4 C
Nafpaktos
Sunday, January 23, 2022
spot_img
spot_img

Στην… πένα: Απολογισμός, μέρος πρώτο*

Γράφει ο Γιώργος Κ. Ασημακόπουλος

Την περασμένη Δευτέρα είχαμε μια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με διπλό συμβολισμό. Από τη μία ήταν η πρώτη διά ζώσης συνεδρίαση μετά από δυο χρόνια, με την οποία σηματοδοτείται η σταδιακή επιστροφή στην πολυπόθητη ομαλότητα, μετά από την αποστασιοποίηση που επέβαλλε την καταστολή κοινωνικών και θεσμικών διεργασιών.

Επιπλέον η Συνεδρίαση αφορούσε τον απολογισμό των πεπραγμένων της θητείας Γκίζα στη θέση του Δημάρχου. Στην ουσία η συνεδρίαση αφορούσε το σύνολο της θητείας, αφού πλέον δεν υπάρχει χρόνος για σχεδιασμό και πόσο μάλλον για υλοποίηση νέων έργων και δράσεων.

Επιχειρήσαμε να αξιολογήσουμε την θητεία στη βάση του τρίπτυχου που εμείς έχουμε επιλέξει να υπηρετούμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: την ποιότητα ζωής, την τοπική ανάπτυξη  και, την χριστή διοίκηση.

Η θητεία Γκίζα χαρακτηρίζεται από έλλειψη οράματος και σχεδίου. Η εισήγησή του ήταν ένα σύνολο από ατάκτως ειρημένα έργα και δράσεις, που κυμάνθηκαν από το τούνελ του Κάστρου έως το… επίδομα γάλακτος των υπαλλήλων του Δήμου.

Το στίγμα της τρέχουσας Αρχής περιορίζεται σε δύο πράγματα: μια μελέτη για ένα Δημαρχείο στον Σκα και, στην ανάπλαση μιας πλατείας στο Κεφαλόβρυσο. Αυτά είναι τα νέα έργα όλα κι όλα… Ας τα δούμε λίγο.

Είναι δεδομένο πως το νέο Δημαρχείο θα μείνει στις μελέτες και δεν πρόκειται να υλοποιηθεί ποτέ, αφού είναι μια δράση μη εφαρμόσιμη. Γιατί χωροθετεί το Δημαρχείο εκτός της έδρας του Δήμου, στην κοίτη ενός ρέματος. Την ώρα που το ΣτΕ ακυρώνει την κατασκευή ενός σχολείου στην ίδια περιοχή, είναι εύκολα αντιληπτό ότι ίδια μοίρα θα έχει και το Δημαρχείο.

Όσο αφορά την ανάπλαση στο Κεφαλόβρυσο πρόκειται για ένα έργο επιφανείας που αφορά μόνο την αισθητική, ακολουθώντας τη λογική των αναπλάσεων της δεκαετίας του 1990. Δεν προσφέρει καμία αλλαγή στην λειτουργία της πόλης και, δεν μεταβάλλει το τοπικό οικονομικό προϊόν. Ουσιαστικά προσθέτονται στα εξήντα τόσα οικοδομικά υλικά που «στολίζουν» την πόλη μας μερικά ακόμη για να θυμίζουν την θητεία Γκίζα.

Δυστυχώς όμως δεν φτάνει το μηδενικό αποτύπωμα της θητείας Γκίζα. Αν ήταν όμως μόνο αυτά, θα μιλούσαμε για ουδέτερο ή έστω ελάχιστα θετικό πρόσημο για τον τόπο.

Ο Γκίζας δεν θέλησε, ή δεν μπόρεσε, να υλοποιήσει και όσα βρήκε έτοιμα.

Βρήκε μελέτες και δύο εκατομμύρια ευρώ από Αρχή Λουκόπουλου και Κατσιφάρα για την κατασκευή τουριστικού καταφυγίου 100 σκαφών στο Γρίμποβο. Όταν διεπίστωσε ότι δεν επαρκεί αυτή η χρηματοδότηση, προτείναμε να ζητήσει ο Δήμος χρηματοδότηση από Περιφέρεια. Πρότασή μας που τότε στηρίχθηκε από το σύνολο της αντιπολίτευσης. Ο Δήμαρχος μας απέρριψε λέγοντας το οικείο για αυτόν «δεν γίνεται», χωρίς να μας πει ποτέ αν ζήτησε τα χρήματα από τον κύριο Φαρμάκη. Όμως τον διέψευσε η πραγματικότητα αφού λίγους μήνες μετά η Βόνιτσα των 4000 κατοίκων έλαβε 4,5 εκατομμύρια ευρώ από τηνΠεριφέρεια για… κατασκευή τουριστικού καταφυγίου. Αλλού γίνεται αυτό που λέμε, εδώ είναι οι δυσκολίες είναι ανυπέρβλητες. Έτσι λοιπόν επέλεξε να σχεδιάσει ένα ψαρολίμανο των 18 βαρκών που αρμόζει σε χωριό και όχι στη Ναύπακτο. Το οποίο και αυτό εν τέλει έμεινε στα χαρτιά και, τα δύο εκατομμύρια των Λουκόπουλου/Κατσιφάρα θα γίνουν… κούνιες και τραμπάλες.

H άλλη εμβληματική ακύρωση της τρέχουσας θητείας είναι στο έργο της ανάπλασης του κέντρου της πόλης. Βασικό στοιχείο του έργου είναι οι υποδομές με προεξάρχουσες την αποχέτευση και την ύδρευση. Σήμερα τα αστικά λύματα καταλήγουν εν πολλοίς στη θάλασσα, καταδικάζοντας τις παραλίες της Ναυπάκτου. Ταυτόχρονα η ύδρευση του κέντρου της πόλης γίνεται μέσω διαβρωμένων σωλήνων αμιάντου. Ο Δήμαρχος αντί να τρέξει το έργο, μεθοδεύει εκτός Δημοτικού Συμβουλίου την ακύρωση των υποδομών, με αστεία επιχειρήματα. Εφηύρε ξανά «ανυπέρβλητες δυσκολίες». Στην Κορώνη και την Ερέτρια των λίγων χιλιάδων κατοίκων, υλοποιούνται ήδη έργα αποχέτευσης ενταγμένα στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Εκεί δεν συναντούν ανυπέρβλητες δικαιολογίες… συγγνώμη, δυσκολίες ήθελα να γράψω.

Μας διοικεί ο Δήμαρχος των ανυπέρβλητων δυσκολιών. Έχει καταφέρει σειρά ματαιώσεων σημαντικών έργων, λόγων δήθεν δυσκολιών. Μάλλον αγνοεί πως ρόλος του Δημάρχου είναι να ξεπερνά τέτοιες δυσκολίες, όχι να κρύβεται πίσω από αυτές. Και οι προηγούμενοι Δήμαρχοι βρήκανε προβλήματα, αλλά τα λύσανε. Αρκεί να σκεφτούμε το τρίτο Γυμνάσιο, το Οικιστικό, την υδροδότηση της πόλης και άλλα πολλά.

Δυστυχώς όμως δεν περιορίζεται το αρνητικό πρόσημο στην συνεισφορά Γκίζα στην τοπική ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής. Υπάρχει ζήτημα χριστής διοίκησης και μάλιστα σοβαρό. Οι πελατειακές σχέσεις ενισχύονται υπονομεύοντας τη δημοκρατική λειτουργία του Δήμου. Αρκεί να δούμε τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι επεκτάσεις ηλεκτροφωτισμού. Δεν φτάνει ο πελατειασμός όμως στους Δημότες, αυτός έχει επεκταθεί και στους αιρετούς Προέδρους των κοινοτήτων. Είναι ντροπή να βλέπουμε Προέδρους να κάνουν τεμενάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επειδή ο Δήμαρχος τους ελέησε με λίγο χαλίκι ή τσιμέντο. Πέρα από την αντιδημοκρατική και αναποτελεσματική διοίκηση όμως, διαπιστώνονται αποχρώσεις κακής οικονομικής διαχείρισης. Αποχρώσεις στις οποίες ο Δήμαρχος δεν απαντά, κρυπτόμενος πίσω από συνεργάτες του, τους οποίους αφήνει εκτεθειμένους.

Προσπαθήσαμε στη θητεία αυτή να είμαστε θετικοί και επιδραστικοί. Καταθέσαμε προτάσεις με ειλικρίνεια και πνεύμα συνεργασίας.

Απέναντί μας βρήκαμε ένα Δήμαρχο χωρίς δικό του σχέδιο, χωρίς ικανότητα διοίκησης και πολιτική εμπειρία. Που εφευρίσκει παντού ανυπέρβλητες δυσκολίες. Και που επιπλέον δεν φροντίζει ώστε να φαίνεται τίμια η σύζυγος του Καίσαρα.

Θα θέλαμε πολύ να δούμε τον Δήμο μας να πηγαίνει μπρος, να λύνει προβλήματα όπως κάνουν άλλοι Δήμοι του μεγέθους μας.  Δεν το είδαμε σε αυτή τη θητεία. Θα πρέπει να περιμένουμε ως τις επόμενες εκλογές, γιατί πλέον είναι ξεκάθαρο πως διανύουμε μια -ακόμα-αποτυχημένη Δημοτική περίοδο.

* Σε επόμενο άρθρο, για λόγους περιορισμένου χώρου της στήλης, θα ακολουθήσει ο απολογισμός της δικής μας παρουσίας στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme