19.8 C
Nafpaktos
Sunday, May 28, 2023
spot_img
spot_img

Να μείνουμε ήσυχοι ή μία «βόμβα» στα θεμέλια της Ναυπάκτου;

Το υπουργείο μιλά για έκδοση ΠΔ για την οριοθέτηση των ρεμάτων

Πριν από λίγες μήνες εκδόθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την οριοθέτηση των ρεμάτων της Λαγκαδούλας και του Σκα, καθώς και μέρος της Βαρειάς. Η εξέλιξη κινητοποίησε τους Συλλόγους Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων οι οποίοι μίλησαν για λάθος διαδικασία. Ο δήμαρχος τότε είχε καθησυχάσει όσους είδαν πρόβλημα, λέγοντας πως όλα έγιναν σωστά. Το υπουργείο όμως, με έγγραφό του εκφράζει σήμερα άλλη άποψη, τονίζοντας πως για την περιοχή θα πρέπει να εκδοθεί ΠΔ, το οποίο θα περάσει και από τον έλεγχο του ΣτΕ. Εκτός ευθυνών βγάζει το δήμο ο Β. Γκίζας, ο οποίος δεν είδε με καλό μάτι τις ενέργειες των συλλόγων, αν κρίνουμε από τα λεγόμενά του στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο. Δεν απαντούν επίσημα έως ώρας οι σύλλογοι, μέλη των οποίων όμως συνεχίζουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το τι συνέπειες μπορεί να έχει για την περιοχή στο μέλλον το θέμα αν δεν υπάρξει άμεσα διόρθωση.

«Οι οριοθετήσεις ρεμάτων και χειμάρρων και ακολούθως τα έργα διευθετήσεων αυτών είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, αρκεί φυσικά να αναλογιστούμε επ’ αυτού και την εποχή μας όπου εστιάζεται παγκοσμίως το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής», γράφαμε στην αρχή σχετικού θέματος στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, θυμίζοντας εικόνες που έζησε η περιοχή τα τελευταία χρόνια, όπως αυτές της  Χάλκειας και του Αντιρρίου, αλλά και ακόμη πιο πρόσφατα, τον Δεκέμβρη που μας πέρασε, τις οριακές στιγμές στον Χείμαρρο της Βαρειάς και στο ρέμα του Σκα, όπου ο συνδετήριος δρόμος με την παράκαμψη Ναυπάκτου στο ύψος του Γηπέδου στο Νιόκαστρο βρέθηκε και συνεχίζει βρίσκεται από τότε στην κυριολεξία στον αέρα!

Στο θέμα δε χωρούν εύκολες και γρήγορες λύσεις για την περιοχή, καθώς αυτή, δίπλα στη σημαντικότητα της προστασίας των ρεμάτων και των χειμάρρων έχει και μια πόλη που προστατεύεται με το πλέον αυστηρό τρόπο, λόγω των χαρακτηριστικών της. Εδώ θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι οι οριοθετήσεις αρχικά των ρεμάτων και των χειμάρρων και στην συνέχεια η υλοποίηση των έργων διευθετήσεων αυτών αποτελούν βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει το σύνολο των χρόνιων εκκρεμών πολεοδομικών πράξεων για την Ναύπακτο.

Η ακύρωση του 2011

Γυρίζοντας το χρόνο πίσω θα πρέπει να θυμίσουμε ότι οι οριοθετήσεις των ρεμάτων Λαγκαδούλα, Σκα και του χειμάρρου Βαρειάς είχαν μελετηθεί από την Νομαρχία και εγκριθεί αρχικά το 2003 με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος. Ωστόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2011 σε δύο πρακτικά του ακύρωσε τις οριοθετήσεις για την Λαγκαδούλα και το Σκα αντίστοιχα. Ένας από τους λόγους ακύρωσης ήταν ότι όφειλαν να εγκριθούν με την πιο σοβαρή και αυστηρή διαδικασία, αυτή της έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος, κατόπιν της Απόφασης Υπουργού Περιβάλλοντος και βέβαια της επεξεργασίας του ΣτΕ. Αυτό συνέβη καθώς μεταξύ άλλων ο παλιός δήμος Ναυπάκτου (σημερινά όρια Δημοτικής Κοινότητας Ναυπάκτου) έχει χαρακτηριστεί το 1976 με Προεδρικό Διάταγμα ως Τουριστικός Τόπος, οπότε σε όλη αυτή την περιοχή τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος (όπως είναι η διαχείριση των ρεμάτων & χειμάρρων) θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με το πιο αυστηρό τρόπο. Συνεπώς οι οριοθετήσεις των ρεμάτων Λαγκαδούλα και Σκα αλλά και η οριοθέτηση του χειμάρρου της Βαρειάς θα πρέπει να γίνονται με τη διαδικασία έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος. Υπό την πίεση του πολεοδομικού αδιεξόδου το 2014 ο δήμος Ναυπακτίας χρηματοδότησε και προχώρησε, αντί της Περιφέρειας, σε διαγωνισμό μελετών για την συμπλήρωση και επικαιροποίηση των υφιστάμενων μελετών οριοθετήσεων Λαγκαδούλας, Σκα και Βαρειάς με σκοπό στην συνέχεια να εγκριθούν με Προεδρικό Διάταγμα.

Η απόφαση της Αποκεντρωμένης

Ερχόμενοι στο «σήμερα» και μετά από 8 χρόνια, όπως όλοι θυμόμαστε δημοσιεύτηκε στις 25 Μαΐου 2022 στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης απόφαση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση η οποία εγκρίνει την οριοθέτηση τμημάτων των ρεμάτων Λαγκαδούλας, Σκα και μικρού τμήματος (και όχι συνολικότερου) του χειμάρρου της Βαρειάς. Όταν έγινε γνωστό το θέμα, γράψαμε στην «ε» πως «Η διαδικασία κάπου καθώς φαίνεται στην πορεία άλλαξε και αντί να πάει από τη «δύσκολη» οδό μέσω του ελέγχου του ΣτΕ και ακολούθως σε Προεδρικό Διάταγμα, επιλέχθηκε η πιο «εύκολη» δίοδος με την Απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης χωρίς να περάσει από τα… μάτια του ΣτΕ».

Η αντίδραση μηχανικών-αρχιτεκτόνων

Το ερώτημα που τέθηκε είναι γιατί άλλαξε ο τρόπος αλλά και τι συνέπιες υπάρχουν πλέον με την πορεία που πήραν τα γεγονότα; Για τους Συλλόγους των μηχανικών και αρχιτεκτόνων της πόλης οι συνέπιες είναι τεράστιες και επ’ αυτού μάλιστα εξέδωσαν ανακοίνωση κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη.

Το θέμα ετέθη και στο δημοτικό συμβούλιο, στο στάδιο των ερωτήσεων, με το δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα να απαντά ότι έλαβε γνώση των παραπάνω πριν λίγες ημέρες. Όπως είπε ο δήμαρχος, για πρώτη φορά ο ίδιος βρέθηκε μπροστά στην έκθεση των εν λόγω απόψεων, παρότι η συζήτηση για τη διευθέτηση των ρεμάτων είναι σε εξέλιξη από την πρώτη ημέρα της παρούσας θητείας. Όπως είχε τονίσει στη συνέχεια ο δήμαρχος, ήρθε σε επικοινωνία με το μελετητικό γραφείο που έχει αναλάβει το ζήτημα, καθώς και την αρμόδια υπάλληλο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μεταφέροντάς τους τα όσα ανέφεραν οι δύο σύλλογοι στην κοινή τους ανακοίνωση, για να λάβει ως απάντηση ότι η διαδικασία που έχει ακολουθηθεί είναι η σωστή. Παράλληλα, βέβαια, δήλωνε θετικός στο να γίνει αν απαιτηθεί η όποια διορθωτική κίνηση.

Η θέση του υπουργείο που δικαιώνει τους συλλόγους

Η διαφορετική προσέγγιση του θέματος είχε νέα εξέλιξη στο πέρασμα των τελευταίων ημερών καθώς με απαντητικό της έγγραφο η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος δικαιώνει τη θέση των επιστημονικών συλλόγων της πόλης για το θέμα. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι για την Ναύπακτο η έγκριση οριοθέτησης των υδατορεμάτων γίνεται με εισήγηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και έγκριση με Προεδρικό Διάταγμα κατόπιν της επεξεργασίας από το ΣτΕ.

Για την εξέλιξη οι σύλλογοι αρχιτεκτόνων και μηχανικών αναφέρουν σε σχετική τους ανακοίνωση:

«Η διαδικασία οριοθέτησης των υδατορεμάτων Σκα (λας), Λαγκαδούλας και Βαρειάς και η ορθή εκτέλεση των απαραίτητων έργων για τη διευθέτησή τους αποτελούν τις κρίσιμες παραμέτρους για την επίλυση σοβαρότατων χρόνιων αδικιών και περιβαλλοντική θωράκιση ενώ στη συνέχεια θα είναι οι καταλύτες για την πολεοδομική και αναπτυξιακή εξέλιξη της Ναυπάκτου.

Με το απαντητικό έγγραφο της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με Α.Π. : ΥΠΕΝ/ΔΤΟΠΕΦ/77970/1174/06.09.2022, δικαιώθηκε η θέση των επιστημονικών Συλλόγων της πόλης για το θέμα. Για την Ναύπακτο η έγκριση οριοθέτησης των υδατορεμάτων γίνεται με εισήγηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και έγκριση με Προεδρικό Διάταγμα κατόπιν της επεξεργασίας από το ΣτΕ.

Η πρόσφατη αναρμόδια έγκριση της οριοθέτησης των ρεμάτων με την Απόφαση Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Π.Δ.Ε.&Ι. 25523/30.03./26.05.2022/Φ.Ε.Κ. Δ’ 363 όπως και στο παρελθόν (βλέπε  ΥΑ 47164/26.11/10.12.2003/Φ.Ε.Κ. Δ’ 1354) σε συνδυασμό με τις παραλείψεις των μελετών οριοθέτησης είναι δεδομένο πως θα φέρουν τους πολίτες μπροστά σε νέες καθυστερήσεις και αδιέξοδα, ενώ τα έργα που σχεδιάζονται ή/και εκτελούνται στη γειτονιά τους θα παρουσιάζουν θέματα νομιμότητας και εγκυρότητας της επέμβασης.

Συνεπώς καλούμε τους εμπλεκομένους να γίνουν άμεσα οι προβλεπόμενες και απαραίτητες από τον νόμο ενέργειες για τη θεραπεία του ζητήματος, όπως είχαν τονίσει οι Σύλλογοι σε πρόσφατο έγγραφό τους προς τους αρμόδιους φορείς.

Η διαχρονικά επιπόλαιη διαχείριση των πολεοδομικών θεμάτων σπρώχνει την οικονομία της πόλης στην αντίθετη κατεύθυνση από τις πραγματικές σύγχρονες ποιοτικές τάσεις της.

Ως επιστημονικοί Σύλλογοι της πόλης θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ενημέρωσης του συνόλου των εμπλεκομένων φορέων για τα παραπάνω και την άμεση προληπτική μας επέμβαση».

Η συζήτηση στο συμβούλιο

Στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας, ο Γιάννης Μπουλές έθεσε το ζήτημα στο στάδιο των ερωτήσεων, ζητώντας εκ νέου ενημέρωση από το δήμαρχο. Ο Βασίλης Γκίζας στην απάντησή του σημείωσε αρχικά ότι ο δήμος και οι υπηρεσίες του εμπλέκονται μόνο στην εκπόνηση των μελετών και στη συνέχεια στην παράδοση αυτών στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης. «Αφού ολοκληρώθηκε αυτό, η Αποκεντρωμένη με το αρμόδιο τμήμα της ανέλαβε να προχωρήσει στην έκδοση πράξεως έγκρισης των μελετών οριοθέτησης», είπε ο δήμαρχος, προσθέτοντας πως εφαρμόστηκε η κείμενη νομοθεσία που προβλέπει ακριβή διαδικασία για την οριοθετήσεις των ρεμάτων, με μόνες εξαιρέσεις αν είναι εντός παραδοσιακού ή αρχαιολογικού χώρου όπου τότε και μόνο απαιτείται ΠΔ.

Συνεχίζοντας ο δήμαρχος υποστήριξε πως υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ που μιλούν για έκδοση ΠΔ και για άλλες περιπτώσεις πλην των δύο που προαναφέραμε, κάνοντας λόγο ακολούθως για διάσταση απόψεων μεταξύ δύο φορέων της Πολιτείας για το ίδιο θέμα, του υπουργείου δηλαδή που απάντησε στους Συλλόγους της πόλης και της Αποκεντρωμένης, η οποία επιμένει για τα όσα έχει η ίδια πράξει.

«Το υπουργείο επιλήφθηκε μετά από προσφυγή μηχανικών και αρχιτεκτόνων χωρίς να υπάρχει αναγκαιότητα», υποστήριξε στη συνέχεια ο δήμαρχος, βγάζοντας εκτός κάδρου ευθυνών το δήμο, ο οποίος όπως είπε έκανε μόνο τις μελέτες  με υπόδειξη της Αποκεντρωμένης και εκείνη στη συνέχεια προχώρησε στη σχετική πράξη. «Ότι συνέβη στη συνέχεια δεν είναι δική μας δουλειά αλλά θα δούμε πως μπορεί το θέμα να διευθετηθεί» πρόσθεσε. Ο Β. Γκίζας, σχολιάζοντας τα όσα γράφτηκαν με αφορμή την πρόσφατη απάντηση του υπουργείου, είπε ότι δικαιώθηκε η γραφειοκρατία που επικρατεί στη χώρα, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι ακόμα κι αν πρέπει τελικά η διαδικασία να περάσει μέσα από την έκδοση ΠΔ, τότε η δουλειά που έχει γίνει με την εκπόνηση μελετών δε θα πάει χαμένη, αφού αυτή θα αποτελέσει τη συνέχεια των όποιων ενεργειών πρέπει να γίνουν.

«Είναι πολύ σοβαρό το θέμα καθώς αφορά κάθε παρέμβαση ή έργο που θέλουμε να κάνουμε», είπε ο Γιάννης Μπουλές, ενώ ο Γιώργος Γούλας συμπλήρωσε ότι από τη στιγμή που υπάρχει κίνδυνος να μην έχει ακολουθηθεί ο σωστός τρόπος, τότε ο δήμος θα πρέπει να συμβάλει, ακόμα και με ειδικό γραφείο, για να γίνει σωστά η διαδικασία.

Η αιχμή του δημάρχου

Κλείνοντας η συζήτηση, ο δήμαρχος πήρε εκ νέου το λόγο αφήνοντας όμως εμμέσως με τον τρόπο που μίλησε ενδεχόμενες σκιές πάνω από το θέμα. «Η όχληση προς πάσα κατεύθυνση συνεχώς, θέλω να πιστεύω πως γίνεται με σκοπό το καλό του δήμου», είπε ο Β. Γκίζας, τονίζοντας πως οι σύλλογοι δεν επισκέφτηκαν αυτόν ή την Αποκεντρωμένη όταν η διαδικασία ήταν σε εξέλιξη, και αυτό ήταν γνωστό, αλλά φέτος το καλοκαίρι μετά τη δημοσίευση της πράξης από την Αποκεντρωμένη.

Επιμένουν για τη σοβαρότητα του θέματος

Στα λεγόμενα του δημάρχου δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση από την πλευρά των συλλόγων, μηχανικών και αρχιτεκτόνων, οι οποίοι επιθυμούν να μη σηκωθούν οι τόνοι, αλλά ταυτόχρονα δεν σταματούν να μιλούν για πολύ σοβαρό θέμα το οποίο πρέπει να έχει και την αντίστοιχη αντιμετώπιση. Όπως μεταφέρθηκε στην «ε», επί των διαδικασιών, οι σύλλογοι πάντα μιλούσαν για την ανάγκη έκδοσης ΠΔ, στη βάση και της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου το 2013 για να προχωρήσει ο διαγωνισμός των μελετών για την οριοθέτηση των ρεμάτων. «Αν ήταν όλα καλά σήμερα με την απόφαση της Αποκεντρωμένης δεν θα υπήρχαν δύο αποφάσεις του ΣτΕ το 2011, που μιλούσαν για άκυρη απόφαση του υπουργού το 2003 για τη οριοθέτηση χωρίς να πάει για ΠΔ», μας είπε χαρακτηριστικά συνομιλητής.

Ο δήμαρχος, αλλά και όσοι ασχολούνται με το θέμα, δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνούν το τι συνέβη στην πόλη στο πρόσφατο παρελθόν με την υπόθεση του οικιστικού, η οποία στοίχησε σε εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, βλάπτοντας και την οικονομία της περιοχής. «Το να μη μιλά κανείς σήμερα, ενώ ανά πάσα στιγμή μπορεί και πάλι να «σκάσει» ένα αντίστοιχο θέμα, δεν είναι και η πιο σοφή τακτική βάσει και της σοβαρότητας του ζητήματος», μας μεταφέρθηκε, τονίζοντας πως για την εν λόγω υπόθεση οι σύλλογοι εδώ και χρόνια έχουν συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη από τα γεγονότα θέση.

«Δεν είναι θέμα δικαίωσης αλλά του τι είναι σωστό να γίνει», συνέχισε ο συνομιλητής μας, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, φέρνοντάς μας ένα παράδειγμα για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον αν παραμείνει η κατάσταση ως έχει με την απόφαση της Αποκεντρωμένης. Αν χτίσει κάποιος και γίνει μία καταγγελία, και η συνέχεια είναι η απευκταία, τότε δεν θα υπάρχει μόνο ένα αυθαίρετο αλλά και όλα τα γύρω του, καθώς και τα έργα που θα έχουν κάνει δήμος, περιφέρεια κλπ. Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το θέμα αφορά άμεσα και τις επεκτάσεις του σχεδίου πόλης, οι οποίες εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες και με τα δεδομένα του σήμερα δεν θα είναι εφικτό να ολοκληρωθούν.  «Ή δεν καταλαβαίνουν πόσο σοβαρό είναι το θέμα ή το καταλαβαίνουν και δεν τους ενδιαφέρει», μας είπε με νόημα καταλήγοντας.

Πηγή: εφημερίδα Εμπρός Ναυπάκτου 

Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme