Την ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας και την περιφερειακή ανάπτυξη ως «εθνική επένδυση» έθεσε ως μείζον ζήτημα και απαίτηση των καιρών, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Συνέδριο «Olympia Forum» που πραγματοποιείται στην Ηλεία, σήμερα Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024.
«Πιστεύω βαθιά στη δύναμη της Αυτοδιοίκησης και αυτό που λέω είναι να αντιστρέψουμε το ”think global, act local” σε “think local, act global”. Δηλαδή, μέσα από τη γνώση που μόνο η Αυτοδιοίκηση έχει για τις ανάγκες και τις δυνατότητες κάθε τόπου, να της δοθεί η δύναμη να δημιουργήσει ισχυρές συνθήκες τοπικής ανάπτυξης που θα υπακούν στις εθνικές στρατηγικές, τελικά στο ίδιο το εθνικό αφήγημα που θέλουμε να δημιουργήσουμε για την Ελλάδα του 21ου αιώνα» ανέφερε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας την ανάγκη εγκατάλειψης του συγκεντρωτικού μοντέλου και την ανάδειξη ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, το οποίο περιέγραψε ως «πολυκεντρικό».
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη του δυτικού άξονα της χώρας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τις προσπάθειες που κάνει η Περιφέρεια για την ανάπτυξη και εξωστρέφεια της περιοχής, αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν. Αναφερόμενος μάλιστα στο πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα και στο μνημόνιο συνεργασίας με την πόλη Χάνγκτσού, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εκεί βρέθηκα πριν λίγες μέρες και είχα την ευκαιρία να καταλάβω γιατί μία κινέζικη περιοχή με τόσο μεγάλο πληθυσμό που είναι η έδρα της γνωστής Ali Baba και με ένα τοπικό παραγόμενο προϊόν που ξεπερνάει την οικονομία της Σουηδίας (590 δισ. δολάρια), επιθυμεί διακαώς τη συνεργασία με την Δυτική Ελλάδα, μία ελληνική περιφέρεια των 700.000 ψυχών. Γιατί εκεί βλέπουν τις δυνατότητες που έχει αυτή η περιοχή, που μάλιστα έχει ένα brand name που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις σε όλο τον πλανήτη. Είναι η Ολυμπιακή Γη. Γιατί, το είδα και το έζησα αυτό, όταν λες πως έρχεσαι από την Ελλάδα, από την περιοχή που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, δεν χρειάζεται να πεις τίποτα άλλο! Όλοι καταλαβαίνουν ποιος είσαι και πολλοί είναι αυτοί που σε προσωπικό επίπεδο αναφέρουν ότι θα ήταν ευτύχημα να προέρχονται και οι ίδιοι από τόπους με το ιδιαίτερο βάρος και την παγκόσμια αναγνωρισιμότητα της Ολυμπιακής Γης. Πόσο κρίμα είναι λοιπόν, αυτή την παγκόσμια κληρονομιά να την έχει στα χέρια της αυτή η χώρα και όμως, να μην την αξιοποιεί με τον τρόπο που θα έπρεπε;»
Ο κ. Φαρμάκης περιέγραψε σε γενικές γραμμές τη βελτίωση της θέσης της ΠΔΕ σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο εξωστρέφειας, προσθέτοντας ωστόσο: «Για να συνεχιστεί αυτή η ανοδική πορεία πρέπει να υπάρξει ροή στην χρηματοδότηση, συνέχεια στα έργα και στον στρατηγικό σχεδιασμό. Γι’ αυτό και επαναλαμβάνω: Η αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι το βήμα διαλόγου που θα τοποθετεί τους άξονες για τις εθνικές πολιτικές».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις πιο σημαντικές διεκδικήσεις της περιοχής, αναφέροντας μεταξύ άλλων τη συνέχιση της Πατρών – Πύργου μέχρι την Μεσσηνία, τη σύνδεση της Ιόνιας Οδού με το Αγρίνιο, το Καρπενήσι και την Λαμία, τη νέα σιδηροδρομική γραμμή μέχρι την Πάτρα και την σύνδεσή της με τον Πύργο, την επέκταση του αγωγού υψηλής πίεσης φυσικού αερίου, ενώ τέλος υπογράμμισε την σημασία υιοθέτησης του «Olympian Land» ως ταυτότητα και της οικονομικής εξωστρέφειας της Δυτικής Ελλάδας. «Το “made in Olympian Land” είναι το όραμά μας για τη Δυτική Ελλάδα του αύριο» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Φαρμάκης επανέλαβε το «think local, act blogal», σημειώνοντας πως πρέπει να αποτελέσει εθνική προσπάθεια. «Συνιστά ακλόνητη πεποίθησή μου πως κάτω από το σακάκι του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας πρέπει να φοράω την φανέλα της εθνικής Ελλάδας. Και νομίζω πως το ίδιο πρέπει να κάνουμε όλοι. Υπηρετούμε αυτόν τον τόπο γιατί εδώ γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και στεριώσαμε τις ζωές μας. Γιατί τον αγαπάμε. Αλλά αυτός ο τόπος είναι κομμάτι μίας πατρίδας που επίσης αγαπάμε και χωρίς την οποία δεν μπορούμε να υπάρξουμε. Να γιατί η αυτοδιοίκηση πρέπει να γίνει πυλώνας της εθνικής προσπάθειας και γιατί, μέσα από την τοπική στρατηγική πρέπει να ξεπηδάει η εθνική δράση» ανέφερε, προσθέτοντας τα εξής: «Κάθε μας προσπάθεια να έχει ένα καλύτερο μέλλον ο πολίτης της Δυτικής Ελλάδας είναι τελικά μία προσπάθεια για να έχει καλύτερο μέλλον ο Έλληνας πολίτης, σε όποια περιοχή και να ζει. Και κυρίως, στις περιοχές που μέχρι σήμερα μειονεκτούν. Εμείς στη Δυτική Ελλάδα ξέρουμε καλά τι πάει να πει μειονεξία. Το ζήσαμε πολλά χρόνια, ακόμα και πριν την μεγάλη οικονομική κρίση. Ίσως έχουμε ένα δικαίωμα παραπάνω λοιπόν, τώρα που «οι μηχανές πήραν μπροστά», να ζητάμε να… φουλάρουν».