28.9 C
Nafpaktos
Sunday, July 14, 2024
spot_img
spot_img

Ο Γ. Μπουλές ζητά δικαίωση για το κόστος των καταχωρήσεων

Ο δήμος δεν υλοποίησε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου

Μία παλιά ιστορία, για την οποία όμως έχει κάνει αναφορές και στο πρόσφατο παρελθόν, επανέφερε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ναυπακτίας ο Γιάννης Μπουλές. Συγκεκριμένα ο πρώην δήμαρχος ζήτησε να ενημερωθεί για το τι έχει γίνει με την υπόθεση των (υπερ;)κοστολογήσεων για καταχωρήσεις του δήμου στην εφημερίδα “Εμπρός” επί θητείας του, για την οποία είχε ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορηθεί το 2016. Ο πρώην δήμαρχος μάλιστα είπε πως εάν δεν έχει υλοποιηθεί η απόφαση για αποστολή στοιχείων στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τότε ή θα πρέπει ο δήμαρχος να κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος ή θα πρέπει να γίνει ανάκλησή της, αλλιώς ο ίδιος θα προσφύγει στη δικαιοσύνη προστατεύοντας τον εαυτό του. Το θέμα τελικά αναβλήθηκε, μετά από αρκετή ώρα συζήτησης, για να έρθει και πάλι σε νέα συνεδρίαση και με περισσότερα στοιχεία. 

Στην ανάλυση του θέματος, έγινε επιστροφή πίσω στο χρόνο, όταν το 2016 το ζήτημα είχε έρθει στην επιφάνεια, με πρωτοβουλία του τότε αντιδημάρχου Γιάννη Ράπτη. Ο πρώην δήμαρχος, αφού αρχικά στηλίτευσε το σώμα για την επιλογή του να συζητήσει τότε το θέμα χωρίς την παρουσία του ιδίου, θύμισε ότι η απόφαση που είχε παρθεί προέβλεπε την αποστολή στοιχείων στους ελεγκτικούς μηχανισμούς (ελεγκτές δημόσιας διοίκησης και εισαγγελέα), μετά από πόρισμα μάλιστα επιτροπής που είχε συσταθεί. «Ζήτησα επανειλημμένος να μου δώσετε τα στοιχεία», είπε, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν υλοποιήθηκε ποτέ ούτε η απόφαση για αποστολή τους. Στο σημείο εκείνο υποστήριξε ότι μετά από τρία χρόνια, θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο τι έχει συμβεί με το θέμα, αφού δεν μπορεί ακόμα να εκκρεμεί.
Τρία χρόνια σε εκκρεμότητα
Μάλιστα πηγαίνοντας ένα βήμα πιο κάτω τόνισε πως εάν δεν έχει υλοποιηθεί η απόφαση του συμβουλίου για αποστολή τους, τότε θα πρέπει ο δήμαρχος να πάει για παράβαση καθήκοντος, ή σε διαφορετική περίπτωση το σώμα να κάνει ανάκλησή της διώχνοντας άπαξ διαπαντός από πάνω του τη σκιά της κατηγορίας. Ο Γ. Μπουλές, μάλιστα, εμφανώς ενοχλημένος από το πώς έχει ο δήμος χειριστεί το θέμα είπε πως εάν δεν γίνει τίποτα απ’ όλα αυτά τότε ο ίδιος θα αναγκαστεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη υπερασπιζόμενος τον εαυτό του. Ο πρώην δήμαρχος θύμισε επίσης πως το πόρισμα της επιτροπής δεν μίλησε για κάτι παράνομο, επιμένοντας πως ο ίδιος ουδέποτε έλαβε, παρά τις αιτήσεις του, τα στοιχεία που υποτίθεται πως ο δήμος θα έστελνε στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Χαμηλά οι τόνοι από το δήμαρχο
Ο δήμαρχος Τάκης Λουκόπουλος είπε στο σημείο εκείνο ότι δεν ήταν δυνατόν η επιτροπή να κάνει έλεγχο του συνόλου των στοιχείων, μιας και μιλάμε για εκατοντάδες τιμολόγια, τονίζοντας παράλληλα πως έκανε έναν δειγματοληπτικό έλεγχο, από τον οποίο προέκυψε μία μικρή απόκλιση στις κοστολογήσεις. Ο δήμαρχος είπε επίσης ότι ο ίδιος απέστειλε στους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης κάποια στοιχεία, υποστηρίζοντας από τα όσα είχαν αναδεχθεί τότε ότι δεν φαίνεται από πουθενά να υπάρχει δόλος. «Δεν έγινε έλεγχος νομιμότητας παρά μόνο έρευνα», είπε ο Θ. Κοτρωνιάς, για να παρέμβει ο δήμαρχος στο σημείο εκείνο λέγοντας πως η επιτροπή έφερε στο συμβούλιο μία πρόχειρη απόφαση.
Γιατί είχε πει «ναι»
Το δίκαιο της σημερινής ένστασης του Γ. Μπουλέ αναγνώρισε ο Γ. Γούλας, υπερασπιζόμενος όμως την τότε απόφασή του να πει ναι στον έλεγχο, αφού τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συμβούλιο έκαναν λόγο για αποκλίσεις στις τιμολογήσεις κατά μέσο όρο περίπου 80% πάνω από τις άλλες εφημερίδες. Δεν αρνήθηκε πως το συμβούλιο θα πρέπει, αν δεν προκύπτει πλέον από πουθενά θέμα, να ζητήσει συγγνώμη από τον πρώην δήμαρχο, στρέφοντας τα βέλη του σε εκείνο το σημείο προς το δήμο για το ότι δεν υλοποιεί τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.
Την έκπληξη του για τη μη εκτέλεση της απόφασης εξέφρασε και ο Ανδρέας Κοτσανάς, λέγοντας πως η αποστολή στοιχείων στους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης, και όχι και στον εισαγγελέα όπως είχε αποφασιστεί, είναι ένα σημαντικό θέμα. Είπε ότι το σώμα δεν πρέπει να λέγεται εύκολα ότι πλανήθηκε, υπερασπιζόμενος όμως το δήμαρχος, αφού για την παράλειψη κατά τον ίδιο ευθύνεται η αρμόδια υπηρεσία η οποία δεν έκανε την εισήγηση.  Το έργο της επιτροπής, ως μέλος της, υπερασπίστηκε ο Σπύρος Τραχύλης, έχοντας αντιδικία επ’ αυτού με το δήμαρχο, αφού ο τελευταίος υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο όργανο «έβγαλε την ουρά του επ’ έξω», ενώ ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος επέμεινε ότι το πόρισμα ήρθε στο συμβούλιο, όμως με ευθύνη κάποιου δεν πήγε εκεί που αποφάσισε το σώμα.
 Στη συζήτηση που ακολούθησε κατατέθηκε σειρά απόψεων, καθώς για άλλους το θέμα είναι ακόμα ενεργό, αφού αναμένεται το πόρισμα των ελεγκτών που έχουν πάρει τα στοιχεία, ενώ για άλλους συνεχίζει να σύρεται με αυτό τον τρόπο με σκοπό να πληγεί η ΑΔΚΝ πηγαίνοντας προς τις εκλογές. Ο Γ. Μπουλές, γυρίζοντας και πάλι το χρόνο πίσω, υποστήριξε πως επί του θέματος, με βάση τα όσα ακούστηκαν τότε στο συμβούλιο, υπήρξε διαπλοκή μεταξύ παρατάξεων για να πληγεί ο ίδιος και η παράταξή του, με το Γ. Γούλα να του απαντά ότι βάσει των στοιχείων που προσκομίστηκαν, και τις αποκλίσεις που έδειχναν, δεν γινόταν να πει όχι στον έλεγχο. Ο πρώην δήμαρχος επέμεινε επίσης και στο ότι ποτέ δεν έγινε έστω και ενδεικτικά σύγκριση τιμών των πρώην Καποδιστριακών δήμων για το κόστος των δημοσιεύσεων, επιμένοντας πως το πόρισμα της επιτροπής δεν μιλούσε για παράνομες κοστολογήσεις, αλλά για πιο ακριβές. Ο Γ. Γούλας, μετά από αρκετή ώρα συζήτησης, τόνισε ότι ο ίδιος προτίθεται να ψηφίσει «ναι» στην ανάκληση της απόφασης, εάν έρθει εισήγηση που να λέει ότι τα κόστη εκείνα ήταν στα προβλεπόμενα όρια, ενώ ο Γ. Σιαμαντάς εξήγησε ότι οι διαπιστώσεις που είχαν γίνει, δειγματοληπτικά, έδειχναν άλλες κοστολογήσεις για το ίδιο προϊόν.
Τελικά αναβολή
Μην έχοντας κοινή γραμμή πλεύσης το σώμα, και αφού έπεσαν στο τραπέζι σειρά προτάσεων, από το να αφεθεί το θέμα ως έχει καθώς είναι ήδη προς έλεγχο τα στοιχεία, μέχρι το να πάνε τώρα στον εισαγγελέα, αποφασίστηκε τελικά να αναβληθεί η οποία απόφαση, μετά από πρόταση του Βασίλη Αγγελόπουλου. Σύμφωνα με το σκεπτικό του θα πρέπει να έρθει σε επόμενο συμβούλιο με περισσότερα στοιχεία, ώστε να υπάρξει πιο αποκρυσταλλωμένη άποψη από όλους, για να ληφθεί εκεί η οποία απόφαση. Στα ενδιαφέροντα, τέλος, της υπόθεσης, το ότι δεν είναι σίγουρο τελικά πως ο δήμος απέστειλε τα στοιχεία στους ελεγκτές, όπως είπε ο δήμαρχος, αφού βάσει της ανάγνωσης εγγράφου στη συνεδρίαση, υπήρξαν εκείνοι που είπαν πως το θέμα έχει φτάσει εκεί μετά από καταγγελία και όχι μετά από πρωτοβουλία του δήμου.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Εμπρός»

spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme