Ο κύκλος ενασχόλησης του Τάκη Λουκόπουλου με την τοπική αυτοδιοίκηση κλείνει, καθώς στη συνέλευση που πραγματοποίησε η Ενωτική Πρωτοβουλία την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε και ο ίδιος την αποχώρησή του από τη θέση του επικεφαλής της παράταξης. Ο πρώην δήμαρχος σημείωσε πως θα μείνει μέλος της, βοηθώντας από μέρους του στη μετάβαση της επόμενης ημέρας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ε» επικρατέστερος διάδοχος αυτή τη στιγμή είναι ο Γιώργος Σιαμαντάς, ο οποίος λέει «ναι» στο ενδεχόμενο, με στόχο τόσο την υπηρέτηση του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και το να μείνει η δημοτική ομάδα ενωμένη.
Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των μελών της παράταξης την προηγούμενη εβδομάδα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, ο Τάκης Λουκόπουλος έκανε την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στα χαρακτηριστικά και τις απαιτήσεις του νόμου με τον οποίο έγιναν οι πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η δημοτική αρχή εργάστηκε επί μία θητεία πάνω σε αυτό το σενάριο, φτιάχνοντας ένα ισχυρό δίκτυο στις κοινότητες του δήμου στην Περιφέρεια, σε αντίθεση με την Ενωτική Πρωτοβουλία, που είχε μόλις 6 μήνες στη διάθεσή της για να προβεί σε κάτι αντίστοιχο.
«Βέλη» για τις τακτικές
Ο κ. Λουκόπουλος σημείωσε πως η απόφαση για κάθοδο της παράταξης στις εκλογές πάρθηκε βάσει στοιχείων που προέκυψαν από δημοσκόπηση που έγινε, τονίζοντας όμως παράλληλα πως η αποστολή εξεύρεσης 300 και πλέον υποψηφίων από κάθε σημείο του δήμου ήταν μία πολύ δύσκολη διαδικασία, καθώς ο βασικός αντίπαλος ήταν ήδη πολύ μπροστά και με το μηχανισμό του δήμου στα χέρια του. «Συγχαρητήρια στους προέδρους που άντεξαν την πίεση και μας βοήθησαν», είπε με νόημα ο Τάκης Λουκόπουλος, αναφέροντας μάλιστα πως πολλοί εν δυνάμει υποψήφιοι στις εκλογές, υπέκυψαν στο δέλεαρ των διορισμών, υπό το βάρος της αγωνίας για την εξεύρεση εργασίας, κάνοντας λόγο για «άλλα ήθη».
Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος ο Τ. Λουκόπουλος ανέφερε επίσης ότι σύμφωνα με πληροφορίες του από εργολάβους, «παρέλασαν το τελευταίο 10ήμερο των εκλογών 200 βαρέλες», σε συνδυασμό και με το ότι με απόφαση της δημοτικής αρχής πάρθηκαν 400.000 ευρώ από τις κοινότητες που τα δικαιούνται από τα αντισταθμιστικά των ανεμογεννητριών με προορισμό άλλες.
Ο Τάκης Λουκόπουλος έκανε εκτενή αναφορά στα έργα που έγιναν ή δρομολογήθηκαν επί δικής του θητείας, τα οποία συνέχισε η νυν διοίκηση του δήμου, μην παραλείποντας να αναφερθεί και σε εκείνα που ακυρώθηκαν, συμπληρώνοντας όμως πως όπως αποδείχτηκε αυτά δεν παίζουν ρόλο στις εκλογές, καθώς υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το αποτέλεσμα.
«Πρέπει να ξέρουμε πότε πρέπει να φύγουμε
Ακολούθως ανέλαβε την ευθύνη του αποτελέσματος, σημειώνοντας πως το μήνυμα που πήρε από τους πολίτες στις δύο εκλογές αναμετρήσεις του 2019 και το 2023 είναι πως πρέπει να αποσυρθεί, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ισόβιοι δεν είναι οι πολιτικοί, θα πρέπει να ξέρουμε πότε πρέπει να φύγουμε. Ο λαός μας είπε ότι πρέπει να έρθει και κάποιος άλλος». «Παραμένω μέλος της παράταξης», ξεκαθάρισε λέγοντας πως η επόμενη ημέρα θα πρέπει να βρει όλα τα μέλη της μαζί. «Νιώθω χαρούμενος που σας βλέπω μετά την τεράστια προσπάθεια που κάναμε, με όποιο όπλο είχαμε», πρόσθεσε, ευχαριστώντας όλες και όλους για τη συνεισφορά τους στον εκλογικό αγώνα, καθώς και τους πολίτες που ψήφισαν την Ενωτική Πρωτοβουλία.
Στη συζήτηση που έγινε, μεταξύ άλλων εκφράστηκε και η άποψη που διαφωνεί με την απόφαση του πρώην δημάρχου να αποχωρήσει, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των μελών συστρατεύτηκε βάσει της δικής του παρουσίας, σημειώνοντας μάλιστα αυτός που την εξέφρασε πως σε κάθε άλλη περίπτωση η παράταξη δεν θα έχει μέλλον. Στο πλαίσιο της αυτοκριτικής που έγινε από στελέχη ειπώθηκε ακόμα ότι σε κανένα σημείο της προεκλογικής περιόδου η Ενωτική Πρωτοβουλία δεν υπήρξε ουσιαστική ομάδα, με κεντρικό σχεδιασμό, πράγμα που κόστισε και στην εικόνα της, αλλά και στην πράξη κατ’ επέκταση όπως αποτυπώθηκε από το αποτέλεσμα της κάλπης.
Η επόμενη μέρα
Τι θα γίνει στην επόμενη ημέρα της παράταξης μετά την απόφαση του Τάκη Λουκόπουλου να αποχωρήσει από την ηγεσία αυτής; Αυτό είναι το ερώτημα που πλανάται πλέον πάνω από την Ενωτική Πρωτοβουλία, με τα σενάρια να μην είναι εκ των πραγμάτων πολλά.
Καταρχάς να πούμε πως η δημοτική ομάδα στη νέα θητεία θα έχει 8 εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους, τους: Λάμπρο Χρυσανθόπουλο, Γεωργία Ντάναση-Λουκοπούλου, Γιώργο Γούλα, Γιώργο Ασημακόπουλο και το Γιώργο Σιαμαντά (ως πρώτο επιλαχόντα μετά την αποχώρηση Λουκόπουλου) από τη ΔΕ Ναυπάκτου, τους Ανδρέα Κοτσανά και Χρήστο Σαλαμούρα από τη ΔΕ Αντιρρίου και τον Ανδρέα Καλαβριζιώτης από τη ΔΕ Χάλκειας. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως το σενάριο που θέλει και τη Γεωργία Ντάναση-Λουκοπούλου να αποχωρεί και τη θέση της να καταλαμβάνει ο Σπύρος Γουρζής, ως δεύτερος επιλαχόν στη ΔΕ Ναυπάκτου, τις τελευταίες ημέρες υποχωρεί, βάσει των πληροφοριών της «ε», τουλάχιστον για την πρώτη περίοδο της νέας θητείας. Το τελευταίο, που είχε σε επίπεδο σεναρίου ως τετελεσμένο, σήμερα που μιλάμε δεν έχει αυτή τη μορφή, αναφέρουν οι δικές μας πηγές.
Επικρατέστερος ο Γ. Σιαμαντάς
Στο ποιος θα είναι ο νέος επικεφαλής, εκεί θα πρέπει να πούμε καταρχάς ότι η εκλογή του γίνεται βάσει νόμου από τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους, χωρίς η διαδικασία να περνά μέσα από τα όργανα της παράταξης. Σήμερα που μιλάμε τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει ο Γιώργος Σιαμαντάς, ο οποίος φαίνεται πως μπορεί να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο μεταξύ όλων των δημοτικών συμβούλων, και λόγω της εμπειρίας του αλλά και λόγω της προσωπικότητάς του. Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του θέτοντας το ερώτημα για το εάν ο ίδιος ενδιαφέρεται να αναλάβει το ρόλο του επικεφαλής, μας απάντησε πως είναι κάτι που σκέφτεται, έχοντας ως γνώμονα αφενός την άσκηση του σοβαρού ρόλου που έχει η αξιωματική αντιπολίτευση και αφετέρου του να περάσει ομαλά η παράταξη στην επόμενη μέρα.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “εμπρός Ναυπάκτου”