31.2 C
Nafpaktos
Friday, September 22, 2023
spot_img
spot_img

Ο δήμος Ναυπακτίας καταθέτει αίτημα για την ίδρυση Εσπερινού ΕΠΑΛ

spot_img

Ήδη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον 80 περίπου μαθητές

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας έγινε το πρώτο βήμα για την έναρξη των διαδικασιών ίδρυσης Εσπερινού ΕΠΑΛ στην Ναύπακτο, ένα θέμα που η «ε» έχει αναδείξει εδώ και μήνες, συμβάλλοντας στο να προχωρήσει η συζήτηση, φτάνοντας σήμερα και στην εν λόγω ενέργεια του δήμου.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα που σκοπό έχει να καλύψει τη διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη δεκάδων εργαζόμενων και ενήλικων που κατοικούν στο δήμο μας ή στους όμορους δήμους», αναφέρει ο αντιδήμαρχος Ντίνος Τσουκαλάς, συνεχίζοντας: «Σήμερα, δεκάδες συμπολίτες μας αναγκάζονται να μετακινούνται στο πλησιέστερο σχολείο που βρίσκεται στο Αγρίνιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινότητά τους σε επίπεδο προγραμματισμού και σε επίπεδο οικονομικής επιβάρυνσης. Αυτό ευελπιστούμε πολύ σύντομα να αλλάξει.  Ήδη, 80 άτομα, πριν ακόμη βγει σχετική ανακοίνωση, έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για το Εσπερινό ΕΠΑΛ Ναυπάκτου. Εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να προσφέρουμε το καλύτερο στον τόπο και τους συμπολίτες μας».

Η εισήγηση

Το θέμα ήρθε σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με τον τίτλο «Υποβολή πρότασης για ίδρυση εσπερινού ΕΠΑΛ στον Δήμο Ναυπακτίας», όπου στο εισηγητικό κομμάτι αναφέρονταν μεταξύ άλλων τα εξής:

«Προτείνουμε την ίδρυση ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑΛ στην πόλη της Ναυπάκτου, για τη στέγαση του οποίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί το συγκρότημα του ΕΠΑΛ & του Εργαστηριακού Κέντρου Ναυπάκτου, προκειμένου να καλυφθεί η αυξανόμενη ανάγκη εργαζόμενων και ενήλικων μαθητών για πρόσβαση στην επαγγελματική εκπαίδευση. Υπάρχουν πολλοί ενήλικοι συμπολίτες μας από την  περιοχή που καλύπτει ο Δήμος Ναυπακτίας αλλά και τους Δήμους της Φωκίδας  που επιθυμούν να φοιτήσουν σε Εσπερινό ΕΠΑΛ με σκοπό :

α)  Να αποκτήσουν ένα Πτυχίο ΕΠΑΛ, είτε για να κατοχυρώσουν το επάγγελμα που ήδη κάνουν, είτε για να κάνουν μια νέα επαγγελματική αρχή στο Δημόσιο ή στον Ιδιωτικό Τομέα ή ακόμα και να συμμετέχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

β) Να έχουν τελειώσει το Λύκειο ή το Πανεπιστήμιο και να εργάζονται στο Δημόσιο ή στον Ιδιωτικό Τομέα ή και ως ελεύθεροι επαγγελματίες και να επιθυμούν να παρακολουθήσουν μια ειδικότητα που τους κεντρίζει το ενδιαφέρον, να αποκτήσουν Πτυχίο που θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν την εργασιακή τους θέση, οπότε και την οικονομική τους κατάσταση.

γ) Να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να αποκτήσουν εφόδια και γνωστικά εργαλεία για την εργασία τους, στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης.

Αφουγκρασμένοι λοιπόν τόσο τις ανάγκες των μαθητών (ήδη υπάρχουν 80 ενδιαφερόμενοι χωρίς σχετική ανακοίνωση) για σπουδές σε τομείς με μεγάλη ζήτηση,  όσο και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας για κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό σε τρεις βασικούς πυλώνες της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής της Ναυπακτίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής των όμορων δήμων Αιτ/νιας και Φωκίδας, προτείνουμε την ίδρυση του Εσπερινού ΕΠΑΛ Ναυπάκτου να συνοδεύει  κατ’ ελάχιστον η προσθήκη 3 τομέων που αντιστοιχούν σε αυτούς τους πυλώνες οικονομικής ανάπτυξης:

  1. Τομέας Μηχανολογίας
  2. Τομέας Υγείας
  3. Τομέας Δομικών Έργων

Προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία ίδρυσης Εσπερινού ΕΠΑΛ στη Ναύπακτο κατά τα προβλεπόμενα στο αρ. πρωτ. 134878/ΓΔ4/31-10-2022 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ηλεκτρονικά από τη Δ/νση Δευτ/μιας Εκπ/σης Αιτ/νιας έως και τις 15/11/2022 γεγονός που δικαιολογεί το κατεπείγον του θέματος».

Το Δημοτικό Συμβούλιο στο αποφασιστικό κομμάτι ενέκρινε:

  1. Την υποβολή πρότασης για Ίδρυση Εσπερινού ΕΠΑΛ στον Δήμο Ναυπακτίας στον χώρο αιθουσών και  εργαστηρίων στους οποίους λειτουργεί το 1Ο ΕΠΑΛ Ναυπάκτου και το Εργαστηριακό Κέντρο Ναυπάκτου, σύμφωνα με την αρ. 11/2022 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Ναυπακτίας.

Για τη λειτουργία της νέας δομής θα απαιτηθούν:

  • Γραφείο Διεύθυνσης
  • Γραφείο Εκπαιδευτικών
  • Αίθουσες διδασκαλίας
  • Εργαστήρια
  • Κοινόχρηστοι χώροι
  • Κάθε υλικοτεχνική διευκόλυνση για την ομαλή λειτουργία
  1. Την Ανάληψη από τον Δήμο Ναυπακτίας της δαπάνης λειτουργίας των ανωτέρω προτεινόμενων μονάδων – δομών του εσπερινού ΕΠΑΛ για το έτος 2023, σύμφωνα με τη Βεβαίωση ανάληψης δαπάνης λειτουργικών δαπανών που έχει εκδώσει η οικεία  Σχολική Επιτροπή Δ/μιας Εκπ/σης και  τη Βεβαίωση δέσμευσης οικονομικών πιστώσεων της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου Ναυπακτίας.
  2. Τη διαβίβαση της υποβολής πρότασης Ίδρυσης Εσπερινού ΕΠΑΛ στη Ναύπακτο στη Δ/νση Δευτ/μιας Εκπαίδευσης για περαιτέρω ενέργειες».
spot_img
spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme