10 C
Nafpaktos
Tuesday, November 29, 2022
spot_img
spot_img

Νέος κύκλος κριτικής για τον τομέα της καθαριότητας στη Δωρίδα

Κριτική  για τα σοβαρά ελλείμματα που θεωρεί πως υφίστανται στην καθαριότητα στη Δωρίδα άσκησε εκ νέου ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Μπάμπης Καλλιαμπέτσος, καλώντας μάλιστα και το Σωματείο Εργαζομένων να πάρει θέση για το θέμα, όπως και έγινε τελικά με ανακοίνωσή του.

«Για ακόμη μια φορά η δημοτική αρχή Καπεντζώνη κατώτερη των περιστάσεων με τον ίδιο το “κέντρο αριστερό” δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο Ανδρέα Ευσταθίου να έχουν αφήσει το τομέα καθαριότητας στη Δωρίδα στο έλεος του”, τονίζει εισαγωγικά ο δημοτικός σύμβουλος και προσθέτει στη συνέχεια τα εξής:

«Στο παρελθόν απλήρωτες καθαρίστριες των σχολικών μονάδων. Υπάλληλοι καταγγέλλουν για άσχημες συνθήκες εργασίας και για κακοδιοίκηση στο στο τομέα καθαριότητας. Τα γάλατα για θέμα υγείας, δε μοιράζονται κάν,οι υπερωρίες πληρώνονται με απίστευτη καθυστέρηση. Ο απαραίτητος ρουχισμός μοιράζεται με μεγάλη φειδώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν δοθεί κάν γάντια εργασίας. Οι μετακινήσεις των υπαλλήλων γίνονται κάτω από περίεργες συνθήκες γιατί δεν υπάρχουν ειδικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού( κλαδοτεμαχιστη και κάτι αστεία μικρά βυτιοφόρα με δαπάνη εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ήξεραν να πάρουν μέσω προγραμμάτων οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Με αποτέλεσμα πολλές φορές τις μετακινήσεις να τις κάνουν οι πρόεδροι των χωριών. Γνωστή τακτική του αντιδημάρχου να «κρύβει» τους υπαλλήλους στο δημαρχείο στο Ευπάλιο.

Ακόμα και στην ανακύκλωση, και εκεί συμβαίνει το παράδοξο, τα ανακυκλώσιμα να μπαίνουν στο ίδιο απορριμματοφόρο με τα σύμμεικτα!

Στο πνεύμα της μεγάλης απεργιακής κινητοποίησης, απευθύνω έκκληση στο σωματείο εργαζομένων που αφορά τη Ναυπακτία και τη Δωρίδα να πάρει σύντομα θέση, γιατί αν περιμένω από το κέντρο αριστερό δήμαρχο που χρησιμοποιεί την ιδεολογική του ταυτότητα κατά το δοκούν ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι …»

Η ανακοίνωση από το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Ναυπακτίας και Δωρίδας

«Με έκπληξη διαβάσαμε την τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου του δήμου Δωρίδος Καλλιαμπέτσου Μπάμπη στην εφημερίδα «Εν Δελφοίς», με την οποία ζητά από το Σωματείο των εργαζομένων ΟΤΑ Ναυπακτίας και Δωρίδος να πάρει θέση για την κακοδιοίκηση στον τομέα καθαριότητας και τις άσχημες συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων.

Ο κ. Καλλιαμπέτσος δημοτικός σύμβουλος του δήμου εκ της θέσεως του έχει την υποχρέωση και την ευθύνη του ελέγχου των πράξεων της δημοτικής αρχής.  Από τη στιγμή που διαπιστώνει ότι η δημοτική αρχή παραβαίνει τα καθήκοντά της και εξαιτίας της στο δήμο υπάρχει κακοδιοίκηση, θα έπρεπε αμελλητί  να στείλει τα στοιχεία που διαθέτει στις αρμόδιες αρχές ελέγχου και στις ανεξάρτητες αρχές ώστε η δημοτική αρχή να λογοδοτήσει. Ο δημοτικός σύμβουλος έχει θεσμικά τη δυνατότητα  ελέγχου αλλά και την ηθική υποχρέωση να καταγγέλλει με στοιχεία κάθε παράνομη πράξη της δημοτικής αρχής και να μην περιορίζεται στην επίκληση του Συλλόγου των Εργαζομένων.

