26.7 C
Nafpaktos
Sunday, April 14, 2024
spot_img
spot_img

Σήμερα η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα την κατάσταση της ΔΕΥΑΝ

Σήμερα Τετάρτη  11-01-2023 στις 18:30  θα συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο Ναυπακτίας, με μοναδικό θέμα τη ΔΕΥΑΝ, την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η δημοτική επιχείρηση και πολύ περισσότερο το μέλλον της!

Δείτε τι είχε συζητήσει το κορυφαίο όργανο του δήμο κατά την πρόσφατη συνεδρίαση με θέμα την έγκριση της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΝ για το 2023, όπως αποτυπώθηκε στο ρεπορτάζ της εφημερίδας “εμπρός”.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ Ζαχαρίας Χοχτούλας στην εισήγησή του στάθηκε, όπως ήταν λογικό, στο κόστος της ενέργειας το οποίο γίνεται όλο και πιο δυσβάσταχτο, τονίζοντας πως ήρθε να προστεθεί σε μία επίσης δύσκολη οικονομικά περίοδο για την επιχείρηση, τα δύο χρόνια του κορονοϊού. «Οι πολίτες έχουν εξαντληθεί οικονομικά. Προσπαθούμε στη ΔΕΥΑΝ και αποφασίσαμε να μην αυξηθούν τα τέλη αλλά να παραμείνουν ως έχουν», είπε, προσθέτοντας πως τα συλλογικά όργανα των δήμων είναι σε διαρκείς επαφές με τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών ώστε να βρεθεί φόρμουλα και να ενισχύσει η πολιτεία τις ΔΕΥΑ ελαφρύνοντάς τες μερικώς από το βάρος των αυξήσεων στον τομέα της ενέργειας. Μάλιστα ο Ζ. Χοχτούλας είπε ότι το 2022 υπάρχουν μήνες όπου αυτά που κλήθηκε να πληρώσει η επιχείρηση στη ΔΕΗ ήταν υπερδιπλάσια συγκριτικά με τους αντίστοιχους του 2021.

Το να δοθούν αναλυτικά στοιχεία ώστε να αποκτήσει το σώμα εικόνα για τις αυξήσεις στο κόστος ενέργειας ζήτησε ο Γιάννης Μπουλές, ενώ ο Γιώργος Γούλας σημείωσε ότι μία σημαντική παρέμβαση που θα το μείωνε θα ήταν το έργο διαχωρισμού ομβρίων με τα λύματα, που όμως ακύρωσε η δημοτική αρχή, αφού θα πήγαιναν στα αντλιοστάσια μόνα τα δεύτερα.

Τι χρωστάμε στη ΔΕΗ;

«Ποια η σημερινή οφειλή προς τη ΔΕΗ;», ρώτησε ο Νίκος Δημητρόπουλος, για να ξεκινήσει στο σημείο εκείνο ένα μπαράζ αντεγκλήσεων μεταξύ αυτού, του προέδρου της ΔΕΥΑΝ και του δημάρχου, καθώς οι δύο τελευταίοι δεν απάντησαν στο ερώτημα, με συνέπεια να κατηγορηθούν ότι αγνοούν ένα από τα πλέον βασικά στοιχεία της συζήτησης. «Περίπου 3 εκατ. ευρώ είναι η οφειλή προς τη ΔΕΗ, τόσα είναι περίπου και τα όσα έχει ανείσπρακτα η ΔΕΥΑΝ από τους πολίτες», σημείωσε ο Θωμάς Κοτρωνιάς, τονίζοντας πως η κατάσταση αυτή μεταστρέφεται ή με αυξήσεις στους λογαριασμούς ή με το έργο που σύντομα θα δημοπρατηθεί και θα μειώσει το κόστος της ενέργειας και αφορά στην κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου και της αναβάθμισης των αντλιοστασίων. «Αντέχουμε οριακά χωρίς αυξήσεις, για τελευταία φορά όμως», είπε με νόημα ο αντιδήμαρχος.

Η σημαντική συζήτηση

Τον κύκλο των τοποθετήσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης άνοιξε ο Γ. Μπουλές, ο οποίος θύμισε στο σώμα πως ο ίδιος έχει ζητήσει επανειλημμένως την αναλυτική συζήτηση για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΔΕΥΑΝ. Τόνισε μάλιστα πως ενώ η δημοτική αρχή κινδυνολογεί συνεχώς για το μέλλον της εταιρείας, ταυτόχρονα αρνείται εδώ και καιρό να φέρει το θέμα προς συζήτηση, τόσο για να αποτυπωθεί η κατάσταση στην οποία βρίσκεται, όσο και για να παρθούν αποφάσεις για το μέλλον της.  «Είναι ένας βαριά ασθενής, τι περιμένουμε, το θάνατο;», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως δεν μπορεί να αναβληθεί άλλο η συζήτηση.

Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο Β. Γκίζας λέγοντας ότι εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, και αφού το σώμα αποφασίσει στην εν λόγω συνεδρίαση για την τιμολογιακή πολιτική, θα γίνει πράξη το αίτημα του πρώην δημάρχου. Μάλιστα ζήτησε από όλους τους συμβούλους να απευθυνθούν στη ΔΕΥΑΝ για να πάρουν εγγράφως όλα τα στοιχεία που εκείνοι επιθυμούν, για να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι. Κλείνοντας επίσης δεν παρέλειψε να πει ότι η παρούσα δημοτική αρχή δεν έχει τίποτα να φοβάται από τη συζήτηση του θέματος καθώς δεν πρόσθεσε ούτε ένα ευρώ χρέος στη ΔΕΥΑΝ, αντιθέτως μάλιστα όπως σημείωσε με την ακύρωση τμήματος του έργου της ανάπλασης την απάλλαξε από ένα ακόμα βάρος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, για το οποίο ουδείς στο παρελθόν είχε μεριμνήσει να εξασφαλίσει το ποσό για να πληρωθεί.

Το «μαύρο κουτί»

Σαν «μαύρο κουτί» χαρακτήρισε την περίπτωση της εταιρείας ο Γ. Γούλας, καθώς κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι συμβαίνει σε αυτή, «ούτε και οι πρόεδροί της που πέρασαν κατά καιρούς», είπε χαρακτηριστικά. Απαντώντας στο δήμαρχο και στο ότι στην παρούσα θητεία δεν αυξήθηκε το χρέος, διερωτήθηκε για δεν προσμετρά  την αύξηση του χρέους προς τη ΔΕΗ, υποστηρίζοντας πως και αυτό ζήτημα διαχείρισης είναι. Επανερχόμενος στην πρώτη του αναφορά για το πως μπορεί να μειωθεί το κόστος είπε πως υπάρχει έτοιμη μελέτη για το διαχωρισμό των ομβρίων με τα λύματα, από το Κεφαλόβρυσο έως τη Λαγκαδούλα, όμως στο δήμο αντί να εντάξουν αυτό το έργο για χρηματοδότηση επέλεξαν να βάλουν άλλο που αφορά στην ορεινή Ναυπακτία και δεν είναι σε καμία περίπτωση τόσο σημαντικό.

«Επιλογή λόγω… ανικανότητας»

«Και μόνο το ότι δεν γνωρίζεται το χρέος προς τη ΔΕΗ σημαίνει ότι ο ρόλος σας είναι διακοσμητικός», είπε με αιχμηρό τρόπο ο Ν. Δημητρόπουλος, επιμένοντας σε μία παλιά αντιπαράθεση, που ήρθε και πάλι στο προσκήνιο, σύμφωνα με την οποία κατά την άποψή του ο δήμος δεν ολοκλήρωσε το έργο της ανάπλασης, όχι λόγω των χρημάτων ή των μελετών, αλλά επειδή δεν έχει η σημερινή διοίκηση του δήμου την ικανότητα να το κάνει. Είπε ακόμα ότι η ΔΕΥΑΝ θα μπορούσε να έχει αποφύγει οικονομικά βάρη εάν έκανε προσλήψεις προσωπικού αντί να αναθέτει αυτές τις υπηρεσίες σε εξωτερικούς συνεργάτες, ενώ για την τιμολογιακή πολιτική σημείωσε πως δεν επιλέχθηκε η τακτική του εξορθολογισμού στις χρεώσεις βάσει της κατανάλωσης, αλλά αντιθέτως η εγκληματική απόφαση να πηγαίνουν πλέον στην εφορεία  τα χρέη που είναι πάνω από 150 ευρώ.

«Δέκα χρόνια λαϊκισμός»

«Δεν ήθελα να ανοίξω το θέμα αλλά πρέπει να πω κάτι. Να πούμε στην κοινωνία ποια δημοτική αρχή φόρτωσε στην κοινωνία ένα μεγάλο χρέος στη ΔΕΥΑΝ», ήταν τα πρώτα λόγια του Θωμά Κοτρωνιά στην τοποθέτησή του, στρέφοντας τα βέλη του προς τη θητεία Μπουλέ, της οποίας είπε στο Γ. Γούλα ότι ήταν μέλος, θυμίζοντας πως τότε ήταν που υπεγράφη η περιβόητη συμπληρωματική σύμβαση για το έργο της αποχέτευσης. «Εκτός και αν δεν την υπογράψατε οπότε μας κορόιδεψε ο κ. Κατσιφάρας και κάποιος έπρεπε να πάει στον εισαγγελέα… αλλά τότε δεν κουνήθηκε κανείς», συνέχισε, λέγοντας όμως και μία φράση που έκανε εντύπωση. Συγκεκριμένα είπε ότι εδώ και δέκα χρόνια όλοι λίγο πολύ λαϊκίζουν καθώς λένε όχι στις αυξήσεις στα τιμολόγια, ενώ ταυτόχρονα τα κόστη για την εταιρεία συνεχώς ανεβαίνουν.

Δύο οι επιλογές

Την πλήρη του ταύτιση με το να γίνει η αναλυτική συζήτηση για τη ΔΕΥΑΝ εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Σωκράτης Παπαβασιλείου, λέγοντας μεν πως μπορεί και να έχει αργήσει, τονίζοντας όμως δε ότι το σώμα θα πρέπει να έχει τόλμη για να την κάνει. «Η λύση στο πρόβλημα της ΔΕΥΑΝ είναι επώδυνη, το πρόβλημα είναι οικονομικής φύσης και η όποια επίλυση προϋποθέτει τόλμη», είπε, λέγοντας πως οι δρόμοι είναι δύο:  Ή αυξήσεις σε συνδυασμό με τα έργα που θα γίνουν για να μειώσουν το κόστος στην ενέργεια ή εκκαθάριση και απορρόφησή της από το δήμο. «Μαγική λύση δεν υπάρχει και όσο περνά ο καιρός η θηλιά σφίγγει συνεχώς», πρόσθεσε.

Συνέχεια στις… βολές

«Μας αδικείτε όταν εμείς έχουμε προτείνει τη συζήτηση για το θέμα τόσες φορές και μας λέτε αν έχουμε την τόλμη;», απάντησε ο Γ. Μπουλές, τονίζοντας πως η δική του παράταξη είχε ανέκαθεν πεντακάθαρη πολιτική άποψη για τη ΔΕΥΑΝ, λέγοντας ναι στην ανάδειξη των ευθυνών και ποιος τις φέρει. «Ο λαϊκισμός είναι το άθλημά σας κ. Κοτρωνιά», είπε ο Ν. Δημητρόπουλος, σημειώνοντας πως για το έργο της αποχέτευσης «ο κ. Κατσιφάρας μας… δούλεψε», σημειώνοντας όμως πως η παρούσα θητεία δεν πήρε τα στοιχεία και την υπουργική απόφαση προκειμένου να πάει την υπόθεση του έργου της αποχέτευσης στο Ν. Φαρμάκη, ζητώντας από αυτόν τη λύση. Τέλος, απαντώντας στο Σ. Παπαβασιλείου, είπε ότι «όσοι επέλεξαν εκκαθάριση… το φυσάνε και δεν κρυώνει», λέγοντας πως το σημαντικότερο όλων αυτή τη στιγμή είναι να περιφρουρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού, αφού εναντίον αυτού γίνονται πολλές ενέργειες.

Η συζήτηση έκλεισε με το Β. Γκίζα να επανέρχεται για το χρέος προς τη ΔΕΗ, λέγοντας πως είναι 2,3 εκατ. ευρώ, επιμένοντας πως η παρούσα θητεία είναι η πρώτη που κάνει ενέργειες δρομολογώντας έργα τα οποία θα επιφέρουν μείωση του κόστους, χωρίς μάλιστα γι’ αυτά να βάλει ο δήμος ούτε ένα ευρώ. Για το έργο της αποχέτευσης είπε ότι η απόφαση του εφετείου ήταν σαφής, λέγοντας πως ο δήμος με την υπογραφή του ανέλαβε το χρέος των συμπληρωματικών εργασιών, χωρίς μάλιστα το δικαίωμα ένστασης επί της ποσότητας αυτών.

Περιμένοντας τα πιο σημαντικά

Και κάπως έτσι το σώμα ψήφισε να παραμείνει ως έχει η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΝ, αφήνοντας τη σημαντική συζήτηση για το μέλλον αυτής σε άμεσο μελλοντικό χρόνο, όταν και το συμβούλιο θα συζητήσει συνολικά για το χθες, το σήμερα και κυρίως το αύριό της. Σε μία συζήτηση που δεν είναι και τόσο δύσκολο να προβλέψουμε ότι η κάθε παράταξη που άσκησε διοίκηση στο δήμο θα υπεραμυνθεί των ενεργειών και των αποφάσεων της, ρίχνοντας η μία τα βέλη στην άλλη για τις επιλογές της. Μόνο που το καράβι της επιχείρησης δεν πορεύτηκε όπως πορεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια χωρίς πολιτικές ευθύνες, η οποίες φυσικά δύσκολα γίνονται αποδεκτές από εκείνους που τις φέρουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχουν και η συζήτηση που θα γίνει, ακόμα και με την κάθε πλευρά να είναι στα… χαρακώματά της, για τον καλό παρατηρητή μπορεί να τις αναδείξει. Οψόμεθα…

spot_img
spot_img
spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme