6.8 C
Nafpaktos
Wednesday, February 8, 2023
spot_img
spot_img

Στην… πένα: Η Ναυπακτία μπροστά στις δημοτικές εκλογές

Του Γ. Κων. Ασημακόπουλου
Δημοτικός Σύμβουλος
Πληροφορικός, μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Οι Δήμοι μπαίνουν σε προεκλογική περίοδο. Γεγονός που σημαίνει πως ό,τι κάναμε, κάναμε. Η τρέχουσα θητεία έχει επί της ουσίας λήξει. Τέσσερα χρόνια παρά κάτι μήνες άδειασαν την αυτοδιοικητική κλεψύδρα και θέλει πάλι τουμπάρισμα. Σε αυτό το άρθρο δεν θα κάνουμε απολογισμό. Άλλωστε είναι γνωστό πως, κατά τη δική μου γνώμη, ο Γκίζας μπορούσε να έχει πολύ καλύτερο αποτέλεσμα. Το αν είμαι σε σύμπνοια με την τοπική κοινωνία ή όχι θα το μάθουμε σε μερικούς μήνες, ωστόσο η αδιαφορία των κερκίδων για τα τεκταινόμενα στο γήπεδο του Δημοτικού Συμβουλίου μάλλον επιβεβαιώνουν την παραπάνω εκτίμηση. Πάμε για τα επόμενα λοιπόν.

Η ερώτηση ακούγεται συχνά: «τι θα κάνετε, ετοιμάζετε τίποτα;». Σήμερα σε αυτό το ερώτημα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε: ποια είναι τα επόμενα στα οποία θέλουμε να συμμετάσχουμε και, πως θα φτάσουμε σε αυτά.

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι μια άλλη ερώτηση: γιατί συμμετέχουμε στις εκλογές;

  • Πρώτο, κατεβαίνουμε στις εκλογές για να διοικήσουμε, που σημαίνει ότι θέλουμε να συμμετάσχουμε σε ένα νικηφόρο σχήμα. Πιστεύουμε ότι διαθέτουμε την γνώση και το όραμα και, θέλουμε να το υλοποιήσουμε. Δεν ήμασταν ποτέ ομάδα διαμαρτυρίας ή απόρριψης. Αντίθετα έχουμε όλα αυτά τα χρόνια συμβάλλει σε λύσεις, είτε στηρίζοντας επιλογές άλλων είτε κάνοντας κάποιες από τις προτάσεις μας αποδεκτές από την εκάστοτε πλειοψηφία.
  • Δεύτερο, συμμετέχουμε στις εκλογές για να εξυπηρετήσουμε ένα συμφέρον. Όπου ακούτε ότι αγαπάνε τον τόπο, ότι συνεργάζονται για τον άνθρωπο, τις αξίες και τις αρχές, καλό είναι να είστε λίγο επιφυλακτικοί. Η προσωπική μου εμπειρία λέει ότι κάθε ένας που συμμετέχει σε εκλογές επιδιώκει να εξυπηρετήσει ένα συμφέρον. Εμείς λοιπόν το λέμε: σκοπός μας είναι να εξυπηρετηθεί το κοινό συμφέρον της τοπικής μας κοινωνίας. Όσοι δεν μας λένε τι σκοπό έχουν, μάλλον εξυπηρετούν το προσωπικό τους συμφέρον.
  • Τρίτο, κατεβαίνουμε γιατί έχουμε ένα στοιχειώδες όραμα στο μυαλό μας, ένα τρίπτυχο: την ποιότητα ζωής, την τοπική ανάπτυξη και την χρηστή διοίκηση. Είμαστε από τους πολλούς που βλέπουν ότι ο τόπος αυτός μπορεί να προσφέρει περισσότερα στην τοπική κοινωνία. Έχουμε μια πρόταση για το πως μπορεί να γίνει αυτό.

Και πως θα πετύχουμε τους στόχους μας στη σημερινή πραγματικότητα;

Ο νέος εκλογικός νόμος της ενισχυμένης αναλογικής, μεταξύ άλλων δημιουργεί ογκώδη ψηφοδέλτια επιβάλλοντας έτσι προεκλογικές συνεργασίες. Ένας νόμος που επί της ουσίας επιβάλλει στην παράταξή μας την προεκλογική συνεργασία. Μετά από δύο αυτόνομες εκλογικές πορείες, καλούμαστε να συμμετάσχουμε σε ένα άλλο συνδυασμό.

Οι συνεργασίες είναι δύσκολες εξ ορισμού, γιατί κάθε μέρος θυσιάζει μέρος της αυτονομίας του. Από την άλλη, οι συνεργασίες μάς είναι γνώριμες. Ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι κατέχουμε τη μοναδική αλήθεια, ή πως μόνο εμείς μπορούμε. Στις προηγούμενες μόλις εκλογές καταλήξαμε σε προγραμματική σύγκλιση ανάμεσα στους δυο γύρους. Παλιότερα είχαμε ξανά συνεργαστεί.

Ποιες είναι όμως οι προϋποθέσεις μιας πετυχημένης προεκλογικής και μετεκλογικής συνεργασίας μας, που θα μας επιτρέψει να υλοποιήσουμε τον στόχο μας; Η διοίκηση ενός Δήμου προϋποθέτει σχέδιο (το «πρόγραμμα» όπως λέγεται), κατανομή αρμοδιοτήτων σε πρόσωπα των συνεργαζόμενων παρατάξεων, και εμπιστοσύνη.

  • Η επίτευξη της προεκλογικής συμφωνίας προϋποθέτει μια μακρά περίοδο διαβούλευσης η οποία θα οδηγήσει σε προγραμματική σύγκλιση. Το πρόγραμμα όμως το υλοποιούν άνθρωποι. Πάντα οι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά. Καλές οι ιδέες και τα οράματα, αλλά αν δεν υπάρχει βούληση και ικανότητα όλα μένουν στα χαρτιά.
  • Για να υλοποιηθεί ένα σχέδιο είναι απαραίτητο να συμφωνηθούν ρόλοι για τα βασικά πρόσωπα των συνεργαζόμενων παρατάξεων, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα είναι αρμόδιοι για το μέρος του προγράμματος που έχουν συνεισφέρει στο πρόγραμμα.
  • Οι άνθρωποι δεν αποδίδουν ως άτομα, αλλά ως ομάδα. Βασικό στοιχείο της ομάδας είναι η εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη για να χτιστεί απαιτεί πολύ χρόνο, ειλικρίνεια και, να έχει δοκιμαστεί πολλές φορές. Βασική προϋπόθεση της εμπιστοσύνης είναι ο «πρότερος έντιμος βίος» των προσώπων. Είναι πολύ δύσκολο να εμπιστευτείς κάποιον που δεν είχες ποτέ συνεργαστεί μαζί του, ή που έχει προδώσει την εμπιστοσύνη σου στο παρελθόν.

Είναι γνωστό ότι οι συνθήκες στο Δήμο μας δεν είναι καλές, καθώς παρουσιάζουμε χρόνια υστέρηση σε βασικούς τομείς. Ο Δήμος Ναυπακτίας εμφανίζει δομικά προβλήματα τα απαιτούν σύνθετη προσέγγιση, για την οποία δεν αρκούν οι βασικές προβλέψεις του ισχύοντος νομικού πλαισίου για τους Δήμους. Απαιτείται υπέρβαση των προβλέψεων αυτών.

Ένα κοινό χαρακτηριστικό που εμφανίζουν οι διοικήσεις του Δήμου είναι το έλλειμμα σε τεχνοκρατικά στελέχη. Παρόλο που τέτοια άτομα υπάρχουν στην τοπική μας κοινωνία και κάποια από αυτά συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια, η εκλογή τους έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολη υπόθεση αφού ελάχιστοι καταφέρνουν να φτάσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η ανάδειξη τεχνοκρατικών στελεχών φαίνεται ως σήμερα σχεδόν αδύνατη στην κάλπη.

Το ψηφοθηρικό δέντρο φαίνεται να κρύβει το τεχνοκρατικό δάσος την ώρα των εκλογών. Κατά τη γνώμη μας είναι ευθύνη των αιρετών να δημιουργήσουν ένα επιτελικό όργανο μη αιρετών τεχνοκρατικών στελεχών, που θα έχουν καθοριστική συμβολή στην υλοποίηση του προγράμματος. Τα προβλήματα πλέον είναι σύνθετα και απαιτούν γνώση, πέρα από πολιτική βούληση. Επομένως είναι απαραίτητη η συνέργεια μεταξύ του τεχνοκρατικού και του αιρετού προσωπικού αν θέλουμε να πετύχουμε.

Στο μοντέλο αυτό το αιρετό προσωπικό θέτει τους στόχους και το τεχνοκρατικό σκέλος υλοποιεί τις πολιτικές αποφάσεις, συμπληρώνοντας τους διαθέσιμους πόρους του Δήμου. Ένα σχήμα που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε άλλους Δήμους της χώρα και όχι μόνο.

Αυτές είναι οι επιδιώξεις μας σε αυτές τις εκλογές:

  • μια προεκλογική συνεργασία που υπηρετεί το κοινό συμφέρον,
  • εξασφαλίζει την αποτελεσματική διοίκηση βάσει ενός ρεαλιστικού σχεδίου,
  • το οποίο εμπλέκει δημιουργικούς και ικανούς ανθρώπους της τοπικής μας κοινωνίας,
  • οι οποίοι καθοδηγούνται από πολιτικό προσωπικό για να υλοποιήσουν τις αποφάσεις των αιρετών οργάνων.

Η διαμόρφωση μιας τέτοια συνεργασίας απαιτεί χρόνο, για να μην προκύψει ένα άθροισμα παραγόντων που απλά θέλει να μοιραστεί καρέκλες. Όπως σε μια εγκυμοσύνη εννιά γυναίκες δεν γεννούν παιδί σε ένα μήνα, έτσι και η συνέργεια δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες μέρες. Στο μέλλον οι αποφάσεις θα είναι κοινές, απαιτούνται συμβιβασμοί και υποχωρήσεις, σύγκλιση προγραμμάτων και κατανομή αρμοδιοτήτων σε ανθρώπους με τρόπο που θα αποκλείει τις μονομερείς αποφάσεις ενώ θα είναι αποτελεσματικός.

Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme