27 C
Nafpaktos
Wednesday, June 7, 2023
spot_img
spot_img

Στην… πένα: ΞΕΝΙΑ: Τον πιστεύετε;

Γράφει ο Γιώργος Κων. Ασημακόπουλος 

Αυτή η ιστορία με την δήθεν επένδυση που εμφάνισε ο Γκίζας πραγματικά άρχισε να κουράζει αλλά και να προκαλεί θυμό. Ο Δήμαρχος που τόσα χρόνια δεν έκανε ούτε τα πιο απλά πράγματα για τον τουρισμό, λίγους μήνες πριν τις εκλογές εμφανίζεται ως σταυροφόρος των τουριστικών επενδύσεων.

Ας δούμε τι ΔΕΝ έκανε όσο ήταν Δήμαρχος, πριν θυμηθεί τελευταία στιγμή τις «επενδύσεις». Ένας Δήμαρχος του «δεν γίνεται» και των «ανυπέρβλητων δυσκολιών».

  • Τα λήμματα της Ναυπάκτου καταλήγουν στη θάλασσα, επειδή ακύρωσε το έργο της αποχέτευσης. Ένα έργο που το βρήκε έτοιμο και χρηματοδοτημένο. Φοβήθηκε να το ξεκινήσει γιατί ήξερε ότι δεν μπορούσε να το τελειώσει. Έτσι λοιπόν μας καταδίκασε με υποβαθμισμένη θάλασσα, λέγονται ότι βρήκε «ανυπέρβλητες δυσκολίες».
  • Δεν είναι τυχαίο που στη θητεία του δεν πήρε καμία γαλάζια σημαία η Ναύπακτος. Οι πιο κοντινές «γαλάζιες» παραλίες είναι στη Χάλκεια και τη Δωρίδα. Τι έκανε γι αυτό; Κυριολεκτικά ΤΙΠΟΤΑ.
  • Βρήκε χρηματοδοτημένο τουριστικό καταφύγιο. Μας είπε ότι «δεν γίνεται» γιατί είναι λίγα τα λεφτά και σχεδίασε αλιευτικό καταφύγιο για 18 ψαρόβαρκες, χωρίς γλίστρα, χωρίς πρόσβαση για καύσιμα. Ο Άγιος Σπυρίδωνας έχει μεγαλύτερο ψαρολίμανο, υπόψη. Μην ξεχνάμε ότι απαγορεύεται να δέσουν σε αλιευτικό καταφύγιο μη αλιευτικά σκάφη. Άκυρο το τουριστικό καταφύγιο…
  • Αλλά ούτε και αυτό το ψαρολίμανο των 18 βαρκών κατάφερε να φτιάξει. Πήρε τα λεφτά του τουριστικού καταφυγίου της Ναυπάκτου η Βόνιτσα, πήρε και άλλα χρήματα από την Περιφέρεια και τώρα κατασκευάζει τουριστικό καταφύγιο. Εμείς μένουμε με το αρχαίο λιμάνι. Αν δεν ήταν οι Ενετοί δεν θα είχαμε ούτε που να δέσουμε μια βάρκα…
  • Αντί για τουριστικό ή λιμενικό καταφύγιο, κάνουν δύο εκατομμύρια ευρώ προμήθειες εξοπλισμού για παιδικές χαρές. Το ποσό αυτό το έδωσε η Περιφέρεια στη Ναύπακτο επειδή τα χρήματα του προγράμματος Intereg που χρηματοδοτούσε το τουριστικό καταφύγιο πήγανε αλλού. Από τουριστικό καταφύγιο κατέληξαν σε κούνιες και τραμπάλες, και αυτές χαριστικά από την Περιφέρεια.
  • Για το κυκλοφοριακό χάλι ο Γκίζας πέρασε και δεν ακούμπησε. Είναι ο πρώτος Δήμαρχος που μείωσε αντί να αυξήσει τις θέσεις στάθμευσης! Ούτε μια νέα θέση στάθμευσης κατά τη θητεία του! Χάθηκαν θέσεις με την -θετική κατά τη γνώμη μου- ανάπλαση των καθέτων δρόμων και της Αγίας Παρασκευής. Τι έκανε ο Γκίζας να τις αναπληρώσει; Τίποτα! Ο Λουκόπουλος όταν χάθηκαν θέσεις στάθμευσης με την ανάπλαση ανατολικά, ενοικίασε κενά οικόπεδα και διαγράμμισε το βόρειο τμήμα του Ξενία. Όταν το προαύλιο του πρώτου γυμνασίου έγινε χώρος αθλοπαιδιών, διασφάλισαν χώρους στάθμευσης στο ΕΠΑΛ. Καλώς ή κακώς, κάτι έκανε. Ο Γκίζας όταν του λένε «ωραία η ανάπλαση» καμαρώνει για το έργο του Λουκόπουλου, και όταν του λένε «χάνονται θέσεις πάρκιν» κατηγορεί τον Λουκόπουλο. Με τα χίλια ζόρια να ανοίξει την Αγελάου μετά από τρία χρόνια, όπου πάλι βρήκε «ανυπέρβλητες δυσκολίες» (γιατί άραγε τόση καθυστέρηση για ένα στενό μήκους πενήντα μέτρων;).
  • Σε επίπεδο πολιτισμού και εκδηλώσεων ανύπαρκτη η θητεία Γκίζα. Συναυλίες, παραστάσεις και γεγονότα λειτουργούν ως μοχλοί τουριστικής ανάπτυξης είναι άγνωστες λέξεις. Στη θητεία Γκίζα με τα χίλια ζόρια έγινε όλο το καλοκαίρι μια συναυλία με στοιχειώδη εξωστρέφεια, αφού πρώτα ακυρώθηκε άλλη συναυλία και γίναμε «διάσημοι» πανελληνίως. Φέτος όμως που έχουμε εκλογές, αναμένουμε «άρτο και θεάματα». Για τον άρτο ρίξτε μια ματιά στο Διαύγεια, να δείτε πως ο Γκίζας δίνει εξαψήφιες απευθείας αναθέσεις σε ένα εργολάβο σε διάστημα μικρότερο του μήνα. Τα θεάματα θα τα δείτε το καλοκαίρι, να πάμε στην κάλπη χαρούμενοι -οι πολλοί- και χορτάτοι -οι λίγοι.

Έρχεται λοιπόν να μας πει σήμερα για τουριστικές επενδύσεις και το Ξενία. Νομίζει ότι μπορεί να κοροϊδέψει τη Ναυπακτιακή κοινωνία, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι η δήθεν πρότασή του είναι ανέφικτη.

  • Σύμφωνα με το έγγραφο της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ, που ο ίδιος ο Γκίζας παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε περίπτωση που αλλάξει χρήση το Ξενία και γίνει απένταξη τα χρήματα θα πρέπει να επιστραφούν το αργότερο μέχρι 31/12/2023. Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι δεν θα κάνει τίποτα πριν τις εκλογές. Το Δημοτικό Συμβούλιο που θα προκύψει στις εκλογές που θα γίνουν στις 8/10 αναλαμβάνει 1/1/24. Χρειάζεται να το εξηγήσουμε κι άλλο;
  • Αν ο Γκίζας ήθελε επενδυτή για το Ξενία, δεν θα περίμενε το τέλος της θητείας για να μην προλαβαίνει τις προθεσμίες. Η αλήθεια είναι ότι δεν τον ενδιαφέρει το θέμα της τοπικής ανάπτυξης. Θέλει απλά να κρύψει ένα ακόμα έργο της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής ως τις εκλογές. Ταυτόχρονα παλεύει να κρατήσει τη συνοχή της ομάδας του: δίνει γη και ύδωρ για να καταπνίξει κάθε εσωτερική αντίδραση, γιατί βλέπει ότι χάνει τις εκλογές. Την ίδια ώρα η κοινή γνώμη δεν αντέχει να βλέπει κλειστό το Ξενία για τριάντα και βάλε χρόνια… Οι ακροβασίες ανάμεσα σε αλήθεια και ψέματα καλές είναι για το Ειρηνοδικείο, στην τοπική ανάπτυξη και την διοίκηση όμως έχουν ολέθρια αποτελέσματα.

Ο τουρισμός του Γκίζα είναι η προβληματική θάλασσα και η ακυρωμένη αποχέτευση, ο καρκινογόνος αμίαντος στην ύδρευση, η πλήρης απάθεια για το κυκλοφοριακό έμφραγμα και τη στάθμευση, η ανύπαρκτη υποδομή για σκάφη, ταματαιωμένα τουριστικά έργα που βρήκε έτοιμα και οι ανύπαρκτες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Έρχεται ο Γκίζας στο τέλος της θητείας του και σας λέει πως θα κάνει διαγωνισμό, θα εμφανιστούν επενδυτές με σχέδια για πιθανές επεκτάσεις θα καταλήξει σε πλειοδότη, να εξετάσει ενστάσεις, να υπογράψει σύμβαση και να στείλει στον ξενοδόχο να καταβάλλει ένα εκατομμύριο ευρώ στη Διαχειριστική Αρχή, ενώ αυτό είναι αδύνατο.

Τον πιστεύετε;

 

Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme