24.9 C
Nafpaktos
Friday, October 7, 2022
spot_img
spot_img

Σε Βουλή και Περιφέρεια το πρόβλημα της γέφυρας του Ευήνου

Στην Βουλή φέρνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος με Ερώτησή του, που συνυπογράφουν ακόμη 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το οξυμμένο πρόβλημα μετακινήσεων που έχει προκληθεί από την κατάρρευση της  γέφυρας του Ευήνου. Ο βουλευτής επισημαίνει ότι, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για λύση του προβλήματος, τίποτε δεν έχει γίνει μέχρι τώρα και ερωτά τα αρμόδια υπουργεία Υποδομών & Μεταφορών και Εσωτερικών ποιό είναι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την προσωρινή αποκατάσταση της οδικής εξυπηρέτησης για τους κατοίκους του Γαλατά και του Περιθωρίου προς το Αγρίνιο, αλλά και για την οριστική λύση του προβλήματος με την κατασκευή νέας γέφυρας.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης με τίτλο «Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης της γέφυρας του Ευήνου» αναφέρει τα εξής:

«Στις 12 Δεκεμβρίου 2021 οι γέφυρες του Ευήνου στο ύψος του Ευηνοχωρίου, τόσο η σιδηροδρομική όσο και η οδική, κατέρρευσαν, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στους κατοίκους των Κοινοτήτων που γειτνιάζουν με τον Εύηνο, πολύ περισσότερα όμως στους κατοίκους του Γαλατά και του Περιθωρίου.

Η Γενική Συνέλευση των κατοίκων της Κοινότητας Γαλατά, με ομόφωνη απόφασή της, μεταξύ των άλλων, απηύθυνε έκκληση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων:

  • Να αναζητήσουν τρόπους άμεσης και προσωρινής αποκατάστασης της επικοινωνίας των κατοίκων του Γαλατά και του Περιθωρίου με το Μεσολόγγι, την πρωτεύουσα του νομού.
  • Να εξετάσουν το ενδεχόμενο άμεσης επίλυσης των προβλημάτων με την τοποθέτηση σιδερένιας γέφυρας τύπου Μπέλεϋ ή με την επιδιόρθωση της υπάρχουσας σιδηροδρομικής γέφυρας.
  • Να μεριμνήσουν, το συντομότερο δυνατό, για την οριστική αντιμετώπιση των προβλημάτων με την επισκευή της υπάρχουσας οδικής γέφυρας ή με την κατασκευή νέας, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεσμεύθηκε για την κατασκευή νέας γέφυρας και αντιπλημμυρικών έργων στον Εύηνο. Ανακοινώθηκε ακόμα πως, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, το έργο θα ολοκληρωθεί σε μια διετία.

Την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, ειπώθηκε πως «είναι ρητή εντολή του πρωθυπουργού» για την άμεση αποκατάσταση της επικοινωνίας των κατοίκων Γαλατά και Περιθωρίου με την πρωτεύουσα του νομού και ότι δόθηκε εντολή στους παριστάμενους αρμοδίους του ΟΣΕ για την άμεση αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γέφυρας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως προσωρινή λύση μέχρι την κατασκευή της οδικής γέφυρας.

Η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας με σχετική απόφαση της Οικονομικής της Επιτροπής, στις 15 Μαρτίου 2022, ενέκρινε έργα αποκατάστασης της παλιάς σιδηροδρομικής γέφυρας, προϋπολογισμού 2.054.838,71 ευρώ, προκειμένου αυτή, αφού επισκευαστεί, να χρησιμοποιηθεί ως μεταβατική λύση για τη μετακίνηση των κατοίκων, μέχρι να κατασκευαστεί η νέα οδική γέφυρα, η οποία θα δώσει και την οριστική λύση.

Παρά τις σχετικές ανακοινώσεις και δεσμεύσεις των αρμοδίων, δεν έχει ξεκινήσει κανένα από τα έργα ή έστω κάποιες πρόδρομες εργασίες, που θα δώσουν άμεση και προσωρινή λύση και θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των κατοίκων των παρευήνιων Κοινοτήτων. Απεναντίας, υπάρχει μια ανησυχητική στασιμότητα.

Επειδή οι κάτοικοι των παρευήνιων Κοινοτήτων, που διαθέτουν Ι.Χ αυτοκίνητα, έχουν «πνιγεί» οικονομικά, εξαιτίας της μεγάλης παρακαμπτήριας απόστασης μετάβασης στις εργασίες τους, σε συνδυασμό με την αλματώδη αύξηση της τιμής των καυσίμων.

Επειδή επείγει η άμεση αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των Κοινοτήτων Γαλατά και Ευηνοχωρίου, με την κατασκευή πρόχειρου δρόμου διέλευσης των αγροτικών μηχανημάτων μέσα από την κοίτη του ποταμού. Η νέα καλλιεργητική περίοδος ξεκίνησε και οι αγρότες, που έχουν τα κτήματά τους δεξιά κι αριστερά της κοίτης του Ευήνου, βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση, επειδή αδυνατούν να μεταβούν σε αυτά και να τα καλλιεργήσουν, αφού απαγορεύεται η κίνηση αγροτικών μηχανημάτων στην Ιόνια οδό.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

  • Σε ποιές ενέργειες έχουν προβεί μέχρι σήμερα για την ταχύτατη έναρξη των εργασιών συντήρησης της σιδηροδρομικής γέφυρας και πότε προβλέπεται να αποδοθεί αυτή σε οδική χρήση;
  • Ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα κατασκευής της νέας οδικής γέφυρας και πώς θα διασφαλισθεί η χρηματοδότηση κατασκευής της;

Ερώτηση και στην Περιφέρεια

Θέμα καθυστερήσεων στην αποκατάσταση της Γέφυρας στον Εύηνο ποταμό θέτουν με επερώτησή τους και πέντε σύμβουλοι της παράταξης του Απόστολου Κατσιφάρα από την Αιτ/νία, ζητώντας ενημέρωση από την Περιφέρεια για το σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες.

Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

«Τέσσερις Μήνες μετά τις καταστρεπτικές πλημμύρες που έπληξαν την Αιτωλοακαρνανία , το μείζον θέμα της κατάρρευσης των γεφυρών (τόσο της Οδικής , όσο και της παλαιάς Σιδηροδρομικής ) στον Εύηνο ποταμό παραμένει ΑΛΥΤΟ.

Οι συσκέψεις επί συσκέψεων στην Περιφέρεια και στα αρμόδια υπουργεία, δεν έχουν αποδώσει ακόμη ένα σαφές χρονοδιάγραμμα πρωτοβουλιών και ενεργειών, παρά μόνο πλανάται αορίστως η διαβεβαίωση για οριστική λύση του προβλήματος εντός δύο ετών.

Η αποκατάσταση της Γέφυρας του ΟΣΕ ως προσωρινή λύση , συζητήθηκε και αποφασίστηκε πριν από ένα μήνα στην αρμόδια Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας (και με τη δική μας συγκατάθεση).

Έως και σήμερα όμως δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση για την πρόοδο των ενεργειών σας.

Ο χρόνος περνάει και τα οικονομικά αλλά και τα κοινωνικά προβλήματα, για τους κατοίκους της περιοχής γιγαντώνονται καθημερινά

Ερωτάσθε κύριε Περιφερειάρχη,

-Έχετε ενημέρωση από το Αρμόδιο υπουργείο Υποδομών για το χρονοδιάγραμμα των Ενεργειών Αποκατάστασης ;

-Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ενεργειών της Περιφερειακής Αρχής για την προσωρινή έστω λύση της επισκευής της σιδηροδρομικής γραμμής;

-Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων που δημιούργησε στους κατοίκους της περιοχής η κατάρρευση των γεφυρών;

-Σε ποιες ενέργειές έχετε προβεί για την ένταξη των μαθητών της Γ’ Λυκείου σε Ειδικό Καθεστώς ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων»;

 

Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme