25.4 C
Nafpaktos
Thursday, May 23, 2024
spot_img
spot_img

Σπήλιος Λιβανός: Με σταθερό τιμόνι μέσα στην καταιγίδα

Γράφει ο Σπήλιος Λιβανός

Πρ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας

αντιπρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ

 

Πριν από λίγους μήνες, ο Πρωθυπουργός μου εμπιστεύτηκε την κρίσιμη θέση του επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, ενώ στη συνέχεια, οι συνάδελφοί μου και από τις 30 χώρες μέλη της συμμαχίας με τίμησαν εκλέγοντάς με στη θέση του Αντιπροέδρου.

Σε μία δύσκολη και φορτισμένη διεθνώς περίοδο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και ενώ η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα και αυξάνει την επιθετικότητά της, η θέση αυτή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την πατρίδα μας.

Με αδιάλειπτη παρουσία στις συνόδους και συνεχείς διμερείς επαφές, εργάζομαι σε άψογη συνεργασία με όλους τους Έλληνες συναδέλφους μουγια την προώθηση των ελληνικών θέσεων, τη στήριξη της ευρωπαϊκής κοινής γραμμής, αλλά και την αντιμετώπιση του αναθεωρητισμού της Τουρκίας, όπου και όταν χρειάζεται.

  • ΣτηνΚωνσταντινούπολη, έδωσα αυστηρές απαντήσεις στους προκλητικούς και ανυπόστατους ισχυρισμούς των Τούρκων Υπουργών Άμυνας και Εσωτερικών. Ο κ.Ακάρ αποχώρησε από την αίθουσα εκνευρισμένος.
  • Στο Βίλνιους, στην Εαρινή Συνέλευση, πραγματοποίησα παρέμβαση για το ζήτημα ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας.
  • Στη Μαδρίτη, συμμετείχα στη σύνοδο της Συνέλευσης του ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις οικονομικές συνέπειές του και τις πρωτοβουλίες Αποτροπής και Άμυνας.
  • Στη Χάγη, στην Πολιτική Επιτροπή, συμμετείχα σε συσκέψεις για θέματα μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας, όπως το Ουκρανικό.
  • Στην Αθήνα, το σημειώνω με έμφαση, γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία,  δύο φορές σε λίγους μήνες, φιλοξενήσαμε τη Μόνιμη Επιτροπή, την Ειδική Ομάδα για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, καθώς και την επετειακή εκδήλωση «70 χρόνια της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ-Νέες γεωπολιτικές προκλήσεις για την Ελλάδα και τη Βορειοατλαντική Συμμαχία» ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το διεθνή ρόλο της χώρας μας.
  • Στην Ελληνική Βουλήεισηγήθηκα την εισδοχή της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ,  το μέγα θέμα  το οποίο έγινε αφορμή για μία ακόμα μεγάλη προστριβή  Δύσης – Τουρκίας.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έθεσε τον κόσμο σε μια μεγάλη αναταραχή, ενώ η διαφαινόμενη σύμπραξη Μόσχας-Πεκίνου, όπως αυτή προαναγγέλθηκε στη συνάντηση Πούτιν-Ουάνγκ Γι, εγείρει μεγάλες ανησυχίες στη Δύση. Παράλληλα, το χτύπημα του Εγκέλαδου που ισοπέδωσε την νοτιανατολική Τουρκία προκαλώντας πάνω από 40.000 νεκρούς και διέλυσε ουσιαστικά την ήδη χειμάζουσα τουρκική οικονομία, αφού το κόστος ανοικοδόμησης ανέρχεται σε πάνω από 50 δις, οδηγεί την γείτονα χώρα σε μια τεράστια πολιτική περιδίνηση.  Η γεωπολιτική σκακιέρα πλέον είναι εντελώς απρόβλεπτη με κανέναν να μη μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια την επόμενη ημέρα.

Η Ελλάδα, όμως, με υπό την καθοδήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει κατορθώσει να ανακτήσει πολύτιμο κεφάλαιο στο εξωτερικό, κεφάλαιο που είχε απωλέσει την εποχή των ζουρνάδων και των νταουλιών, και έχει πλέον αναχθεί σε πυλώνα σταθερότητας και ισχύος στην περιοχή της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Τη σημασία αυτή απέδωσε γλαφυρά και η πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μπλίνκεν, ο οποίος εξήρε τη σημασία της χώρας μας για τη συνοχή του ΝΑΤΟ, επιβεβαίωσε τα χρονοδιαγράμματα για την προμήθεια των νέων F-35, ενώ  εγκαινίασε και τον 4ο γύρο στρατηγικού διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ-Ελλάδας. Παράλληλα, ο Μπλίνκεν καταδίκασε σφόδρα τη ρητορική της Άγκυρας, στέλνοντας ένα ρητό μήνυμα να απέχει από απειλές που απλώς αυξάνουν την ένταση

Βεβαίως, η ύφεση της τουρκικής επιθετικότητας δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να εφησυχάζει.

Η Ελλάδα σήμερα είναι πιο δυνατή από ποτέ, τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και σε διπλωματικό. Έχει συνάψει συμφωνίες που ενισχύουν την ασφάλειά της με Γαλλία, ΗΠΑ, Ισραήλ, Αίγυπτο και ΗΑΕ. Εκπροσωπείται επάξια στο εξωτερικό και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προστατεύει τα σύνορά της. Εξοπλίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις της. Οριοθετεί τις ΑΟΖ της. Επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα.

Πάμε, λοιπόν, σταθερά, τολμηρά, μπροστά!.

Οι καιροί είναι δύσκολοι και χρειάζεται σταθερό «σκάφος» και ικανός «καπετάνιος» Στις 21 Μαίου ψηφίζουμε Νέα Δημοκρατία και Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι της χώρας .

 

spot_img
spot_img
spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme