Η συζήτηση για τη λήψη απόφασης-έκφρασης γνώμης για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στο δήμο Ναυπακτίας ξεκίνησε με την τοποθέτηση του δημάρχου Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα, την οποία μπορείτε να διαβάσετε πιο κάτω. Κατά το διάλογο που αναπτύχθηκε κατατέθηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις για το πως ο δήμος οφείλει να κινηθεί αλλά και να σταθεί απέναντι στο ζήτημα, συνάσσοντας στην ουσία και με τις παρατηρήσεις που έγιναν ένα συνολικό κείμενο θέσεων. Λεμέ ναι στις ΑΠΕ, αλλά όχι αλόγιστα και εκεί που καταστρέφονται ιδιαίτερα μέρη της περιοχής μας.
Πρώτος μετά το δήμαρχο Ναυπακτίας πήρε το λόγο ο Τάκης Λουκόπουλος σημειώνοντας πως θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή στον τρόπο ανάπτυξης των ΑΠΕ, καθώς δεν είναι δυνατόν να φορτώνονται περιοχές με ιδιαιτερότητες, όπως είναι για παράδειγμα η Βαράσοβα, ή όπως κακώς έγινε δίπλα στο αρχαίο θέατρο της Μακύνειας. Σημείωσε μάλιστα πως επί θητείας του, κάτι που θα πρέπει να γίνει και τώρα, διερευνήθηκε το εάν μπορεί και ο δήμος να προβεί στην εγκατάσταση έστω μιας ανεμογεννήτριας στο πλαίσιο ενός πάρκου, γλιτώνοντας ένα πολύ μεγάλο ποσό όπως αυτό που πληρώνει η ΔΕΥΑΝ κάθε χρόνο για το ρεύμα.
«Το θέμα είναι πολιτικό και δεν αφορά μόνο το δήμο μας», είπε ο Γιάννης Μπουλές, βλέποντας ως μείζον την έλλειψη χωροταξίας. «Είμαστε υπέρ των ΑΠΕ αλλά δεν πρέπει όσοι έχουν χρήματα να τις τοποθετούν όπου θέλουν», πρόσθεσε, λέγοντας ακόμα πως οι δήμοι θα πρέπει να έχουν άποψη επ’ αυτών κάτι που σήμερα δεν ισχύει. Τέλος ο πρώην δήμαρχος έθεσε και το θέμα του τι θα γίνει με τη λήξη ζωής αυτών και το εάν οι εταιρείες θα αποκαταστήσουν τις περιοχές όπου βρίσκονται ή θα παραμείνουν οι ανεμογεννήτριες ως κουφάρια.
Οι αντιρρήσεις
«Το θέμα έρχεται χωρίς να ενημερωθούν οι παρατάξεις. Δεν το βλέπω θετικά αυτό, καθώς εσείς το βλέπετε αποσπασματικά», είπε ο Ανδρέας Κοτσανάς, κάνοντας λόγο για εισήγηση ευχολόγιο, η οποία μάλιστα κατά τον ίδιο έρχεται εκ του πονηρού καθώς ο δήμος κάτι θέλει να προλάβει. Είπε επίσης για την περίπτωση των πάρκων στο Αντίρριο, και για τους αγώνες που ο ίδιος έκανε ώστε κάποια να αποτραπούν, καταλήγοντας με το ότι ο κόσμος έχει πάρει την κατάσταση στα χέρια του για το θέμα μη δίνοντας κοινωνική άδεια, όπως δεν θα κάνει και η παράταξή του.
Η αδικία
«Οι ΑΠΕ είναι ανάγκη και τα θετικά τους δεν τα συζητάμε, είναι πολύ περισσότερα από τα αρνητικά τους», είπε ο Γ. Γούλας, σημειώνοντας όμως παράλληλα πως το καλό δεν μπορεί να χρησιμοποιείται πάντα και παντού. Ανέφερε τις περιπτώσεις της Βαράσοβας και της Μακύνειας, ενώ πρότεινε ο δήμος να πάρει στα χέρια του όλες τις θέσεις που είναι σχεδιασμένες να μπουν αιολικά πάρκα και να τοποθετηθεί συνολικά επ’ αυτών σε μία συνεδρίαση. Τέλος δεν παρέλειψε να αναφέρει και το ότι οι κοινότητες που τα φιλοξενούν δεν βγαίνουν εν τέλει ευνοημένες καθώς παίρνοντας τα χρήματα από αυτές, ο δήμος τους αφαιρεί τη ΣΑΤΑ που δικαιούνται, άρα δεν έχουν και κάποιο επιπλέον κίνητρο για να συμφωνούν με την εγκατάστασή τους.
Οφέλη στις επιχειρήσεις
Την άποψη πως η εισήγηση του δήμου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, κατέθεσε ο Γιώργος Κοτρώνης, παρατηρώντας όμως πως θα πρέπει να γίνει προσπάθεια ώστε τα ωφέλει από τις ΑΠΕ να επιστρέψουν με τη μορφή φθηνότερου ρεύματος και προς τις επιχειρήσεις. Είπε μάλιστα πως η Ελλάδα είναι από τις ακριβότερες χώρες στον κόσμο στον τομέα αυτό, κάτι που δεν βοηθά τους επιχειρηματίες να είναι όσο ανταγωνιστικοί θα ήθελαν στο παγκόσμιο περιβάλλον που δραστηριοποιούνται. «Έτσι θα βοηθήσουμε άμεσα ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας που είναι από τα μεγαλύτερα ζητούμενα σήμερα», κατέληξε ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής.
Οι ενεργειακές κοινότητες
Για το ότι πρώτη φορά ο δήμος βάζει κάτω τις διεκδικήσεις στο σύνολο των εδαφών του, μίλησε ο Νίκος Δημητρόπουλος, δείχνοντας προς τις κινήσεις που έχουν ήδη κάνει οι δήμοι της Στερεάς Ελλάδας και αλλά και η ίδια η Περιφέρεια εκεί. Έκανε αναφορά στην κίνηση των ορειβατών που θα διασχίσουν τη χώρα μεταφέροντας το μήνυμα παντού, και οι οποίοι πέρασαν και από την ορεινή Ναυπακτίας προ λίγων ημερών, ενώ τέλος έθεσε και το θέμα της εμπλοκής των δήμων στον τομέα, μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων, που είναι πολύ σοβαρή παρέμβαση και θα πρέπει να αξιοποιηθεί, με κορυφαίο της εργαλείο την Αιτωλική Αναπτυξιακή.
Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Αντίρριο και την αρνητική άποψη των κατοίκων με την εγκατάσταση των πάρκων, μίλησε ο Μπάμπης Καραδήμας, ενώ ο αντιδήμαρχος Χάλκειας Σπύρος Τραχύλης ενημέρωσε το σώμα πως θα γίνει Γενική Συνέλευση στην περιοχή για το θέμα, καθώς ήδη ο κόσμος έχει πάρει θέση για το σχέδιο της Βαράσοβας.
«Σε επίπεδο δήμου να προσέξουμε δύο πράγματα. Το ότι είναι πολύ μικρό το αντάλλαγμα που μας δίδεται και ότι ο δήμος θα πρέπει να έχει αποφασιστικό ρόλο και όχι γνωμοδοτικό», είπε ο Θωμάς Κοτρωνιάς, σημειώνοντας επίσης πως με το τέλος ζωής των ανεμογεννητριών οι εταιρείες έχουν υποχρέωση αποκατάστασης του χώρου. «Να προσθέσουμε επιπλέον ότι στον καταναλωτή θα πρέπει να φτάνει φθηνότερο το ρεύμα, άσχετα από την περιοχή που είναι τα πάρκα», είπε ο Γιώργος Σιαμαντάς, λέγοντας γενικά ναι στις ΑΠΕ αλλά και με πρόγραμμα χωροταξίας.
«Να μπουν και οι δήμοι στο παιχνίδι των ΑΠΕ γιατί έως σήμερα τους έχουν αποκλείσει. Με χρηματοδότηση μάλιστα και από το κράτος», επανήλθε ο Γιάννης Μπουλές, για να οδηγηθεί τελικά το θέμα σε ψηφοφορία, περνώντας κατά πλειοψηφία η εισήγηση του δημάρχου, με τις παρατηρήσεις των υπολοίπων παρατάξεων, χωρίς όμως εκείνης του Α. Κοτσανά, η οποία επέμεινε πως ο δήμος δεν θα πρέπει πλέον να πει ναι στο θέμα, ακόμα και με αστερίσκους.
Η εισήγηση του δημάρχου Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα
Η εισήγηση του δημάρχου Ναυπακτίας για τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση και επέκταση αιολικών πάρκων στο δήμο:
Για το Δήμο Ναυπακτίας , ο οποίος θεσμικά εκπροσωπεί τους δημότες του, σε κάθε αξιολόγηση σχεδίου εγκατάστασης νέου αιολικού πάρκου ή επέκτασης υφιστάμενου είναι εξαιρετικής σημασίας η χωροταξική παράμετρος του κάθε σχεδίου.
Ειδικότερα ο Δήμος Ναυπακτίας απαιτεί να εξασφαλίζεται πάντα η ελάχιστη δυνατή παρέμβαση στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.
Γενικά η θέση του απέναντι σε κάθε σχεδιαζόμενη επένδυση Α.Π.Ε. (ειδικά στην περίπτωση των αιολικών πάρκων) δεν μπορεί να είναι ένα απλό ναι ή ένα όχι. Αντίθετα σε κάθε επιμέρους περίπτωση ο Δήμος αποφαίνεται, αφού αξιολογήσει τις υφιστάμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, τις τεχνικές μελέτες του επενδυτή και τις θέσεις των επηρεαζόμενων δημοτών, όπως εκφράζονται από τους εκπροσώπους τους.
Γενικά ο Δήμος θεωρεί ότι μετά από εκτενή διαβούλευση και με βάση τον υφιστάμενο εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό και τις εγκεκριμένες χωροταξικές μελέτες πρέπει να αποφασίζεται αν θα δημιουργηθούν ή επεκταθούν αιολικά πάρκα, ποιάς ισχύος θα είναι αυτά, σε ποια τοποθεσία θα εγκατασταθούν και υπό ποιες προϋποθέσεις. Ιδιαίτερα ο Δήμος απαιτεί να λαμβάνεται υπόψη η φέρουσα ικανότητα της κάθε περιοχής, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο σε κάποια ήδη «επιβαρυμένη» θέση να εγκριθεί μια νέα εγκατάσταση, αφού ληφθεί υπόψη η βούληση των τοπικών κοινωνιών με προηγούμενη έγκαιρη και σωστή ενημέρωσή τους.
Όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία της επίσημης ιστοσελίδας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.)] η υφιστάμενη πυκνότητα των αιολικών πάρκων στα όρια του δήμου Ναυπακτίας προσεγγίζει και υπερβαίνει σε πολλές περιπτώσεις τη μέγιστη επιτρεπόμενη φέρουσα ικανότητα της περιοχής και πρακτικά δεν υπάρχουν περιθώρια για εγκατάσταση κι άλλων ανεμογεννητριών.
Με άλλα λόγια η προοπτική εγκατάστασης νέων ανεμογεννητριών θα οδηγήσει άμεσα σε υπέρβαση της τοπικής φέρουσας ικανότητας.
Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος Ναυπακτίας, εκπροσωπώντας τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των δημοτών του, δε μπορεί να προσεγγίζει το θέμα της εγκατάστασης ή επέκτασης αιολικών σταθμών με απόλυτο τρόπο. Ούτε δηλαδή ότι οι σταθμοί εκμετάλλευσης αιολικής ενέργειας, ως ΑΠΕ, είναι σε κάθε περίπτωση αποδεκτοί ούτε ότι είναι πάντα απορριπτέοι με το επιχείρημα των επιπτώσεων στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Θεωρούμε ότι η ορθολογική αυτή στάση του Δήμου συμβάλλει θετικά, ώστε οι αρμόδιες αρχές να κρίνουν αντικειμενικά αν μια νέα εγκατάσταση αιολικού σταθμού θα πρέπει να εγκριθεί ή να απορριφθεί.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι δημότες ότι ήδη άνω των δέκα έως σήμερα σχεδίων ενδιαφερόμενων επενδυτών για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο σύνολο της επιφάνειας του Δήμου Ναυπακτίας έχουν απορριφθεί από την Ρ.Α.Ε. επειδή προφανώς δεν πληρούσαν τα καθορισμένα από την ειδική νομοθεσία κριτήρια (βλ. ορθοφωτοχάρτη που ακολουθεί με τις θέσεις των απορριφθέντων σχεδίων σημειωμένες με κόκκινο)
Στα ως άνω θα πρέπει να προστεθούν τα εξής: Λόγω της πληθώρας των αιολικών πάρκων που έχουν εγκριθεί ή πρόκειται να εγκριθούν θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική περιβαλλοντολογική εκτίμηση τόσο σε συνδυασμό μεταξύ τους όσο και σε σχέση με τη λεκάνη απορροής και το φράγμα του Ευήνου ποταμού από το οποίο υδροδοτείται το λεκανοπέδιο Αττικής. Επιπλέον είναι απαραίτητη η εκπόνηση μελέτης εγκαταστάσεων από την Περιφέρεια για την υποστήριξη φορέων και νομικών προσώπων της Αυτοδιοίκησης που επιθυμούν να ενταχθούν σε ενεργειακές κοινότητες και η άμεση έγκριση των περιφερειακών χωροταξικών πλαισίων και χωροταξικών ΑΠΕ.
Όσον αφορά τα υπό αξιολόγηση από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σχέδια για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Τ.Κ. Γαλατά και σε άλλες θέσεις στην Δ.Ε. Χάλκειας) (βλ. σημειωμένες τις θέσεις τους με κίτρινο στον ορθοφωτοχάρτη της Ρ.Α.Ε. που ακολουθεί ) ο Δήμος (παρά την πάγια θέση του ότι οι ΑΠΕ συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής) δε μπορεί παρά να σταθεί δίπλα στους κατοίκους της περιοχής που ήδη εξέφρασαν σθεναρά την αντίθεση τους σ΄ αυτά.
Είναι απορίας άξιο γιατί ενώ δυο παλαιότερα σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Τ.Κ. Γαλατά (βλ. σημειωμένη τη θέση τους με κόκκινο στον ανωτέρω ορθοφωτοχάρτη) απορρίφθηκαν από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, υφίσταται σήμερα θέμα για αξιολόγηση δυο νεώτερων στην ίδια θέση (βλ. βουνοκορφή Βαράσοβας) ή σε όμορη υπεράκτια θέση (παραλία από ακτές Ευήνου έως Κρυονέρι).
Θεωρούμε μάλιστα ως σοβαρή (πιστεύουμε εκ παραδρομής) παράλειψη ότι ο συντάκτης του χάρτη στην ιστοσελίδα της Ρ.Α.Ε. δεν επισήμανε με χαρακτηριστικό περίγραμμα τα όρια της προστατευόμενης περιοχής τους όρους Βαράσοβα, όπως έκανε για την προστατευόμενη κοίτη του ποταμού Ευήνου (βλ. και χάρτη με προστατευόμενες περιοχές στην Τ.Κ. Γαλατά, πηγή GEODATA.gov.gr) .
Είναι γνωστό ότι η Γενική Συνέλευση της Κοινότητας του Γαλατά αντέδρασε δυναμικά με ψήφισμα της (Δεκέμβριος 2019) ενάντια στην προοπτική εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Βαράσοβα προβάλλοντας το ισχύον θεσμικό πλαίσιο προστασίας της, την πολιτιστική της αξία (“Άγιο Όρος της Αιτωλίας”) και τις ευκαιρίες που προσφέρει για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού (αναρρίχηση, πεζοπορία κ.α). Σημειώνουμε ότι ο δήμος Ναυπακτίας έχει ήδη δρομολογήσει και δημοπρατεί ως έργο τη συντήρηση και προβολή Αναρριχητικού πεδίου στη Βαράσοβα καθώς και τον καθαρισμό και σήμανση μονοπατιών στο όρος Βαράσοβα με χρηματοδότηση από το LEADER. Σημειώνουμε επίσης ότι το όρος Βαράσοβα είναι επίσημα ανακηρυγμένος Ιστορικός Τόπος και επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία χαρακτηρισμού του ως αρχαιολογικού χώρου από την αρμόδια Εφορία.
Ήδη ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων αποκάλυψε ότι το 2017 είχε στείλει έγγραφο προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με το οποίο επισήμανε ότι «το όρος Βαράσοβα αποτελεί μέρος του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού και συγκεκριμένα Περιοχή Φύσης του Εθνικού Πάρκου, όπου με βάση την Κ.Υ.Α. 22306 δεν επιτρέπεται η ίδρυση και λειτουργία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ». Η ξεκάθαρη αυτή θέση του Φορέα ικανοποίησε σε μεγάλο βαθμό τους κατοίκους του Γαλατά και την Δημοτική Αρχή.
Όσον αφορά το σχέδιο για το υπεράκτιο πάρκο, το οποίο βρίσκεται υπό αξιολόγηση είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν υφίσταται μέχρι σήμερα ρυθμιστικό σχέδιο για την νόμιμη εγκατάσταση του!! Ειδικότερα σύμφωνα με τον ηλεκτρονικό τύπο (βλ. http://www.envinow.gr) η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου δήλωσε ότι «Η παρουσίαση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα τον Οκτώβριο (του 2020) θα αποτελέσει καταλύτη για την διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου στην Ελλάδα για την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας». Επομένως σήμερα δε μπορούμε να αποδεχτούμε ως Δήμος Ναυπακτίας τη συνέχιση της διαδικασίας αξιολόγησης του υπόψη υπεράκτιου αιολικού πάρκου χωρίς να γνωρίζουμε ποιο θα είναι το νομοθετικό πλαίσιο που θα καθορίζει την λειτουργία του.
Περεταίρω ενδεικτικό της προχειρότητας στο σχεδιασμό του προαναφερθέντος υπεράκτιου αιολικού πάρκου είναι ότι το δυτικό τμήμα του «εισέρχεται» στην προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 των ανατολικών εκβολών του Ευήνου!
Σε κάθε περίπτωση η αδειοδότηση του υπόψη υπεράκτιου αιολικού πάρκου στην παραλία Γαλατά αντιβαίνει εμφανώς στο χωροταξικό σχεδιασμό της περιοχής.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την Απόφαση με αριθμ. 24208 «Έγκριση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού» (ΦΕΚ 1138 Β 11/6/2009) η ευρύτερη παραλιακή περιοχή μεταξύ των εκβολών του Ευήνου και του Κρυονερίου ανήκει
(Απόσπασμα χάρτης συνημμένου στο ΦΕΚ 1138 Β 11/6/2009)
στις περιοχές που χαρακτηρίζονται «Αναπτυσσόμενες τουριστικά με περιθώρια ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού (Β2)», ενώ παράλληλα περικλείονται στην περιοχή του θαλάσσιου τουρισμού με κέντρο την Πάτρα.
(Υπόμνημα του χάρτη , ο οποίος είναι συνημμένος στο ΦΕΚ 1138 Β 11/6/2009)
Επομένως δεν είναι δυνατόν να γίνει ανεκτή από την τοπική κοινωνία αλλά και από την Δημοτική Αρχή η συνέχιση της αξιολόγησης του εν λόγω πάρκου χωρίς να υφίσταται ειδικό για την περίπτωση νομοθετικό πλαίσιο αλλά και παράλληλα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό.
Όσον αφορά το υπό αξιολόγηση σχέδιο για εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην κορυφογραμμή του όρους Οξυά στα βορειανατολικά του απομακρυσμένου βορειότερου οικισμού του Δήμου Ναυπακτίας της Γραμμένης Οξυάς (βλ. σημειωμένη τη θέση του με κίτρινο πλαίσιο στον ορθοφωτοχάρτη της Ρ.Α.Ε. που ακολουθεί ) η θέση του Δήμου Ναυπακτίας είναι στον ίδιο βαθμό αρνητική.
Η αντίθεση βέβαια δεν είναι παρά θέση αρχής υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, της αειφόρου ανάπτυξης και της μη άναρχης και μη ανεξέλεγκτης επέκτασης των αιολικών πάρκων..
Ο κύριος λόγος της αρνητικής στάσης του Δήμου έναντι του υπόψη αιολικού πάρκου είναι πέραν της αναμενόμενης οπτικής όχλησης που θα προκληθεί με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή της Οξυάς και η οποία οπωσδήποτε θα «αλλοιώσει» μόνιμα την γραμμή του ορίζοντα στα βορειοανατολικά του προαναφερθέντος οικισμού του Δήμου η πιθανολογούμενη πρόκληση αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην ευρύτερη περιοχή, ειδικά κατά την κατασκευή του έργου (διάνοιξη δρόμων πρόσβασης, ανέγερση βοηθητικών κτιρίων, θεμελίωση πυλώνων, κόψιμο δέντρων, επίστρωση επιφανειών με σκυρόδεμα, υπόγειο και εναέριο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σύνδεση με το υφιστάμενο δίκτυο κλ ) και ιδίως στο εξαιρετικής σημασίας δάσος της οξυάς.
Επισημαίνεται ότι στο όρος Οξυά αναπτύσσεται ένα (πρακτικά αδιατάρακτο έως σήμερα) οικοσύστημα, το οποίο αποτελεί το νοτιότερο σημείο του Βαλκανικού χώρου στο οποίο αναπτύσσεται η ευρωπαϊκή οξυά (Fagus sylvatica subsp. sylvatica) !
Επιπλέον το σημαντικό αλλά ίσως άγνωστο για πολλούς δημότες ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 που διέρχεται από την περιοχή (βλ. διαδρομή σημειωμένη με κίτρινο χρώμα στο χάρτη που ακολουθεί ) θα υποστεί μείωση της οικοτουριστικής του αξίας όταν για τον πεζοπόρο ο ορίζοντας στα βόρεια θα εμφανίζεται «αλλοιωμένος» από την αισθητικά υποβαθμισμένη «παράταξη» των ανεμογεννητριών.
Χάρτης της περιοχής νότια του όρους Οξυά (http://www.topoguide.gr)
Ανακεφαλαιώνοντας τα ανωτέρω εισηγούμαστε προς το Δ.Σ. τη λήψη απόφασης και την έκφραση γνώμης ως εξής:
Ο Δήμος Ναυπακτίας θεωρεί ότι οι Α.Π.Ε. είναι σημαντικές γιατί συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.
Εντούτοις η ανάπτυξή τους δεν πρέπει να είναι άναρχη και ανεξέλεγκτη και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να επιβαρύνει περιοχές που ήδη έχουν κορεστεί.
Αντίθετα και σε κάθε περίπτωση πρέπει να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα η ειδική περιβαλλοντική νομοθεσία με κατανόηση στις περιβαλλοντικές ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών.
Τέλος και με δεδομένα τα ως άνω δεν είναι αποδεκτή σε καμία περίπτωση η εγκατάσταση οποιουδήποτε αιολικού πάρκου τόσο στη Δ.Ε. Χάλκειας (βουνοκορφή Βαράσοβας, παραλία από ακτές Ευήνου έως Κρυονέρι) όσο και στο όρος Οξυά.
Η απόφαση που θα ληφθεί να κοινοποιηθεί σε κάθε εμπλεκόμενη αρμόδια αρχή.
