Προσπάθειά μας είναι η βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων, η καλυτέρευση της ασφάλειας και της υγιεινής σε όλους τους χώρους εργασίας και η διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των δήμων.

Ενημερωτικά, χωρίς καμία απολογητική διάθεση θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι ως σωματείο δεν διστάσαμε να συγκρουστούμε με τον δήμαρχο Δωρίδος, ώστε να μη δοθεί η αποκομιδή μέρους της καθαριότητας του δήμου σε ιδιώτη, κάνοντας παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο μαζί με τον γενικό γραμματέα της ΠΟΕ-ΟΤΑ και μέλος της Ε.Ε της ΑΔΕΔΥ, αφού πρώτα είχαν προηγηθεί συναντήσεις με τον δήμαρχο και τους αρχηγούς των παρατάξεων, να το καταγγείλουμε, να κάνουμε ένσταση κατά της απόφασης του δήμου Δωρίδος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αλλά και στην Επιτροπή του άρθρου 152. Δυστυχώς οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί λειτουργούν υπέρ των δημάρχων που είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων. Τελευταία μάλιστα οι αναθέσεις υπηρεσιών των δήμων γίνονται από την Οικονομική Επιτροπή, δηλαδή μόνο 7 άτομα αποφασίζουν για την ανάθεση υπηρεσιών σε ιδιώτη.

Επειδή γνωρίζουμε ότι οι συνθήκες στο δήμο Δωρίδος δεν είναι οι καλύτερες, μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας, έχουμε πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους εργαζόμενους με τον γιατρό εργασίας και τον τεχνικό ασφαλείας για θέματα υγιεινής και ασφάλειας. Κάναμε παρέμβαση στον τεχνικό ασφαλείας του δήμου Δωρίδος ώστε τα είδη ατομικής προστασίας που παίρνουν οι εργαζόμενοι να είναι καλύτερης ποιότητας.

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο δημαρχείο, παρουσία των διευθυντών οικονομικών και περιβάλλοντος, του τεχνικού ασφαλείας και του αρμόδιου αντιδημάρχου για θέματα που αφορούσαν τους εργαζόμενους, όπως η μη παροχή των ειδών ατομικής προστασίας και η μη πληρωμή των υπερωριών. Επειδή δεν δόθηκε άμεσα λύση για την πληρωμή των υπερωριών, πραγματοποιήθηκε εκ νέου συνάντηση, απαιτώντας την παρουσία του δημάρχου αυτή τη φορά, όπου συμφωνήθηκε η ημερομηνία πληρωμής των υπερωριών. Επεστράφησαν οι νιτσεράδες και τα παπούτσια στον προμηθευτή του δήμου Δωρίδος γιατί δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές και εκκρεμούν να δοθούν νέα. Για τους συνάδελφους της καθαριότητας του δήμου Δωρίδος βγαίνει πρόγραμμα υπηρεσίας, κάτι που δεν γινόταν πριν.

Ύστερα από παρέμβασή μας ήρθε εισήγηση και ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δωρίδος η καταβολή σε χρήμα της μη παροχής γάλακτος για το έτος 2021 από το δήμο.

Συμμετείχαμε στην επιτροπή για την τροποποίηση του ΟΕΥ και αρκετές προτάσεις μας συμπεριλήφθηκαν σε αυτόν.

Έχει καταστεί σαφές στους εργαζόμενους και το γνωρίζουν ότι είμαστε δίπλα τους και θα παρέμβουμε όποτε χρειαστεί και όποτε μας ζητηθεί. Παρακολουθούμε και επεμβαίνουμε.

Περιμένουμε έως το τέλος της χρονιάς να τηρηθεί η υπόσχεση του δημάρχου, να έχουν πληρωθεί και οι υπόλοιπες υπερωρίες στους εργαζόμενους και να τους έχει δοθεί σε χρήμα  η μη παροχή γάλακτος για το έτος 2021.

Για μας δεν υπάρχει εφησυχασμός. Είμαστε σίγουροι ότι αν ο καθένας μας κινείται θεσμικά θα μπορέσουμε να αναδείξουμε και να επιλύσουμε πολλά θέματα και όλα αυτά υπέρ των εργαζομένων».

Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme