28.9 C
Nafpaktos
Sunday, July 14, 2024
spot_img
spot_img

Σπ. Λιβανός: Η Ναυπακτία πρωταγωνίστρια

Ως κορυφαίος οικοτουριστικός και εναλλακτικός τουριστικός προορισμός

Του Σπήλιου Λιβανού 
Υποψήφιου βουλευτή Αιτ/νίας της ΝΔ

Ο τουρισμός αποτελεί τον βασικό πυλώνα της οικονομίας μας, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 20% του ΑΕΠ και πάνω από 23% της συνολικής απασχόλησης, με 13 δις έσοδα το χρόνο. Και είναι πραγματικά κρίμα μια περιοχή όπως η Ναυπακτία με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει να βλέπει τις δυνατότητές της να παραμένουν αναξιοποίητες. Η πρόταση της ΝΔ περιλαμβάνει πέντε βασικούς άξονες για την ανάπτυξη του τουρισμού, παρεμβάσεις που στόχος μας είναι να υλοποιηθούν άμεσα και στο νομό μας.

Τι χρειάζεται λοιπόν; Μια σταθερή και σοβαρή κυβέρνηση που θα προσελκύσει επενδύσεις, θα διαμορφώσει μια σταθερή φορολογική πολιτική που δεν θα δημιουργεί ασφυκτικό κλίμα στις επιχειρήσεις, χωροταξικός σχεδιασμός, δημιουργία χαρτοφυλακίου προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία και ανάλογη προβολή και προώθηση του τουριστικού προϊόντος. Παράλληλα χρειαζόμαστε μια υψηλού επιπέδου κατάρτιση των επαγγελματιών του τουρισμού σε όλα τα επίπεδα, με στόχο το παραγόμενο προϊόν να είναι υψηλής ποιότητας και ανταγωνιστικό. Όλα αυτά μπορούν και πρέπει να εφαρμοστούν και στην περιοχή μας. Όχι μόνο για να πετύχουμε μια «απρόσωπη ανάπτυξη», μα κυρίως για να δημιουργήσουμε προοπτικές για νέες θέσεις εργασίας και επιχειρηματικές ευκαιρίες για όλους.

Προσωπικά πιστεύω πως η Ναυπακτία μπορεί να γίνει ο κορυφαίος οικοτουριστικός και εναλλακτικός τουριστικός προορισμός. Αρκεί να υπάρχει σχέδιο, συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και πολιτική βούληση. Χρειάζεται όμως να λυθούν και τα προβλήματα τα οποία σήμερα υπάρχουν. Να ολοκληρωθεί το τοπικό δίκτυο και να αναδειχτούν οι ορεινές διαδρομές, να ξεκινήσει επιτέλους η κατασκευή της μαρίνας, να βελτιωθεί το αποχετευτικό δίκτυο αλλά και το σύστημα ύδρευσης όπου είναι αναγκαίο, να ολοκληρωθούν οι σχεδιασμοί για το χωροταξικό αλλά και μια εμπεριστατωμένη μελέτη για τη διαχείριση του αυξημένου όγκου απορριμμάτων που θα προκύψουν, με αυστηρή πάντα περιβαλλοντική συμμόρφωση. Παράλληλα θα πρέπει να αναδείξουμε τις ομορφιές της ίδιας της πόλης της Ναυπάκτου, της καστροπολιτείας και του λιμανιού, ενώ θα πρέπει με συγκεκριμένα κίνητρα τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, να προσελκύσουμε επενδύσεις για νέες ποιοτικές ξενοδοχειακές μονάδες και όχι μόνο.

Αυτές τις μέρες στη Ναύπακτο γιορτάζουμε την εβδομάδα Τουρισμού. Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία από τους ανθρώπους που παλεύουν για να αναδείξουν τις ομορφιές της περιοχής μας πολλές φορές κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Προσωπικός μου στόχος είναι να τους στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις για ένα καλύτερο αύριο. Την περίοδο 2012-14 εφαρμόσαμε μια σοβαρή εθνική πολιτική για τον τουρισμό σε νομοθετικό, αναπτυξιακό και επικοινωνιακό επίπεδο. Τα αποτελέσματα φάνηκαν εξάλλου άμεσα. Αύξηση στις αφίξεις και στα έσοδα και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Με το νόμο 4276/2014 μάλιστα ρυθμίσαμε σημαντικά ζητήματα που απασχολούσαν τους ανθρώπους του κλάδου με στόχο την ανάπτυξη του ποιοτικού και υψηλής οικονομικής απόδοσης τουρισμού, την ανάπτυξη των θεματικών τουριστικών εγκαταστάσεων και των ειδικών μορφών τουρισμού.

Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα το ουσιαστικό για την ανάπτυξη του τουρισμού και στηρίχθηκε μόνο στις διεθνείς συγκυρίες που ευνόησαν τη χώρα μας ως ασφαλή τουριστικό προορισμό της περιοχής. Αντίθετα υπονόμευσε κάθε επενδυτική προσπάθεια, ενώ με την αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή από  το 6,5%, στο 13%, την αύξηση στην εστίαση από το 13%, στο 24%, στις μεταφορές, από το 13%, στο 24%, στο φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις, από το 26% στο 29%, την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά και την επιβολή φόρου διαμονής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια δημιούργησε ένα αρνητικό κλίμα. Και το αρνητικό αυτό κλίμα κοστίζει τόσο σε έσοδα, όσο και σε χαμένες ευκαιρίες για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στο χέρι μας είναι όλα αυτά να τα αλλάξουμε. Η Ναύπακτος μπορεί και με τις κατάλληλες επιλογές θα πρωτοστατήσει στον αγώνα που θα δώσουμε όλοι μαζί για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας, ώστε να βρίσκουν δουλειές με προοπτική και να δημιουργούν οικογένεια στον τόπο τους.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “εμπρός” 
spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme