13.9 C
Nafpaktos
Monday, December 9, 2024
spot_img
spot_img

Νίκος Κουλούσιας – Ο βραβευμένος σεφ μιλά για τη Ναύπακτο, την Πάτρα και τη νέα του επαγγελματική κίνηση

spot_img

της Μαρίας Ανδριέλου
πηγή: 4press.gr 

Έχει στο ενεργητικό του πολλες διακρίσεις, έχει ταξιδέψει σε πολλες χώρες του κόσμου αφήνοντας το δικό του στίγμα σε κάθε μία απο τις περιοχές που επισκεπτόταν. Ο λόγος για τον Έλληνα σεφ Νίκο Κουλούσια ο οποίος έχει μαγειρέψει και εντυπωσιάσει τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ενώ είχε επιμεληθεί το μενού στο γάμο του πρίγκιπα Χάρι της Αγγλίας με την Μέγκαν Μαρκλ. Το 2007 βραβεύτηκε και Καλύτερος Σεφ Βορείου Ελλάδας. Ο Νίκος Κουλούσιας γεννήθηκε στη Γερμανία, όμως θυμάται με νοσταλγία τις επισκέψεις του στο χωριό της μητέρας του, στον Άγιο Πολύκαρπο Φωκίδας και τις βόλτες του σε Ναύπακτο και Πάτρα. Ο Βραβευμένος σεφ επισκέπτεται συχνά την Αχαϊκή πρωτεύουσα για να δεί συγγενείς και φίλους ενώ όπως μας αποκάλυψε στην συνέντευξη, ετοιμάζεται να κάνει και μία ακόμα επαγγελματική κίνηση, αυτη τη φορά σε κατάστημα εστίασης στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου στην Πάτρα…

κ. Κουλούσια να πιάσουμε τη ζωή σας απο την αρχή. Που γεννηθήκατε και μεγαλώσατε;
Η ζωή μου είχε αρκετούς προορισμούς. Γεννήθηκα λοιπόν στην Γερμανία το 1982 αργότερα μεγάλωσα στο πατρικό της μητέρας μου σε ένα χωριό έξω από την Ναύπακτο που είναι και το καταφύγιο μου και ξεκουράζομαι το καλοκαίρι όταν βρίσκω τον χρόνο βέβαια και μετά πάλι επιστροφή στην Γερμανία που τελείωσα το γερμανικό σχολείο με αποτέλεσμα να σπουδάσω την μαγειρική .

Ποιες οι αναμνήσεις σας απο το χωριό;
Για μένα δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα να θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια στο χωριό. Να μαζευόμαστε όλοι στο σπίτι του παππού ξαδέρφια, θείους θείες και να γίνεται κυριολεκτικά τα Σαββατοκύριακα ένα πανηγύρι στην αυλή του σπιτιού . Φυσικά και θυμάμαι και τα δύσκολα που είχαμε όλοι ως παιδιά δεν μας έλειπε τίποτα αλλά υπήρχαν και δύσκολα χρόνια και ειδικά με την κτηνοτροφία που εργαζόταν ο παππούς μου.

Και το πάθος για την μαγειρική πότε και πως ξεκίνησε;
Είχε ξεκίνησε σε πολύ μικρή ηλικία από την γιαγιά μου. Και αργότερα από την μάνα μου. Θυμάμαι πως μια μέρα της είπα πως θέλω να ασχοληθώ με αυτοκίνητα, μου αρέσει όπως και η ταχύτητα . Και γυρνάει και μου λέει “μέσα στα λάδια θα είσαι παιδάκι μου, αφού το έχεις με την μαγειρική…” και της απάντησα “τι λάδι μηχανής, τι ελαιόλαδο.”

Τι κάνει ο Νίκος Κουλούσιας σήμερα; Σε τι φάση σας πετυχαίνουμε επαγγελματικά;
Επιστροφή στην Ελλάδα , ετοιμάζομαι για μια δικιά μου εκπομπή τηλεοπτικά με θέμα την μαγειρική αλλά όχι ακριβώς αυτό που έχουμε συνηθίσει . Γράφω την βιογραφία μου , έχω επιλέξει μια συνεργασία με έναν για μένα από τους καλύτερους επαγγελματίες του χώρου τον κ. Μανώλη Οικονόμου και μια συνεργασία στα ιδιωτικά ΙΕΚ της Αθήνας το Grand Foyer ως εκπαιδευτικό μέλλον της οικογένειας αυτής.
Τώρα στα σύντομα θα ταξιδέψω στο Ομάν για ένα μοναδικό Event που θα ακουστεί σύντομα και γενικά η ατζέντα μου είναι γεμάτη μέχρι τα τέλη της χρονιάς .

Τα φαγητά που δημιουργείτε έχουν γεύση απο Ελλάδα; Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη γεύση που έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα απο τους πελάτες σας;
Ως μάγειρας και Έλληνας φυσικά και έχει άρωμα Ελλάδος όπου και να βρίσκομαι .
Προβάλλω την Ελλάδα όπυο και αν βρεθώ. Και να μαγειρεύω βέβαια αυτό είναι μερικές φορές πρόκληση από μόνο του διότι δεν βρίσκεις πάντα όλα τα ελληνικά υλικά . Σε αυτή την περίπτωση αυτομάτως έρχεται το πάντρεμα από δυο κουλτούρες και αυτό για μένα είναι μαγειρική .

Ποιο το δικό σας αγαπημένο πιάτο;
Λατρεύω το κριθαράκι.Μπορώ να γευτώ όλη την γκάμα και τις παρασκευές αλλά μου έρχονται και παιδικές αναμνήσεις.

Έχετε στο ενεργητικό σας πολλες διακρίσεις. Ποια η σημαντικότερη στιγμή για εσας;
Διακρίσεις έχουμε κάθε μέρα . Η πιο όμορφη στιγμή για κάποιον στον χώρο της εστίασης είναι όταν ο πελάτης φεύγει ευχαριστημένος. Αλλά για μένα η σημαντικότερη ήταν όταν για πρώτη φορά ήρθε ο πατέρας μου σε ένα Event για να δει τι κάνει το παιδί του.

Ζήσατε και εργαστήκατε στην Αίγυπτο. Πως ήταν η ζωή εκεί και ποιες διατροφικές διαφορές εντοπίσατε μεταξύ των δύο χωρών;
Ζούσα πριν λίγο καιρό στην Αίγυπτο και άνοιξα με την ομάδα μου το πρώτο ελληνικό εστιατόριο σε ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία. Οι διατροφικές συνήθειες μοιάζουν με τις δικές μας τις μεσογειακές αλλά και σε κάποια σημεία η κουλτούρα. Μου ταίριαζει. Θυμόμουν την Ελλάδα όταν έβλεπα κάποια φαγητά η δοκίμαζα γεύσεις όπως τα μαγειρευτά τους .

Ποια η σχέση σας με την Πάτρα;
Στην Πάτρα είναι το σόι της μητέρας μου. Έρχομαι συχνά στην Πάτρα και στα άμεσα σχέδια είναι και να βάλουμε την υπογραφή μας σε ένα νέο μαγαζί στην Ρήγα Φεραίου.

Να κλείσουμε τη συνέντευξή μας λίγο διαφορετικά… Μία γρήγορη και εύκολη συνταγή που θα δίνατε στους αναγνώστες μας…
• Φυσικά η νέα μου συνταγή είναι το κοτόπουλο σοτέ με αποξηραμένα βερίκοκα και γιαούρτι

Θα χρειαστούμε
200γρ Κοτόπουλο στήθος
100 γρ Γιαούρτι Στραγγιστό
50 γρ αποξηραμένα βερίκοκα
1 κ.γ. Μπούκουβο
Αλάτι πιπέρι
Ελαιόλαδο
1 λεμόνι

Εκτέλεση
Θωρακίζουμε καλά το στήθος κοτόπουλο σε αρωματισμένο λάδι που το βάλατε από βραδύς σε λάδι με Θυμάρι και ρίγανη .
Όταν πήρε το χρωμα το βάζετε στην μεσαία σχάρα του φούρνου στους 150 βαθμούς για περίπου 10 λεπτά .
Στη συνέχεια στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα η ολόκληρα ότι σας αρέσει βερίκοκα και τα δίνετε ένα καβουρδισμένο χρωμα
Αποσύρετε το τηγάνι από την φωτιά και το ρίχνετε στο στραγγιστό γιαούρτι . Λίγο αλάτι πιπέρι ελαιόλαδο και χυμό από ένα λεμόνι .
Βγάζετε το κοτόπουλο και είναι έτοιμο να σερβιριστεί με το Γιαούρτι από πάνω .
Εύκολο γρήγορο και πεντανόστιμο

spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme