Ο υποψήφιος δήμαρχος Ναυπακτίας και επικεφαλής της ΑΔΚΝ Γιάννης Μπουλές μιλά στην «ε» και απαντά σε κρίσιμα ερωτήματα. Γυρίζοντας το χρόνο πίσω από το 2011, όταν και ανέλαβε το δήμο, προχωρήσαμε στις εκλογές του 2014, ενώ στη συνέχεια φτάσαμε στο σήμερα. Πρόκειται για μία άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση από την οποία ο αναγνώστης μπορεί να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα, πηγαίνοντας σε λίγες ημέρες προς την κάλπη.
Κύριε Μπουλέ, ας γυρίσουμε για αρχή το χρόνο πίσω στο 2011, όταν αναλάβατε το έργο να ενώσετε τους έξι πρώην δήμους της Ναυπακτίας. Ένα δύσκολο εγχείρημα, ενώ παράλληλα στη διάρκεια της θητείας σας θα έπρεπε να παρουσιάσετε και κάποιο έργο. Το 2014 κριθήκατε από το Ναυπακτιακό λαό, ο οποίος σας τοποθέτησε στη θέση της μείζονος μειοψηφίας. Πέντε χρόνια μετά, έχετε αποκρυσταλλώσει την ερμηνεία εκείνου του αποτελέσματος;
Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα, γιατί θίγει ένα πολύ σημαντικό θέμα, καθώς υπάρχει μία αντίφαση στην ανάλυση εκείνων των χρόνων. Κι αυτό γιατί εμείς λέμε ότι κάναμε σημαντικό έργο, αλλά από την άλλη χάσαμε τις εκλογές. Καταρχάς θα πρέπει να σας πω ότι η δική μας θητεία ήταν 2.5 ετών, αφού σας θυμίσω μάλιστα ότι πήραμε τον πρώτο μας προϋπολογισμό τον Ιούλιο του 2011, με ευθύνη της τότε αντιπολίτευσης, πράγμα που σημαίνει ότι ο δήμος δεν μπορούσε να δουλέψει μέχρι τότε. Ας έχουμε λοιπόν στο μυαλό μας εκείνες τις συνθήκες.
Εμείς είμαστε περήφανοι για τη συμβολή μας στη δημιουργία του δήμου Ναυπακτίας. Πολύ πριν το σχέδιο Καποδίστριας εμείς είχαμε πει ότι η Ναυπακτία πρέπει να γίνει ένας δήμος και στη συνέχεια οι δημότες μας έδωσαν την εντολή να οργανώσουμε τους έξι δήμους σε ένα. Κατά την άποψή μας το κάναμε σωστά και επιτελέσαμε σπουδαίο έργο Χάσαμε όμως τις εκλογές , όπως έγινε σ’ όλη την Ελλάδα με τις τότε δημοτικές εκλογές. Αρκεί να σας πω ότι το 85% των δημάρχων εκείνης της περιόδου, στις εκλογές του 2014, ηττήθηκε. Στην Αιτ/νία έχασαν τις εκλογές οι 6 από τους 7 δημάρχους. Δεν είναι ένα ενδιαφέρον στοιχείο αυτό;
Γιατί όμως συνέβη; Πέσαμε, δυστυχώς, στην αρχή της κρίσης και η πρώτη αντίδραση της κοινωνίας στράφηκε προς την τοπική αυτοδιοίκηση, τον πλησιέστερο θεσμό προς αυτή. Θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος πως εμείς διαχειριστήκαμε την αυτοδιοίκηση στην περίοδο των μεγάλων περικοπών. Ο πολίτης ερχόταν για ένα απλό θέμα και αδυνατούσαμε να το λύσουμε γιατί είχαμε περικοπές στα έσοδα του δήμου 70% και με τα χρήματα αυτά έπρεπε να αποπληρώσουμε το χρέος των 12 εκτατ. Ευρώ που παραλάβαμε και να οργανώσουμε το νέο δήμο. Μπορείτε να αντιληφθείτε λοιπόν για τι συνθήκες μιλάμε. Παρόλα αυτά εμείς κάναμε έργο, βάλαμε τις βάσεις για να πάει ο τόπος μπροστά και παραδώσαμε το δήμο για πρώτη φορά χωρίς χρέος και με 1,4 εκατ. ευρώ στο ταμείο. Αυτά τα είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο ορκωτός ελεγκτής που επέλεξε η σημερινή δημοτική αρχή για να ελέγξει τα οικονομικά του δήμου που της παραδώσαμε.
