28.9 C
Nafpaktos
Sunday, July 14, 2024
spot_img
spot_img

Ποια είναι τα επόμενα μεγάλα πρότζεκτ της «Αλκυόνης»

Άνοιξε ο δρόμος για το πολυδύναμο κέντρο Διημέρευσης και Ημερίδας Φροντίδας

Ένα μεγάλο όνειρο των ανθρώπων της Αλκυόνης αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα! Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου, το ΣτΕ ενέκρινε το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο (υπ’αριθμ. 52/2024 πρακτικό) για το οικόπεδο των 20 στρεμμάτων που διαθέτει ο Σύλλογος  στη θέση «Αη Λιάδες» Βομβοκούς, όπου λειτουργούν οι δύο Στέγες του «Σχεδία» & «Πυξίδα». Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του νέου Κέντρου Διημέρευσης, το οποίο θα έρθει να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν σήμερα στην καθημερινή απασχόληση των ενηλίκων μετά την αποφοίτησή τους από της ειδικές δημόσιες δομές. Η Αλκυόνη όμως δε σταματά εκεί καθώς, όπως μας μετέφερε η πρόεδρός της Βάσω Παναγοπούλου, μελετά και τις νέες στέγες διαβίωσης. Η «εμπρός» έχει το ρεπορτάζ. 

 

Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την προσπάθεια δημιουργίας στο χώρο αυτό, ενός υπερσύγχρονου Πολυδύναμου Κέντρου Διημέρευσης & Ημερήσιας Φροντίδας. Το συγκεκριμένο Κέντρο θα εξοπλιστεί πλήρως με υλικοτεχνικό και μηχανολογικό εξοπλισμό, που θα συμβάλλει στην ποιοτική λειτουργία των πολυποίκιλων εργαστηρίων. Στον ίδιο χώρο στοχεύουμε στην ανάπτυξη θερμοκηπίου, υπαίθριου μικρού θεάτρου και μικρού ναού, με διάνοιξη δρόμων, επέκταση των Στεγών, κ.α.

«Με το νέο Πολυδύναμο Κέντρο θα καλύψουμε πλήρως τις ανάγκες των ΑμεΑ της τοπικής μας κοινωνίας και της ευρύτερης περιοχής, όσον αφορά την καθημερινή τους ενασχόληση και εκπαίδευση εφ’ όρου ζωής, ενώ ταυτόχρονα θα αναβαθμίσουμε τις υποδομές μας, δημιουργώντας ένα από τα πιο σύγχρονα Πολυδύναμα Κέντρα για ΑμεΑ σε όλη την Ελλάδα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, συνεχίζοντας:

«Ευχαριστούμε θερμά όσους ενστερνίστηκαν το όνειρό μας και μας υποστήριξαν.

Πρωτίστως, την Δικηγορική Εταιρεία DTK Law Firm και τον κ. Κωνσταντίνο Καρατσώλη για τις νομικές υπηρεσίες που προσέφεραν ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ, σε κρίσιμες φάσεις της διεκδίκησης .

Επίσης ευχαριστούμε:

-τις Υπηρεσίες του ΥΠΕΝ (Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού και  Δ/νση  Νομοθετικού Έργου και Πρωτοβουλίας) καθώς και το ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.

-τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτ. Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, τις Αρχαιολογικές και Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες και το  ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. Π.Ε. Αιτ./νίας.

-τον Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο και τις Υπηρεσίες του Δήμου Ναυπακτίας καθώς και του Δασαρχείου Ναυπάκτου για τις καθοριστικές θετικές αποφάσεις, την εξαιρετική συνεργασία στις αναγκαίες εγκρίσεις, στην έκδοση των απαραίτητων εγγράφων και γενικά στην επιτέλεση των καθηκόντων τους με ενδιαφέρον και ευαισθησία.

Τέλος ευχαριστούμε το αρχιτεκτονικό γραφείο της κ. Χρύσας Διονυσοπούλου στην Πάτρα, που μας βοήθησε συμβουλευτικά, πέρα από τις συμβατικές του υποχρεώσεις και τα επόμενα χρόνια, έως την αίσια έκβαση του ζητήματος».

Τα μεγάλα πρότζεκ της Αλκυόνης

Τι σημαίνει όμως πρακτικά για το Σύλλογο ΑμεΑ «Αλκυόνη» η εξέλιξη αυτή και πως το ήδη σπουδαίο έργο του θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο;

Καταρχάς θα πρέπει να σημειώσουμε πως μιλάμε για έναν σύλλογο που σήμερα έχει 35 θέσεις ωφελούμενων στο Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας, καλυμμένες από χρόνια και με μεγάλη λίστα αναμονής, καθώς και 32 ενοίκους στις τέσσερεις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ), όπου επίσης υπάρχει λίστα αναμονής νέων ωφελούμενων. Για το σύνολο παροχής των συγκεκριμένων υπηρεσιών που απαιτούνται, η Αλκυόνη έχει στα γραφεία της και τις Δομές συνολικά 62 εργαζόμενους, διαφόρων ειδικοτήτων, παράμετρος που επίσης είναι πάρα πολύ σημαντική για το ρόλο που διαδραματίζει ο Σύλλογος στην τοπική κοινωνία-οικονομία.

Το νέο κέντρο διημέρευσης

Όπως δήλωσε στην «ε» η πρόεδρος του Συλλόγου, Βασιλική Παναγοπούλου, η απόφαση του ΣτΕ ανοίγει το δρόμο για την πραγματοποίηση του πρώτου μεγάλου πρότζεκτ που έχει ο Σύλλογος προς υλοποίηση, και είναι η οικοδόμηση του νέου Κέντρου Διημέρευσης, το οποίο θα λύση το μεγάλο πρόβλημα καθημερινής απασχόλησης των ενηλίκων που αποφοιτούν από τις Ειδικές Δημόσιες Δομές. Η ανέγερση αυτού θα έρθει να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής, οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τις 35 θέσεις που υπάρχουν στη σημερινή συγκεκριμένη Δομή που λειτουργεί στην περιοχή του Λυγιά.

Η χρηματοδότησή του αναμένεται να προέλθει μέσα από δωρεές Ιδρυμάτων ή μεμονωμένων δωρητών, οι πόρτες των οποίων είναι ήδη ανοιχτές, καλύπτοντας το κενό που υπάρχει σήμερα για την εξεύρεση πόρων προς αυτή την κατεύθυνση από την πολιτεία, καθώς δεν υπάρχουν προγράμματα που να τις ενισχύουν. Όσο κι αν αυτό ακούγεται παράδοξο, είναι αλήθεια, με αποτέλεσμα η μόνη διέξοδος να είναι η προαναφερθείσα, η οποία ευτυχώς υφίσταται, αρκεί να έχει βρεθεί ο τρόπος να επικοινωνηθεί σωστά το έργο που παράγεται, πράγμα που η Αλκυόνη έχει πράξει και με το παραπάνω.

Η νέα στέγη διαβίωσης

Η Αλκυόνη όμως δε θα σταματήσει εκεί, καθώς όπως πληροφορηθήκαμε έχει κι άλλα πρότζεκτ ανοικτά και άκρως σημαντικά. Ένα εξ αυτών είναι η κατασκευή της επόμενης Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, της πέμπτης συγκεκριμένα, που θα έρθει να ενισχύει τις παρεχόμενες υπηρεσίες και σε αυτόν τον τομέα. Οι 32 ένοικοι των 4 Στεγών, σήμερα, αποτελούν αριθμό που επίσης συνοδεύεται με μεγάλη λίστα αναμονής, με το ενδιαφέρον μάλιστα να φτάνει στο Σύλλογο από κάθε σημείο της χώρας, ως συνέπεια και του που έχει ταξιδέψει το έργο της Αλκυόνης. Όπως μας μετέφερε η Β. Παναγοπούλου το οικόπεδο για την νέα Στέγη έχει βρεθεί και αναμένεται μέσω δωρεών, και εδώ, να γίνει η αγορά του και ακολούθως να κατασκευαστεί η νέα Δομή.

Και όχι, τα σχέδια της Αλκυόνης δε σταματούν στα παραπάνω. Όνειρο των ανθρώπων της είναι να δημιουργηθεί σε μελλοντικό χρόνο μία Δομή διαβίωσης για τις πιο δύσκολες περιπτώσεις αναπηρίας, η οποία θα προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες τόσο στους ίδιους τους ωφελούμενους, όσο και στις οικογένειές τους. Θέλετε κι άλλα…;

spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme