27.1 C
Nafpaktos
Thursday, September 12, 2024
spot_img
spot_img

Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού έργου «INNOXENIA»

spot_img

«Στη σύγχρονη Ελλάδα αντιμετωπίσαμε την φιλοξενία και τον τουρισμό ως παραγωγή εισοδήματος αποκλειστικά. Ξεχνώντας για μεγάλο χρονικό διάστημα ότι ο τουρισμός έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και την εμπειρία με την οποία φεύγουν οι άνθρωποι που επισκέπτονται τον τόπο μας…».
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Φωκίων Ζαΐμης, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας κατά τον χαιρετισμό του στο Περιφερειακό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019, για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού έργου «Ιnnoxenia».

Ο κ. Ζαϊμης αναφέρθηκε στη νέα φιλοσοφία που διέπει την Περιφερειακή Αρχή με στόχο να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και κυρίως στη σημασία που έχει, η παρουσία της Αρχαίας Ολυμπίας ως ιστορικού και πολιτισμικού πόλου διεθνούς εμβέλειας. «Πρωταρχικό βήμα, αποτελεί η θέσπιση της Αρχαίας Ολυμπίας ως «πολιτισμική πρωτεύουσα» της Περιφέρειας και η ταυτόχρονη διεθνής προβολή της εμβληματικής αυτής περιοχής και της σημειολογίας που την συνοδεύει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εντός αυτών των πλαισίων, ο κ. Ζαΐμης σημείωσε πως οι συνεργασίες και τα έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε διακρατικό επίπεδο έχουν μεγάλο ειδικό βάρος.  Ειδικότερα, το έργο InnoXenia, είπε ο Αντιπεριφερειάρχης, μελετά την ενίσχυση της καινοτομίας στον τουριστικό κλάδο και στοχεύει στην ανάπτυξη προϊόντων, διαδικασιών και υπηρεσιών που συμπληρώνουν την ελκυστικότητα του φυσικού και πολιτιστικού προϊόντος.

«Τα αποτελέσματα του έργου αναμένουμε να έχουν οφέλη κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά, αλλά και προτάσεις βελτίωσης σε θεσμικό και διοικητικό επίπεδο. Με την ευκαιρία θα ήθελα να σημειώσω και την αναπτυξιακή διάσταση του τουρισμού ενώ ιδιαίτερη σημασία και έμφαση θα πρέπει να δοθεί σε:

• Προσέλευση Επενδύσεων για ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων αλλά και πιο μικρές ποιοτικές (3,4αστέρια)
• Δημιουργία Μαρίνας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με Δήμους
• Ενεργοποίηση του Νόμου ΣΔΙΤ για τουριστικές υποδομές ή/και υπηρεσίες.
• Προσπάθεια προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων από ελληνικά και ξένα κεφάλαια για τουριστικές υποδομές και υπηρεσίες.
• Προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος που είναι εξαιρετικής σημασιακής διάστασης (π.χ. προστασία αμμόλιθων Στροφυλιάς, διάσωση ακτών σε Αχαΐα, περιοχές NATURA, Γεωπάρκο Καλαβρύτων κλπ).
• Η λειτουργία του αεροδρομίου του Αράξου σε 12μηνη βάση και η ενεργοποίηση και των λοιπών αεροδρομίων της περιοχής με εξειδικευμένες δραστηριότητες.
• Περισσότερα προγράμματα για τεχνολογική αναβάθμιση των καταλυμάτων» πρόσθεσε ο κ. Ζαΐμης.

Φορείς και επιχειρηματίες από τον κλάδο του τουρισμού παρακολούθησαν τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού προγράμματος, στόχος του οποίου είναι η αποτύπωση του επιπέδου καινοτομίας του τουριστικού τομέα, καταγράφοντας υποδομές, τουριστική κίνηση, καινοτόμα προϊόντα, καλές πρακτικές, διαδικασίες και υπηρεσίες με στόχο την αξιοποίηση του πλούσιου φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος. Επιπλέον, το περιεχόμενο συνδέεται με την ενεργοποίηση και δικτύωση φορέων που ανήκουν στον τουριστικό τομέα και δραστηριοποιούνται στον γεωγραφικό χώρο Αδριατικής – Ιονίου.

Μέσα από την καταγραφή των δεδομένων επιδιώκεται η ανάληψη πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν τόσο στην αντιμετώπιση του φαινομένου της εποχικότητας, όσο  και στην βελτίωση της αντίληψης που συνδέεται με την παροχή υπηρεσιών στην περιοχή μελέτης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Αργότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Ζαΐμης κάλεσε τον ιδιωτικό τομέα να συμμετέχει ενεργά στον σύντομο, αλλά ουσιαστικό διάλογο που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας προκειμένου να καταγραφούν οι ανάγκες της τουριστικής αγοράς, ώστε στη συνέχεια να αναζητηθούν προγράμματα που απαντούν σε αυτές τις ανάγκες.

Στη συνέχεια, ο υπεύθυνος του έργου «Innoxenia» Κωνσταντίνος Τζαμαλούκας, (στέλεχος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Π.Ε. Ηλείας),είπε πως η Πάτρα και η Αρχαία Ολυμπία είναι οι δύο περιοχές μελέτης που τέθηκαν στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού έργου «InnoXenia: Καινοτομία στον Τουρισμό στην Μακροπεριφέρεια Αδριατικής – Ιονίου». Με τη χρήση καινοτόμων εφαρμογών επιδιώκεται η αξιοποίηση του τουριστικού και πολιτιστικού αποθέματος.

Ακόμα, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Δρ. Αθανάσιος Καλογεράς, Διευθυντής Ερευνών του Ερευνητικού Κέντρου «ΑΘΗΝΑ» του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ),αναφέρθηκε στη διαδικτυακή πλατφόρμα που διαμορφώθηκε μέσω του «InnoXenia», όπου θα συλλέγονται οι εμπειρίες των επισκεπτών για την αξιολόγηση του τουριστικού προϊόντος . Πρόκειται για ένα από τα παραδοτέα του έργου, το «InnoXenia: Παρατηρητήριο Τουριστικών Καινοτομιών». Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται επίσης στον Ψηφιακό εκσυγχρονισμό των τουριστικών επιχειρήσεων με την παράλληλη διείσδυση τους σε νέες αγορές και τέλος οι συνέργειες με τους τομείς της Αγροδιατροφής και της  Δημιουργικής Πολιτιστικής Βιομηχανίας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι επικεφαλής εταίρος σε ένα σχήμα με εννέα εκπροσώπους από έξι χώρες της Αδριατικής. Συμμετέχουν ακόμα το Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης / Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (Ελλάδα), η Κοινοπραξία Ευρωπαϊκό Σημείο του Τέραμο (Ιταλία), το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, (Ιταλία), το Ταμείο Αλβανικής Ανάπτυξης (Αλβανία), ο Δήμος του Μόσταρ (Βοσνία – Εζεργοβίνη), το Ίδρυμα για την ανάπτυξη Ανταγωνιστικότητας, Καινοτομίας και Εξειδίκευσης στην Κοινότητα του Ζαντάρ (Κροατία), η Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία – GreenKarst (Σλοβενία) και η Επαρχία του Ρίμινι (Ιταλία).

Επίσης, συμμετέχουν χωρίς προϋπολογισμό ως συνδεδεμένοι εταίροι η Τουριστική Περιοχή του GranSasso – Ιταλία, η Ένωση Ξενοδόχων Αχαΐας και η Ακαδημία Αλβανικών Σπουδών (Αλβανία).
Το έργο INNOXENIA χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα INTERREG ADRION 2014-2020 και υλοποιείται από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Π.Ε. Ηλείας.

Αποσπάσματα από την τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη Φωκίωνα Ζαΐμη στο Περιφερειακό Συνέδριο και τη συνέντευξη Τύπου, στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=pvjY99hkbfw&feature=youtu.be

spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme