Με παρέμβασή της η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ναυπακτίας και Δωρίδας θέτει ζήτημα αναζήτησης ευθυνών για τις καταστροφές που έγιναν από την κακοκαιρία του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, καταθέτοντας παράλληλα ένα δικό της πλαίσιο ενεργειών που θα πρέπει να γίνουν προς ανακούφιση των πολιτών και των επαγγελματιών που επλήγησαν.
Με τίτλο «Μέτρα για την ανακούφιση των κατοίκων και την αποκατάσταση των ζημιών επιχειρήσεων από τα τελευταία ακραία καιρικά φαινόμενα», η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αναφέρει αναλυτικά:
«Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών εκφράζει την λύπη της και την ειλικρινή συμπαράστασή της στους πληγέντες συμπολίτες μας και συναδέλφους επαγγελματίες που επλήγησαν στην τελευταία κακοκαιρία στην περιοχή μας.
Είναι πολύ θετικό που ο Δήμος , η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Ελληνική Αστυνομία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία αντέδρασαν και κινητοποιήθηκα άμεσα και συντονισμένα για την σωτηρία εγκλωβισμένων ανθρώπων και την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την χθεσινή σφοδρή κακοκαιρία στην Δημοτική ενότητα του πρώην Δήμου Αντιρρίου και σε άλλες περιοχές, της Ναυπάκτου.
Αυτό όμως έγινε κατόπιν «εορτής» και δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες και αναπάντητα ερωτήματα για το πώς φθάσαμε στην καταστροφή, όπως γα παράδειγμα:
• Γιατί δεν έγιναν τα αντιπλημμυρικά έργα που αποφασίστηκαν στην προηγούμενη καταστροφή το 2016;
• Γιατί δεν απομακρύνθηκαν τα μπάζα από την κατασκευή της Ιόνιας οδού και των ανεμογεννητριών στο Μολύκρειο;
• Έγινε ποτέ έλεγχος αν μπαζώθηκαν ρέματα με τα συγκεκριμένα έργα;
• Γιατί δεν καθαρίστηκαν τα ρέματα από Σεπτέμβριο του 2018 ενώ υπάρχει σχετικό κονδύλι 800.000 ευρώ;
• Ποιος επιτέλους έχει την ευθύνη ο Δήμος ή η Περιφέρεια;
Μπορεί για τους διοικούντες, μια απόφαση για κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δηλώσεις με ωραία λόγια και υποσχέσεις στα κανάλια να τα θεωρούν αρκετά, για εμάς όμως τους επαγγελματίες που καθημερινά αγωνιούμε για την επιβίωση της επιχείρησης μας, για την προστασία των εργαζομένων μας και των οικογενειών μας, δεν είναι αρκετά και αισθανόμαστε απογοητευμένοι και ότι θα μείνουμε πάλι στις υποσχέσεις . Για τους παραπάνω λόγους με υπευθυνότητα δηλώνουμε προς όλους τους πληγέντες ότι επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμα μας, ώστε να υπάρξει έστω μια συγγνώμη ή και επίρριψη ευθυνών.
Επιπλέον πέραν των ενεργειών στις οποίες έχει ήδη προβεί η κυβέρνηση και η περιφέρεια ΖΗΤΑΜΕ να λάβουν υπόψιν τους και το ακόλουθο πλαίσιο προτάσεων και δράσεων οι οποίες θεωρούμε ότι αποτυπώνουν το σύνολο των μέτρων που απαιτούνται για την ανακούφιση των συμπολιτών μας που υπέστησαν τις συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Πιο συγκεκριμένα το πλαίσιο ενεργειών που προτείνει η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ:
Ι. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
[1] Πλήρης αποζημίωση των επιχειρήσεων που επηρεάζονται άμεσα από την καταστροφή που έχει συντελεστεί.
[2] Αποζημίωση για τα κατεστραμμένα προϊόντα με βάση τις τρέχουσες τιμές.
ΙΙ. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ – ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ
[1] Για όσους επαγγελματίες που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημιές δυνατότητα απαλλαγής (και όχι μόνο αναστολής) από την καταβολή εισφορών στον ΕΦΚΑ για τουλάχιστον ένα εξάμηνο διατηρώντας το δικαίωμα στην ασφάλιση υγείας.
[2] Απαλλαγή από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής για το τρέχον έτος. Απαλλαγή πληρωμής ανταποδοτικών τελών μέχρι το τέλος του έτους.
ΙΙΙ. ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ- ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
[1] Αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Μετά την αποτίμηση των ζημιών, ισοαναλογική απομείωση χρεών. Παράλληλα, να εξεταστεί η παροχή διευκολύνσεων με χαμηλότοκα δάνεια για όσους επιθυμούν να επανεπενδύσουν στην επιχείρηση (ανακατασκευή, αγορά προϊόντων, μεταγκατάσταση κοκ).
[2] Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία για επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δάνεια.
[3] Ειδική ρύθμιση- παράταση για τις ληξιπρόθεσμες επιταγές.
[4] Άμεση καταβολή των ποσών που προκύπτουν από ιδιωτική ασφάλιση κτιρίων και αγαθών.
IV. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ
[1] Επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της πληγείσας περιοχής για χρονικό διάστημα ενός έτους.
[2] Απελευθέρωση πόρων από προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την αποκατάσταση των ζημιών.
[3] Ειδικό καθεστώς πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές για τις οικογένειες που έχουν πληγεί (βρεφονηπιακούς σταθμούς, βοήθεια στο σπίτι, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη)».
Αίτημα και προς τη ΔΕΥΑΝ
Το ΔΣ της Ομοσπονδίας, όμως, εκτός των παραπάνω, με απόφασή του σε συνεδρίαση που πραγματοποίησε την Τρίτη, ζητά από το ΔΣ της ΔΕΥΑΝ να πάρει απόφαση, ώστε να γίνεται δωρεάν άντληση λυμάτων από όλα τα σπίτια των κατοίκων του πρώην Δήμου Αντιρρίου μέχρι 31/12/2019. «Παράλληλα μέχρι την απόφασή σας, όσοι έχουν πληρώσει να τους επιστραφούν τα χρήματα», αναφέρει ακόμα, καταλήγοντας: «Πιστεύουμε ότι θα είναι και εκ μέρους σας ένα ακόμη βήμα ανακούφισης των κατοίκων της περιοχής».