Εκτιμάτε ότι ο κόσμος σήμερα, πέντε χρόνια μετά, έχει φύγει συναισθηματικά από εκείνη την περίοδο, μιας και στη εξήγησή σας δίνετε και τέτοιο τόνο;
Βεβαίως, γιατί τώρα είχε το χρόνο να προσεγγίσει τα γεγονότα πιο ψύχραιμα. Βλέπει για παράδειγμα ότι δεν φταίει ο δήμαρχος που του έκοψαν τη σύνταξη ή που είναι άνεργο το παιδί του. Αυτή η πιο ψύχραιμη προσέγγιση αποδίδει πλέον τις ευθύνες εκεί που υπάρχουν.
Ερχόμενοι στο σήμερα, σας βρίσκουμε εκ νέου υποψήφιο δήμαρχο. Γιατί και πάλι επικεφαλής παράταξης; Προφανώς δεν σας λείπουν οι ρόλοι στο βιογραφικό σας
Καταρχάς θα πρέπει να πούμε πως εμείς έχουμε καταγεγραμμένο έργο από τη θητείας μας στο δήμο Ναυπακτία, συνυπολογίζοντας φυσικά και τα όσα σας προανέφερα για την περίοδο 2011-2014, η οποία λόγω συγκυριών ήταν μία δύσκολη περίοδος. Άποψή μας είναι ότι εάν είχαμε πέντε χρόνια στη διάθεσή μας, τα πράγματα θα είχαν αλλάξει. Άρα έχουμε κάθε δικαίωμα να είμαστε και πάλι εδώ. Εγώ, από την άλλη, για να απαντήσω και στο ερώτημά σας, είμαι επιλογή της παράταξης. Δεν είμαι και πάλι υποψήφιος επειδή το αποφάσισα προσωπικά. Να είστε βέβαιοι, όμως, να σημειώσω και τούτο, ότι η ΑΔΚΝ που έχει μακρά πορεία στο χρόνο, θα υπάρχει και στο μέλλον, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι επικεφαλής της.
Σας προβληματίζει το γεγονός ότι ο Ναυπακτιακός λαός δεν δίνει δεύτερη ευκαιρία σε μία δημοτική αρχή εδώ και πολλά χρόνια;
Είμαστε εδώ για να κάνουμε τη διαφορά και να σπάσουμε αυτό τον κανόνα. Το ίδιο άλλωστε κάναμε ως παράταξη και στο δήμο Πυλήνης.
Γιατί εκτιμάτε ότι συμβαίνει αυτό; Ποια η εξήγηση του φαινομένου;
Καταρχάς δεν είναι απαραίτητα κακό αυτό, αφού εάν μία δημοτική αρχή είναι κακή δεν υπάρχει λόγος να την κρατήσουμε. Σε ότι μας αφορά, θα επαναλάβω ότι ως ομάδα έχουμε τα προσόντα για να είμαστε και πάλι σε θέση αρχής και γι’ αυτό συνεχίζουμε.
Η κρίση σας για τη δημοτική αρχή του κ. Λουκόπουλου; Τί πρόσημο θα της βάζατε;
Εγώ βάζω πάντα θετικό πρόσημο, δεν είμαι μίζερος, όμως το πόσο θετικό είναι αυτό, είναι ζήτημα ανάλυσης. Θα εστιάσω όμως σε ορισμένα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το αποτύπωμα που αφήνει κάποιος από το πέρασμά του από την εξουσία. Προτού σας απαντήσω σε αυτό, θεωρώ χρήσιμο να επισημάνω το πώς εμείς σταθήκαμε απέναντι σε αυτή τη δημοτική αρχή, με μοναδική αξιοπρέπεια κατά κοινή ομολογία. Μπορούμε να θυμηθούμε τι συνέβη στη δική μας θητεία, ακόμα και σε θέματα πολύ σημαντικά όπως αυτό του 2ου Γυμνασίου-Λυκείου , όπου είχαμε σύσσωμη την αντιπολίτευση απέναντί μας; Κρατήστε το αυτό.
Ας έρθουμε τώρα στις ημέρες του κ. Λουκόπουλου. Βρεθήκαμε όλοι μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο για το δήμο, αυτό της μη ύπαρξης συνοχής. Εγώ βέβαια αυτό το υπογράμμισα προεκλογικά το 2014, το είχα θέσει εγκαίρως, και όπως όλοι είδαμε αναδέχτηκε εν τέλει μετεκλογικά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που όλος ο κόσμος πλέον κάνει διαπιστώσεις και αναφορές για έλλειμμα διοίκησης. Αυτό οδήγησε σε μία κατάσταση όπου ο καθένας έκανε ότι ήθελε, οι υπηρεσίες υπολειτουργούν, ενώ και τα χρήματα που έρχονται στα ταμεία του δήμου, έρχονται περισσότερο ως δώρο από την κυβέρνηση κι όχι επειδή εμείς σχεδιάσαμε και διεκδικήσαμε.
Ο κ. Λουκόπουλος, από την άλλη, λέει ότι επέλεξε ένα άλλο μοντέλο από αυτό της δικής σας θητείας, όπου όπως σας καταμαρτυρά εσείς αποφασίζατε για όλα, ενώ αυτός τώρα έχει μοιράσει αρμοδιότητες σε όλους. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, που για τον ίδιο είναι σε αυτή τη θητεία, γιατί να κρίνουμε το μοντέλο κι όχι το τι παράγεται;
Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αυτό που περιγράφετε για τη δική μας θητείας δεν ισχύει. Για εμάς ο δήμος είναι μία ενότητα, όπου ο δήμαρχος είναι αυτός που την εκφράζει. Συνεργάζεται με τους αντιδημάρχους που ασκούν τις δικές τους αρμοδιότητες και κάνει το συντονισμό. Εμείς είχαμε κάθε εβδομάδα συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής. Οι αποφάσεις επί ημερών μας ήταν όλες συλλογικές και αποδείκνυαν την ενότητα του δήμου. Λένε, για παράδειγμα, ότι ο Μπουλές είχε άποψη για όλα. Βεβαίως είχα, γιατί μέσα από τις συζητήσεις στην εκτελεστική επιτροπή είχα ενημέρωση από τους συνεργάτες μου, αντιδημάρχους και προέδρους των δημοτικών επιχειρήσεων. Αυτό πρέπει να κάνει ο δήμαρχος και αυτό έκανα. Δεν άφησα το δήμο στον αυτόματο πιλότο χωρίς να παίρνω θέση σε κανένα θέμα.
Αντί αυτού, τι είχαμε σε αυτή τη θητεία; Ο κάθε αντιδήμαρχος έκανε ότι ήθελε, ενώ ο δήμαρχος δεν μπορούσε να τον ελέγξει. Αυτό έκανε ακόμα κι εμάς στην αντιπολίτευση να αισθανόμαστε άσχημα, αφού κάποιοι αντιδήμαρχοι αρνούνταν να ενημερώσουν το δημοτικό συμβούλιο και αυτό γινόταν μπροστά στο δήμαρχο, που τον έφερναν σε απελπιστική θέση. Όμως τα ανεχόταν. Μιλάμε για πράγματα που αφορούσαν τη διαχείριση του δήμου και όφειλαν να δίνουν εξηγήσεις.
Τι έργο εκτιμάτε ότι παράχθηκε σε αυτή τη θητεία; Ο κ. Λουκόπουλος στον απολογισμό του μιλά για παρεμβάσεις που θα ξεπεράσουν, όταν ολοκληρωθούν και εκείνες που έχουν δρομολογηθεί, τα 64 εκατ. ευρώ…
Αυτή τη στιγμή, αν θέλουμε να είμαστε σωστοί στην κρίση μας, θα πρέπει να δούμε τι έργο έχει αρχίσει. Διότι διαφορετικά όταν φτάσουμε στο σημείο να πούμε τι θα κάνουμε, τότε όλοι μπορούν να πουν ότι θέλουν. Εδώ όμως κάνουμε απολογισμό, και εκτός του ότι θα πρέπει να είμαστε δίκαιοι θα πρέπει να είμαστε και αυστηροί. Καταρχάς θα πρέπει να πούμε ότι αυτή η δημοτική αρχή είχε μηδέν χρέος, όταν ανέλαβε, και επίσης 1.4 εκατ. ευρώ στα ταμεία της. Θα πρέπει επίσης να πούμε πως η σημερινή κυβέρνηση την αυτοδιοίκηση τη βοήθησε τα μέγιστα, όπως βοήθησε και ιδιαίτερα το δήμο Ναυπακτίας πολύ. Όλα αυτά λοιπόν παίζουν ρόλο στην κρίση μας καθώς θα πρέπει να έχουμε πάντα και την εικόνα των μέσων που έχει ο καθένας στη διάθεσή του.
Που πήγαν λοιπόν τα χρήματα που ήρθαν; Ποιο είναι το ολοκληρωμένο έργο που έχει παραχθεί; Εμείς λοιπόν σε σύγκριση με την παρούσα θητεία κάναμε αρκετά έργα, άλλα τα ξεκινήσαμε και τα ολοκληρώσαμε, άλλα ξεκίνησαν και συνεχίστηκαν, άλλα δρομολογήθηκαν και τα παρέλαβε η παρούσα αρχή. Αντιθέτως ο κ. Λουκόπουλος μας λέει κυρίως τι θα γίνει στο μέλλον. Αυτό όμως είναι προεκλογικό πρόγραμμα και όχι απολογισμός πενταετίας.
Βλέπετε πως μεταλλάχθηκε η δημοτική αρχή Λουκόπουλου. Ως αντιπολίτευση κατήγγειλε τους πάντες να μην κάνουν προεκλογικά έργα. Θυμάστε τι γινόταν στα δημοτικά συμβούλια. Σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι, λίγες μέρες πριν τις εκλογές έχουν ανοίξει την κάνουλα και υπόσχονται έργα σε όλους για να πάρουν την ψήφο. Ας τα σκεφτεί πολύ καλά ο κόσμος όλα αυτά, κι ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Γυρίσαμε σε εποχές που μας προσβάλλουν όλους.
Και οι δρομολογημένες παρεμβάσεις όμως δεν είναι έργο της κάθε θητείας, έστω κι αν υλοποιούνται από τις επόμενες;
Δεν λέω όχι, αλλά θα σας πω κάτι άλλο και θα συμφωνήσουμε. Η ύδρευση στα δυτικά ή ο βιολογικός καθαρισμός είναι έργα που δημοπρατήθηκαν στη δική μας θητεία και υλοποιούνται στη θητεία του κ. Λουκόπουλου. Το θέμα δεν είναι ποιος θα κόψει τις κορδέλες, όμως κοιτάζοντας αυτά τα πέντε χρόνια που πέρασαν βλέπουμε ότι η δημοτική αρχή του κ. Λουκόπουλου δεν κατάφερε να βάλει μπροστά ένα από αυτά τα έργα για τα οποία μιλά, με εξαίρεση το ΞΕΝΙΑ, ενώ εμείς στα δυόμιση όχι μόνο ξεκινήσαμε κάποια αλλά και τα ολοκληρώσαμε; Ανάπλαση, στέγες Αλκυόνης, 2οΓυμνάσιο – Λύκειο, Γεωθερμία σε 3 δημοτικά σχολεία κλπ. Όλα αυτά έγιναν όταν, η χώρα δεν ήταν όπως είναι σήμερα, που έχει επανέλθει σε μία κανονικότητα.
Είναι γεγονός, όμως, πως στο δήμο Ναυπακτίας σε αυτή τη θητεία ήρθαν αρκετά χρήματα, κι αυτό το πιστώνεται η δημοτική αρχή. Εκτιμάτε ότι τουλάχιστον αξιοποιήθηκαν όπως έπρεπε;
Εμείς έχουμε ένα όραμα για την πόλη και αυτό αποτελεί ένα σύνολο από επί μέρους παρεμβάσεις. Τι προϋποθέτει όμως η σωστή διαχείριση των χρημάτων; Προϋποθέτει ότι ο δήμος έχει κάνει το σχέδιό του, έχει κάνει τις μελέτες που πρέπει και στη συνέχεια διεκδικεί τα χρήματα για να υλοποιήσει το πλάνο του.
Όλη αυτή η διαδικασία είναι εντελώς διαφορετική. Για παράδειγμα μας έβαλε η περιφέρεια στο πρόγραμμα interreg για 2 εκατ. ευρώ και με τα χρήματα αυτά τρέχουμε να φτιάξουμε τουριστικό καταφύγιο για να μην τα χάσουμε. Ο σχεδιασμός μας όμως ως δήμος ήταν να φτιάξουμε μαρίνα την οποία μάλιστα είχαμε χωροθετήσει. Εμείς λοιπόν τι θα κάναμε; Θα διεκδικούσαμε χρήματα για να ωριμάσουμε το έργο και με διαγωνισμό θα επιδιώκαμε να βρεθεί ιδιώτης για να κατασκευάσει και να λειτουργήσει τη μαρίνα. Αυτό ως έργο δημιουργεί θέσεις εργασίας και φέρνει εισοδήματα στο δήμο. Είναι μέρος ενός σχεδίου που δείχνει που θέλουμε να πάμε. Προσέξτε όμως τι λέω, δεν είναι κακό να έρχονται χρήματα, αλλά είναι άλλο να έρχονται στοχευμένα ξέροντας τι θέλουμε να τα κάνουμε κι άλλο να έρχονται ως δώρο από τους πολιτικούς μας φίλους και να κάνουμε έργα χωρίς καμία σύνδεση μεταξύ τους.
Περιγράψτε μας λίγο τις βασικές σας στοχεύσεις για την επόμενη θητεία.
Η παράταξή μας έχει βγάλει το πρόγραμμά της εδώ και καιρό, γιατί θεωρούμε ότι οι εκλογές είναι ευκαιρία να βάλουμε τον κόσμο να ασχοληθεί με τα κοινά και το τι συμβαίνει ή θα συμβεί στον τόπο του. Εμείς λοιπόν, εδώ και καιρό, έχουμε δώσει τις θέσεις μας ανά ενότητα, μιλώντας για ένα μεγάλο σχέδιο για το δήμο και την πόλη της Ναυπάκτου. Φυσικά δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί μέσα σε μία θητεία, αλλά αν συμπέσουν όλες οι παρατάξεις στην αναγκαιότητα κάποιων βασικών παρεμβάσεων, τότε θα μπορέσουμε να δρομολογήσουμε κάποια από αυτά και η κάθε δημοτική αρχή που θα ακολουθήσει θα έχει έναν μπούσουλα για το που θα πρέπει να κινηθεί.
Εμείς, για παράδειγμα, αρχίσαμε από την Καστρόπολη, με το πως φανταζόμαστε την πόλη μας, που διεθνώς θα μπορούσε να αναγνωριστεί. Έχουμε μιλήσει για το κυκλοφοριακό και τη λειτουργία της πόλης, για θέματα υποδομών και τόσα άλλα. Προς δυσάρεστη έκπληξή μας όμως ακόμα και σήμερα αναζητούμε θέσεις από τις άλλες παρατάξεις.
Με λίγα λόγια, θα έλεγα στους αναγνώστες σας ότι ο δήμος θέλει σχέδιο κι εμείς το έχουμε.
Ένα «σύμπτωμα» αυτών των εκλογών είναι πραγματικά η λιγότερη συζήτηση για τις προγραμματικές θέσεις. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Χαμηλώνουμε πολύ τον πήχη. Δεν γνωρίζει ο κόσμος ποιες είναι οι θέσεις υποψηφίων για το δήμο γιατί αποφεύγουν να τοποθετηθούν. Παίζουμε δηλαδή με την εικόνα, με τις ανακοινώσεις και με διάφορα άλλα πράγματα, που όμως δεν είναι η ουσία για να επιλέξει ο κόσμος αυτόν που θα διοικήσει τον τόπο. Οι εκλογές είναι μία διαδικασία που πρέπει να εστιάσουμε στην ουσία των πραγμάτων, διαφορετικά είμαστε σε λάθος δρόμο. Εμείς ως παράταξη θα εμείνουμε στο ότι στη νέα εποχή του Κλεισθένη θα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ πιο σοβαροί. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα υπάρξουν προβλήματα.
Σε πολλά θέματα είναι αλήθεια πως δεν υπήρξε διαδοχή από τη μία θητεία στην άλλη. Ο Κλεισθένης προϋποθέτει συνεργασίες, όμως αρκεί ένας νόμος για να αλλάξουμε στη συμπεριφορά μας;
Θεωρούμε ότι σε αυτό το θέμα οι θεσμοί δεν δημιουργούν αποτέλεσμα, χρειάζονται και οι άνθρωποι οι οποίοι θα παίξουν ρόλο για να φτάσουμε σε συγκλίσεις, άρα χρειάζεται και ανανέωση. Εμάς, βέβαια, δεν μας αφορά αυτή η παράμετρος καθώς είμαστε η παράταξη της ανανέωσης. Αρκεί να σας θυμίσω ότι εάν το 2014 κερδίζαμε τις εκλογές, από τους 16 συμβούλους οι 10 θα ήταν νέα πρόσωπα. Το ίδιο κάναμε και τώρα. Θεωρούμε λοιπόν ότι η κοινωνία θα πρέπει να επιλέξει με διαφορετικά κριτήρια από αυτά που συνήθως την οδηγούν στις αποφάσεις της. Με τον Κλεισθένη υπάρχει κίνδυνος να πέσουμε στην παγίδα των επιλογών του φίλου, του συγγενή, του γείτονα, που δεν είναι αποφάσεις βάσει πολιτικών κριτηρίων. Με τον Κλεισθένη είναι ακόμα μεγαλύτερη η ανάγκη να στείλουμε στο δημοτικό συμβούλιο ανθρώπους ικανούς να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα που βάζει η ζωή.
Επιχειρήσατε συγκλίσεις πριν από τις εκλογές όμως δεν τελεσφόρησαν. Υπάρχουν παρατάξεις που πιο εύκολα μπορείτε να αποκτήσετε κοινό βηματισμό;
Δεν έχουμε πρόβλημα να συνεργαστούμε με όλες τις παρατάξεις, αρκεί να υπάρχει θέληση από όλες τις πλευρές. Με το χρόνο όλοι θα καταλάβουμε ότι οι συνεργασίες είναι μονόδρομος, αρκεί να υπάρχει διάθεση γιατί προγραμματική σύγκλιση υπάρχει στα περισσότερα μεγάλα θέματα.
Ποιο το διακύβευα αυτών των εκλογών;
Η συνεργασία, δίχως δεύτερη σκέψη. Δεν μας λείπουν οι ιδέες, ούτε τα προσόντα. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι μέσω των συνεργασιών μπορούμε να κάνουμε θαύματα.
Τι γεύση σας αφήνει αυτή η προεκλογική περίοδος, με δεδομένο ότι μιλήσατε κάποια στιγμή και για χτυπήματα κάτω από τη ζώνη…
Επ’ αυτού μπορώ να πω ότι η παράταξή μας όλα αυτά τα χρόνια, είτε ως διοίκηση είτε ως αντιπολίτευση, έχει δώσει δείγματα γραφής . Ας πουν και οι υπόλοιπες παρατάξεις αυτοκριτικά τι έχουν κάνει.