27 C
Nafpaktos
Monday, July 15, 2024
spot_img
spot_img

Πιο σύγχρονο και λειτουργικό το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αγρινίου

Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων που χρηματοδοτήθηκαν από το Ε.Π «Δυτική Ελλάδα 2014-2020»

Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αγρινίου επισκέφθηκε την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, προκειμένου να ξεναγηθούν στο διαμορφωμένο πλέον κτίριο. Μέσα από την αποτελεσματική συνεργασία και με τις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ που ήταν ο ανάδοχος, ολοκληρώθηκαν παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, με χρηματοδότηση 521.814 ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Στο πλαίσιο του έργου υλοποιήθηκαν οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, όπως τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου, αντικατάσταση εξωτερικών κουφωμάτων, εγκατάσταση υδραυλικού ανελκυστήρα, εγκατάσταση νέων υδραυλικών και αποχετευτικών δικτύων, νέο σύστημα κλιματισμού, τοποθέτηση φωτιστικών led κ.ά, παρεμβάσεις που αναβαθμίζουν ενεργειακά το κτίριο σε κατηγορία Β+ , με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται  εξοικονόμηση ενέργειας, με εκτιμώμενη ετήσια μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου κατά 71 τόνους ισοδύναμου CO2.

Μία από τις ουσιαστικότερες αλλαγές που υπάρχουν στο κτίριο είναι και η εγκατάσταση ασανσέρ, χρήσιμο για πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητας, όσο και για τους πολυάριθμους ωφελούμενους με κινητικά προβλήματα, για τους οποίους μέχρι πρότινος η πρόσβασή ήταν δυσχερής. Επίσης στο σύνολό τους οι αλλαγές που έγιναν κατέστησαν τους χώρους περισσότερο λειτουργικούς και με σύγχρονες προδιαγραφές τόσο για τους ωφελούμενους, όσο και για το προσωπικό.  Το κτίριο πλέον διαθέτει άριστες προδιαγραφές για τη χρήση του.

Να σημειωθεί ότι η αποπεράτωση των εργασιών σηματοδοτεί την αποτελεσματικότητα της Περιφερειακής Αρχής, δεδομένου ότι για πρώτη φορά το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», το 2018, αλλά κινδύνευσε να χαθεί και χρειάστηκε να επανενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

«Η ολοκλήρωση ενός ακόμα πολύ σημαντικού έργου ενεργειακής αναβάθμισης, που συνάντησε προβλήματα κατά το παρελθόν, μας γεμίζει χαρά. Παραλάβαμε ένα έργο που δεν θα γινόταν ποτέ, αλλά δεν εγκαταλείψαμε την προσπάθεια.  Είμαστε περήφανοι που το Κέντρο Ψυχικής Υγείας στο Αγρίνιο, είναι μια πρότυπη δομή για την περιοχή μας.  Απέκτησε σύγχρονες εγκαταστάσεις και προδιαγραφές που διευκολύνουν ουσιαστικά τους ωφελούμενους, αλλά και το προσωπικό.  Είμαστε ευτυχείς γιατί σημαντικά έργα και πόροι, διαθέσιμοι προς όφελος της κοινωνίας, βρίσκουν το στόχο τους. Η ψυχική υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Είμαστε ένα με την κοινωνία, γι αυτό θέλουμε να εξασφαλίζουμε τη δυνατότητα σε όλους όσους έχουν ανάγκη να έχουν εύκολη πρόσβαση  και να απολαμβάνουν,  υπό σύγχρονες συνθήκες, παροχή υπηρεσιών ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης» δήλωσε ο Περιφερειάρχης κατά τη συνάντηση με τη Διοίκηση του Κέντρου.

Από την πλευρά του, ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, δήλωσε: «Θεωρώ την ψυχική υγεία πολύ σημαντικό παράγοντα του υγειονομικού τομέα. Αυτός είναι ο λόγος που κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάπτυξή της και την ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό με στόχευση, όπως, στην περίπτωση του Αγρινίου, τη λειτουργία σύγχρονων ψυχιατρικών μονάδων. Είναι υποδομές που δίνουν ανάσα στα πολύ σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας». Σχετικά με το ζήτημα του ανθρώπινου δυναμικού που τέθηκε κατά τη συνάντηση,  ο κ. Καρβέλης, πρόσθεσε: «Είχα τη χαρά να ανακοινώσω ότι το Υπουργείο Υγείας προχωρά σε σχετική διάταξη, έτσι ώστε να υπάρχει παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων του κέντρου Ψυχικής Υγείας μέχρι το τέλος του χρόνου. Κάτι το οποίο είναι αναγκαίο για την κοινωνία και τους συμπολίτες μας και βεβαίως για τους ίδιους τους εργαζόμενους». 

Εκ μέρους της Διοίκησης του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγρινίου, ο Διευθυντής Χρήστος Σκαμνέλος αφού ευχαρίστησε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Περιφερειάρχη για την αποτελεσματική συνεργασία που είχε σαν αποτέλεσμα να μεταμορφωθούν οι εγκαταστάσεις, τόνισε τη σημαντικότητα που έχει το περιβάλλον φροντίδας για τους ψυχικά ασθενείς: «Επειδή πρόκειται για ανθρώπους που συνήθως δεν έχουν τη δεξιότητα να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες, συχνά μένουν στο περιθώριο. Με τις παρεμβάσεις που έγιναν έχουμε ένα κτίριο «κόσμημα» που αναβαθμίζει ποιοτικά την παροχή υπηρεσιών ψυχικής φροντίδας, όπως πραγματικά αξίζει στους συνανθρώπους μας».

Στη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγρινίου, παρευρέθηκαν ακόμη, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου Μιχαήλ Σερασκέρης, οι Αντιπεριφερειάρχες Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου Νίκος Κατσακιώρης, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Στυλιανός Μπλέτσας, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για θέματα ισότητας, άρσης κοινωνικών ανισοτήτων Αμαλία Βούλγαρη, καθώς επίσης  εργαζόμενοι γιατροί και προσωπικό του Κέντρου.

 

spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme