριό φάντασμα, καθώς υπό αυτές τις συνθήκες καμία επιχείρηση δε θα επιβιώσει. Και αυτή η παράμετρος του ζητήματος, ως συνέπεια, δεν είναι θέμα της Περιφέρειας αλλά του Δήμου. Ένα ασφαλές πέρασμα απ ‘τη μια μεριά στην άλλη θεωρώ πως θα λύσει προσωρινά το πρόβλημα, μη χάνοντας την κίνηση της καλοκαιρινής σεζόν, που είναι πολύ σημαντική για όλους μας.

spot_img
spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme