19.9 C
Nafpaktos
Thursday, May 23, 2024
spot_img
spot_img

Ξεκινάει νέος δολωματικός ψεκασμός για τον δάκο της ελιάς στην Αιτωλοακαρνανία

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας ενημερώνει για την έναρξη  ψεκασμών ελαιώνων από την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022,στο πλαίσιο του προγράμματος δολωματικών ψεκασμών για τον δάκο της ελιάς έτους2022, που θα πραγματοποιηθεί  στις παρακάτω Δημοτικές και Toπικές Κοινότητες:

ΤΟΜΕΑΣ 1 :ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ

ΤΟΜΕΑΣ 2 :ΑΝΤΙΡΡΙΟ, ΑΝΩΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΓΑΒΡΟΛΙΜΝΗ, ΔΑΦΝΗ, ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΑ, ΜΑΚΥΝΕΙΑ,  ΜΑΜΟΥΛΑΔΑ, ΜΟΛΥΚΡΕΙΟ,ΞΗΡΟΠΗΓΑΔΟ, ΠΕΡΙΘΩΡΙ, ΤΡΙΚΟΡΦΟ

ΤΟΜΕΑΣ 3 :ΑΝΩ ΚΕΡΑΣΟΒΟ, ΖΕΥΓΑΡΑΚΙ, ΚΑΤΩ ΚΕΡΑΣΟΒΟ, ΜΑΤΑΡΑΓΚΑ, ΠΑΠΑΔΑΤΕΣ

ΤΟΜΕΑΣ 4 :ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΑΚΡΑΙ, ΓΑΒΑΛΟΥ, ΔΑΦΝΙΑΣ, ΚΑΤΩ ΜΑΚΡΙΝΟΥ, ΚΑΨΟΡΑΧΗ, ΜΑΚΡΙΝΟΥ

ΤΟΜΕΑΣ 5 :ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΑΓΡΙΝΙΟ, ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΑΓΙΟ ΒΛΑΣΙΟ, ΑΓΑΛΙΑΝΟΣ, ΑΜΠΕΛΙΑ, ΔΟΚΙΜΙ, ΚΑΜΑΡΟΥΛΑ, ΚΑΣΤΑΝΟΥΛΑ, ΚΕΡΑΣΕΑ, ΣΚΟΥΤΕΣΙΑΔΑ, ΣΙΤΟΜΕΝΑ, ΣΚΟΥΤΕΡΑ, ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΣ, ΠΕΝΤΑΚΟΡΦΟ, ΠΟΤΑΜΟΥΛΑ (ΤΡΙΧ.), ΣΑΡΓΙΑΔΑ, ΣΙΔΗΡΑ, ΧΟΥΝΗ, ΨΗΛΟΒΡΑΧΟΣ

ΤΟΜΕΑΣ 6 : ΝΕΑ ΑΒΩΡΑΝΗ, ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ,ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟ,ΠΡΟΣΗΛΙΑ

ΤΟΜΕΑΣ7 :ΑΦΡΑΤΟ, ΚΥΡΑΒΓΕΝΑ, ΝΕΡΟΜΑΝΑ, ΠΑΛΑΙΟΚΑΡΥΑ, ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ, ΠΑΡΑΒΟΛΑ, ΜΥΡΤΙΑ

ΤΟΜΕΑΣ 8 :  ΕΛΑΙΟΦΥΤΟ, ΜΕΓΑΛΗ ΧΩΡΑ, ΝΕΑΠΟΛΗ, ΣΠΟΛΑΪΤΑ

ΤΟΜΕΑΣ 9 :  ΚΑΣΤΡΑΚΙ, ΛΕΠΕΝΟΥ, ΜΑΤΣΟΥΚΙ, ΣΤΡΑΤΟΣ

Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που θα χρησιμοποιηθεί στην εφαρμογή του δολωματικού ψεκασμού έχουν δραστική ουσία τοLambda-Cyhalothrin με χρόνο αναμονής πριν τη συγκομιδή 7 ημέρες.

Οι ελαιοπαραγωγοί των οποίων τα κτήματα βρίσκονται στους ανωτέρω τομείς όπου θα γίνουν οι ψεκασμοί, παρακαλούνται να παρευρίσκονται στους ελαιώνες τους,ενώ τυχόν περιφραγμένοι ελαιώνες να ανοιχθούν προς διευκόλυνση του ψεκασμού.

Οι ελαιοπαραγωγοί που μαζεύουν τις ελιές τους και δεν επιθυμούν τον ψεκασμό των ελαιώνων τους παρακαλούνται να ενημερώσουν τον υπεύθυνο εργολάβο του προγράμματος  Νικόλαο Κορδάτο στο τηλέφωνο 6937-067097.

Οι μελισσοκόμοι και οι κτηνοτρόφοι να απομακρύνουν τα μελισσοσμήνη τους και τα ζώα τους από τις ψεκαζόμενες περιοχές, προς αποφυγή τυχόν δηλητηριάσεων.
Επισημαίνεται στους βιοκαλλιεργητές ότι, σύμφωνα με την υποχρέωση τους από την ένταξη τους στο πρόγραμμα Βιοκαλλιέργειας, θα πρέπει να σημάνουν τα κτήματά τους για την αποφυγή ψεκασμού από τα συνεργεία δακοκτονίας.

Οι ψεκασμοί θα ξεκινήσουν στην παραπάνω αναφερόμενη ημερομηνία εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την πραγματοποίησητους. Σημειώνουμε ότι ψεκασμοί πραγματοποιούνται όταν:

  • η θερμοκρασία τις ώρες του ψεκασμού δεν υπερβαίνει τους 28 ο
  • η σχετική υγρασία είναι μεγαλύτερη από 25%.
  • δεν αναμένεται βροχή.
  • δεν φυσάει άνεμος πάνω από πέντε (5) μποφόρ.

Στην περίπτωση που επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες την συγκεκριμένη περίοδο το πρόγραμμα των δολωματικών ψεκασμών δακοκτονίας θα τροποποιηθεί με άλλη ημερομηνία έναρξης, η οποία θα κοινοποιηθεί με νέα ανακοίνωση.

Παρακαλούνται τέλος οι ελαιοπαραγωγοί να συνεργάζονται με τους συντελεστές του προγράμματος καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του. Επιβάλλεται να επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα τα ελαιόδεντρά τους, προκειμένου να ελέγχουν την καλή εφαρμογή των ψεκασμών και την αποτελεσματικότητά τους και παράλληλα παρακαλούνται να μεταφέρουν έγκαιρα στην υπηρεσία οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους στα τηλ:26313-61112 & 26313-61619.

spot_img
spot_img
spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme